Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

S plodinami z exotických zemí se v posledních letech roztrhl pytel. Všichni z nich blázní, všichni je musí vyzkoušet. Protože jsou „prý“ mimořádně zdravé. To je sice pravda, mnohdy k nim ale existují alternativy, které pochází z naší země a můžeme je považovat za lokální superpotraviny.

Mnoho plodin z cizích krajů, které se pyšní pozitivními účinky na lidský organismus, nachází svůj protějšek v naší vlasti, kde je máme doslova na dosah ruky. Stačí se jen pořádně podívat a vzít si. Navíc plodiny, které vyrostly v našich končinách, ideálně lokálního charakteru, jsou díky tomu pro nás vhodnější, snáze stravitelné a často mnohem méně zatížené cestováním a skladovacími podmínkami.

5 superpotravin a jejich lokálních variant

1. Chia semínka a lněná semínka
Oba dva druhy semínek mají schopnost vázat na sebe vodu a ve veganské kuchyni je lze užít místo vejce – jen to lněné je třeba předtím umlít. Chia semínka a lněná semínka. První jsou hitem zdravého životního stylu posledních let. Druhá představují dávnou českou klasiku. Dobrá zpráva je, že ta naše lněná jsou nejen cenově dostupnější, ale pyšní se rovněž velmi podobnými, téměř stejnými vlastnostmi. Oba druhy semínek se pyšní příznivým obsahem omega-3 mastných kyselin, rozpustné vlákniny a lignanů. Lignany jsou látky, které mají podle studií významný vliv na eliminaci rizika rakoviny. Chia semínka obsahují pouze více vlákniny než semínka lněná, i tak ji mají ale lněná dostatek.

2. Acai a borůvky
Ne nadarmo se bobulkám acai říká exotické borůvky. Našim českým berries se totiž podobají nejen vzhledem, ale také chutí a složením. Oboje bobulky jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů a dalších cenných živin. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky i acai jsou rovněž bohaté na vitamin C a vynikají významnými detoxikačními účinky – zbavují tělo odpadních látek a zlepšují funkci lymfatického systému. Zlepšují trávení, díky dezinfekčním účinkům pomáhají při střevních obtížích, zrychlují metabolismus i celkový energetický obrat.

3. Chlorella a kapusta
Chlorella je označení pro několik druhů sladkovodní řasy mimořádně bohaté na chlorofyl. Kapusta neboli brukev, je zase jméno pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny bohaté na řadu cenných minerálů a vitamínů. Obě se vyznačují podobně příznivými účinky na lidský organismus. Mezi ně patří snižování cholesterolu a rizika kardiovaskulárních onemocnění, podpora přirozené obranyschopnosti organismu, antioxidační účinky (hlavně díky vitamínu E), stejně jako trávení a přirozená podpora detoxikace v játrech.

4. Acerola a šípek
Sezóna chřipek a podzimních nachlazení se přiblížila a už doslova šlape na paty. V tomto období se hodí vzpruha v podobě nějakého spolehlivého zdroje vitamínu C. Voilá, máme hned dva. Exotická acerola, mimořádně bohatá na obsah vitamínu C, nachází svou českou variantu v oblíbeném a hojně užívaném šípku. Kdo by si z dětství nepamatoval šípkový čaj jako všelék na všelijaká nachlazení? Šípky, neboli plody růže šípkové, kromě vitaminu C nabízí i karoten, vitaminy skupiny B a K a také flavonoid rutin, hojně obsažený i v pohance a důležitý pro zdravé cévy. Acerola, barbadoská třešeň, kromě zmíněného obsahuje i vitaminy A a E a flavonoid hesperidin.

5. Pomeranč a rakytník
Pomeranč je znám pro svou řízně osvěžující chuť a bohatý obsah cenného vitaminu C podporujícího imunitní systém. Rakytník roste v našich končinách a pomeranči se co do složení v mnohém vyrovná. Předně obsahuje mnohonásobně více vitaminu C, který se v něm na rozdíl od pomerančů udrží. Rakytník tedy představuje mnohem lepší zdroj, než jsou pomeranče. Nachází se v něm rovněž všechny v tucích rozpustné vitaminy, tedy A, D, E a K. Kromě toho je cenným zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, bojujících proti volným radikálům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!