Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?
zdroj: Shutterstock

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například všimli rozšíření regálu s různými sladidly a sirupy také o sirup čekankový. Někdo má zas čekanku spojenou s různými kávovinovými nápoji, kterých je společně s ječmenem a žitem součástí (známe je pod názvem melta či caro). Jaké přínosy nám přináší kořen čekanky? A je opravdu čekankový sirup zdravější sladidlo než ostatní?

Čekanka pomáhá trávení
V přírodním lékařství je tato bylinka známá již stovky let, ale až za poslední roky se její blahodárné účinky opírají také o vědecké podklady. Čekanka je přínosná zejména pro trávení, pomáhá regenerovat střevní sliznici a dobře funguje na různé poruchy trávení. Významně posiluje funkci žlučníku, jater a slinivky. Dokáže ale také snížit hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím umožňuje předcházet vysokému krevnímu tlaku, riziku infarktu nebo mrtvice. Prospívá také krevnímu oběhu a srdci.

Obsah a využití kořene čekanky
Nejléčivější částí čekanky je její kořen, který je možné sbírat od dubna do října. Kořen můžete usušit, zpracovat na prášek, čaj či kapky. Je velmi cenným zdrojem minerálních látek (hořčík, draslík, železo), tříslovin a především inulinu.

Inulin jako super vláknina i náhrada cukru
A právě inulin je látka, která se z čekanky „těží“ ve velkém. Inulin je poměrně známý polysacharid (konzumací se tedy nedodává téměř žádná energie), jedná se o bílý jemný prášek s nasládlou chutí. Ve střevě působí jako rozpustná vláknina, inulin je tedy zdrojem energie pro střevní bakterie, chová se jako tzv. prebiotikum. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, až nulová, nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru. Zároveň je inulin sladký, takže funguje skvěle jako náhrada cukru a je tak velmi vhodný pro diabetiky. Navíc pomáhá předcházet infekčním průjmům, střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kořen čekanky je jedním z nejbohatších zdrojů inulinu. Nemalé množství ale najdeme také například v cibuli, česneku nebo topinamburech. Inulin můžeme také vidět jako součást různých tyčinek, sušenek či doplňků stravy v oddělení zdravé výživy. Pozor ale na vysoký příjem inulinu. V tlustém střevě je totiž štěpený za vzniku oxidu uhličitého či metanu, může tedy při vyšších dávkách způsobit nepříjemné nadýmání. Dalším negativním důsledkem užití inulinu může být nežádoucí alergická reakce u některých citlivých jedinců. Přecitlivělost je však spíše ojedinělá a projevuje se většinou mírně ve formě nevolností, nadýmání či průjmů.

Čekankový sirup – zázračné sladidlo?
V poslední době je hojně propagován jako super sladidlo čekankový sirup, vyrobený právě z kořenu čekanky. Sirup se chlubí vysokým obsahem inulinu a nízkým glykemickým indexem. Stejně jako ostatní sirupy můžeme i tento použít na slazení teplých i studených jídel či nápojů. Můžete si tak upéct jakýkoliv dezert s tímto sladidlem, které má navíc jednu vlastnost navíc – dokáže v těstě nahradit i tuk. Tím tedy můžeme o to více snížit energetickou hodnotu pokrmu. Jako sladidlo je tak vhodný i v případě, že se pokoušíte shodit nějaké to kilo, ale nechcete se vzdát sladkých jídel.

Hodně vlákniny, minimum cukru
Na první pohled to tedy vypadá, že se jedná téměř o zázračné sladidlo. Je ale potřeba mít na paměti, že je tento produkt na trhu příliš krátkou dobu, a nejsou tak zatím dostupné průkazné informace o dlouhodobých účincích. Nicméně dle složení se jedná o unikátní spojení sladké chuti se zdraví prospěšnými látkami. Sirup obsahuje opravdu velké množství vlákniny (nad 70 %), za to cukrů jen kolem 5 %. Navíc vypadá i chutná jako med, v tomto směru tedy nemůže snad nikoho nepříjemně překvapit. Co je ale určitou nevýhodou, je jeho poměrně vysoká cena.

Podle dosud dostupných informací se tedy dá o čekankovém sirupu říct, že díky vysokému obsahu čekankového extraktu má na organismus pozitivní dopad. Vláknina pak posiluje celkovou imunitu, a navíc pomůže napravit trávení i lidem po antibiotické léčbě. Díky sladké chuti a zdravotním přínosům tak může být vhodnou součástí jídelníčku diabetiků, věčných dietářů, sportovců a všech, kteří se zajímají o zdravý životní styl.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...