Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Nasušte si ovoce na zimu. Zvládne to opravdu každý

Sušení je spolu s lyofilizací v podstatě nejzdravější způsob uchování ovoce. Při dodržení správného postupu zůstává sušené ovoce skvělým zdrojem vitamínů a fytonutrientů, které oceníte obzvlášť v zimním období.

Plech, síto, sušička nebo trouba
Bezkonkurenčně nejlepší metodou sušení ovoce je použití vhodné sušičky. Na trhu jich najdete celou řadu. Cenově se pohybují v rozmezí od pěti set až po několik tisíc korun. Rozhodně zde neplatí, že čím dražší, tím kvalitnější. Pokud sušičku ovoce nechcete pořizovat, můžete vyzkoušet i jiné metody. Některé druhy ovoce, například jablka a hrušky, je možné sušit pouze na vzduchu za pokojové teploty. Zvolte raději tmavé místo v teplém prostředí. Bohužel zde ale hrozí riziko, že se ovoce nebude sušit dostatečně rychle a začne plesnivět. V zimě raději umístěte papír s připraveným ovocem na kamna či radiátor. Tímto způsobem bez problémů zvládnete připravit třeba křížaly. Poslední možností je trouba, ideálně horkovzdušná. Sušení v troubě ale vyžaduje čas, vaší přítomnost a pozornost a samozřejmě i vynaloženou elektřinu. Není to tedy zrovna nejekonomičtější řešení.

Pozor, nikdy nesušte na novinovém papíru, který je potištěný barvou. Ta se může začít vlivem tepla uvolňovat a ovoce ji absorbuje. Příliš vhodný není ani plech, protože neumožňuje, aby vzduch procházel ovocem. Ideální je pečicí papír, popřípadě síta určená na sušení ovoce.

Sušit můžete jakékoliv ovoce
Vybrat můžete jakýkoliv druh ovoce, ale pamatujte na některé zásady. Ovoce vybírejte vždy čerstvé a zralé. Vyvarujte se přezrálým plodům. Dejte si pozor na plíseň a nahnilé ovoce raději vůbec nepoužívejte. Před sušením ovoce důkladně omyjte a nechte na sítku okapat. Potom ho nakrájejte na plátky, které nebudou silnější než 5 mm.

TIP
Doma sušené ovoce nebude mít pravděpodobně tak lákavou barvu jako v obchodě. Barva  bývá docílena oxidem siřičitým. Tradičně jsou tyto rozdíly vidět u meruněk, které zhnědnou. Jedná se ale čistě jen o estetický problém. Jestli chcete mít meruňky hezky do oranžova, namočte předem ovoce do vody smíchané s citronovou šťávou.

Jak je to s uchováním vitamínů?
Ideální teplota pro sušení je 30 – 60 °C. Při vyšších teplotách ovoce ztrácí cenné vitamíny a minerály. Sušením se v ovoci uvolňují přirozeně se vyskytující cukry. Ty působí jako konzervant. Samotným procesem sušení se podíl vitamínů sníží přibližně o 20 %, ale dále už jejich množství se skladováním neklesá.

Správně uskladněné ovoce vám vydrží i několik let
Po usušení nechce ovoce ještě přibližně hodinu vychladnout. Pozor, čas příliš nepřekračujte. Po delší době začne znovu vstřebávat vlhkost z okolního prostředí a mohlo by vám začít v nádobě plesnivět. Pro uskladnění jsou vhodné jakékoliv vzduchotěsné nádoby, díky kterým si ovoce uchová aroma. Sklenice umístěte do chladných a tmavých místností. Určitě je neskladujte v kuchyni nebo dokonce v lednici, kde je přílišná vlhkost, která se k ovoci dostane i přes nádobu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...