Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a hodí se zejména k dalším plodinám čeledi lilkovité. Jaké zajímavosti o něm můžeme říci?

Lilek vejcoplodý (anglický název eggplant) neboli baklažán je jednoletá rostlina z rodu lilek čeledi lilkovité. Je příbuzný s rajčaty a bramborami a že si tyto členové lilkovité rodiny rozumí je poznat na chuti pokrmů, jejichž jsou součástí. Právě lilek s rajčaty, případně doplněný bramborem, je jedním z typických jídel řecké kuchyně a v této kombinaci chutná skutečně výtečně.

Velká fialová... houba
Mnohem více než rajčeti nebo bramboru se ale lilek s temně fialovou lesklou slupkou a krémově zbarvenou dužinou podobá houbě – a to jak vzhledem, tak částečně i chutí. Kromě klasické fialové odrůdy existují i lilky levandulové, zelené, oranžové a žluté, a to v různých tvarech i velikostech. Nejoblíbenější odrůda je však ta, která vypadá jako velké hruškovité vejce a má temně fialovou slupku.

Ovoce, které se pěstuje jako zelenina
Lilek pochází z jižní Evropy, především z Balkánu. Miluje teplo, a i když se pěstuje jako zelenina, botanicky se jedná o ovoce. Plody se konzumují zásadně tepelně upravené, začerstva nejsou dobré. Výjimkou je syrový lilek marinovaný v octu, soli, rozmačkaném česneku a pepři. Plátky baklažánu nechte v marinádě ležet 24 hodin a poté konzumujte třeba s pečivem nebo přidávejte do salátů. Lilek můžete také sterilovat, nejčastěji se však zapéká – třeba právě s rajčaty a případně i s brambory (můžete jej i plnit), nebo se obaluje v různých těstíčkách a smaží se podobně jako řízky.

Fialový díky antioxidantům
Kdo zařadí do svého jídelníčku lilek, nejen, že si pochutná, ale také udělá něco pro své zdraví. Tyto plody jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů B1 a B6 a také draslíku. Dodají rovněž minerály jako je měď, hořčík a mangan. Významné jsou i obsahem antioxidantů, které vychytávají volné radikály a chrání lipidy v membránách mozkových buněk. Za poslední zmiňované nese odpovědnost především jeden antioxidant a to nasunin, který lilku dodává jeho charakteristickou temně fialovou barvu.

Významné benefity pro celkové zdraví
Pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku se lilky doporučují lidem trpícím vysokým krevním tlakem, cukrovkou typu 2 nebo těm, kteří se snaží zhubnout. Regulují totiž hladinu cukru v krvi a pomáhají předcházet jeho prudkým výkyvům, navíc udržují pocit sytosti po poměrně dlouhou dobu. Podle odborníků může konzumace baklažánu rovněž přispět ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu.

Jak lilek vybírat a skladovat
Ke konzumaci byste měli vybírat plody lesklé, bez barevných skvrn, jizev a modřin. Zbarveny by neměly být ani čepice a stonek lilku v jeho horní části. Zralý lilek je pevný a těžký, když jeho povrch jemně stisknete pod palcem, vrací se zpět. Pokud povrch zůstává promáčknutý, lilek ještě zcela neuzrál. Plody uchovávejte v plastovém sáčku či krabičce v lednici, kde takto vydrží několik dní. Po uvaření v lednici vydrží až 3 dny. Pamatujte, že lilek se rychle kazí a je poměrně citlivý na teplo i chlad, proto byste jej po přinesení domů měli co nejdříve sníst.

Tip
Pro snížení hořkosti lilky před vařením nakrájejte na plátky, osolte a počkejte, až se „vypotí“.
Zapečený lilek s fetou

Upozornění
Některé výzkumy naznačují, že lilek může zhoršovat artritické bolesti. Jeho konzumaci by se rovněž měli vyvarovat jedinci trpící na ledvinové kameny, protože obsahuje značné množství oxalátu.

Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme adaptovat. A protože v rámci zachování hesla „veselá mysl půl zdraví“...

Čtěte dál
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...