Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát se i živočišných výrobků – konkrétně masa? Maso je totiž opravdu hodnotnou potravinou...
Proč bychom se podle ekologů měli vzdát masa?
Někteří ekologové argumentují extrémní spotřebou vody i obilí jako krmiva pro dobytek. Chov dobytka vyžaduje další a další přísun obilovin, proto dochází ke kácení pralesů a jejich přeměně na pastviny nebo pole. Následně je ničeno přirozené prostředí pro rostliny i živočichy, žijící ve volné přírodě. Podle těchto ochránců přírody bychom měli maso nahradit luštěninami, zejména sójou. Chránit přírodu lze i jiným způsobem, například pomocí při vysazování stromů, čištěním lesů od odpadků a dalšími dobrovolnickými pracemi.
Význam masa v našem jídelníčku
Odborníci na výživu se shodují v tom, že maso do našeho jídelníčku rozhodně patří. Je optimálním zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Optimální Je však doporučováno v rámci stravy udržovat poměr živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1–2, protože ani živočišné bílkoviny nejsou ve všech směrech ideální. Maso je výborným zdrojem některých vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B12, vitamínu D, železa, zinku, selenu. Zdroji vitamínu B12 jsou potraviny živočišného původu, zejména maso. Tento vitamín, jeho analoga, sice najdeme i v potravinách rostlinného původu, naše tělo ho však z těchto zdrojů nedokáže využít. Zinek je minerál, který hraje důležitou roli při fungování našeho imunitního systému.
Konzumace masa bývá spojována s kardiovaskulárními onemocněními a onkologickými onemocněními. Důvodem je vyšší konzumace živočišného tuku. Nadměrný příjem masa, zejména tučného, skutečně škodí našemu zdraví. Pokud však konzumujeme libové maso v přiměřeném množství, nemusíme se bát vysoké hladiny cholesterolu ani kardiovaskulárních či onkologických onemocnění.
Při některých technologických úpravách masa vznikají karcinogenní látky. Jedná se o technologické úpravy, během nichž je maso vystavováno příliš vysokým teplotám. Při překročení kouřového bodu tuku, na kterém je maso upravováno dochází k oxidaci tuku a následnému vzniku karcinogenních látek.
Uzené maso je sice chuťové výborné, jeho dlouhodobá konzumace však není doporučována. Během uzení totiž vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, které mají karcinogenní účinky. S karcinogenními látkami se setkáme také v uzeninách, jedná se nitrosloučeniny, konzervanty dusitany či dusičnany. To je jeden z důvodů, proč je doporučováno omezovat konzumaci uzenin.
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví
Přínos ryb pro naše zdraví
Ryby patří mezi nejzdravější maso na světě. Na našem talíři by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Jejich pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění i vznik depresí. Rybí maso má pozitivní vliv i na činnost mozku, pomáhá totiž zvyšovat množství šedé kůry mozkové. Obsah jódu v mořských rybách podporuje správnou funkci štítné žlázy. Kromě jódu a kvalitních bílkovin najdeme v rybách vysoký obsah vitamínu D.
Libové maso prospívá našemu zdraví více než tučné maso. To však neplatí o rybím mase. Naopak tučnější ryby jsou zdravější než ty méně tučné. Rybí tuk je totiž bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, látek, které nás chrání před mnoha nemocemi a navíc podporují činnost mozku.
Zdravé grilování? Poradíme, jak na to!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý
Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství....
Čtěte dál
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Dejte stop syntetickým barvivům a ropným derivátům a vsaďte na přírodní dekorativní kosmetiku

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Konvenční hygienické prostředky a jejich ekologické verze

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Přírodní péče o rty a pokožku v zimním období

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu
