Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a hodí se zejména k dalším plodinám čeledi lilkovité. Jaké zajímavosti o něm můžeme říci?

Lilek vejcoplodý (anglický název eggplant) neboli baklažán je jednoletá rostlina z rodu lilek čeledi lilkovité. Je příbuzný s rajčaty a bramborami a že si tyto členové lilkovité rodiny rozumí je poznat na chuti pokrmů, jejichž jsou součástí. Právě lilek s rajčaty, případně doplněný bramborem, je jedním z typických jídel řecké kuchyně a v této kombinaci chutná skutečně výtečně.

Velká fialová... houba
Mnohem více než rajčeti nebo bramboru se ale lilek s temně fialovou lesklou slupkou a krémově zbarvenou dužinou podobá houbě – a to jak vzhledem, tak částečně i chutí. Kromě klasické fialové odrůdy existují i lilky levandulové, zelené, oranžové a žluté, a to v různých tvarech i velikostech. Nejoblíbenější odrůda je však ta, která vypadá jako velké hruškovité vejce a má temně fialovou slupku.

Ovoce, které se pěstuje jako zelenina
Lilek pochází z jižní Evropy, především z Balkánu. Miluje teplo, a i když se pěstuje jako zelenina, botanicky se jedná o ovoce. Plody se konzumují zásadně tepelně upravené, začerstva nejsou dobré. Výjimkou je syrový lilek marinovaný v octu, soli, rozmačkaném česneku a pepři. Plátky baklažánu nechte v marinádě ležet 24 hodin a poté konzumujte třeba s pečivem nebo přidávejte do salátů. Lilek můžete také sterilovat, nejčastěji se však zapéká – třeba právě s rajčaty a případně i s brambory (můžete jej i plnit), nebo se obaluje v různých těstíčkách a smaží se podobně jako řízky.

Fialový díky antioxidantům
Kdo zařadí do svého jídelníčku lilek, nejen, že si pochutná, ale také udělá něco pro své zdraví. Tyto plody jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů B1 a B6 a také draslíku. Dodají rovněž minerály jako je měď, hořčík a mangan. Významné jsou i obsahem antioxidantů, které vychytávají volné radikály a chrání lipidy v membránách mozkových buněk. Za poslední zmiňované nese odpovědnost především jeden antioxidant a to nasunin, který lilku dodává jeho charakteristickou temně fialovou barvu.

Významné benefity pro celkové zdraví
Pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku se lilky doporučují lidem trpícím vysokým krevním tlakem, cukrovkou typu 2 nebo těm, kteří se snaží zhubnout. Regulují totiž hladinu cukru v krvi a pomáhají předcházet jeho prudkým výkyvům, navíc udržují pocit sytosti po poměrně dlouhou dobu. Podle odborníků může konzumace baklažánu rovněž přispět ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu.

Jak lilek vybírat a skladovat
Ke konzumaci byste měli vybírat plody lesklé, bez barevných skvrn, jizev a modřin. Zbarveny by neměly být ani čepice a stonek lilku v jeho horní části. Zralý lilek je pevný a těžký, když jeho povrch jemně stisknete pod palcem, vrací se zpět. Pokud povrch zůstává promáčknutý, lilek ještě zcela neuzrál. Plody uchovávejte v plastovém sáčku či krabičce v lednici, kde takto vydrží několik dní. Po uvaření v lednici vydrží až 3 dny. Pamatujte, že lilek se rychle kazí a je poměrně citlivý na teplo i chlad, proto byste jej po přinesení domů měli co nejdříve sníst.

Tip
Pro snížení hořkosti lilky před vařením nakrájejte na plátky, osolte a počkejte, až se „vypotí“.
Zapečený lilek s fetou

Upozornění
Některé výzkumy naznačují, že lilek může zhoršovat artritické bolesti. Jeho konzumaci by se rovněž měli vyvarovat jedinci trpící na ledvinové kameny, protože obsahuje značné množství oxalátu.

Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Venku je sice o poznání chladněji, zatím si ale nemůžeme ztěžovat na nedostatek sluníčka, které stále ještě umí pěkně zahřát. Využijme...
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...