Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít, jak to uchopit, aby to bolelo co nejméně. Každý má na začátku problémy a má mnoho otázek. Na prvním místě je strava – zdravá strava. Zde je malý průvodce změnou stravování tak, jak to vidíme my.

Začněte pomalu a netlačte na pilu
Možná také patříte mezi ty, kteří se už o zdravější stravování snažili několikrát, ale potom se raději zase vrátili k „normálu“. Nebojte, nejste v tom sami. Čím rychleji se do nového životního stylu vrhnete, tím dříve se zase vrátíte zpět. Možná se v počátku nebudete cítit tak, jak jste si představovali, protože budete muset získávat živiny z jiných potravin a tělu chvilku trvá, než si zvykne.

TIP
Začněte třeba tím, že ke každému slanému jídlu přidáte syrovou zeleninu a ke sladkému zase hrst ovoce. Vyhnete se tím pocitům hladu, který je v začátcích nového stravování běžný, ale i třeba novým chutím, které vám nejsou zrovna příjemné.

Nechtějte vše ze dne na den. Nemůžete čekat, že si poprvé přinesete domů z obchodu pohanku a hned z ní vykouzlíte tu nejlepší pohankovou sekanou široko daleko. Pak si jako spravení chutě stejně objednáte pizzu. Neklaďte na sebe velké nároky a raději zavádějte nové potraviny pomalu a pomocí jednoduchých receptů.

Každé jídlo, které vyřadíte, nahraďte novým
Není nic horšího než nudná strava. V kombinaci s tím, že vám nechutná, je to jasná cesta o krok zpět. Objevujte nové potraviny, je jich nespočet, a věřte, že si alespoň některé z nich zamilujete. Zajděte do obchodu se zdravou výživou a kupte si něco, co ještě neznáte. Prodávač vám jistě poradí, jak neznámou potravinu připravit, aby vám opravdu chutnala. Inspiraci můžete hledat i na internetu. Když zjistíte, že třeba tempeh chutná lépe, než jste čekali, zkuste s ním připravit svoje oblíbené jídlo.

TIP
Za každé vyřazení či omezení jedné potraviny, která je méně zdravá nebo úplně nezdravá, zařaďte novou potravinu. Tak například místo slaniny vyzkoušejte tempeh. Někdy to pro vás bude odměna, někdy jen zpestření jídelníčku, někdy si budete zvykat.

Nenuťte se něco jíst jen proto, že je to zdravé
S nechutí a zacpaným nosem do sebe hrnete vařenou brokolici. Vždyť má tolik cenných látek, že jo? Žádné jídlo, které je snědené s odporem, nemůže v těle způsobit správnou odezvu. Takové potraviny nechte stranou. Budete se divit, časem si k nim třeba najdete cestu a dáte si je s chutí. Nacházejte si potraviny, které vám nejsou proti srsti. Když si koupíte něco, co ještě neznáte, zkuste danou potravinu přidat do jídla, které vám chutná. Milujete třeba kuře na paprice? Nemusíte si ho odpírat. Místo tučné smetany a mouky přidejte lehkou ovesnou smetanu. Rozdíl je minimální.

Čtěte složení
Číst umí každý. Mnoho potravin a zejména polotovarů je přímo přecpáno „éčky“. Ty s největší pravděpodobností nezpůsobí akutní zdravotní obtíže, nicméně jsme jimi obklopeni a běžnou stravou je do sebe dostáváme pravidelně několikrát denně. Nebuďte tedy líní a nehledejte si výmluvy. Čtěte etikety a pomalu postupně se učte. Zkuste překlopit pomyslnou rovnováhu – začněte se vyhýbat polotovarům a snažte se více pokrmů připravovat doma ze základních surovin.

Nepoužívejte označení „zdravá strava“ 
Ze zkušenosti víme, že jakmile o něčem řeknete, že je to zdravé, okamžitě se lidem vybaví mnoho předsudků a už předem jim třeba pokrmy nechutnají jen proto, že mají být zdravé. Obzvláště u mužů můžeme narazit. Ti mají občas obavy, že quinoa nebo brokolice není jídlo pro správné chlapy. Začněte tedy změny dělat tak, aniž byste na ně zbytečně upozorňovali a nebo kladli důraz. A než se nadějete, svůj jídelníček změníte, ani nevíte jak.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...