Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně. S příchodem chladných podzimních dnů začínají zimomřiví lidé trpět. Počasí změnit nelze, ani zimomřivost ne. Víme ale, jak se zahřát, aby to vydrželo. A aby vás to před náporem přicházející zimy ochránilo.
Několik vrstev oblečení, tlustá šála, rukavice, a dokonce už i čepice. Vrstvíte, přemýšlíte, co na sebe, abyste venku nezmrzli, a ono to ne a ne zabrat. Důvod je jednoduchý. Zaprvé je venku skutečně zima. A za druhé? Pokud se chcete skutečně efektivně zahřát, měli byste zapřemýšlet nad tím, jak to udělat zevnitř. Teplé oblečení je samozřejmě nutností. Vedle toho je ale potřeba dodat dostatek tepla i organismu, který na prudký pokles teplot reaguje zvýšenou citlivostí na zimu. Přinášíme několik tipů na spolehlivé podzimní zahřívače.
3 tipy na vnitřní prohřátí
Začnete den teplou snídaní
Jogurt s ovesnými vločkami nebo výživné smoothie jsou určitě skvělým začátkem dne na jaře a v létě, kdy je teplo a příroda je v rozpuku. Ne tak ale už na podzim a v zimě, které symbolizují spíše zklidnění a odpočinek. Za mrazivých podzimních rán, často zahalených neprostupnou mlhou, do prázdného žaludku mnohem lépe zapadne něco teplého, co pro něj bude v tomto období lépe stravitelné a co ho nestáhne šokem. Termický efekt teplé snídaně je zcela odlišný – namísto zimy vás po takové snídani zalije příjemné teplo.
Zaměřte se ideálně na různé kaše, počínaje ovesnou a konče krupičnou. Střídejte základ i topping a vaše kaše tak bude pokaždé jiná – dejte šanci kukuřičné, pohankové, špaldové či kaši z mixu zrn. A pokud vám pořád nedá spát ten jogurt s banánem a ovesnými vločkami, zkuste podzimní alternativu. Zalijte jemné ovesné vločky horkou vodou nebo mlékem, přikryjte a nechte nabobtnat. Potom přidejte rozmačkaný banán, lžičku skořice a med. Přisypte hrst oblíbených oříšku nebo vmíchejte lžičku nějakého ořechového másla a podávejte.
Nejezte tolik studeného ovoce a zeleniny
Době, kdy byla všude spousta čerstvého ovoce a zeleniny, pro tento rok odzvonilo. Dopřejte si sezónní šťavnaté dary přírody v podobě jablek, hrušek a švestek, nebo dýní, mrkví a další kořenové zeleniny. Zaměřte se ale spíše na jejich teplou variantu. Podobně jako v případě snídaně. Organismus teď potřebuje něco, co ho vzpruží a dodá mu sílu do nadcházející zimy. Šetrně tepelně upravené potraviny jsou pro něj také mnohem lépe stravitelné. Upečte si jablečný závin s rozinkami nebo švestkový koláč, uvařte dýňovou polévku či upečte pekáč kořenové zeleniny. Volte teplé verze oblíbených potravin, nebo se snažte, aby vás pokrm vždy obsahoval alespoň nějakou teplou část. Beze všeho si k večeři dopřejte salát, jestli vám chutná, ale doplňte jej třeba mrkví uvařenou v páře nebo pečenou červenou řepou.
Zařaďte zahřívající potraviny
Nemusíte se zbavovat oblíbených potravin jen proto, že jste se rozloučili s obdobím tepla. Stačí je vhodně doplnit potravinami zahřívajícími, které se postarají o to, že přechod z léta na podzim a zimu zvládnete bez nachlazení. Vsaďte na zázvor – připravte si jednoduchý, ale výborný zázvorový čaj. Zázvor a citron přelijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu. Co můžete, posypte skořicí. Zařaďte do jídelníčku chilli – ideálně ne pouze ve formě koření jako prášku, ale pořiďte si čerstvé nebo sušené chilli papričky a ty přidávejte je do jídel. Vyzkoušejte ginkgo bilobu a jiné bylinky, které podpoří prokrvení organismu a spolu s ním přinesou celkové prohřátí.
Chlad je lezavý a nepříjemný. S trochou selského rozumu se ho ale lze poměrně šikovně zbavit a začít si podzim jaksepatří užívat. Přemýšlejte nad tím, co a v jakých kombinacích jíte, prolévejte se ovocnými a bylinnými čaji, dopřávejte si teplé pokrmy a hoďte zimomřivost za hlavu. Podzim je tak krásný, jak krásný si jej uděláme.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál