Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale lze. Pojďme si projít možné příčiny, které by vás možná nenapadly, ale které mohou stát za vaším nafouklým břichem.
Každému se čas od času nafoukne břicho. Dá se to považovat za normální a ne za život ohrožující, což ovšem tomuto stavu neubírá na nepříjemnosti. Cítíte se napnutí, nehezcí a jste z toho podráždění. Pokud se to ale děje opakované a pravidelně, možná je na vině nějaký chronický problém na úrovni fungování metabolismu. Jeho odhalení pomůže eliminaci a zlepšení stavu.
Trápí vás nafouklé břicho více jak několikrát týdně? Zde je seznam možných příčin, který vám může pomoci otevřít oči:
- Nadýmání jako důsledek konzumace potravin, které podléhají fermentaci za vzniku plynů jako jsou např. luštěniny nebo některé typy zeleniny a kvašená zelenina (květák, kedlubna, brambory, brokolice...), trápit může velmi často vegany a konzumenty syrové stravy
- Nadýmání jako důsledek konzumace nadměrného množství bílkovin hlavně v podobě syrovátkových koncentrátů a proteinových tyčinek, trápit může zejména milovníky fitness nebo hodně masité stravy
- Zácpa, která brání plynulému chodu stolice
- Polykání vzduchu – z mluvení při jídle, zapíjení jídla sycenými nápoji s obsahem oxidu uhličitého
- Celiakie – nesnášenlivost lepku, problém vzniká na úrovni střeva, které bojuje s lepkem ve stravě, jeho vynechání vede u citlivých jedinců k výraznému zlepšení
- Potravinová intolerance – jakékoliv potravinové intolerance, které vedou k diskomfortu střeva při trávení, zejména laktózová intolerance
- Syndrom dráždivého střeva neboli propustné střevo – narušení střevního epitelu vlivem zánětlivých onemocnění, ulcerózní kolitida apod.
Co je dobré udělat hned na začátku? Omezit potraviny, o nichž je známo, že nadýmají. Pokud často trpíte pocity nafouklého břicha, omezte následující a poté pozorujte, zdali došlo ke zlepšení.
- Fazole
- Hrách
- Cibule a česnek
- Brokolice
- Zelí
- Květák
Pohybem proti zácpě
Trápí vás zácpa? Pokuste se jí zabránit stravou bohatou na vlákninu. Zaměřte se na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a ořechů i semínek. Dodržujte také pitný režim a věnujte se pravidelnému pohybu. Střevní peristaltiku může zlepšit i 20-30 minut svižné chůze 4krát týdně.
U jídla se nepovídá
Vzpomeňte, co říkávaly naše babičky: „U jídla se nemluví!“. Také jste to v dětství/mládí často slýchávali? Tato poučka nebyla pouze z důvodu slušnosti, ale sloužila rovněž k podpoře správného trávení. Babičky věděly, co říkají. Pokud totiž při jídle příliš mnoho hovoříte, polykáte s každý soustem určité množství vzduchu. Ten potom v trávicím traktu dělá neplechu a nadýmá střeva. Pozornost věnujte i postoji, respektive „posedu“. Seďte vzpřímeně a nehrbte se, abyste umožnili tělu správně fungovat. Při jídle také nepijte více jak 0,2 dcl tekutiny a snažte se žvýkat se zavřenými ústy, abyste zamezili přijímání dalšího přebytečného vzduchu.
Peklo jménem potravinová intolerance
Příčinou nafouknutého břicha může být i potravinová intolerance či přímo alergie na některé potraviny. Jejím důsledkem střevo nefunguje tak, jak by mělo. Dráždivé jídlo podněcuje plynatost, která zase vzniká jako reakce na kritické potraviny. Mezi nejčastější původce patří lepek a mléčné produkty. Zkuste na čas omezit nebo vysadit podezřelé potraviny a všímejte si, jak na vás působí to, co jíte a pijete. Bez doporučení lékaře ale nevysazujte žádné složky stravy dlouhodobě.
Pozor na rakovinu
Jedinci trpící nepříjemným syndromem dráždivého střeva trápí nadýmání především ve večerních hodinách. Příčinou často bývá nepravidelná strava. Pokud máte podezření, že se to může týkat i vás, zkuste změnit stravovací návyky a sledujte, jak se situace vyvíjí. Pokud však příznaky bez zjevné příčiny přetrvávají a sužují vás dlouhodobě, stav zkonzultujte s lékařem.
foto: stock.adobe.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál