Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu. Zmiňován bývá zejména v souvislosti s nemocí COVID-19, kde jeho dostatečná hladina může fungovat jako účinná prevence. Ve skutečnosti je ale prospěšný i v mnoha dalších ohledech, jak dokazuje nová studie.
Vitamin D, který bývá pro schopnost pokožky vstřebávat jej ze slunce často nazýván „slunečním vitaminem“, je již dlouho spojován se zdravím kostí. V posledním desetiletí se také ukazuje, že může snížit rizika spojená s kardiovaskulárními chorobami, depresemi, cukrovkou a poklesem kognitivních funkcí. A poměrně nedávný nový přehledový výzkum publikovaný v Seminars in Cancer Biology navíc přichází z velmi nadějným tvrzením a sice tím, že vitamin D by mohl snížit riziko některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku, krve, prsu a prostaty. Má to ale háček – vědci dodávají, že navzdory této souvislosti nebyla suplementace pro pacienty s rakovinou v klinických studiích slibná při snižování úmrtnosti. Proto se domnívají, že vitamin D v této věci spíše, než při léčbě, poslouží při prevenci.
Lepší imunita, lepší prevence
V těle hraje důležitou roli v podstatě každý vitamin, tak proč by měl zrovna vitamin D vynikat jako velký hráč, pokud jde o prevenci rakoviny a další potenciální výhody? Pravděpodobně to souvisí s jeho pozitivními vlivy na posilování imunity. Receptory pro vitamin D jsou exprimovány v mnoha buňkách zapojených do imunitní obrany. Z tohoto důvodu vitamin D moduluje vrozenou a adaptivní imunitní odpověď. Bez této reakce by měl organismus zvýšenou náchylnost k infekcím a menší ochranu, pokud jde o boj proti útočníkům, k nimž rakovinné buňky bezesporu patří.
Vitamin D a náchylnost k nakažením COVIDem-19: Jak spolu souvisejí?
Jak vypadá doporučená denní dávka (DDD)
O množství vitaminu D, které by se mělo denně přijímat, se neustále diskutuje. Doporučení se pohybují od 600 IU (IU = mezinárodní jednotka), přes 1 500 až po 2 000 IU v případě, že chcete přispět ke snížení zdravotních rizik, jako je například probíraná rakovina. Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je slunce, k náležité aktivaci vitaminu D stačí nechat dopadat sluneční paprsky na kůži neošetřenou opalovacím krémem půl hodiny dvakrát týdně. Bohaté na něj jsou také houby, vejce, tuňák, losos nebo obohacené výrobky jakou jsou mléčné produkty, rostlinná mléka nebo cereálie či džusy. Zdravou hladinu vitaminu D můžete dorovnat i užíváním vhodných doplňků stravy.
Žádná preventivní strategie nevyhovuje všem
Navzdory šíři výzkumu o vitaminu D a nadšencům, kteří dnes propagují jeho užitečnost v podstatě v souvislosti s čímkoliv, od prevence COVID-19 a rakoviny přes léčbu deprese až po snížení rizika onemocnění srdce, je nutné říci, že ve skutečnosti neexistuje žádná preventivní strategie, která by vyhovovala všem. Ačkoliv suplementace vitaminem D vaše zdraví jistě významně podpoří, nebylo by dobré k němu upínat veškeré naděje. Kromě toho je samozřejmě nutné budovat zdravé návyky a dodržovat správnou životosprávu. Zdraví je komplexní balíček a žádné jednorázové opatření jej samo o sobě nezachrání. Pro silnou imunitu je důležitý kvalitní spánek, soustředění na snížení stresu, pobyt na čerstvého vzduchu a pravidelný pohyb, konzumace ovoce a zeleniny a udržování sociálních kontaktů. S takovými taktikami může být udržování hladiny vitaminu D spíše posilovací injekcí pro zdraví než samostatnou strategií.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?
