Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?
zdroj: Shutterstock

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i tuků, ale za to dodá mnoho vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Díky těmto živinám je cennou součástí pestrého jídelníčku. Navíc bývá k dostání celý rok a snadno se připravuje.

I když byla poměrně dlouho dostupná jediná odrůda mangoldu, a to mangold švýcarský, dnes se již můžeme potkat i s odrůdami novějšími, jako je mangold červený a mangold duha – ty jsou o něco méně hořké než mangold švýcarský, v čemž řada lidí vidí velkou výhodu.

Chrání tělo před chronickými nemocemi
Podobně jako špenát je i mangold velmi výživný. Je bohatý na draslík, vlákninu, vápník, železo, širokou škálu vitamínů a také na antioxidanty. Díky těmto mikroživinám mangold pomáhá tělu bojovat se záněty a chrání buňky před poškozováním volnými radikály, což pomáhá předcházet progresi některých nemocí (rakovina, choroby srdce) a infekcí.

Udržuje zdravý mozek, zažívání i střeva
Podle některých studií má mangold rovněž pozitivní vliv na pokles kognitivních (poznávacích) funkcí, k nimž dochází vlivem stárnutí – výzkumy potvrdily, že takový účinek přináší už necelé dvě porce mangoldu denně. Lidé, kteří jej takto jedli, měli mozek v kondici stejně jako jedinci o 11 let mladší. Podobně prospívá i pacientům trpícím syndromem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou.

Pozor na vysoký obsah vitaminu K a alergie
Kvůli vysokému obsahu vitaminu K, který pomáhá regulovat srážení krve, by konzumaci mangoldu měli s lékařem konzultovat ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například Warfarin. Ve vzácných případech může také švýcarský mangold způsobit alergickou reakci projevující se svěděním či otokem v oblasti úst. Tyto příznaky obvykle ustoupí, když postižený přestane mangold jíst. K anafylaktickému šoku vede konzumace mangoldu skutečně jen velmi ojediněle, pokud na něj však máte podezření, kontaktujte lékaře.

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

V lednici vydrží přibližně týden
Tuzemský mangold bývá k dostání koncem léta a začátkem podzimu, z dovozu jej ale seženete po celý rok. Vybírejte kusy čerstvé, s tmavě zelenými listy a pevnými stonky, bez známek vadnutí. Čerstvý mangold vydrží v neuzavřeném plastovém sáčku v lednici až týden. Vařený mangold uchovávejte také v lednici, kde vydrží rovněž několik dní, v této formě ale v uzavřené nádobě.

Rozumí si s česnekem a olivovým olejem
I když je mangold o něco těžší, tedy hutnější, než špenát, v kuchyni s ním můžete nakládat v podstatě velmi podobně, téměř totožně. Listy mangoldu můžete jíst čerstvé a přidávat je do salátů nebo do polévek či všude tam, kde byste použili špenát nebo kapustu. Výborně si rozumí s olivovým olejem, česnekem a solí. Takto na pánvi během krátké doby připravíte neobyčejně chutnou a zdravou přílohu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře a vaše nálada lítá od...

Čtěte dál
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...