Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví
zdroj: Shutterstock

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha řídících a pomocných jednotek těla. Získáte je jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Jaké jsou mezi nimi však rozdíly?

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které organismus pro správné fungování potřebuje 22 druhů. 9 z nich tělo neumí vytvořit a musí je proto získávat ze stravy. Říká se jim esenciální a jako plnohodnotný zdroj bílkovin bývá zpravidla označována potravina, která je obsahuje právě všechny. Rovnováha všech aminokyselin potom pomáhá budovat svaly a podporuje jejich regeneraci. Aminokyseliny jsou tedy stavebními kameny bílkovin – tělo bílkoviny, které získá ze stravy, rozloží na aminokyseliny a následně je složitým mechanismem využívá buď samotné nebo je skládá opět do bílkovin, tělu vlastních.

Spektrum aminokyselin musí být úplné
Živočišné a rostlinné bílkoviny a proteinové prášky a nápoje, které se z nich vyrábějí, se liší právě spektrem esenciálních aminokyselin. Jako plnohodnotné zdroje bílkovin bývají často mylně považovány pouze potraviny živočišné, jako jsou vejce, mléčné výrobky a maso. Ačkoliv u některých rostlinných zdrojů skutečně složení aminokyselin není úplné, najdou se i zdroje, které je dodají všechny, stejně jako zdroje živočišné. Jedná se třeba o quinou. Jinak je ale nutné, aby ti, kteří se stravují vegansky nebo vegetariánsky, kombinovali zdroje bílkovin tak, aby dosáhli kompletního složení aminokyselin nutného pro správné vyživení a chod celého organismu. K tomu obvykle dopomůže kombinace luštěniny a obiloviny, dále jde ale i o kombinace obilovin a ořechů nebo luštěnina ořechů. Na bílkoviny bohaté rostlinné zdroje jsou zejména celozrnné obiloviny, různé druhy čočky, ořechy, fazole, sójové boby a produkty ze sójy, konopná semínka nebo hrách.

Rostlinné bílkoviny je třeba kombinovat
Rostlinná strava je bohatá na vlákninu, která je nezbytná pro hladký chod trávicího systému. Vláknina ale není tím jediným, co tělo pro zdraví a kondici vyžaduje. Je tady také řada minerálů a vitaminů, které jsou esenciální podobně jako aminokyseliny, které organismus neumí sám vytvořit. Na některé z těchto zdrojů jsou na rozdíl od rostlinných bílkovin bohaté ty živočišné – jedná se zejména o železo a vitamin B12. Jiné cenné živiny, vlákninu nevyjímaje, jako jsou fytonutrienty nebo antioxidanty, ale zase schází živočišným zdrojům bílkovin. Ať tak či tak, odborníci se shodují na tom, že dostatek rostlinné stravy v jídelníčku dostává organismus do skvělé formy. Pro kompletní vyživení organismu je ale třeba je účelně kombinovat.

Bílkoviny: Kolik bychom jich denně měli přijmout ve stravě?

Syrovátka nebo rýže?
Ohledně zdraví tedy máme víceméně jasno – pokud se chceme stravovat vegansky, je třeba rostlinné zdroje kombinovat, abychom dosáhli plného spektra aminokyselin, případně doplňovat významné mikronutrienty jako je železo nebo vitamin B12. Jak je to ale se sportem? Pravdou je, že sportovci pro podporu budování svalstva často volí protein syrovátkový, který se dobře a rychle vstřebává a účinně tak podpoří regeneraci svalstva. Stejně tak může být ale účinný i protein konopný, hrachový nebo rýžový. Což je cesta, jíž se mohou vydat ti, kteří se chtějí vyhnout konzumaci živočišných potravin.

Nebojte se poradit s odborníkem
Mnozí lidé nad výběrem živočišných a rostlinných bílkovin velmi přemýšlí a možná i váhají. Jednoznačné rozsouzení zřejmě neexistuje, je však nutné brát v úvahu, že aby ve stravě tělu nic nechybělo, je třeba v případě příklonu k rostlinné možnosti přemýšlet nad různými kombinacemi, které dodají to, co tělo potřebuje – kompletně a komplexně. Pokud tápete a nevíte si rady, nebo pokud máte spoustu zvídavých dotazů, neváhejte se o ně podělit s nutričním specialistou, který vám pomůže ujasnit si, co konkrétně je dobré přímo pro vás a vaše cíle.

Jak vám poctivý příjem bílkovin pomůže zhubnout?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat, musí mít dýchací cesty volné. Že nošení ústenek způsobuje zpětné vdechování...

Čtěte dál
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se...