Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít, jak to uchopit, aby to bolelo co nejméně. Každý má na začátku problémy a má mnoho otázek. Na prvním místě je strava – zdravá strava. Zde je malý průvodce změnou stravování tak, jak to vidíme my.

Začněte pomalu a netlačte na pilu
Možná také patříte mezi ty, kteří se už o zdravější stravování snažili několikrát, ale potom se raději zase vrátili k „normálu“. Nebojte, nejste v tom sami. Čím rychleji se do nového životního stylu vrhnete, tím dříve se zase vrátíte zpět. Možná se v počátku nebudete cítit tak, jak jste si představovali, protože budete muset získávat živiny z jiných potravin a tělu chvilku trvá, než si zvykne.

TIP
Začněte třeba tím, že ke každému slanému jídlu přidáte syrovou zeleninu a ke sladkému zase hrst ovoce. Vyhnete se tím pocitům hladu, který je v začátcích nového stravování běžný, ale i třeba novým chutím, které vám nejsou zrovna příjemné.

Nechtějte vše ze dne na den. Nemůžete čekat, že si poprvé přinesete domů z obchodu pohanku a hned z ní vykouzlíte tu nejlepší pohankovou sekanou široko daleko. Pak si jako spravení chutě stejně objednáte pizzu. Neklaďte na sebe velké nároky a raději zavádějte nové potraviny pomalu a pomocí jednoduchých receptů.

Každé jídlo, které vyřadíte, nahraďte novým
Není nic horšího než nudná strava. V kombinaci s tím, že vám nechutná, je to jasná cesta o krok zpět. Objevujte nové potraviny, je jich nespočet, a věřte, že si alespoň některé z nich zamilujete. Zajděte do obchodu se zdravou výživou a kupte si něco, co ještě neznáte. Prodávač vám jistě poradí, jak neznámou potravinu připravit, aby vám opravdu chutnala. Inspiraci můžete hledat i na internetu. Když zjistíte, že třeba tempeh chutná lépe, než jste čekali, zkuste s ním připravit svoje oblíbené jídlo.

TIP
Za každé vyřazení či omezení jedné potraviny, která je méně zdravá nebo úplně nezdravá, zařaďte novou potravinu. Tak například místo slaniny vyzkoušejte tempeh. Někdy to pro vás bude odměna, někdy jen zpestření jídelníčku, někdy si budete zvykat.

Nenuťte se něco jíst jen proto, že je to zdravé
S nechutí a zacpaným nosem do sebe hrnete vařenou brokolici. Vždyť má tolik cenných látek, že jo? Žádné jídlo, které je snědené s odporem, nemůže v těle způsobit správnou odezvu. Takové potraviny nechte stranou. Budete se divit, časem si k nim třeba najdete cestu a dáte si je s chutí. Nacházejte si potraviny, které vám nejsou proti srsti. Když si koupíte něco, co ještě neznáte, zkuste danou potravinu přidat do jídla, které vám chutná. Milujete třeba kuře na paprice? Nemusíte si ho odpírat. Místo tučné smetany a mouky přidejte lehkou ovesnou smetanu. Rozdíl je minimální.

Čtěte složení
Číst umí každý. Mnoho potravin a zejména polotovarů je přímo přecpáno „éčky“. Ty s největší pravděpodobností nezpůsobí akutní zdravotní obtíže, nicméně jsme jimi obklopeni a běžnou stravou je do sebe dostáváme pravidelně několikrát denně. Nebuďte tedy líní a nehledejte si výmluvy. Čtěte etikety a pomalu postupně se učte. Zkuste překlopit pomyslnou rovnováhu – začněte se vyhýbat polotovarům a snažte se více pokrmů připravovat doma ze základních surovin.

Nepoužívejte označení „zdravá strava“ 
Ze zkušenosti víme, že jakmile o něčem řeknete, že je to zdravé, okamžitě se lidem vybaví mnoho předsudků a už předem jim třeba pokrmy nechutnají jen proto, že mají být zdravé. Obzvláště u mužů můžeme narazit. Ti mají občas obavy, že quinoa nebo brokolice není jídlo pro správné chlapy. Začněte tedy změny dělat tak, aniž byste na ně zbytečně upozorňovali a nebo kladli důraz. A než se nadějete, svůj jídelníček změníte, ani nevíte jak.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...