Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru
zdroj: Pixabay

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev. Konzumací určitých potravin podpoříte svou střevní mikroflóru. Jaké potraviny to jsou?

Bakteriální flóra ve střevech je důležitým faktorem celkového zdraví. Symbiotické bakterie, probiotika, pomáhají tělu bojovat s cizorodými bakteriemi a předcházet různým infekcím. Některé studie tvrdí, že benefity probiotik dokonce přesahují hranice střev a mohou zmírnit příznaky deprese, k čemuž možná dochází třeba právě snížením zánětlivých markerů v těle. Probiotika můžete samozřejmě konzumovat prostřednictvím doplňků stravy. Přirozeně se ale nacházejí i ve fermentovaných potravinách a mléčných výrobcích, jejichž konzumace díky tomu organismu mimořádně prospívá.

1. Kefír
Pouhý jeden hrneček kefíru obsahuje několik kmenů příznivých probiotik a k tomu navíc vápník a stejné množství bílkovin jako jedno vejce. Jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, kde je mléčný cukr, laktóza, rozkládán aktivními bakteriemi. Obsahuje tak přibližně pouze jedno procento laktózy a proto jej tolerují většinou i lidé, kteří trpí určitou mírou laktózové intolerance.

2. Kyselé zelí a okurky
Přirozeně zkvašené potraviny, jako jsou okurky nebo zelí, jsou také cenným zdrojem probiotik. Zelí obsahuje bakterie mléčného kvašení. Známo je i pro dostatek vlákniny a solidní dávku draslíku, vitaminu C a vitaminů skupiny B. Nachází se v něm i fytonutrienty, které mají silné chemopreventivní účinky. Jedinou nevýhodou je, že zelí obsahuje poměrně vysoké množství soli. Množství v jedné porci odpovídá 40 % doporučeného denního příjmu. Proto je v konzumaci zelí klíčová také umírněnost. Totéž platí i pro další probiotický poklad, kyselé okurky.

3. Miso
Miso, fermentované sójové boby v podobě pasty, je dalším významným zdrojem probiotik. Obsahuje také všech devět esenciálních aminokyselin a bohužel ale i dostatek sodíku. Potravinám tak dodává především bohatou, slanou chuť. Můžete vybírat z tmavé a světlé verze, které lze přidávat do polévek i zeleninových jídel. Bílé miso má jemnější chuť, proto pokud jste miso ještě nechutnali, začněte raději s ním.

4. Kombucha
Tradičně se kombucha, nápoj bohatý na probiotika, vyrábí z černého čaje slazeného cukrem, kam se přidávají tzv. „startovací“ bakterie SCOBY, které podnítí proces fermentace. Podle některých studií ale černý čaj, aby prospěl zdraví, nemusí být vůbec kvašený. Jeho listy jsou totiž přirozeně bohaté na polyfenoly a antioxidanty.

5. Tempeh
Dalších pokladem jsou fermentované sójové boby zvané tempeh. Ten je plný probiotických bakterií, draslíku a bílkovin. Pokud vyberete uzenou nebo marinovanou příchuť, není jej třeba nikterak dochucovat a můžete jej používat všude tam, kde byste běžně použili uzeninu nebo obecně maso. Tenké plátky osmahnutého uzeného tempehu bývají pro výraznou chuť nazývány veganskou slaninou.

tip redakce ▾
 
Img

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání i v restauracích. Poslední dobou se ale zdá, že jí...

6. Kimchi
Fermentované nakládané zelí, červená paprika, cibule a ředkvičky. To jsou základní ingredience na probiotika bohaté směsi jménem Kimchi, která je v Koreji dokonce národním pokrmem a objevuje se zde v řadě různých variant. Výzkumy ukazují, že je také dobrým zdrojem dalších živin, včetně beta-karotenu, vitamínu C a vlákniny (2,4 gramu na jednu misku).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...