Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a hodí se zejména k dalším plodinám čeledi lilkovité. Jaké zajímavosti o něm můžeme říci?

Lilek vejcoplodý (anglický název eggplant) neboli baklažán je jednoletá rostlina z rodu lilek čeledi lilkovité. Je příbuzný s rajčaty a bramborami a že si tyto členové lilkovité rodiny rozumí je poznat na chuti pokrmů, jejichž jsou součástí. Právě lilek s rajčaty, případně doplněný bramborem, je jedním z typických jídel řecké kuchyně a v této kombinaci chutná skutečně výtečně.

Velká fialová... houba
Mnohem více než rajčeti nebo bramboru se ale lilek s temně fialovou lesklou slupkou a krémově zbarvenou dužinou podobá houbě – a to jak vzhledem, tak částečně i chutí. Kromě klasické fialové odrůdy existují i lilky levandulové, zelené, oranžové a žluté, a to v různých tvarech i velikostech. Nejoblíbenější odrůda je však ta, která vypadá jako velké hruškovité vejce a má temně fialovou slupku.

Ovoce, které se pěstuje jako zelenina
Lilek pochází z jižní Evropy, především z Balkánu. Miluje teplo, a i když se pěstuje jako zelenina, botanicky se jedná o ovoce. Plody se konzumují zásadně tepelně upravené, začerstva nejsou dobré. Výjimkou je syrový lilek marinovaný v octu, soli, rozmačkaném česneku a pepři. Plátky baklažánu nechte v marinádě ležet 24 hodin a poté konzumujte třeba s pečivem nebo přidávejte do salátů. Lilek můžete také sterilovat, nejčastěji se však zapéká – třeba právě s rajčaty a případně i s brambory (můžete jej i plnit), nebo se obaluje v různých těstíčkách a smaží se podobně jako řízky.

Fialový díky antioxidantům
Kdo zařadí do svého jídelníčku lilek, nejen, že si pochutná, ale také udělá něco pro své zdraví. Tyto plody jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů B1 a B6 a také draslíku. Dodají rovněž minerály jako je měď, hořčík a mangan. Významné jsou i obsahem antioxidantů, které vychytávají volné radikály a chrání lipidy v membránách mozkových buněk. Za poslední zmiňované nese odpovědnost především jeden antioxidant a to nasunin, který lilku dodává jeho charakteristickou temně fialovou barvu.

Významné benefity pro celkové zdraví
Pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku se lilky doporučují lidem trpícím vysokým krevním tlakem, cukrovkou typu 2 nebo těm, kteří se snaží zhubnout. Regulují totiž hladinu cukru v krvi a pomáhají předcházet jeho prudkým výkyvům, navíc udržují pocit sytosti po poměrně dlouhou dobu. Podle odborníků může konzumace baklažánu rovněž přispět ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu.

Jak lilek vybírat a skladovat
Ke konzumaci byste měli vybírat plody lesklé, bez barevných skvrn, jizev a modřin. Zbarveny by neměly být ani čepice a stonek lilku v jeho horní části. Zralý lilek je pevný a těžký, když jeho povrch jemně stisknete pod palcem, vrací se zpět. Pokud povrch zůstává promáčknutý, lilek ještě zcela neuzrál. Plody uchovávejte v plastovém sáčku či krabičce v lednici, kde takto vydrží několik dní. Po uvaření v lednici vydrží až 3 dny. Pamatujte, že lilek se rychle kazí a je poměrně citlivý na teplo i chlad, proto byste jej po přinesení domů měli co nejdříve sníst.

Tip
Pro snížení hořkosti lilky před vařením nakrájejte na plátky, osolte a počkejte, až se „vypotí“.
Zapečený lilek s fetou

Upozornění
Některé výzkumy naznačují, že lilek může zhoršovat artritické bolesti. Jeho konzumaci by se rovněž měli vyvarovat jedinci trpící na ledvinové kameny, protože obsahuje značné množství oxalátu.

Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře a vaše nálada lítá od...

Čtěte dál
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Najděte chyby ve vašich snahách o hubnutí – na co byste měli už navždy zapomenout?

Najděte chyby ve vašich snahách o hubnutí – na co byste měli už navždy zapomenout?

Snažíte se počítat kalorie, trápíte se redukčními jídelníčky a stále to nikam nevede? Není divu, tento způsob totiž není příliš vhodný...
Je vám kolem 40 a nedaří se vám zhubnout? Na vině mohou být hormony

Je vám kolem 40 a nedaří se vám zhubnout? Na vině mohou být hormony

Hýbete se každý den, stravujete se zdravě, ale váha nechce jít dolů? A to především tam, kde vás trápí nejvíce – v oblasti břicha....
Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle...
Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Očista jater představuje jeden z mnoha způsobů, jak pečovat nejen o štíhlou linii, ale i o celkové zdraví. Protože když jsou játra...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Pár dobrých rad, jak do léta získat ploché břicho bez faldíků

Pár dobrých rad, jak do léta získat ploché břicho bez faldíků

Plavková sezóna se kvapem blíží a na řadě z nás se možná podepsal několikaměsíční lockdown, během něhož jsme byli odstřiženi od oblíbených...