Dýně: Spotřebujte je do posledního semínka

Dýně: Spotřebujte je do posledního semínka

Dýni si řada z nás nepochybně spojuje s podzimem. Má příznivé účinky na naše zdraví a celou řadu využití. Zaměřte se tento podzim hlavně na semínka a využijte je tak do posledních kousků.

Dejte přednost dýni Hokkaido
Vzpomínáte si na dětství, kdy na zahrádkách rostly 50 kilogramů vážící plody dýně a při jejich sklízení se zapotila celá rodina? Z dužiny se potom celý týden připravovaly kompoty, které jste s (ne)chutí jedli celou zimu. Dávno neplatí, že čím větší, tím lepší. Japonská odrůda Hokkaido je totiž nejen skladnější, ale obsahuje daleko více zdraví prospěšných látek –vitamíny skupiny B, omega-3-mastné kyseliny, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek a fosfor. I přesto, že ji nemusíte loupat, je velmi snadno stravitelná. Při pravidelné konzumaci pomáhá upravit činnost střev, podporuje mužskou plodnost a působí jako prevence rakoviny prostaty. 

TIP 
Abyste nemuseli připravovat dýni několikrát za týden, vyzkoušejte pražená dýňová semínka. Jako prevence vám postačí hrstička 2x týdně. 

Dýňová semínka to je hlavně zinek
Až si budete připravovat svůj oblíbený recept z dýně, rozhodně nevyhazujte semínka. Jsou totiž největším zdrojem zinku  v rámci rostlinných zdrojů a jejich využití je opravdu široké. Zinek je důležitý pro pevné nehty, zdravou kůži a dobře fungující imunitní systém. Příznivě působí při léčbě ekzémů a dalších kožních onemocněních. Pokud nemáte dýňová semínka zrovna v lásce, sáhněte po oleji. Zakoupíte ho v obchodě se zdravou výživou nebo větším supermarketu a v případě potřeby užívejte jednu čajovou lžičku denně. Pro podporu vstřebávání zinku neopomínejte zdroje betakarotenu, například rakytník, který je zároveň výborným zdrojem vitamínu C. 

Dýňovou kosmetiku si vaše pokožka zamiluje
Objevily se vám přes léto pihy, se kterými chcete rychle zatočit? Vyzkoušejte jednoduchou pastu. Smíchejte polévkovou lžíci mletých dýňových semínek spolu se lžičkou mandlového oleje. Směs naneste přímo na pihy a nechte působit asi 30 minut. Celý proces můžete opakovat dvakrát týdně. Potřebujete se zbavit nepříjemných pórů a zmírnit potíže s mastnou pokožkou? Připravte si pleťovou masku. Opět využijete mletá dýňová semínka, která smíchejte se smetanou v poměru 2:1. Masku nechte působit přibližně 30 minut a poté důkladně smyjte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...