Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Sušení je spolu s lyofilizací v podstatě nejzdravější způsob uchování ovoce. Při dodržení správného postupu zůstává sušené ovoce skvělým zdrojem vitamínů a fytonutrientů, které oceníte obzvlášť v zimním období.

Plech, síto, sušička nebo trouba
Bezkonkurenčně nejlepší metodou sušení ovoce je použití vhodné sušičky. Na trhu jich najdete celou řadu. Cenově se pohybují v rozmezí od pěti set až po několik tisíc korun. Rozhodně zde neplatí, že čím dražší, tím kvalitnější. Pokud sušičku ovoce nechcete pořizovat, můžete vyzkoušet i jiné metody. Některé druhy ovoce, například jablka a hrušky, je možné sušit pouze na vzduchu za pokojové teploty. Zvolte raději tmavé místo v teplém prostředí. Bohužel zde ale hrozí riziko, že se ovoce nebude sušit dostatečně rychle a začne plesnivět. V zimě raději umístěte papír s připraveným ovocem na kamna či radiátor. Tímto způsobem bez problémů zvládnete připravit třeba křížaly. Poslední možností je trouba, ideálně horkovzdušná. Sušení v troubě ale vyžaduje čas, vaší přítomnost a pozornost a samozřejmě i vynaloženou elektřinu. Není to tedy zrovna nejekonomičtější řešení.

Pozor, nikdy nesušte na novinovém papíru, který je potištěný barvou. Ta se může začít vlivem tepla uvolňovat a ovoce ji absorbuje. Příliš vhodný není ani plech, protože neumožňuje, aby vzduch procházel ovocem. Ideální je pečicí papír, popřípadě síta určená na sušení ovoce.

Sušit můžete jakékoliv ovoce
Vybrat můžete jakýkoliv druh ovoce, ale pamatujte na některé zásady. Ovoce vybírejte vždy čerstvé a zralé. Vyvarujte se přezrálým plodům. Dejte si pozor na plíseň a nahnilé ovoce raději vůbec nepoužívejte. Před sušením ovoce důkladně omyjte a nechte na sítku okapat. Potom ho nakrájejte na plátky, které nebudou silnější než 5 mm.

TIP
Doma sušené ovoce nebude mít pravděpodobně tak lákavou barvu jako v obchodě. Barva  bývá docílena oxidem siřičitým. Tradičně jsou tyto rozdíly vidět u meruněk, které zhnědnou. Jedná se ale čistě jen o estetický problém. Jestli chcete mít meruňky hezky do oranžova, namočte předem ovoce do vody smíchané s citronovou šťávou.

Jak je to s uchováním vitamínů?
Ideální teplota pro sušení je 30 – 60 °C. Při vyšších teplotách ovoce ztrácí cenné vitamíny a minerály. Sušením se v ovoci uvolňují přirozeně se vyskytující cukry. Ty působí jako konzervant. Samotným procesem sušení se podíl vitamínů sníží přibližně o 20 %, ale dále už jejich množství se skladováním neklesá.

Správně uskladněné ovoce vám vydrží i několik let
Po usušení nechce ovoce ještě přibližně hodinu vychladnout. Pozor, čas příliš nepřekračujte. Po delší době začne znovu vstřebávat vlhkost z okolního prostředí a mohlo by vám začít v nádobě plesnivět. Pro uskladnění jsou vhodné jakékoliv vzduchotěsné nádoby, díky kterým si ovoce uchová aroma. Sklenice umístěte do chladných a tmavých místností. Určitě je neskladujte v kuchyni nebo dokonce v lednici, kde je přílišná vlhkost, která se k ovoci dostane i přes nádobu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...