Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít, jak to uchopit, aby to bolelo co nejméně. Každý má na začátku problémy a má mnoho otázek. Na prvním místě je strava – zdravá strava. Zde je malý průvodce změnou stravování tak, jak to vidíme my.

Začněte pomalu a netlačte na pilu
Možná také patříte mezi ty, kteří se už o zdravější stravování snažili několikrát, ale potom se raději zase vrátili k „normálu“. Nebojte, nejste v tom sami. Čím rychleji se do nového životního stylu vrhnete, tím dříve se zase vrátíte zpět. Možná se v počátku nebudete cítit tak, jak jste si představovali, protože budete muset získávat živiny z jiných potravin a tělu chvilku trvá, než si zvykne.

TIP
Začněte třeba tím, že ke každému slanému jídlu přidáte syrovou zeleninu a ke sladkému zase hrst ovoce. Vyhnete se tím pocitům hladu, který je v začátcích nového stravování běžný, ale i třeba novým chutím, které vám nejsou zrovna příjemné.

Nechtějte vše ze dne na den. Nemůžete čekat, že si poprvé přinesete domů z obchodu pohanku a hned z ní vykouzlíte tu nejlepší pohankovou sekanou široko daleko. Pak si jako spravení chutě stejně objednáte pizzu. Neklaďte na sebe velké nároky a raději zavádějte nové potraviny pomalu a pomocí jednoduchých receptů.

Každé jídlo, které vyřadíte, nahraďte novým
Není nic horšího než nudná strava. V kombinaci s tím, že vám nechutná, je to jasná cesta o krok zpět. Objevujte nové potraviny, je jich nespočet, a věřte, že si alespoň některé z nich zamilujete. Zajděte do obchodu se zdravou výživou a kupte si něco, co ještě neznáte. Prodávač vám jistě poradí, jak neznámou potravinu připravit, aby vám opravdu chutnala. Inspiraci můžete hledat i na internetu. Když zjistíte, že třeba tempeh chutná lépe, než jste čekali, zkuste s ním připravit svoje oblíbené jídlo.

TIP
Za každé vyřazení či omezení jedné potraviny, která je méně zdravá nebo úplně nezdravá, zařaďte novou potravinu. Tak například místo slaniny vyzkoušejte tempeh. Někdy to pro vás bude odměna, někdy jen zpestření jídelníčku, někdy si budete zvykat.

Nenuťte se něco jíst jen proto, že je to zdravé
S nechutí a zacpaným nosem do sebe hrnete vařenou brokolici. Vždyť má tolik cenných látek, že jo? Žádné jídlo, které je snědené s odporem, nemůže v těle způsobit správnou odezvu. Takové potraviny nechte stranou. Budete se divit, časem si k nim třeba najdete cestu a dáte si je s chutí. Nacházejte si potraviny, které vám nejsou proti srsti. Když si koupíte něco, co ještě neznáte, zkuste danou potravinu přidat do jídla, které vám chutná. Milujete třeba kuře na paprice? Nemusíte si ho odpírat. Místo tučné smetany a mouky přidejte lehkou ovesnou smetanu. Rozdíl je minimální.

Čtěte složení
Číst umí každý. Mnoho potravin a zejména polotovarů je přímo přecpáno „éčky“. Ty s největší pravděpodobností nezpůsobí akutní zdravotní obtíže, nicméně jsme jimi obklopeni a běžnou stravou je do sebe dostáváme pravidelně několikrát denně. Nebuďte tedy líní a nehledejte si výmluvy. Čtěte etikety a pomalu postupně se učte. Zkuste překlopit pomyslnou rovnováhu – začněte se vyhýbat polotovarům a snažte se více pokrmů připravovat doma ze základních surovin.

Nepoužívejte označení „zdravá strava“ 
Ze zkušenosti víme, že jakmile o něčem řeknete, že je to zdravé, okamžitě se lidem vybaví mnoho předsudků a už předem jim třeba pokrmy nechutnají jen proto, že mají být zdravé. Obzvláště u mužů můžeme narazit. Ti mají občas obavy, že quinoa nebo brokolice není jídlo pro správné chlapy. Začněte tedy změny dělat tak, aniž byste na ně zbytečně upozorňovali a nebo kladli důraz. A než se nadějete, svůj jídelníček změníte, ani nevíte jak.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...