Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?
zdroj: Shutterstock

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i tuků, ale za to dodá mnoho vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Díky těmto živinám je cennou součástí pestrého jídelníčku. Navíc bývá k dostání celý rok a snadno se připravuje.

I když byla poměrně dlouho dostupná jediná odrůda mangoldu, a to mangold švýcarský, dnes se již můžeme potkat i s odrůdami novějšími, jako je mangold červený a mangold duha – ty jsou o něco méně hořké než mangold švýcarský, v čemž řada lidí vidí velkou výhodu.

Chrání tělo před chronickými nemocemi
Podobně jako špenát je i mangold velmi výživný. Je bohatý na draslík, vlákninu, vápník, železo, širokou škálu vitamínů a také na antioxidanty. Díky těmto mikroživinám mangold pomáhá tělu bojovat se záněty a chrání buňky před poškozováním volnými radikály, což pomáhá předcházet progresi některých nemocí (rakovina, choroby srdce) a infekcí.

Udržuje zdravý mozek, zažívání i střeva
Podle některých studií má mangold rovněž pozitivní vliv na pokles kognitivních (poznávacích) funkcí, k nimž dochází vlivem stárnutí – výzkumy potvrdily, že takový účinek přináší už necelé dvě porce mangoldu denně. Lidé, kteří jej takto jedli, měli mozek v kondici stejně jako jedinci o 11 let mladší. Podobně prospívá i pacientům trpícím syndromem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou.

Pozor na vysoký obsah vitaminu K a alergie
Kvůli vysokému obsahu vitaminu K, který pomáhá regulovat srážení krve, by konzumaci mangoldu měli s lékařem konzultovat ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například Warfarin. Ve vzácných případech může také švýcarský mangold způsobit alergickou reakci projevující se svěděním či otokem v oblasti úst. Tyto příznaky obvykle ustoupí, když postižený přestane mangold jíst. K anafylaktickému šoku vede konzumace mangoldu skutečně jen velmi ojediněle, pokud na něj však máte podezření, kontaktujte lékaře.

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

V lednici vydrží přibližně týden
Tuzemský mangold bývá k dostání koncem léta a začátkem podzimu, z dovozu jej ale seženete po celý rok. Vybírejte kusy čerstvé, s tmavě zelenými listy a pevnými stonky, bez známek vadnutí. Čerstvý mangold vydrží v neuzavřeném plastovém sáčku v lednici až týden. Vařený mangold uchovávejte také v lednici, kde vydrží rovněž několik dní, v této formě ale v uzavřené nádobě.

Rozumí si s česnekem a olivovým olejem
I když je mangold o něco těžší, tedy hutnější, než špenát, v kuchyni s ním můžete nakládat v podstatě velmi podobně, téměř totožně. Listy mangoldu můžete jíst čerstvé a přidávat je do salátů nebo do polévek či všude tam, kde byste použili špenát nebo kapustu. Výborně si rozumí s olivovým olejem, česnekem a solí. Takto na pánvi během krátké doby připravíte neobyčejně chutnou a zdravou přílohu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...