Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?
zdroj: Shutterstock

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát se i živočišných výrobků – konkrétně masa? Maso je totiž opravdu hodnotnou potravinou...

Proč bychom se podle ekologů měli vzdát masa?
Někteří ekologové argumentují extrémní spotřebou vody i obilí jako krmiva pro dobytek. Chov dobytka vyžaduje další a další přísun obilovin, proto dochází ke kácení pralesů a jejich přeměně na pastviny nebo pole. Následně je ničeno přirozené prostředí pro rostliny i živočichy, žijící ve volné přírodě. Podle těchto ochránců přírody bychom měli maso nahradit luštěninami, zejména sójou. Chránit přírodu lze i jiným způsobem, například pomocí při vysazování stromů, čištěním lesů od odpadků a dalšími dobrovolnickými pracemi.

Význam masa v našem jídelníčku
Odborníci na výživu se shodují v tom, že maso do našeho jídelníčku rozhodně patří. Je optimálním zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Optimální Je však doporučováno v rámci stravy udržovat poměr živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1–2, protože ani živočišné bílkoviny nejsou ve všech směrech ideální. Maso je výborným zdrojem některých vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B12, vitamínu D, železa, zinku, selenu. Zdroji vitamínu B12 jsou potraviny živočišného původu, zejména maso. Tento vitamín, jeho analoga, sice najdeme i v potravinách rostlinného původu, naše tělo ho však z těchto zdrojů nedokáže využít. Zinek je minerál, který hraje důležitou roli při fungování našeho imunitního systému.

Konzumace masa bývá spojována s kardiovaskulárními onemocněními a onkologickými onemocněními. Důvodem je vyšší konzumace živočišného tuku. Nadměrný příjem masa, zejména tučného, skutečně škodí našemu zdraví. Pokud však konzumujeme libové maso v přiměřeném množství, nemusíme se bát vysoké hladiny cholesterolu ani kardiovaskulárních či onkologických onemocnění.
Při některých technologických úpravách masa vznikají karcinogenní látky. Jedná se o technologické úpravy, během nichž je maso vystavováno příliš vysokým teplotám. Při překročení kouřového bodu tuku, na kterém je maso upravováno dochází k oxidaci tuku a následnému vzniku karcinogenních látek.

Uzené maso je sice chuťové výborné, jeho dlouhodobá konzumace však není doporučována. Během uzení totiž vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, které mají karcinogenní účinky. S karcinogenními látkami se setkáme také v uzeninách, jedná se nitrosloučeniny, konzervanty dusitany či dusičnany. To je jeden z důvodů, proč je doporučováno omezovat konzumaci uzenin.

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Přínos ryb pro naše zdraví
Ryby patří mezi nejzdravější maso na světě. Na našem talíři by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Jejich pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění i vznik depresí. Rybí maso má pozitivní vliv i na činnost mozku, pomáhá totiž zvyšovat množství šedé kůry mozkové. Obsah jódu v mořských rybách podporuje správnou funkci štítné žlázy. Kromě jódu a kvalitních bílkovin najdeme v rybách vysoký obsah vitamínu D.

Libové maso prospívá našemu zdraví více než tučné maso. To však neplatí o rybím mase. Naopak tučnější ryby jsou zdravější než ty méně tučné. Rybí tuk je totiž bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, látek, které nás chrání před mnoha nemocemi a navíc podporují činnost mozku.

Zdravé grilování? Poradíme, jak na to!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře a vaše nálada lítá od...

Čtěte dál
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...