Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale lze. Pojďme si projít možné příčiny, které by vás možná nenapadly, ale které mohou stát za vaším nafouklým břichem.

Každému se čas od času nafoukne břicho. Dá se to považovat za normální a ne za život ohrožující, což ovšem tomuto stavu neubírá na nepříjemnosti. Cítíte se napnutí, nehezcí a jste z toho podráždění. Pokud se to ale děje opakované a pravidelně, možná je na vině nějaký chronický problém na úrovni fungování metabolismu. Jeho odhalení pomůže eliminaci a zlepšení stavu.

Trápí vás nafouklé břicho více jak několikrát týdně? Zde je seznam možných příčin, který vám může pomoci otevřít oči:

  • Nadýmání jako důsledek konzumace potravin, které podléhají fermentaci za vzniku plynů jako jsou např. luštěniny nebo některé typy zeleniny a kvašená zelenina (květák, kedlubna, brambory, brokolice...), trápit může velmi často vegany a konzumenty syrové stravy
  • Nadýmání jako důsledek konzumace nadměrného množství bílkovin hlavně v podobě syrovátkových koncentrátů a proteinových tyčinek, trápit může zejména milovníky fitness nebo hodně masité stravy
  • Zácpa, která brání plynulému chodu stolice
  • Polykání vzduchu – z mluvení při jídle, zapíjení jídla sycenými nápoji s obsahem oxidu uhličitého
  • Celiakie – nesnášenlivost lepku, problém vzniká na úrovni střeva, které bojuje s lepkem ve stravě, jeho vynechání vede u citlivých jedinců k výraznému zlepšení
  • Potravinová intolerance – jakékoliv potravinové intolerance, které vedou k diskomfortu střeva při trávení, zejména laktózová intolerance
  • Syndrom dráždivého střeva neboli propustné střevo – narušení střevního epitelu vlivem zánětlivých onemocnění, ulcerózní kolitida apod.

Co je dobré udělat hned na začátku? Omezit potraviny, o nichž je známo, že nadýmají. Pokud často trpíte pocity nafouklého břicha, omezte následující a poté pozorujte, zdali došlo ke zlepšení.

  • Fazole
  • Hrách
  • Cibule a česnek
  • Brokolice
  • Zelí
  • Květák

Pohybem proti zácpě
Trápí vás zácpa? Pokuste se jí zabránit stravou bohatou na vlákninu. Zaměřte se na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a ořechů i semínek. Dodržujte také pitný režim a věnujte se pravidelnému pohybu. Střevní peristaltiku může zlepšit i 20-30 minut svižné chůze 4krát týdně.

U jídla se nepovídá
Vzpomeňte, co říkávaly naše babičky: „U jídla se nemluví!“. Také jste to v dětství/mládí často slýchávali? Tato poučka nebyla pouze z důvodu slušnosti, ale sloužila rovněž k podpoře správného trávení. Babičky věděly, co říkají. Pokud totiž při jídle příliš mnoho hovoříte, polykáte s každý soustem určité množství vzduchu. Ten potom v trávicím traktu dělá neplechu a nadýmá střeva. Pozornost věnujte i postoji, respektive „posedu“. Seďte vzpřímeně a nehrbte se, abyste umožnili tělu správně fungovat. Při jídle také nepijte více jak 0,2 dcl tekutiny a snažte se žvýkat se zavřenými ústy, abyste zamezili přijímání dalšího přebytečného vzduchu.

Peklo jménem potravinová intolerance
Příčinou nafouknutého břicha může být i potravinová intolerance či přímo alergie na některé potraviny. Jejím důsledkem střevo nefunguje tak, jak by mělo. Dráždivé jídlo podněcuje plynatost, která zase vzniká jako reakce na kritické potraviny. Mezi nejčastější původce patří lepek a mléčné produkty. Zkuste na čas omezit nebo vysadit podezřelé potraviny a všímejte si, jak na vás působí to, co jíte a pijete. Bez doporučení lékaře ale nevysazujte žádné složky stravy dlouhodobě.

Pozor na rakovinu
Jedinci trpící nepříjemným syndromem dráždivého střeva trápí nadýmání především ve večerních hodinách. Příčinou často bývá nepravidelná strava. Pokud máte podezření, že se to může týkat i vás, zkuste změnit stravovací návyky a sledujte, jak se situace vyvíjí. Pokud však příznaky bez zjevné příčiny přetrvávají a sužují vás dlouhodobě, stav zkonzultujte s lékařem.

 

foto: stock.adobe.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...