Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?
zdroj: Shutterstock

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát se i živočišných výrobků – konkrétně masa? Maso je totiž opravdu hodnotnou potravinou...

Proč bychom se podle ekologů měli vzdát masa?
Někteří ekologové argumentují extrémní spotřebou vody i obilí jako krmiva pro dobytek. Chov dobytka vyžaduje další a další přísun obilovin, proto dochází ke kácení pralesů a jejich přeměně na pastviny nebo pole. Následně je ničeno přirozené prostředí pro rostliny i živočichy, žijící ve volné přírodě. Podle těchto ochránců přírody bychom měli maso nahradit luštěninami, zejména sójou. Chránit přírodu lze i jiným způsobem, například pomocí při vysazování stromů, čištěním lesů od odpadků a dalšími dobrovolnickými pracemi.

Význam masa v našem jídelníčku
Odborníci na výživu se shodují v tom, že maso do našeho jídelníčku rozhodně patří. Je optimálním zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Optimální Je však doporučováno v rámci stravy udržovat poměr živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1–2, protože ani živočišné bílkoviny nejsou ve všech směrech ideální. Maso je výborným zdrojem některých vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B12, vitamínu D, železa, zinku, selenu. Zdroji vitamínu B12 jsou potraviny živočišného původu, zejména maso. Tento vitamín, jeho analoga, sice najdeme i v potravinách rostlinného původu, naše tělo ho však z těchto zdrojů nedokáže využít. Zinek je minerál, který hraje důležitou roli při fungování našeho imunitního systému.

Konzumace masa bývá spojována s kardiovaskulárními onemocněními a onkologickými onemocněními. Důvodem je vyšší konzumace živočišného tuku. Nadměrný příjem masa, zejména tučného, skutečně škodí našemu zdraví. Pokud však konzumujeme libové maso v přiměřeném množství, nemusíme se bát vysoké hladiny cholesterolu ani kardiovaskulárních či onkologických onemocnění.
Při některých technologických úpravách masa vznikají karcinogenní látky. Jedná se o technologické úpravy, během nichž je maso vystavováno příliš vysokým teplotám. Při překročení kouřového bodu tuku, na kterém je maso upravováno dochází k oxidaci tuku a následnému vzniku karcinogenních látek.

Uzené maso je sice chuťové výborné, jeho dlouhodobá konzumace však není doporučována. Během uzení totiž vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, které mají karcinogenní účinky. S karcinogenními látkami se setkáme také v uzeninách, jedná se nitrosloučeniny, konzervanty dusitany či dusičnany. To je jeden z důvodů, proč je doporučováno omezovat konzumaci uzenin.

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Přínos ryb pro naše zdraví
Ryby patří mezi nejzdravější maso na světě. Na našem talíři by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Jejich pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění i vznik depresí. Rybí maso má pozitivní vliv i na činnost mozku, pomáhá totiž zvyšovat množství šedé kůry mozkové. Obsah jódu v mořských rybách podporuje správnou funkci štítné žlázy. Kromě jódu a kvalitních bílkovin najdeme v rybách vysoký obsah vitamínu D.

Libové maso prospívá našemu zdraví více než tučné maso. To však neplatí o rybím mase. Naopak tučnější ryby jsou zdravější než ty méně tučné. Rybí tuk je totiž bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, látek, které nás chrání před mnoha nemocemi a navíc podporují činnost mozku.

Zdravé grilování? Poradíme, jak na to!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme adaptovat. A protože v rámci zachování hesla „veselá mysl půl zdraví“...

Čtěte dál
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
Intimní partie si nezaslouží chemii. Výrobky na holení, kterým je lepší se vyhnout

Intimní partie si nezaslouží chemii. Výrobky na holení, kterým je lepší se vyhnout

Holení bez zbytečné chemie, je to vůbec možné? Jaké kosmetické prostředky mohou ženy používat, i když mají problematickou pokožku,...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...