Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu. Zmiňován bývá zejména v souvislosti s nemocí COVID-19, kde jeho dostatečná hladina může fungovat jako účinná prevence. Ve skutečnosti je ale prospěšný i v mnoha dalších ohledech, jak dokazuje nová studie.

Vitamin D, který bývá pro schopnost pokožky vstřebávat jej ze slunce často nazýván „slunečním vitaminem“, je již dlouho spojován se zdravím kostí. V posledním desetiletí se také ukazuje, že může snížit rizika spojená s kardiovaskulárními chorobami, depresemi, cukrovkou a poklesem kognitivních funkcí. A poměrně nedávný nový přehledový výzkum publikovaný v Seminars in Cancer Biology navíc přichází z velmi nadějným tvrzením a sice tím, že vitamin D by mohl snížit riziko některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku, krve, prsu a prostaty. Má to ale háček – vědci dodávají, že navzdory této souvislosti nebyla suplementace pro pacienty s rakovinou v klinických studiích slibná při snižování úmrtnosti. Proto se domnívají, že vitamin D v této věci spíše, než při léčbě, poslouží při prevenci.

Lepší imunita, lepší prevence
V těle hraje důležitou roli v podstatě každý vitamin, tak proč by měl zrovna vitamin D vynikat jako velký hráč, pokud jde o prevenci rakoviny a další potenciální výhody? Pravděpodobně to souvisí s jeho pozitivními vlivy na posilování imunity. Receptory pro vitamin D jsou exprimovány v mnoha buňkách zapojených do imunitní obrany. Z tohoto důvodu vitamin D moduluje vrozenou a adaptivní imunitní odpověď. Bez této reakce by měl organismus zvýšenou náchylnost k infekcím a menší ochranu, pokud jde o boj proti útočníkům, k nimž rakovinné buňky bezesporu patří.

Vitamin D a náchylnost k nakažením COVIDem-19: Jak spolu souvisejí?

Jak vypadá doporučená denní dávka (DDD)
O množství vitaminu D, které by se mělo denně přijímat, se neustále diskutuje. Doporučení se pohybují od 600 IU (IU = mezinárodní jednotka), přes 1 500 až po 2 000 IU v případě, že chcete přispět ke snížení zdravotních rizik, jako je například probíraná rakovina. Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je slunce, k náležité aktivaci vitaminu D stačí nechat dopadat sluneční paprsky na kůži neošetřenou opalovacím krémem půl hodiny dvakrát týdně. Bohaté na něj jsou také houby, vejce, tuňák, losos nebo obohacené výrobky jakou jsou mléčné produkty, rostlinná mléka nebo cereálie či džusy. Zdravou hladinu vitaminu D můžete dorovnat i užíváním vhodných doplňků stravy.

Žádná preventivní strategie nevyhovuje všem
Navzdory šíři výzkumu o vitaminu D a nadšencům, kteří dnes propagují jeho užitečnost v podstatě v souvislosti s čímkoliv, od prevence COVID-19 a rakoviny přes léčbu deprese až po snížení rizika onemocnění srdce, je nutné říci, že ve skutečnosti neexistuje žádná preventivní strategie, která by vyhovovala všem. Ačkoliv suplementace vitaminem D vaše zdraví jistě významně podpoří, nebylo by dobré k němu upínat veškeré naděje. Kromě toho je samozřejmě nutné budovat zdravé návyky a dodržovat správnou životosprávu. Zdraví je komplexní balíček a žádné jednorázové opatření jej samo o sobě nezachrání. Pro silnou imunitu je důležitý kvalitní spánek, soustředění na snížení stresu, pobyt na čerstvého vzduchu a pravidelný pohyb, konzumace ovoce a zeleniny a udržování sociálních kontaktů. S takovými taktikami může být udržování hladiny vitaminu D spíše posilovací injekcí pro zdraví než samostatnou strategií.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek...
Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Léčivý zázvor: S čím vším vám na podzim a v zimě může pomoci?

Léčivý zázvor: S čím vším vám na podzim a v zimě může pomoci?

Palčivé aroma zázvoru je nám známé zejména ze zázvorového čaje, případně z čínské či indické kuchyně. V těchto zemích je však již od...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma....
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...