Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček
zdroj: Adobe Stock

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si ji snadno vyrobit doma. Potřebujete jen nasušené hrušky.

Nezapomenutelné a nevšední aroma připomínající skořici. Přesně to dává pokrmům pracharanda. Proto na ni naše babičky a prababičky nedaly dopustit. My jsme dnes zvyklí všude přidávat cukr a to je škoda. Přírodní sladidlo z nastrouhaných sušených hrušek je nejen mnohem chutnější, ale také o poznání příznivější forma cukru. Právě podzim, který představuje období, kdy lidé sklízí na zahrádkách plody svého téměř celoročního úsilí, je ideálním časem na vyrobení vlastní pracharandy. Je to totiž velmi snadné.

Příprava pracharandy je velmi jednoduchá
Potřebovat budete hrušky, podle tradiční receptury tzv. pláňata, tedy drobné plody hrušky plané. Lze ale použít i dostupnější hrušky obecné, které jsou k dispozici také v řadě aromatických odrůd. Hruška je typické ovoce, z níž se pracharanda vyrábí, narazit můžete ale i na pracharandu z mrkve, oskeruše nebo kdoule. Zpracování je vždy stejné – ovoce nebo zelenina (v případě mrkve) se nejdříve usuší a poté mele, strouhá, nebo drtí v hmoždíři. Aby šla poté pěkně umlít, nedoporučuje se sušit příliš měkké plody plné vody, které jsou i po usušení zpravidla lehce navlhlé. Výsledná drť se může ještě prosít, jinak je připravena k přímé spotřebě. Některé kuchařky pracharandu pro zvýraznění chuti míchají ještě se skořicí.

Kde všude pracharandu využít?
Stejně jako cukr, i pracharanda měla velmi široké užití a proto stojí za to ji do české kuchyně navracet. Vždyť hospodyním v mnohém suplovala právě úlohu cukru. Svou roli hrála jako koření, ale také jako plnidlo, zahušťovadlo, na posyp nebo jako surovina sloužící k přípravě jiných potravin. Lze ji tak užít místo drobenky, do perníku, do různých směsí. Často se užívala na posyp šišek, knedlíků, škubánků, taštiček, koláčků a dalších sladkých jídel včetně pečiva. Samotná nebo smíchaná s mákem a povidly též nacházela místo v náplni do buchet. Kuchařky byly tak vynalézavé, že ji dokázaly využít dokonce i k přípravě lahodné kaše. Stačilo pracharandu namočit v mléce. Nedáte dopustit na hrušková povidla? Pak vězte, že ne všechna jsou vyráběna přímo z hrušek. Místo toho jsou z pracharandy, která se povaří s cukrem, vodou a skořicí. Zalijete-li pracharandu horkou vodou, můžete si pochutnat na výtečném hruškovém čaji.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...