Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?
zdroj: Shutterstock

Osteoporóza je nepříjemné onemocnění oslabující kostní tkáň. Kosti jsou velmi křehké a náchylné ke zlomeninám. Ty se nejčastěji vyskytují v oblasti kyčlí, zápěstí nebo páteře. Jaké má osteoporóza příčiny a jak se jí lze vyhnout? Jak s ní souvisí příjem vápníku a vitaminu D?

Kostní hmota je živá tkáň, která se neustálé rozkládá a znovu nahrazuje. Osteoporóza nastává, když tvorba nové kosti nedrží krok se ztrátou kosti staré, tedy tělo nestíhá dorovnávat ztráty. To může mít řadu příčin. Jakých?

Komu osteoporóza hrozí nejvíce
Pohlaví (k osteoporóze jsou náchylnější ženy), věk (stářím se riziko osteoporózy zvyšuje), genetika – to jsou faktory, které pravděpodobnost řídnutí kostí zvyšují a bohužel se s nimi nedá nic dělat. Pak jsou tu ale další, se kterými se dá pracovat o něco lépe. Například se vyplácí kontrolovat hladiny hormonů, protože osteoporóza je častější u lidí, kteří mají v těle některých hormonů nadbytek (štítné žlázy, nadledvinek) nebo nedostatek (pohlavní hormony jako je estrogen u žen a testosteron u mužů). Na vině může být také celoživotní nedostatek vápníku, poruchy příjmu potravy nebo operace žaludku či střeva, které narušují vstřebávání živin, včetně vápníku. Na vzniku osteoporózy se mohou podílet i některé léky, především dlouhodobě užívané kortikosteroidy (prednison, kortizon), nebo určité zdravotní stavy jako je celiakie, zánětlivé onemocnění střev, rakovina, lupénka nebo revmatoidní artritida. A konečně riziko osteoporózy mohou zvýšit i některé špatné návyky, mezi které patří kouření, nadužívání alkoholu a sedavý životní styl.

Jak poznáte, zda se týká i vás
Zrádné je, že ubývání kostní hmoty z počátku obvykle nemá žádné příznaky a nemoc se ozve až tehdy, když jsou kosti oslabené. Osteoporóza se projevuje bolestmi zad způsobenými zlomeninou nebo zhroucením obratle, postupnou ztrátou výšky, skloněným postojem, náchylností kostí ke zlomeninám. Pokud jste prošli časnou menopauzou nebo jste několik měsíců v kuse užívali kortikosteroidy, případně pokud osteoporózou trpěl některý z vašich rodičů, měli byste celou záležitost konzultovat s lékařem dříve, než se první příznaky objeví.

Tvorbu kostní hmoty je třeba podporovat od dětství
Kosti jsou v neustálém stavu obnovy – vzniká kost nová, stará se rozpadá. V mládí tělo vytváří kosti rychleji, než je rozkládá, a množství kostní hmoty se tedy zvyšuje. Od dvaceti let se proces tvorby zpomaluje a většina lidí dosáhne maxima své kostní hmoty do třiceti let. Dobrá zpráva je, že pravděpodobnost vzniku osteoporózy ovlivňuje množství kostní hmoty, které jste dosáhli právě do třiceti let věku. Čím více kostní hmoty máte a čím je kvalitnější, tím méně se musíte obávat, že budete mít v seniorském věku nemocné kosti. Výše a kvalita kostní hmoty jsou však částečně dány geneticky, cele je tedy ovlivnit nelze, do jisté míry však ano. Asi tušíte, že prostředkem k tomu bude zdravý životní styl: pravidelný pohyb a správná výživa jsou pro udržení zdravých kostí zkrátka nezbytné.

Ideální je kombinace silového a aerobního pohybu
Pravidelný pohyb pomáhá budovat silné kosti a zpomalit jejich úbytek. Cvičení prospěje vašim kostem bez ohledu na to, kdy začnete, ale nejvíce výhod získáte, když začnete již v útlém věku a pokračovat budete po celý život. Ideální je přitom kombinovat pohyb silový a aerobní. Skvělá je chůze, jogging, běh, skákání přes švihadlo, lyžování a rovnovážná cvičení jako je jóga, pilates nebo tai chi, která s přibývajícím věkem mohou snížit riziko pádu.

Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?

Čeho si všímat ve stravě
Další neméně důležitou složkou prevence vzniku osteoporózy je správně sestavený jídelníček. Je rovněž důležité si udržovat ideální hmotnost, protože na stav kostní hmoty může mít negativní vliv podváha i nadváha. Kterých živin byste rozhodně neměli mít nedostatek?

  • Bílkoviny. Mezi vhodné zdroje patří kromě masných a mléčných produktů také luštěniny, ořechy a semena.
  • Vápník. Nejhojněji zastoupený minerál v lidském těle plní řadu důležitých funkcí – podílí se na stavbě a mineralizaci kostí a zubů, pomáhá udržovat srdeční rytmus, působí při přenosu nervových vzruchů, účastní se procesu regulace pH krve i kontrakce svalů. Denní doporučená dávka pro dospělého člověka se pohybuje kolem 1 g. Ošemetná je ovšem vstřebatelnost vápníku, kterou může ovlivnit řada faktorů – mezi ty pozitivní patří správný poměr s fosforem, dostatek vitaminu D a přítomnost laktózy, mezi negativní se řadí přítomnost fosfátů (kolové nápoje), fytátů a oxalacetátů (rostlinné zdroje), tavících solí kyseliny fosforečné (tavené síry), nadužívání kofeinu, alkoholu a kouření, také věk, stav střev a celkový zdravotní stav. Ideální je proto kombinovat živočišné a rostlinné zdroje, kam patří mléčné výrobky, konzervovaný losos nebo sardinky s kostmi, sójové výrobky jako je tofu, případně výrobky o vápník obohacené (cereálie, rostlinná mléka). Vyplácí se sáhnout i po kvalitním doplňku stravy.
  • Vitamin D. Jak již bylo zmíněno, vitamin D zlepšuje schopnost těla vstřebávat vápník. To ale není jediný způsob, jímž podporuje zdraví kostí, kromě toho stimuluje buňky kostní tkáně k produkci a syntéze bílkovin vytvářejících kostní tkáň a podílí se na mineralizaci kostí. Základní denní příjem je 5 ug, tedy 200 mezinárodních jednotek (IU). Vitamin D dokáže naše pokožka vstřebávat ze slunce, nutné je k tomu strávit asi půl hodiny na sluníčku bez ošetření kůže opalovacím krémem s ochranným faktorem. Mezi další přirozené zdroje patří tučné mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, houby (rostoucí nebo sušené na slunci). Některé potraviny, jako jsou cereálie, džusy a jogurty, bývají o vitamin D obohacovány a vyplácí se jej rovněž doplňovat s pomocí doplňků stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních letech začíná ztrácet na popularitě a mnozí si ke sváteční hostině...

Čtěte dál
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...
Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní...
Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Není revma jako revma. Samotní laici, spíše než odborníci, tak běžně označují jakoukoliv bolest či ztuhlost kloubů, bez ohledu na samotnou...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto...