Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček
zdroj: Adobe Stock

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si ji snadno vyrobit doma. Potřebujete jen nasušené hrušky.

Nezapomenutelné a nevšední aroma připomínající skořici. Přesně to dává pokrmům pracharanda. Proto na ni naše babičky a prababičky nedaly dopustit. My jsme dnes zvyklí všude přidávat cukr a to je škoda. Přírodní sladidlo z nastrouhaných sušených hrušek je nejen mnohem chutnější, ale také o poznání příznivější forma cukru. Právě podzim, který představuje období, kdy lidé sklízí na zahrádkách plody svého téměř celoročního úsilí, je ideálním časem na vyrobení vlastní pracharandy. Je to totiž velmi snadné.

Příprava pracharandy je velmi jednoduchá
Potřebovat budete hrušky, podle tradiční receptury tzv. pláňata, tedy drobné plody hrušky plané. Lze ale použít i dostupnější hrušky obecné, které jsou k dispozici také v řadě aromatických odrůd. Hruška je typické ovoce, z níž se pracharanda vyrábí, narazit můžete ale i na pracharandu z mrkve, oskeruše nebo kdoule. Zpracování je vždy stejné – ovoce nebo zelenina (v případě mrkve) se nejdříve usuší a poté mele, strouhá, nebo drtí v hmoždíři. Aby šla poté pěkně umlít, nedoporučuje se sušit příliš měkké plody plné vody, které jsou i po usušení zpravidla lehce navlhlé. Výsledná drť se může ještě prosít, jinak je připravena k přímé spotřebě. Některé kuchařky pracharandu pro zvýraznění chuti míchají ještě se skořicí.

Kde všude pracharandu využít?
Stejně jako cukr, i pracharanda měla velmi široké užití a proto stojí za to ji do české kuchyně navracet. Vždyť hospodyním v mnohém suplovala právě úlohu cukru. Svou roli hrála jako koření, ale také jako plnidlo, zahušťovadlo, na posyp nebo jako surovina sloužící k přípravě jiných potravin. Lze ji tak užít místo drobenky, do perníku, do různých směsí. Často se užívala na posyp šišek, knedlíků, škubánků, taštiček, koláčků a dalších sladkých jídel včetně pečiva. Samotná nebo smíchaná s mákem a povidly též nacházela místo v náplni do buchet. Kuchařky byly tak vynalézavé, že ji dokázaly využít dokonce i k přípravě lahodné kaše. Stačilo pracharandu namočit v mléce. Nedáte dopustit na hrušková povidla? Pak vězte, že ne všechna jsou vyráběna přímo z hrušek. Místo toho jsou z pracharandy, která se povaří s cukrem, vodou a skořicí. Zalijete-li pracharandu horkou vodou, můžete si pochutnat na výtečném hruškovém čaji.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!