Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví
zdroj: Shutterstock

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha řídících a pomocných jednotek těla. Získáte je jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Jaké jsou mezi nimi však rozdíly?

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které organismus pro správné fungování potřebuje 22 druhů. 9 z nich tělo neumí vytvořit a musí je proto získávat ze stravy. Říká se jim esenciální a jako plnohodnotný zdroj bílkovin bývá zpravidla označována potravina, která je obsahuje právě všechny. Rovnováha všech aminokyselin potom pomáhá budovat svaly a podporuje jejich regeneraci. Aminokyseliny jsou tedy stavebními kameny bílkovin – tělo bílkoviny, které získá ze stravy, rozloží na aminokyseliny a následně je složitým mechanismem využívá buď samotné nebo je skládá opět do bílkovin, tělu vlastních.

Spektrum aminokyselin musí být úplné
Živočišné a rostlinné bílkoviny a proteinové prášky a nápoje, které se z nich vyrábějí, se liší právě spektrem esenciálních aminokyselin. Jako plnohodnotné zdroje bílkovin bývají často mylně považovány pouze potraviny živočišné, jako jsou vejce, mléčné výrobky a maso. Ačkoliv u některých rostlinných zdrojů skutečně složení aminokyselin není úplné, najdou se i zdroje, které je dodají všechny, stejně jako zdroje živočišné. Jedná se třeba o quinou. Jinak je ale nutné, aby ti, kteří se stravují vegansky nebo vegetariánsky, kombinovali zdroje bílkovin tak, aby dosáhli kompletního složení aminokyselin nutného pro správné vyživení a chod celého organismu. K tomu obvykle dopomůže kombinace luštěniny a obiloviny, dále jde ale i o kombinace obilovin a ořechů nebo luštěnina ořechů. Na bílkoviny bohaté rostlinné zdroje jsou zejména celozrnné obiloviny, různé druhy čočky, ořechy, fazole, sójové boby a produkty ze sójy, konopná semínka nebo hrách.

Rostlinné bílkoviny je třeba kombinovat
Rostlinná strava je bohatá na vlákninu, která je nezbytná pro hladký chod trávicího systému. Vláknina ale není tím jediným, co tělo pro zdraví a kondici vyžaduje. Je tady také řada minerálů a vitaminů, které jsou esenciální podobně jako aminokyseliny, které organismus neumí sám vytvořit. Na některé z těchto zdrojů jsou na rozdíl od rostlinných bílkovin bohaté ty živočišné – jedná se zejména o železo a vitamin B12. Jiné cenné živiny, vlákninu nevyjímaje, jako jsou fytonutrienty nebo antioxidanty, ale zase schází živočišným zdrojům bílkovin. Ať tak či tak, odborníci se shodují na tom, že dostatek rostlinné stravy v jídelníčku dostává organismus do skvělé formy. Pro kompletní vyživení organismu je ale třeba je účelně kombinovat.

Bílkoviny: Kolik bychom jich denně měli přijmout ve stravě?

Syrovátka nebo rýže?
Ohledně zdraví tedy máme víceméně jasno – pokud se chceme stravovat vegansky, je třeba rostlinné zdroje kombinovat, abychom dosáhli plného spektra aminokyselin, případně doplňovat významné mikronutrienty jako je železo nebo vitamin B12. Jak je to ale se sportem? Pravdou je, že sportovci pro podporu budování svalstva často volí protein syrovátkový, který se dobře a rychle vstřebává a účinně tak podpoří regeneraci svalstva. Stejně tak může být ale účinný i protein konopný, hrachový nebo rýžový. Což je cesta, jíž se mohou vydat ti, kteří se chtějí vyhnout konzumaci živočišných potravin.

Nebojte se poradit s odborníkem
Mnozí lidé nad výběrem živočišných a rostlinných bílkovin velmi přemýšlí a možná i váhají. Jednoznačné rozsouzení zřejmě neexistuje, je však nutné brát v úvahu, že aby ve stravě tělu nic nechybělo, je třeba v případě příklonu k rostlinné možnosti přemýšlet nad různými kombinacemi, které dodají to, co tělo potřebuje – kompletně a komplexně. Pokud tápete a nevíte si rady, nebo pokud máte spoustu zvídavých dotazů, neváhejte se o ně podělit s nutričním specialistou, který vám pomůže ujasnit si, co konkrétně je dobré přímo pro vás a vaše cíle.

Jak vám poctivý příjem bílkovin pomůže zhubnout?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám, které mají zaručeně fungovat. Co se přece říká dostatečně často, stává...

Čtěte dál
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza je nepříjemné onemocnění oslabující kostní tkáň. Kosti jsou velmi křehké a náchylné ke zlomeninám. Ty se nejčastěji vyskytují...
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač...