Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi doceňovaný proces, a tak se fermentovaným nápojům věnuje stále větší pozornost.

Burčák je mladé víno a jako takové v sobě nese spoustu zdraví prospěšných látek. Pije-li se v přiměřeném množství (za které rozhodně nelze považovat lidovým pořekadlem doporučované: tolik litrů, kolik litrů máte v těle krve), má pozitivní vliv na peristaltiku střev i zácpu (někdy dokonce pořádně „prožene“), čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty, mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhá při únavě, a zahání nervozitu a chmury. Burčák obsahuje jen minimální množství alkoholu okolo 1-7 %, a proto přejímá spíše vlastnosti čerstvého hroznového vína, než klasického alkoholického nápoje.

Kvašený nápoj, který prospívá
Slupky vinných hroznů jsou bohaté na vlákninu, které je pro mnohé z nás nedostatkovou složkou stravy. Hroznová šťáva působí močopudně, dochází k podpoře vyplavování bakterií, což může být žádoucí u lehkých případů onemocnění močového měchýře a ledvin. Hroznové víno je rovněž spolehlivým zdrojem vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12). Burčák, stejně jako hrozny, obsahuje ovocný cukr – fruktózu, která nezvyšuje hladiny inzulínu nebo jen minimálně. Napijete-li se burčáku, dostanete do sebe rovněž solidní dávku kyseliny listové, důležité pro správnou krvetvorbu, vitaminu C, podporující přirozenou obranyschopnost organismu, manganu, nezbytného pro zdravé kosti, štítnou žlázu a zdravé vlasy, a hořčíku, potřebného pro správnou funkci svalů a srdce.

Česká specialita
Burčák je termín, kterým mohou označovat výrobci své produkty jen tehdy, pokud byly použity výhradně české hrozny. Jakmile se jedná o zahraniční hrozny, bývá tento nápoje nejčastěji nazýván částečně zkvašený vinný mošt. Nejčastěji je k dostání burčák bílý, jehož ideální barva je světle žlutá s velmi mírným kalem bez výraznějších shluků kvasinek či jiných mechanických nečistot.

Od sladkého k mladému vínu
Příprava, či lépe řečeno, čekání, na burčák, je vinaři řešena natolik, že často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali ten pravý okamžik, kdy kvasící víno dojde toho správného stupně. Jde totiž o to, aby se kvašením dosáhlo optimálního poměru cukru, alkoholu i kyselin. Své příznivce má burčák v každém stádiu kvašení. Těch je celkem pět – sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Čím pokročilejší stupeň kvašení, tím má burčák více alkoholu. To se projeví i na chuti – sladkost burčáku přechází do trpkosti. Proto bývá nejlahodnější právě před zlomem, tedy řekněme ve stádiu druhém, či k jeho konci, kdy jsou poměry alkoholu a cukru vyrovnané.

Pokud jste si tento fermentovaný nápoj oblíbili, jistě to bude jeden z mála alkoholických nápojů, u kterého převáží pozitivní účinky nad těmi negativními. Vždy ale myslete na to, že přehánět se to nemá s ničím. Raději si dopřejte přiměřenou dávku 2 dcl denně, než celou lahev najednou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu, té nejdelší noci celého roku, staré slunce umírá a nové se rodí. A právě...

Čtěte dál
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

V temných, zimních dnech se nemusíte v žádném případě bát nedostatku příjemného tepla a světla ze svíček. Je jen potřeba vědět, se...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kosmetiky je dnes na trhu nepřeberné množství a tak skutečně máme z čeho vybírat, s čím porovnávat a jistě se i nechat zlákat marketingovými...
Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

S teplotami pohybující se lehce nad bodem mrazu nebo dokonce pod ním, mlhou a mrholením nepřináší listopad úplně ideální podmínky motivující...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Je pomalejší, jemnější a šetrnější než dynamické styly jógy. Restorativní jóga obnovuje harmonii a rovnováhu, učí vás znovu relaxovat...
Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Molekulární kuchyně láká svou tajemností. Spojení kuchyně a chemie připomíná alchymii. Na molekulární kuchyni je nezvyklé všechno,...
Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

V práci se to na vás hrne ze všech stran, do toho rodina, děti, občas nějaká ta hádka doma, neshody se šéfem či s kolegy. Míváte pocit,...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Zdá se, že na takovou otázku nelze jednoznačně odpovědět. Podle mnohých názorů ani tak nejde o věk, ale o celkovou připravenost k tak...
Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Nepamatujete si, co jste měli včera k obědu, a někdo po vás chce vědět, co jste dělali před týdnem v úterý večer. Děsí vás to? Ptáte...