Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?
zdroj: Shutterstock

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i tuků, ale za to dodá mnoho vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Díky těmto živinám je cennou součástí pestrého jídelníčku. Navíc bývá k dostání celý rok a snadno se připravuje.

I když byla poměrně dlouho dostupná jediná odrůda mangoldu, a to mangold švýcarský, dnes se již můžeme potkat i s odrůdami novějšími, jako je mangold červený a mangold duha – ty jsou o něco méně hořké než mangold švýcarský, v čemž řada lidí vidí velkou výhodu.

Chrání tělo před chronickými nemocemi
Podobně jako špenát je i mangold velmi výživný. Je bohatý na draslík, vlákninu, vápník, železo, širokou škálu vitamínů a také na antioxidanty. Díky těmto mikroživinám mangold pomáhá tělu bojovat se záněty a chrání buňky před poškozováním volnými radikály, což pomáhá předcházet progresi některých nemocí (rakovina, choroby srdce) a infekcí.

Udržuje zdravý mozek, zažívání i střeva
Podle některých studií má mangold rovněž pozitivní vliv na pokles kognitivních (poznávacích) funkcí, k nimž dochází vlivem stárnutí – výzkumy potvrdily, že takový účinek přináší už necelé dvě porce mangoldu denně. Lidé, kteří jej takto jedli, měli mozek v kondici stejně jako jedinci o 11 let mladší. Podobně prospívá i pacientům trpícím syndromem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou.

Pozor na vysoký obsah vitaminu K a alergie
Kvůli vysokému obsahu vitaminu K, který pomáhá regulovat srážení krve, by konzumaci mangoldu měli s lékařem konzultovat ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například Warfarin. Ve vzácných případech může také švýcarský mangold způsobit alergickou reakci projevující se svěděním či otokem v oblasti úst. Tyto příznaky obvykle ustoupí, když postižený přestane mangold jíst. K anafylaktickému šoku vede konzumace mangoldu skutečně jen velmi ojediněle, pokud na něj však máte podezření, kontaktujte lékaře.

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

V lednici vydrží přibližně týden
Tuzemský mangold bývá k dostání koncem léta a začátkem podzimu, z dovozu jej ale seženete po celý rok. Vybírejte kusy čerstvé, s tmavě zelenými listy a pevnými stonky, bez známek vadnutí. Čerstvý mangold vydrží v neuzavřeném plastovém sáčku v lednici až týden. Vařený mangold uchovávejte také v lednici, kde vydrží rovněž několik dní, v této formě ale v uzavřené nádobě.

Rozumí si s česnekem a olivovým olejem
I když je mangold o něco těžší, tedy hutnější, než špenát, v kuchyni s ním můžete nakládat v podstatě velmi podobně, téměř totožně. Listy mangoldu můžete jíst čerstvé a přidávat je do salátů nebo do polévek či všude tam, kde byste použili špenát nebo kapustu. Výborně si rozumí s olivovým olejem, česnekem a solí. Takto na pánvi během krátké doby připravíte neobyčejně chutnou a zdravou přílohu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...