Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi doceňovaný proces, a tak se fermentovaným nápojům věnuje stále větší pozornost.

Burčák je mladé víno a jako takové v sobě nese spoustu zdraví prospěšných látek. Pije-li se v přiměřeném množství (za které rozhodně nelze považovat lidovým pořekadlem doporučované: tolik litrů, kolik litrů máte v těle krve), má pozitivní vliv na peristaltiku střev i zácpu (někdy dokonce pořádně „prožene“), čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty, mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhá při únavě, a zahání nervozitu a chmury. Burčák obsahuje jen minimální množství alkoholu okolo 1-7 %, a proto přejímá spíše vlastnosti čerstvého hroznového vína, než klasického alkoholického nápoje.

Kvašený nápoj, který prospívá
Slupky vinných hroznů jsou bohaté na vlákninu, které je pro mnohé z nás nedostatkovou složkou stravy. Hroznová šťáva působí močopudně, dochází k podpoře vyplavování bakterií, což může být žádoucí u lehkých případů onemocnění močového měchýře a ledvin. Hroznové víno je rovněž spolehlivým zdrojem vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12). Burčák, stejně jako hrozny, obsahuje ovocný cukr – fruktózu, která nezvyšuje hladiny inzulínu nebo jen minimálně. Napijete-li se burčáku, dostanete do sebe rovněž solidní dávku kyseliny listové, důležité pro správnou krvetvorbu, vitaminu C, podporující přirozenou obranyschopnost organismu, manganu, nezbytného pro zdravé kosti, štítnou žlázu a zdravé vlasy, a hořčíku, potřebného pro správnou funkci svalů a srdce.

Česká specialita
Burčák je termín, kterým mohou označovat výrobci své produkty jen tehdy, pokud byly použity výhradně české hrozny. Jakmile se jedná o zahraniční hrozny, bývá tento nápoje nejčastěji nazýván částečně zkvašený vinný mošt. Nejčastěji je k dostání burčák bílý, jehož ideální barva je světle žlutá s velmi mírným kalem bez výraznějších shluků kvasinek či jiných mechanických nečistot.

Od sladkého k mladému vínu
Příprava, či lépe řečeno, čekání, na burčák, je vinaři řešena natolik, že často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali ten pravý okamžik, kdy kvasící víno dojde toho správného stupně. Jde totiž o to, aby se kvašením dosáhlo optimálního poměru cukru, alkoholu i kyselin. Své příznivce má burčák v každém stádiu kvašení. Těch je celkem pět – sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Čím pokročilejší stupeň kvašení, tím má burčák více alkoholu. To se projeví i na chuti – sladkost burčáku přechází do trpkosti. Proto bývá nejlahodnější právě před zlomem, tedy řekněme ve stádiu druhém, či k jeho konci, kdy jsou poměry alkoholu a cukru vyrovnané.

Pokud jste si tento fermentovaný nápoj oblíbili, jistě to bude jeden z mála alkoholických nápojů, u kterého převáží pozitivní účinky nad těmi negativními. Vždy ale myslete na to, že přehánět se to nemá s ničím. Raději si dopřejte přiměřenou dávku 2 dcl denně, než celou lahev najednou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak mozek zpracovává informace vytržené z kontextu

Jak mozek zpracovává informace vytržené z kontextu

Vědci z John Hopkins University objevili mechanismus, který v mozku automaticky spojuje objekty. Když vidíte zubní kartáček, auto, strom nebo jakýkoliv jednotlivý předmět, váš mozek jej automaticky spojí...

Čtěte dál
Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu...
Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,...
Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců...
Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Možná jste si všimli, že lidem, kteří hodně píší tužkou, se v horní části prostředníku dominantní ruky objevuje vystouplá tvrdá boulička....
Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Může se zdát, že odpočinek je aktivitou fyzickou a je tedy logické, že si pod tímto pojmem často představíme polehávání a sledování...
Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

V dnešní době, která nás až nezdravým způsobem neustále podněcuje k lepším výsledkům, lepšímu stylu života, lepšímu zajištěné svých...
Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných...
Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je...
Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký...
Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Stát se pánem vlastního času nemusí být složité, jedná se o dovednost, kterou se může naučit každý. Stačí vědět, jak na to. Přinášíme...