Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru
zdroj: Pixabay

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev. Konzumací určitých potravin podpoříte svou střevní mikroflóru. Jaké potraviny to jsou?

Bakteriální flóra ve střevech je důležitým faktorem celkového zdraví. Symbiotické bakterie, probiotika, pomáhají tělu bojovat s cizorodými bakteriemi a předcházet různým infekcím. Některé studie tvrdí, že benefity probiotik dokonce přesahují hranice střev a mohou zmírnit příznaky deprese, k čemuž možná dochází třeba právě snížením zánětlivých markerů v těle. Probiotika můžete samozřejmě konzumovat prostřednictvím doplňků stravy. Přirozeně se ale nacházejí i ve fermentovaných potravinách a mléčných výrobcích, jejichž konzumace díky tomu organismu mimořádně prospívá.

1. Kefír
Pouhý jeden hrneček kefíru obsahuje několik kmenů příznivých probiotik a k tomu navíc vápník a stejné množství bílkovin jako jedno vejce. Jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, kde je mléčný cukr, laktóza, rozkládán aktivními bakteriemi. Obsahuje tak přibližně pouze jedno procento laktózy a proto jej tolerují většinou i lidé, kteří trpí určitou mírou laktózové intolerance.

2. Kyselé zelí a okurky
Přirozeně zkvašené potraviny, jako jsou okurky nebo zelí, jsou také cenným zdrojem probiotik. Zelí obsahuje bakterie mléčného kvašení. Známo je i pro dostatek vlákniny a solidní dávku draslíku, vitaminu C a vitaminů skupiny B. Nachází se v něm i fytonutrienty, které mají silné chemopreventivní účinky. Jedinou nevýhodou je, že zelí obsahuje poměrně vysoké množství soli. Množství v jedné porci odpovídá 40 % doporučeného denního příjmu. Proto je v konzumaci zelí klíčová také umírněnost. Totéž platí i pro další probiotický poklad, kyselé okurky.

3. Miso
Miso, fermentované sójové boby v podobě pasty, je dalším významným zdrojem probiotik. Obsahuje také všech devět esenciálních aminokyselin a bohužel ale i dostatek sodíku. Potravinám tak dodává především bohatou, slanou chuť. Můžete vybírat z tmavé a světlé verze, které lze přidávat do polévek i zeleninových jídel. Bílé miso má jemnější chuť, proto pokud jste miso ještě nechutnali, začněte raději s ním.

4. Kombucha
Tradičně se kombucha, nápoj bohatý na probiotika, vyrábí z černého čaje slazeného cukrem, kam se přidávají tzv. „startovací“ bakterie SCOBY, které podnítí proces fermentace. Podle některých studií ale černý čaj, aby prospěl zdraví, nemusí být vůbec kvašený. Jeho listy jsou totiž přirozeně bohaté na polyfenoly a antioxidanty.

5. Tempeh
Dalších pokladem jsou fermentované sójové boby zvané tempeh. Ten je plný probiotických bakterií, draslíku a bílkovin. Pokud vyberete uzenou nebo marinovanou příchuť, není jej třeba nikterak dochucovat a můžete jej používat všude tam, kde byste běžně použili uzeninu nebo obecně maso. Tenké plátky osmahnutého uzeného tempehu bývají pro výraznou chuť nazývány veganskou slaninou.

6. Kimchi
Fermentované nakládané zelí, červená paprika, cibule a ředkvičky. To jsou základní ingredience na probiotika bohaté směsi jménem Kimchi, která je v Koreji dokonce národním pokrmem a objevuje se zde v řadě různých variant. Výzkumy ukazují, že je také dobrým zdrojem dalších živin, včetně beta-karotenu, vitamínu C a vlákniny (2,4 gramu na jednu misku).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...