Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Sušení je spolu s lyofilizací v podstatě nejzdravější způsob uchování ovoce. Při dodržení správného postupu zůstává sušené ovoce skvělým zdrojem vitamínů a fytonutrientů, které oceníte obzvlášť v zimním období.

Plech, síto, sušička nebo trouba
Bezkonkurenčně nejlepší metodou sušení ovoce je použití vhodné sušičky. Na trhu jich najdete celou řadu. Cenově se pohybují v rozmezí od pěti set až po několik tisíc korun. Rozhodně zde neplatí, že čím dražší, tím kvalitnější. Pokud sušičku ovoce nechcete pořizovat, můžete vyzkoušet i jiné metody. Některé druhy ovoce, například jablka a hrušky, je možné sušit pouze na vzduchu za pokojové teploty. Zvolte raději tmavé místo v teplém prostředí. Bohužel zde ale hrozí riziko, že se ovoce nebude sušit dostatečně rychle a začne plesnivět. V zimě raději umístěte papír s připraveným ovocem na kamna či radiátor. Tímto způsobem bez problémů zvládnete připravit třeba křížaly. Poslední možností je trouba, ideálně horkovzdušná. Sušení v troubě ale vyžaduje čas, vaší přítomnost a pozornost a samozřejmě i vynaloženou elektřinu. Není to tedy zrovna nejekonomičtější řešení.

Pozor, nikdy nesušte na novinovém papíru, který je potištěný barvou. Ta se může začít vlivem tepla uvolňovat a ovoce ji absorbuje. Příliš vhodný není ani plech, protože neumožňuje, aby vzduch procházel ovocem. Ideální je pečicí papír, popřípadě síta určená na sušení ovoce.

Sušit můžete jakékoliv ovoce
Vybrat můžete jakýkoliv druh ovoce, ale pamatujte na některé zásady. Ovoce vybírejte vždy čerstvé a zralé. Vyvarujte se přezrálým plodům. Dejte si pozor na plíseň a nahnilé ovoce raději vůbec nepoužívejte. Před sušením ovoce důkladně omyjte a nechte na sítku okapat. Potom ho nakrájejte na plátky, které nebudou silnější než 5 mm.

TIP
Doma sušené ovoce nebude mít pravděpodobně tak lákavou barvu jako v obchodě. Barva  bývá docílena oxidem siřičitým. Tradičně jsou tyto rozdíly vidět u meruněk, které zhnědnou. Jedná se ale čistě jen o estetický problém. Jestli chcete mít meruňky hezky do oranžova, namočte předem ovoce do vody smíchané s citronovou šťávou.

Jak je to s uchováním vitamínů?
Ideální teplota pro sušení je 30 – 60 °C. Při vyšších teplotách ovoce ztrácí cenné vitamíny a minerály. Sušením se v ovoci uvolňují přirozeně se vyskytující cukry. Ty působí jako konzervant. Samotným procesem sušení se podíl vitamínů sníží přibližně o 20 %, ale dále už jejich množství se skladováním neklesá.

Správně uskladněné ovoce vám vydrží i několik let
Po usušení nechce ovoce ještě přibližně hodinu vychladnout. Pozor, čas příliš nepřekračujte. Po delší době začne znovu vstřebávat vlhkost z okolního prostředí a mohlo by vám začít v nádobě plesnivět. Pro uskladnění jsou vhodné jakékoliv vzduchotěsné nádoby, díky kterým si ovoce uchová aroma. Sklenice umístěte do chladných a tmavých místností. Určitě je neskladujte v kuchyni nebo dokonce v lednici, kde je přílišná vlhkost, která se k ovoci dostane i přes nádobu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...