Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu. Zmiňován bývá zejména v souvislosti s nemocí COVID-19, kde jeho dostatečná hladina může fungovat jako účinná prevence. Ve skutečnosti je ale prospěšný i v mnoha dalších ohledech, jak dokazuje nová studie.

Vitamin D, který bývá pro schopnost pokožky vstřebávat jej ze slunce často nazýván „slunečním vitaminem“, je již dlouho spojován se zdravím kostí. V posledním desetiletí se také ukazuje, že může snížit rizika spojená s kardiovaskulárními chorobami, depresemi, cukrovkou a poklesem kognitivních funkcí. A poměrně nedávný nový přehledový výzkum publikovaný v Seminars in Cancer Biology navíc přichází z velmi nadějným tvrzením a sice tím, že vitamin D by mohl snížit riziko některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku, krve, prsu a prostaty. Má to ale háček – vědci dodávají, že navzdory této souvislosti nebyla suplementace pro pacienty s rakovinou v klinických studiích slibná při snižování úmrtnosti. Proto se domnívají, že vitamin D v této věci spíše, než při léčbě, poslouží při prevenci.

Lepší imunita, lepší prevence
V těle hraje důležitou roli v podstatě každý vitamin, tak proč by měl zrovna vitamin D vynikat jako velký hráč, pokud jde o prevenci rakoviny a další potenciální výhody? Pravděpodobně to souvisí s jeho pozitivními vlivy na posilování imunity. Receptory pro vitamin D jsou exprimovány v mnoha buňkách zapojených do imunitní obrany. Z tohoto důvodu vitamin D moduluje vrozenou a adaptivní imunitní odpověď. Bez této reakce by měl organismus zvýšenou náchylnost k infekcím a menší ochranu, pokud jde o boj proti útočníkům, k nimž rakovinné buňky bezesporu patří.

Vitamin D a náchylnost k nakažením COVIDem-19: Jak spolu souvisejí?

Jak vypadá doporučená denní dávka (DDD)
O množství vitaminu D, které by se mělo denně přijímat, se neustále diskutuje. Doporučení se pohybují od 600 IU (IU = mezinárodní jednotka), přes 1 500 až po 2 000 IU v případě, že chcete přispět ke snížení zdravotních rizik, jako je například probíraná rakovina. Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je slunce, k náležité aktivaci vitaminu D stačí nechat dopadat sluneční paprsky na kůži neošetřenou opalovacím krémem půl hodiny dvakrát týdně. Bohaté na něj jsou také houby, vejce, tuňák, losos nebo obohacené výrobky jakou jsou mléčné produkty, rostlinná mléka nebo cereálie či džusy. Zdravou hladinu vitaminu D můžete dorovnat i užíváním vhodných doplňků stravy.

Žádná preventivní strategie nevyhovuje všem
Navzdory šíři výzkumu o vitaminu D a nadšencům, kteří dnes propagují jeho užitečnost v podstatě v souvislosti s čímkoliv, od prevence COVID-19 a rakoviny přes léčbu deprese až po snížení rizika onemocnění srdce, je nutné říci, že ve skutečnosti neexistuje žádná preventivní strategie, která by vyhovovala všem. Ačkoliv suplementace vitaminem D vaše zdraví jistě významně podpoří, nebylo by dobré k němu upínat veškeré naděje. Kromě toho je samozřejmě nutné budovat zdravé návyky a dodržovat správnou životosprávu. Zdraví je komplexní balíček a žádné jednorázové opatření jej samo o sobě nezachrání. Pro silnou imunitu je důležitý kvalitní spánek, soustředění na snížení stresu, pobyt na čerstvého vzduchu a pravidelný pohyb, konzumace ovoce a zeleniny a udržování sociálních kontaktů. S takovými taktikami může být udržování hladiny vitaminu D spíše posilovací injekcí pro zdraví než samostatnou strategií.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět. Lákavé jsou obě varianty. Platí, že zdravé jídlo nemusí vůbec být...

Čtěte dál
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Blahodárné účinky zeleného čaje. Co všechno dokáže pravidelné pití tohoto nápoje?

Blahodárné účinky zeleného čaje. Co všechno dokáže pravidelné pití tohoto nápoje?

Někteří odborníci považují zelený čaj za nejzdravější nápoj pod sluncem. Možná, že nejsou úplně daleko od pravdy. Tento mok totiž nabízí...
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Padání vlasů je zcela normální, může však značit závažnější choroby

Padání vlasů je zcela normální, může však značit závažnější choroby

Vypadávání vlasů je docela normální jev a přirozený proces obměny, který nemusí hned budit obavy. Přesto existují určité znaky, díky...