Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

S plodinami z exotických zemí se v posledních letech roztrhl pytel. Všichni z nich blázní, všichni je musí vyzkoušet. Protože jsou „prý“ mimořádně zdravé. To je sice pravda, mnohdy k nim ale existují alternativy, které pochází z naší země a můžeme je považovat za lokální superpotraviny.

Mnoho plodin z cizích krajů, které se pyšní pozitivními účinky na lidský organismus, nachází svůj protějšek v naší vlasti, kde je máme doslova na dosah ruky. Stačí se jen pořádně podívat a vzít si. Navíc plodiny, které vyrostly v našich končinách, ideálně lokálního charakteru, jsou díky tomu pro nás vhodnější, snáze stravitelné a často mnohem méně zatížené cestováním a skladovacími podmínkami.

5 superpotravin a jejich lokálních variant

1. Chia semínka a lněná semínka
Oba dva druhy semínek mají schopnost vázat na sebe vodu a ve veganské kuchyni je lze užít místo vejce – jen to lněné je třeba předtím umlít. Chia semínka a lněná semínka. První jsou hitem zdravého životního stylu posledních let. Druhá představují dávnou českou klasiku. Dobrá zpráva je, že ta naše lněná jsou nejen cenově dostupnější, ale pyšní se rovněž velmi podobnými, téměř stejnými vlastnostmi. Oba druhy semínek se pyšní příznivým obsahem omega-3 mastných kyselin, rozpustné vlákniny a lignanů. Lignany jsou látky, které mají podle studií významný vliv na eliminaci rizika rakoviny. Chia semínka obsahují pouze více vlákniny než semínka lněná, i tak ji mají ale lněná dostatek.

2. Acai a borůvky
Ne nadarmo se bobulkám acai říká exotické borůvky. Našim českým berries se totiž podobají nejen vzhledem, ale také chutí a složením. Oboje bobulky jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů a dalších cenných živin. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky i acai jsou rovněž bohaté na vitamin C a vynikají významnými detoxikačními účinky – zbavují tělo odpadních látek a zlepšují funkci lymfatického systému. Zlepšují trávení, díky dezinfekčním účinkům pomáhají při střevních obtížích, zrychlují metabolismus i celkový energetický obrat.

3. Chlorella a kapusta
Chlorella je označení pro několik druhů sladkovodní řasy mimořádně bohaté na chlorofyl. Kapusta neboli brukev, je zase jméno pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny bohaté na řadu cenných minerálů a vitamínů. Obě se vyznačují podobně příznivými účinky na lidský organismus. Mezi ně patří snižování cholesterolu a rizika kardiovaskulárních onemocnění, podpora přirozené obranyschopnosti organismu, antioxidační účinky (hlavně díky vitamínu E), stejně jako trávení a přirozená podpora detoxikace v játrech.

4. Acerola a šípek
Sezóna chřipek a podzimních nachlazení se přiblížila a už doslova šlape na paty. V tomto období se hodí vzpruha v podobě nějakého spolehlivého zdroje vitamínu C. Voilá, máme hned dva. Exotická acerola, mimořádně bohatá na obsah vitamínu C, nachází svou českou variantu v oblíbeném a hojně užívaném šípku. Kdo by si z dětství nepamatoval šípkový čaj jako všelék na všelijaká nachlazení? Šípky, neboli plody růže šípkové, kromě vitaminu C nabízí i karoten, vitaminy skupiny B a K a také flavonoid rutin, hojně obsažený i v pohance a důležitý pro zdravé cévy. Acerola, barbadoská třešeň, kromě zmíněného obsahuje i vitaminy A a E a flavonoid hesperidin.

5. Pomeranč a rakytník
Pomeranč je znám pro svou řízně osvěžující chuť a bohatý obsah cenného vitaminu C podporujícího imunitní systém. Rakytník roste v našich končinách a pomeranči se co do složení v mnohém vyrovná. Předně obsahuje mnohonásobně více vitaminu C, který se v něm na rozdíl od pomerančů udrží. Rakytník tedy představuje mnohem lepší zdroj, než jsou pomeranče. Nachází se v něm rovněž všechny v tucích rozpustné vitaminy, tedy A, D, E a K. Kromě toho je cenným zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, bojujících proti volným radikálům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...