Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale lze. Pojďme si projít možné příčiny, které by vás možná nenapadly, ale které mohou stát za vaším nafouklým břichem.

Každému se čas od času nafoukne břicho. Dá se to považovat za normální a ne za život ohrožující, což ovšem tomuto stavu neubírá na nepříjemnosti. Cítíte se napnutí, nehezcí a jste z toho podráždění. Pokud se to ale děje opakované a pravidelně, možná je na vině nějaký chronický problém na úrovni fungování metabolismu. Jeho odhalení pomůže eliminaci a zlepšení stavu.

Trápí vás nafouklé břicho více jak několikrát týdně? Zde je seznam možných příčin, který vám může pomoci otevřít oči:

  • Nadýmání jako důsledek konzumace potravin, které podléhají fermentaci za vzniku plynů jako jsou např. luštěniny nebo některé typy zeleniny a kvašená zelenina (květák, kedlubna, brambory, brokolice...), trápit může velmi často vegany a konzumenty syrové stravy
  • Nadýmání jako důsledek konzumace nadměrného množství bílkovin hlavně v podobě syrovátkových koncentrátů a proteinových tyčinek, trápit může zejména milovníky fitness nebo hodně masité stravy
  • Zácpa, která brání plynulému chodu stolice
  • Polykání vzduchu – z mluvení při jídle, zapíjení jídla sycenými nápoji s obsahem oxidu uhličitého
  • Celiakie – nesnášenlivost lepku, problém vzniká na úrovni střeva, které bojuje s lepkem ve stravě, jeho vynechání vede u citlivých jedinců k výraznému zlepšení
  • Potravinová intolerance – jakékoliv potravinové intolerance, které vedou k diskomfortu střeva při trávení, zejména laktózová intolerance
  • Syndrom dráždivého střeva neboli propustné střevo – narušení střevního epitelu vlivem zánětlivých onemocnění, ulcerózní kolitida apod.

Co je dobré udělat hned na začátku? Omezit potraviny, o nichž je známo, že nadýmají. Pokud často trpíte pocity nafouklého břicha, omezte následující a poté pozorujte, zdali došlo ke zlepšení.

  • Fazole
  • Hrách
  • Cibule a česnek
  • Brokolice
  • Zelí
  • Květák

Pohybem proti zácpě
Trápí vás zácpa? Pokuste se jí zabránit stravou bohatou na vlákninu. Zaměřte se na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a ořechů i semínek. Dodržujte také pitný režim a věnujte se pravidelnému pohybu. Střevní peristaltiku může zlepšit i 20-30 minut svižné chůze 4krát týdně.

U jídla se nepovídá
Vzpomeňte, co říkávaly naše babičky: „U jídla se nemluví!“. Také jste to v dětství/mládí často slýchávali? Tato poučka nebyla pouze z důvodu slušnosti, ale sloužila rovněž k podpoře správného trávení. Babičky věděly, co říkají. Pokud totiž při jídle příliš mnoho hovoříte, polykáte s každý soustem určité množství vzduchu. Ten potom v trávicím traktu dělá neplechu a nadýmá střeva. Pozornost věnujte i postoji, respektive „posedu“. Seďte vzpřímeně a nehrbte se, abyste umožnili tělu správně fungovat. Při jídle také nepijte více jak 0,2 dcl tekutiny a snažte se žvýkat se zavřenými ústy, abyste zamezili přijímání dalšího přebytečného vzduchu.

Peklo jménem potravinová intolerance
Příčinou nafouknutého břicha může být i potravinová intolerance či přímo alergie na některé potraviny. Jejím důsledkem střevo nefunguje tak, jak by mělo. Dráždivé jídlo podněcuje plynatost, která zase vzniká jako reakce na kritické potraviny. Mezi nejčastější původce patří lepek a mléčné produkty. Zkuste na čas omezit nebo vysadit podezřelé potraviny a všímejte si, jak na vás působí to, co jíte a pijete. Bez doporučení lékaře ale nevysazujte žádné složky stravy dlouhodobě.

Pozor na rakovinu
Jedinci trpící nepříjemným syndromem dráždivého střeva trápí nadýmání především ve večerních hodinách. Příčinou často bývá nepravidelná strava. Pokud máte podezření, že se to může týkat i vás, zkuste změnit stravovací návyky a sledujte, jak se situace vyvíjí. Pokud však příznaky bez zjevné příčiny přetrvávají a sužují vás dlouhodobě, stav zkonzultujte s lékařem.

 

foto: stock.adobe.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...