Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?
zdroj: Shutterstock

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například všimli rozšíření regálu s různými sladidly a sirupy také o sirup čekankový. Někdo má zas čekanku spojenou s různými kávovinovými nápoji, kterých je společně s ječmenem a žitem součástí (známe je pod názvem melta či caro). Jaké přínosy nám přináší kořen čekanky? A je opravdu čekankový sirup zdravější sladidlo než ostatní?

Čekanka pomáhá trávení
V přírodním lékařství je tato bylinka známá již stovky let, ale až za poslední roky se její blahodárné účinky opírají také o vědecké podklady. Čekanka je přínosná zejména pro trávení, pomáhá regenerovat střevní sliznici a dobře funguje na různé poruchy trávení. Významně posiluje funkci žlučníku, jater a slinivky. Dokáže ale také snížit hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím umožňuje předcházet vysokému krevnímu tlaku, riziku infarktu nebo mrtvice. Prospívá také krevnímu oběhu a srdci.

Obsah a využití kořene čekanky
Nejléčivější částí čekanky je její kořen, který je možné sbírat od dubna do října. Kořen můžete usušit, zpracovat na prášek, čaj či kapky. Je velmi cenným zdrojem minerálních látek (hořčík, draslík, železo), tříslovin a především inulinu.

Inulin jako super vláknina i náhrada cukru
A právě inulin je látka, která se z čekanky „těží“ ve velkém. Inulin je poměrně známý polysacharid (konzumací se tedy nedodává téměř žádná energie), jedná se o bílý jemný prášek s nasládlou chutí. Ve střevě působí jako rozpustná vláknina, inulin je tedy zdrojem energie pro střevní bakterie, chová se jako tzv. prebiotikum. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, až nulová, nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru. Zároveň je inulin sladký, takže funguje skvěle jako náhrada cukru a je tak velmi vhodný pro diabetiky. Navíc pomáhá předcházet infekčním průjmům, střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kořen čekanky je jedním z nejbohatších zdrojů inulinu. Nemalé množství ale najdeme také například v cibuli, česneku nebo topinamburech. Inulin můžeme také vidět jako součást různých tyčinek, sušenek či doplňků stravy v oddělení zdravé výživy. Pozor ale na vysoký příjem inulinu. V tlustém střevě je totiž štěpený za vzniku oxidu uhličitého či metanu, může tedy při vyšších dávkách způsobit nepříjemné nadýmání. Dalším negativním důsledkem užití inulinu může být nežádoucí alergická reakce u některých citlivých jedinců. Přecitlivělost je však spíše ojedinělá a projevuje se většinou mírně ve formě nevolností, nadýmání či průjmů.

Čekankový sirup – zázračné sladidlo?
V poslední době je hojně propagován jako super sladidlo čekankový sirup, vyrobený právě z kořenu čekanky. Sirup se chlubí vysokým obsahem inulinu a nízkým glykemickým indexem. Stejně jako ostatní sirupy můžeme i tento použít na slazení teplých i studených jídel či nápojů. Můžete si tak upéct jakýkoliv dezert s tímto sladidlem, které má navíc jednu vlastnost navíc – dokáže v těstě nahradit i tuk. Tím tedy můžeme o to více snížit energetickou hodnotu pokrmu. Jako sladidlo je tak vhodný i v případě, že se pokoušíte shodit nějaké to kilo, ale nechcete se vzdát sladkých jídel.

Hodně vlákniny, minimum cukru
Na první pohled to tedy vypadá, že se jedná téměř o zázračné sladidlo. Je ale potřeba mít na paměti, že je tento produkt na trhu příliš krátkou dobu, a nejsou tak zatím dostupné průkazné informace o dlouhodobých účincích. Nicméně dle složení se jedná o unikátní spojení sladké chuti se zdraví prospěšnými látkami. Sirup obsahuje opravdu velké množství vlákniny (nad 70 %), za to cukrů jen kolem 5 %. Navíc vypadá i chutná jako med, v tomto směru tedy nemůže snad nikoho nepříjemně překvapit. Co je ale určitou nevýhodou, je jeho poměrně vysoká cena.

Podle dosud dostupných informací se tedy dá o čekankovém sirupu říct, že díky vysokému obsahu čekankového extraktu má na organismus pozitivní dopad. Vláknina pak posiluje celkovou imunitu, a navíc pomůže napravit trávení i lidem po antibiotické léčbě. Díky sladké chuti a zdravotním přínosům tak může být vhodnou součástí jídelníčku diabetiků, věčných dietářů, sportovců a všech, kteří se zajímají o zdravý životní styl.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...