Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi doceňovaný proces, a tak se fermentovaným nápojům věnuje stále větší pozornost.
Burčák je mladé víno a jako takové v sobě nese spoustu zdraví prospěšných látek. Pije-li se v přiměřeném množství (za které rozhodně nelze považovat lidovým pořekadlem doporučované: tolik litrů, kolik litrů máte v těle krve), má pozitivní vliv na peristaltiku střev i zácpu (někdy dokonce pořádně „prožene“), čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty, mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhá při únavě, a zahání nervozitu a chmury. Burčák obsahuje jen minimální množství alkoholu okolo 1-7 %, a proto přejímá spíše vlastnosti čerstvého hroznového vína, než klasického alkoholického nápoje.
Kvašený nápoj, který prospívá
Slupky vinných hroznů jsou bohaté na vlákninu, které je pro mnohé z nás nedostatkovou složkou stravy. Hroznová šťáva působí močopudně, dochází k podpoře vyplavování bakterií, což může být žádoucí u lehkých případů onemocnění močového měchýře a ledvin. Hroznové víno je rovněž spolehlivým zdrojem vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12). Burčák, stejně jako hrozny, obsahuje ovocný cukr – fruktózu, která nezvyšuje hladiny inzulínu nebo jen minimálně. Napijete-li se burčáku, dostanete do sebe rovněž solidní dávku kyseliny listové, důležité pro správnou krvetvorbu, vitaminu C, podporující přirozenou obranyschopnost organismu, manganu, nezbytného pro zdravé kosti, štítnou žlázu a zdravé vlasy, a hořčíku, potřebného pro správnou funkci svalů a srdce.
Česká specialita
Burčák je termín, kterým mohou označovat výrobci své produkty jen tehdy, pokud byly použity výhradně české hrozny. Jakmile se jedná o zahraniční hrozny, bývá tento nápoje nejčastěji nazýván částečně zkvašený vinný mošt. Nejčastěji je k dostání burčák bílý, jehož ideální barva je světle žlutá s velmi mírným kalem bez výraznějších shluků kvasinek či jiných mechanických nečistot.
Od sladkého k mladému vínu
Příprava, či lépe řečeno, čekání, na burčák, je vinaři řešena natolik, že často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali ten pravý okamžik, kdy kvasící víno dojde toho správného stupně. Jde totiž o to, aby se kvašením dosáhlo optimálního poměru cukru, alkoholu i kyselin. Své příznivce má burčák v každém stádiu kvašení. Těch je celkem pět – sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Čím pokročilejší stupeň kvašení, tím má burčák více alkoholu. To se projeví i na chuti – sladkost burčáku přechází do trpkosti. Proto bývá nejlahodnější právě před zlomem, tedy řekněme ve stádiu druhém, či k jeho konci, kdy jsou poměry alkoholu a cukru vyrovnané.
Pokud jste si tento fermentovaný nápoj oblíbili, jistě to bude jeden z mála alkoholických nápojů, u kterého převáží pozitivní účinky nad těmi negativními. Vždy ale myslete na to, že přehánět se to nemá s ničím. Raději si dopřejte přiměřenou dávku 2 dcl denně, než celou lahev najednou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon
Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování sociálních sítí a přísun informací se staly běžnou součástí našeho...
Čtěte dál
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!
