Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?
zdroj: Shutterstock

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období jsou burčáky v prodeji, přičemž kvalita je v tomto případě více než žádoucí. Prozradíme vám, jak poznat kvalitní burčák a jaké má zdravotní přínosy. Málo jich rozhodně není.

Česká specialita
Dle zákona může být burčák nabízen k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Označení „burčák“ skrývá částečně zkvašený hroznový mošt, nejedná se tedy o víno. Jeho výroba však musí být výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. Jde tedy o jakousi českou raritu. Ostatní vinařské země burčák neznají, například v Rakousku mají spíše mošt a v Německu znají až fázi mladého vína.

Pět fází
Burčák prochází při výrobě celkem pěti fázemi – tou první je fáze „sladký“, a ta připomíná spíše mošt, ve kterém ještě není moc alkoholu. Druhé fázi se říká „ve varu“, což je mimochodem ta nejoblíbenější fáze (nejen) vinařů, na kterou neváhají čekat klidně přes noc. Kvasinky jsou v maximálně možné činnosti a množství cukru a alkoholu je na stejné úrovni. Chuť je také nejlépe vyvážená, v této fázi je tedy burčák nejlahodnější. V tomto okamžiku je burčák také nejvíce zdraví prospěšný. Ve třetí fázi dojde k tzv. lámání a v burčáku začne převažovat alkohol, čtvrtá fáze, tzv. mydliňák, je o vyšším obsahu kyselin a v poslední fázi dojde k vyčištění, mošt zprůzrační a stává se z něj mladé víno.

Elixír zdraví
Ne nadarmo se burčáku říká elixír zdraví. Obsahuje opravdu mnoho prospěšných látek, zejména vitamíny skupiny B. Ty zlepšují kvalitu pokožky, zabraňují únavě a příznivě působí na nervovou soustavu. Nejprospěšnější z nich je thiamin (vitamín B1), který chrání srdce a posiluje jeho činnost. Kyselina pantotenová (vitamín B5) zase chrání zažívací trakt a prokrvuje sliznice. Skleničkou burčáku do sebe také dostanete poměrně velké množství vitamínu C, kterým tak podpoříte svou imunitu.

Burčák (zejména ten v druhé fázi) má přímo léčivé účinky na zažívání. Podporuje peristaltiku střev a působí dobře na zácpu. Pozor ale na množství, muži by neměli vypít za den více než 0,5 litru a ženy maximálně 3 dcl burčáku. Kvasinky a bakterie obsažené v burčáku jsou sice přítelem organismu, ale při nadměrné konzumaci hrozí, že nestihnete doběhnout na toaletu. Kromě vitamínů obsahuje burčák také minerální látky, jako je například železo, zinek, hořčík nebo mangan.

Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Zejména z červených hroznů pochází ještě jeden antioxidant, který je nutno zmínit, a to je resveratrol. Ten má velmi příznivé účinky na srdečně-cévní systém. Resveratrol patří do skupiny rostlinných polyfenolů, které svou antioxidační kapacitou účinně dokážou bránit stárnutí buněk a předcházet tak civilizačním onemocněním. Hrozny a produkty z něj (včetně burčáku) patří mezi nejbohatší přírodní zdroje polyfenolů. Červený burčák je sice vzácnější a vyrábí se podstatně méně než bílý, ale některá vinařství jej nabízí.

Jak poznáme kvalitní burčák
Ten správný burčák, který není doslazený nebo jakkoliv upravený, se dá celkem dobře poznat. Na první pohled je důležitá barva, která by měla být ideálně světle žlutá a pokud je spíše mléčná, pak máme před sebou tu nejlepší druhou fázi. Dobrý burčák by neměl být příliš cítit alkoholem (správně obsahuje 4-6 % alkoholu), ani by neměl být moc sladký. Pokud tedy více cítíte alkohol a sladkost, navíc má barvu spíše hnědou, pak je to nejspíše způsobeno oxidací jablečného moštu, kterým byl burčák „dochucený“. Sladkost je pak důkazem, že se výrobce pokusil tento proces skrýt doslazením. Varovná může být také silnější vůně po droždí. Burčák by měl jemně perlit. A co se týká usazenin na dně nádoby, tak ty rozhodně na závadu nejsou. Zkušení konzumenti burčáku přímo vyžadují nápoj ode dna.

Na co si dát pozor při koupi
V ideálním případě bychom si měli burčák pořizovat přímo od výrobce a každý správný vinař by vás měl nechat burčák před nákupem ochutnat. A co není určitě rozumné, je nákup u silnice, kde objevíte stánek s burčákem. Žádný kvalitní vinař by něco takového nedovolil. Přímé slunce je přesně to, co burčák nepotřebuje.

Když se burčák pije v rozumné míře, dokáže skvěle podpořit zdraví. Pamatujte ale na to, že obsahuje alkohol, tak není úplně žádoucí pít ho jako šťávičku. Nezapomínejte ani na fakt, že burčák neustále pracuje a kvasí, proto pokud jste nuceni tento nápoj převážet například autem, povolujte víčko a nechte unikat oxid uhličitý. V opačném případě hrozí menší výbuch a vás čeká kompletní výměna potahů.

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu, té nejdelší noci celého roku, staré slunce umírá a nové se rodí. A právě...

Čtěte dál
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

V temných, zimních dnech se nemusíte v žádném případě bát nedostatku příjemného tepla a světla ze svíček. Je jen potřeba vědět, se...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém...
Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kosmetiky je dnes na trhu nepřeberné množství a tak skutečně máme z čeho vybírat, s čím porovnávat a jistě se i nechat zlákat marketingovými...
Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

S teplotami pohybující se lehce nad bodem mrazu nebo dokonce pod ním, mlhou a mrholením nepřináší listopad úplně ideální podmínky motivující...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Vzpomínání na drahé zesnulé, Dušičky, svatomartinské posvícení s husou a mladým vínem, příprava na advent a těšení na Vánoce. A kromě...
Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Třetí roční období bývá známo jako sezóna změn. Podzim se hlásí chladnějším počasím, kratšími dny a ostřejším vzduchem. Senioři, tedy...
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...