A je tu znovu ta doba, kdy oceníme jakoukoli účinnou pomoc proti nepříjemnému škrábání v krku a dalším typickým projevům nachlazení. Na co jiného se spolehnout, než na tzv. zlato ve sklenici, tedy kvalitní český med?
A s čím ho třeba ještě zkombinovat, abychom dosáhli nejlepších a dlouhodobých výsledků? Jak a proč užívat med po lžičkách a jaké jsou nejčastější mýty o medu? To vše a ještě něco navíc najdete v tomto článku o medu a jeho účincích nejen proti nachlazení, ale i pro celkové posílení imunity.
Kdy je dobré sáhnout po medu?
Přírodní lékárna ve sklenici – takhle říkaly medu už naše babičky a prababičky. Na podzim je dobré obstarat si zásobu kvalitního medu a mít ho vždy při ruce, protože jeho blahodárné účinky budete vy i vaše rodina určitě potřebovat. Med můžete využít pro posílení imunity a při nachlazení, které v těchto dnech číhá doslova za každým rohem. Stane se tak vaší účinnou zbraní v boji proti chřipce, zánětech dýchacích cest, ale i proti nespavosti nebo trpíte-li na žaludeční vředy. Dobrý nápad je také užívání jedné pořádné lžíce medu denně v rámci prevence, zvlášť pokud trpíte nachlazením pravidelně každý rok.
TIP: Manukový med
Med pro posílení imunity a proti zahlenění
Třikrát denně si dejte lžíci medu se špetkou skořice, med sám o sobě uleví bolavému krku a kombinovat jej můžete také s citronem, který tělu dodá potřebný vitamin C. Jednou za čas si během podzimu a zimy zkuste dopřát také vitamínový životabudič v podobě bylinkového čaje s medem, badyánem a skořicí, tímto skvělým nápojem můžete třeba alespoň dočasně nahradit obvyklou ranní kávu. Pokud v těchto dnech často trpíte zahleněním, med dokáže ulevit a pomoci k lepšímu odkašlávání. Rozdrťte cibuli s medem a fenyklem a pravidelně užívejte. Tato kombinace vám sice možná nebude příliš chutnat, ale výsledky se určitě dostaví.
Jak vybírat kvalitní med?
Lepší než shánět med v supermarketu bude kupovat ho přímo u včelaře. Jen tak budete mít jistotu, odkud med pochází a jaké je jeho složení. Med přímo od včelaře není nic nedostupného, seženete ho docela snadno. Pokud jde o složení, levnější medy často obsahují přidaný cukr a jsou směsicí více typů medů dohromady. Nenechte se odradit, pokud je med ve sklenici zcukernatělý, to rozhodně není známkou špatné kvality. U květových medů je to proces, který je naprosto v pořádku. Pokud se chcete sami přesvědčit o kvalitě medu, který kupujete, podívejte se na výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Státní veterinární správy, které výrobce medu pravidelně kontrolují.
Medové pastilky s bylinkami proti kašli
Při nachlazení můžete kombinovat med s doplňkem stravy v podobě pastilek, které obsahují například propolis a vitamin C pro boj s drážděním v krku, chrapotem apod. Můžete si však i sami vyrobit domácí medovo-bylinné pastilky, které vám pomohou ulevit od těchto příznaků. K jejich výrobě opravdu nepotřebujete žádné zvláštní znalosti, zvládne to každý, navíc nepožadují žádné speciální podmínky na skladování, kromě chladu a sucha.
Podzimní bylinky pro zdraví a vitalitu do sychravých dnů
Budete potřebovat: 1/2 hrnku vody, 1 hrnek cukru (nejlépe třtinového), 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého hřebíčku.
Postup: smíchejte ingredience v hrnci a vařte za stálého míchání tak dlouho, dokud směs nezhoustne, zhruba 20 minut. Hustotu otestujete tak, že kápnete trochu směsi do misky se studenou vodou. Pokud ztvrdne, je již dostatečně svařená. Směs nechte trochu zchladnout a pak ji kapejte lžičkou na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile pastilky vychladnou, posypejte je moučkovým cukrem nebo kukuřičným (bramborovým) škrobem, aby se neslepovaly. Bylinky k výrobě pastilek můžete i obměňovat, hodit se bude například jitrocel, tymián, mateřídouška, divizna apod.
Zdroj receptu na pastilky: www.slunecnyzivot.cz/2015/11/domaci-pastilky-proti-kasli/
Med do horkého čaje – ano nebo ne?
K velmi rozšířeným mýtům patří ten, který praví, že horký čaj škodí medu a ničí jeho účinné látky. Není to tak docela pravda. V posledních letech na toto téma proběhlo i několik studií, které mýtus vyvracejí. Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, teplota čaje navíc rychle klesne. Med tak není vystavován vysoké teplotě čaje dostatečně dlouho na to, aby jej mohla nějak poškodit a ani tato teplota není sama o sobě dost vysoká, aby došlo nějakým způsobem k jeho znehodnocení. Tak jako tak si ale připravujte čaj vždy čerstvý a přidávejte do něj med a citron až před konzumací. Dlouhé „stání“ čaji s medem a citronem už nesvědší.
Nápoje plné vitamínů na posílení imunity
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál