Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a hodí se zejména k dalším plodinám čeledi lilkovité. Jaké zajímavosti o něm můžeme říci?
Lilek vejcoplodý (anglický název eggplant) neboli baklažán je jednoletá rostlina z rodu lilek čeledi lilkovité. Je příbuzný s rajčaty a bramborami a že si tyto členové lilkovité rodiny rozumí je poznat na chuti pokrmů, jejichž jsou součástí. Právě lilek s rajčaty, případně doplněný bramborem, je jedním z typických jídel řecké kuchyně a v této kombinaci chutná skutečně výtečně.
Velká fialová... houba
Mnohem více než rajčeti nebo bramboru se ale lilek s temně fialovou lesklou slupkou a krémově zbarvenou dužinou podobá houbě – a to jak vzhledem, tak částečně i chutí. Kromě klasické fialové odrůdy existují i lilky levandulové, zelené, oranžové a žluté, a to v různých tvarech i velikostech. Nejoblíbenější odrůda je však ta, která vypadá jako velké hruškovité vejce a má temně fialovou slupku.
Ovoce, které se pěstuje jako zelenina
Lilek pochází z jižní Evropy, především z Balkánu. Miluje teplo, a i když se pěstuje jako zelenina, botanicky se jedná o ovoce. Plody se konzumují zásadně tepelně upravené, začerstva nejsou dobré. Výjimkou je syrový lilek marinovaný v octu, soli, rozmačkaném česneku a pepři. Plátky baklažánu nechte v marinádě ležet 24 hodin a poté konzumujte třeba s pečivem nebo přidávejte do salátů. Lilek můžete také sterilovat, nejčastěji se však zapéká – třeba právě s rajčaty a případně i s brambory (můžete jej i plnit), nebo se obaluje v různých těstíčkách a smaží se podobně jako řízky.
Fialový díky antioxidantům
Kdo zařadí do svého jídelníčku lilek, nejen, že si pochutná, ale také udělá něco pro své zdraví. Tyto plody jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů B1 a B6 a také draslíku. Dodají rovněž minerály jako je měď, hořčík a mangan. Významné jsou i obsahem antioxidantů, které vychytávají volné radikály a chrání lipidy v membránách mozkových buněk. Za poslední zmiňované nese odpovědnost především jeden antioxidant a to nasunin, který lilku dodává jeho charakteristickou temně fialovou barvu.
Významné benefity pro celkové zdraví
Pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku se lilky doporučují lidem trpícím vysokým krevním tlakem, cukrovkou typu 2 nebo těm, kteří se snaží zhubnout. Regulují totiž hladinu cukru v krvi a pomáhají předcházet jeho prudkým výkyvům, navíc udržují pocit sytosti po poměrně dlouhou dobu. Podle odborníků může konzumace baklažánu rovněž přispět ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu.
Jak lilek vybírat a skladovat
Ke konzumaci byste měli vybírat plody lesklé, bez barevných skvrn, jizev a modřin. Zbarveny by neměly být ani čepice a stonek lilku v jeho horní části. Zralý lilek je pevný a těžký, když jeho povrch jemně stisknete pod palcem, vrací se zpět. Pokud povrch zůstává promáčknutý, lilek ještě zcela neuzrál. Plody uchovávejte v plastovém sáčku či krabičce v lednici, kde takto vydrží několik dní. Po uvaření v lednici vydrží až 3 dny. Pamatujte, že lilek se rychle kazí a je poměrně citlivý na teplo i chlad, proto byste jej po přinesení domů měli co nejdříve sníst.
Tip
Pro snížení hořkosti lilky před vařením nakrájejte na plátky, osolte a počkejte, až se „vypotí“.
Zapečený lilek s fetou
Upozornění
Některé výzkumy naznačují, že lilek může zhoršovat artritické bolesti. Jeho konzumaci by se rovněž měli vyvarovat jedinci trpící na ledvinové kameny, protože obsahuje značné množství oxalátu.
Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý
Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství....
Čtěte dál
Chcete se zbavit bolestí zad či spálit kalorie? Vsaďte na funkční trénink

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Dostaňte se po porodu do kondice a zhubněte nadbytečná kila zdravým způsobem

Sociální sítě zaplavil nový hit: Long Breath Diet slibuje zhubnutí jen pomocí dechu

Těmto mýtům o hubnutí možná věříte a stojí vás drahocenný čas

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
