Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček
zdroj: Adobe Stock

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si ji snadno vyrobit doma. Potřebujete jen nasušené hrušky.

Nezapomenutelné a nevšední aroma připomínající skořici. Přesně to dává pokrmům pracharanda. Proto na ni naše babičky a prababičky nedaly dopustit. My jsme dnes zvyklí všude přidávat cukr a to je škoda. Přírodní sladidlo z nastrouhaných sušených hrušek je nejen mnohem chutnější, ale také o poznání příznivější forma cukru. Právě podzim, který představuje období, kdy lidé sklízí na zahrádkách plody svého téměř celoročního úsilí, je ideálním časem na vyrobení vlastní pracharandy. Je to totiž velmi snadné.

Příprava pracharandy je velmi jednoduchá
Potřebovat budete hrušky, podle tradiční receptury tzv. pláňata, tedy drobné plody hrušky plané. Lze ale použít i dostupnější hrušky obecné, které jsou k dispozici také v řadě aromatických odrůd. Hruška je typické ovoce, z níž se pracharanda vyrábí, narazit můžete ale i na pracharandu z mrkve, oskeruše nebo kdoule. Zpracování je vždy stejné – ovoce nebo zelenina (v případě mrkve) se nejdříve usuší a poté mele, strouhá, nebo drtí v hmoždíři. Aby šla poté pěkně umlít, nedoporučuje se sušit příliš měkké plody plné vody, které jsou i po usušení zpravidla lehce navlhlé. Výsledná drť se může ještě prosít, jinak je připravena k přímé spotřebě. Některé kuchařky pracharandu pro zvýraznění chuti míchají ještě se skořicí.

tip redakce ▾
 
Img

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný...

Kde všude pracharandu využít?
Stejně jako cukr, i pracharanda měla velmi široké užití a proto stojí za to ji do české kuchyně navracet. Vždyť hospodyním v mnohém suplovala právě úlohu cukru. Svou roli hrála jako koření, ale také jako plnidlo, zahušťovadlo, na posyp nebo jako surovina sloužící k přípravě jiných potravin. Lze ji tak užít místo drobenky, do perníku, do různých směsí. Často se užívala na posyp šišek, knedlíků, škubánků, taštiček, koláčků a dalších sladkých jídel včetně pečiva. Samotná nebo smíchaná s mákem a povidly též nacházela místo v náplni do buchet. Kuchařky byly tak vynalézavé, že ji dokázaly využít dokonce i k přípravě lahodné kaše. Stačilo pracharandu namočit v mléce. Nedáte dopustit na hrušková povidla? Pak vězte, že ne všechna jsou vyráběna přímo z hrušek. Místo toho jsou z pracharandy, která se povaří s cukrem, vodou a skořicí. Zalijete-li pracharandu horkou vodou, můžete si pochutnat na výtečném hruškovém čaji.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...