Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu. Zmiňován bývá zejména v souvislosti s nemocí COVID-19, kde jeho dostatečná hladina může fungovat jako účinná prevence. Ve skutečnosti je ale prospěšný i v mnoha dalších ohledech, jak dokazuje nová studie.

Vitamin D, který bývá pro schopnost pokožky vstřebávat jej ze slunce často nazýván „slunečním vitaminem“, je již dlouho spojován se zdravím kostí. V posledním desetiletí se také ukazuje, že může snížit rizika spojená s kardiovaskulárními chorobami, depresemi, cukrovkou a poklesem kognitivních funkcí. A poměrně nedávný nový přehledový výzkum publikovaný v Seminars in Cancer Biology navíc přichází z velmi nadějným tvrzením a sice tím, že vitamin D by mohl snížit riziko některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku, krve, prsu a prostaty. Má to ale háček – vědci dodávají, že navzdory této souvislosti nebyla suplementace pro pacienty s rakovinou v klinických studiích slibná při snižování úmrtnosti. Proto se domnívají, že vitamin D v této věci spíše, než při léčbě, poslouží při prevenci.

Lepší imunita, lepší prevence
V těle hraje důležitou roli v podstatě každý vitamin, tak proč by měl zrovna vitamin D vynikat jako velký hráč, pokud jde o prevenci rakoviny a další potenciální výhody? Pravděpodobně to souvisí s jeho pozitivními vlivy na posilování imunity. Receptory pro vitamin D jsou exprimovány v mnoha buňkách zapojených do imunitní obrany. Z tohoto důvodu vitamin D moduluje vrozenou a adaptivní imunitní odpověď. Bez této reakce by měl organismus zvýšenou náchylnost k infekcím a menší ochranu, pokud jde o boj proti útočníkům, k nimž rakovinné buňky bezesporu patří.

Vitamin D a náchylnost k nakažením COVIDem-19: Jak spolu souvisejí?

Jak vypadá doporučená denní dávka (DDD)
O množství vitaminu D, které by se mělo denně přijímat, se neustále diskutuje. Doporučení se pohybují od 600 IU (IU = mezinárodní jednotka), přes 1 500 až po 2 000 IU v případě, že chcete přispět ke snížení zdravotních rizik, jako je například probíraná rakovina. Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je slunce, k náležité aktivaci vitaminu D stačí nechat dopadat sluneční paprsky na kůži neošetřenou opalovacím krémem půl hodiny dvakrát týdně. Bohaté na něj jsou také houby, vejce, tuňák, losos nebo obohacené výrobky jakou jsou mléčné produkty, rostlinná mléka nebo cereálie či džusy. Zdravou hladinu vitaminu D můžete dorovnat i užíváním vhodných doplňků stravy.

Žádná preventivní strategie nevyhovuje všem
Navzdory šíři výzkumu o vitaminu D a nadšencům, kteří dnes propagují jeho užitečnost v podstatě v souvislosti s čímkoliv, od prevence COVID-19 a rakoviny přes léčbu deprese až po snížení rizika onemocnění srdce, je nutné říci, že ve skutečnosti neexistuje žádná preventivní strategie, která by vyhovovala všem. Ačkoliv suplementace vitaminem D vaše zdraví jistě významně podpoří, nebylo by dobré k němu upínat veškeré naděje. Kromě toho je samozřejmě nutné budovat zdravé návyky a dodržovat správnou životosprávu. Zdraví je komplexní balíček a žádné jednorázové opatření jej samo o sobě nezachrání. Pro silnou imunitu je důležitý kvalitní spánek, soustředění na snížení stresu, pobyt na čerstvého vzduchu a pravidelný pohyb, konzumace ovoce a zeleniny a udržování sociálních kontaktů. S takovými taktikami může být udržování hladiny vitaminu D spíše posilovací injekcí pro zdraví než samostatnou strategií.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...