Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru
zdroj: Pixabay

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev. Konzumací určitých potravin podpoříte svou střevní mikroflóru. Jaké potraviny to jsou?

Bakteriální flóra ve střevech je důležitým faktorem celkového zdraví. Symbiotické bakterie, probiotika, pomáhají tělu bojovat s cizorodými bakteriemi a předcházet různým infekcím. Některé studie tvrdí, že benefity probiotik dokonce přesahují hranice střev a mohou zmírnit příznaky deprese, k čemuž možná dochází třeba právě snížením zánětlivých markerů v těle. Probiotika můžete samozřejmě konzumovat prostřednictvím doplňků stravy. Přirozeně se ale nacházejí i ve fermentovaných potravinách a mléčných výrobcích, jejichž konzumace díky tomu organismu mimořádně prospívá.

1. Kefír
Pouhý jeden hrneček kefíru obsahuje několik kmenů příznivých probiotik a k tomu navíc vápník a stejné množství bílkovin jako jedno vejce. Jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, kde je mléčný cukr, laktóza, rozkládán aktivními bakteriemi. Obsahuje tak přibližně pouze jedno procento laktózy a proto jej tolerují většinou i lidé, kteří trpí určitou mírou laktózové intolerance.

2. Kyselé zelí a okurky
Přirozeně zkvašené potraviny, jako jsou okurky nebo zelí, jsou také cenným zdrojem probiotik. Zelí obsahuje bakterie mléčného kvašení. Známo je i pro dostatek vlákniny a solidní dávku draslíku, vitaminu C a vitaminů skupiny B. Nachází se v něm i fytonutrienty, které mají silné chemopreventivní účinky. Jedinou nevýhodou je, že zelí obsahuje poměrně vysoké množství soli. Množství v jedné porci odpovídá 40 % doporučeného denního příjmu. Proto je v konzumaci zelí klíčová také umírněnost. Totéž platí i pro další probiotický poklad, kyselé okurky.

3. Miso
Miso, fermentované sójové boby v podobě pasty, je dalším významným zdrojem probiotik. Obsahuje také všech devět esenciálních aminokyselin a bohužel ale i dostatek sodíku. Potravinám tak dodává především bohatou, slanou chuť. Můžete vybírat z tmavé a světlé verze, které lze přidávat do polévek i zeleninových jídel. Bílé miso má jemnější chuť, proto pokud jste miso ještě nechutnali, začněte raději s ním.

4. Kombucha
Tradičně se kombucha, nápoj bohatý na probiotika, vyrábí z černého čaje slazeného cukrem, kam se přidávají tzv. „startovací“ bakterie SCOBY, které podnítí proces fermentace. Podle některých studií ale černý čaj, aby prospěl zdraví, nemusí být vůbec kvašený. Jeho listy jsou totiž přirozeně bohaté na polyfenoly a antioxidanty.

5. Tempeh
Dalších pokladem jsou fermentované sójové boby zvané tempeh. Ten je plný probiotických bakterií, draslíku a bílkovin. Pokud vyberete uzenou nebo marinovanou příchuť, není jej třeba nikterak dochucovat a můžete jej používat všude tam, kde byste běžně použili uzeninu nebo obecně maso. Tenké plátky osmahnutého uzeného tempehu bývají pro výraznou chuť nazývány veganskou slaninou.

6. Kimchi
Fermentované nakládané zelí, červená paprika, cibule a ředkvičky. To jsou základní ingredience na probiotika bohaté směsi jménem Kimchi, která je v Koreji dokonce národním pokrmem a objevuje se zde v řadě různých variant. Výzkumy ukazují, že je také dobrým zdrojem dalších živin, včetně beta-karotenu, vitamínu C a vlákniny (2,4 gramu na jednu misku).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...