Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?
zdroj: Shutterstock

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát se i živočišných výrobků – konkrétně masa? Maso je totiž opravdu hodnotnou potravinou...

Proč bychom se podle ekologů měli vzdát masa?
Někteří ekologové argumentují extrémní spotřebou vody i obilí jako krmiva pro dobytek. Chov dobytka vyžaduje další a další přísun obilovin, proto dochází ke kácení pralesů a jejich přeměně na pastviny nebo pole. Následně je ničeno přirozené prostředí pro rostliny i živočichy, žijící ve volné přírodě. Podle těchto ochránců přírody bychom měli maso nahradit luštěninami, zejména sójou. Chránit přírodu lze i jiným způsobem, například pomocí při vysazování stromů, čištěním lesů od odpadků a dalšími dobrovolnickými pracemi.

Význam masa v našem jídelníčku
Odborníci na výživu se shodují v tom, že maso do našeho jídelníčku rozhodně patří. Je optimálním zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Optimální Je však doporučováno v rámci stravy udržovat poměr živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1–2, protože ani živočišné bílkoviny nejsou ve všech směrech ideální. Maso je výborným zdrojem některých vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B12, vitamínu D, železa, zinku, selenu. Zdroji vitamínu B12 jsou potraviny živočišného původu, zejména maso. Tento vitamín, jeho analoga, sice najdeme i v potravinách rostlinného původu, naše tělo ho však z těchto zdrojů nedokáže využít. Zinek je minerál, který hraje důležitou roli při fungování našeho imunitního systému.

Konzumace masa bývá spojována s kardiovaskulárními onemocněními a onkologickými onemocněními. Důvodem je vyšší konzumace živočišného tuku. Nadměrný příjem masa, zejména tučného, skutečně škodí našemu zdraví. Pokud však konzumujeme libové maso v přiměřeném množství, nemusíme se bát vysoké hladiny cholesterolu ani kardiovaskulárních či onkologických onemocnění.
Při některých technologických úpravách masa vznikají karcinogenní látky. Jedná se o technologické úpravy, během nichž je maso vystavováno příliš vysokým teplotám. Při překročení kouřového bodu tuku, na kterém je maso upravováno dochází k oxidaci tuku a následnému vzniku karcinogenních látek.

Uzené maso je sice chuťové výborné, jeho dlouhodobá konzumace však není doporučována. Během uzení totiž vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, které mají karcinogenní účinky. S karcinogenními látkami se setkáme také v uzeninách, jedná se nitrosloučeniny, konzervanty dusitany či dusičnany. To je jeden z důvodů, proč je doporučováno omezovat konzumaci uzenin.

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Přínos ryb pro naše zdraví
Ryby patří mezi nejzdravější maso na světě. Na našem talíři by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Jejich pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění i vznik depresí. Rybí maso má pozitivní vliv i na činnost mozku, pomáhá totiž zvyšovat množství šedé kůry mozkové. Obsah jódu v mořských rybách podporuje správnou funkci štítné žlázy. Kromě jódu a kvalitních bílkovin najdeme v rybách vysoký obsah vitamínu D.

Libové maso prospívá našemu zdraví více než tučné maso. To však neplatí o rybím mase. Naopak tučnější ryby jsou zdravější než ty méně tučné. Rybí tuk je totiž bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, látek, které nás chrání před mnoha nemocemi a navíc podporují činnost mozku.

Zdravé grilování? Poradíme, jak na to!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti v rámci snižování výrobní ceny produktu jsme postaveni tváří v tvář...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?

Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?

Uhlíková stopa je velké téma. Vede k mnoha debatám, které nemusí být zrovna příjemné. Je součástí diskusí o změnách klimatu a má své...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Ekologie a včely prostě jdou dohromady. Díky nim je na zemi život, máme co jíst a rovněž nám dávají mnoho cenného materiálu z úlu....
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Když cestujete, často nemáte v kufru místo nazbyt. Proto je dobré zvažovat, jakou kosmetiku do něho dáte, abyste ji mohli v pohodě...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex je unikátní nepromokavý textilní materiál, jehož základem je tenká pórovitá membrána, která je vtěsnána mezi vysoce kvalitní...