Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi doceňovaný proces, a tak se fermentovaným nápojům věnuje stále větší pozornost.

Burčák je mladé víno a jako takové v sobě nese spoustu zdraví prospěšných látek. Pije-li se v přiměřeném množství (za které rozhodně nelze považovat lidovým pořekadlem doporučované: tolik litrů, kolik litrů máte v těle krve), má pozitivní vliv na peristaltiku střev i zácpu (někdy dokonce pořádně „prožene“), čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty, mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhá při únavě, a zahání nervozitu a chmury. Burčák obsahuje jen minimální množství alkoholu okolo 1-7 %, a proto přejímá spíše vlastnosti čerstvého hroznového vína, než klasického alkoholického nápoje.

Kvašený nápoj, který prospívá
Slupky vinných hroznů jsou bohaté na vlákninu, které je pro mnohé z nás nedostatkovou složkou stravy. Hroznová šťáva působí močopudně, dochází k podpoře vyplavování bakterií, což může být žádoucí u lehkých případů onemocnění močového měchýře a ledvin. Hroznové víno je rovněž spolehlivým zdrojem vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12). Burčák, stejně jako hrozny, obsahuje ovocný cukr – fruktózu, která nezvyšuje hladiny inzulínu nebo jen minimálně. Napijete-li se burčáku, dostanete do sebe rovněž solidní dávku kyseliny listové, důležité pro správnou krvetvorbu, vitaminu C, podporující přirozenou obranyschopnost organismu, manganu, nezbytného pro zdravé kosti, štítnou žlázu a zdravé vlasy, a hořčíku, potřebného pro správnou funkci svalů a srdce.

Česká specialita
Burčák je termín, kterým mohou označovat výrobci své produkty jen tehdy, pokud byly použity výhradně české hrozny. Jakmile se jedná o zahraniční hrozny, bývá tento nápoje nejčastěji nazýván částečně zkvašený vinný mošt. Nejčastěji je k dostání burčák bílý, jehož ideální barva je světle žlutá s velmi mírným kalem bez výraznějších shluků kvasinek či jiných mechanických nečistot.

Od sladkého k mladému vínu
Příprava, či lépe řečeno, čekání, na burčák, je vinaři řešena natolik, že často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali ten pravý okamžik, kdy kvasící víno dojde toho správného stupně. Jde totiž o to, aby se kvašením dosáhlo optimálního poměru cukru, alkoholu i kyselin. Své příznivce má burčák v každém stádiu kvašení. Těch je celkem pět – sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Čím pokročilejší stupeň kvašení, tím má burčák více alkoholu. To se projeví i na chuti – sladkost burčáku přechází do trpkosti. Proto bývá nejlahodnější právě před zlomem, tedy řekněme ve stádiu druhém, či k jeho konci, kdy jsou poměry alkoholu a cukru vyrovnané.

Pokud jste si tento fermentovaný nápoj oblíbili, jistě to bude jeden z mála alkoholických nápojů, u kterého převáží pozitivní účinky nad těmi negativními. Vždy ale myslete na to, že přehánět se to nemá s ničím. Raději si dopřejte přiměřenou dávku 2 dcl denně, než celou lahev najednou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!