Dýně: Spotřebujte je do posledního semínka

Dýně: Spotřebujte je do posledního semínka

Dýni si řada z nás nepochybně spojuje s podzimem. Má příznivé účinky na naše zdraví a celou řadu využití. Zaměřte se tento podzim hlavně na semínka a využijte je tak do posledních kousků.

Dejte přednost dýni Hokkaido
Vzpomínáte si na dětství, kdy na zahrádkách rostly 50 kilogramů vážící plody dýně a při jejich sklízení se zapotila celá rodina? Z dužiny se potom celý týden připravovaly kompoty, které jste s (ne)chutí jedli celou zimu. Dávno neplatí, že čím větší, tím lepší. Japonská odrůda Hokkaido je totiž nejen skladnější, ale obsahuje daleko více zdraví prospěšných látek –vitamíny skupiny B, omega-3-mastné kyseliny, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek a fosfor. I přesto, že ji nemusíte loupat, je velmi snadno stravitelná. Při pravidelné konzumaci pomáhá upravit činnost střev, podporuje mužskou plodnost a působí jako prevence rakoviny prostaty. 

TIP 
Abyste nemuseli připravovat dýni několikrát za týden, vyzkoušejte pražená dýňová semínka. Jako prevence vám postačí hrstička 2x týdně. 

Dýňová semínka to je hlavně zinek
Až si budete připravovat svůj oblíbený recept z dýně, rozhodně nevyhazujte semínka. Jsou totiž největším zdrojem zinku  v rámci rostlinných zdrojů a jejich využití je opravdu široké. Zinek je důležitý pro pevné nehty, zdravou kůži a dobře fungující imunitní systém. Příznivě působí při léčbě ekzémů a dalších kožních onemocněních. Pokud nemáte dýňová semínka zrovna v lásce, sáhněte po oleji. Zakoupíte ho v obchodě se zdravou výživou nebo větším supermarketu a v případě potřeby užívejte jednu čajovou lžičku denně. Pro podporu vstřebávání zinku neopomínejte zdroje betakarotenu, například rakytník, který je zároveň výborným zdrojem vitamínu C. 

Dýňovou kosmetiku si vaše pokožka zamiluje
Objevily se vám přes léto pihy, se kterými chcete rychle zatočit? Vyzkoušejte jednoduchou pastu. Smíchejte polévkovou lžíci mletých dýňových semínek spolu se lžičkou mandlového oleje. Směs naneste přímo na pihy a nechte působit asi 30 minut. Celý proces můžete opakovat dvakrát týdně. Potřebujete se zbavit nepříjemných pórů a zmírnit potíže s mastnou pokožkou? Připravte si pleťovou masku. Opět využijete mletá dýňová semínka, která smíchejte se smetanou v poměru 2:1. Masku nechte působit přibližně 30 minut a poté důkladně smyjte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...