Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?
zdroj: Adobe Stock

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně. S příchodem chladných podzimních dnů začínají zimomřiví lidé trpět. Počasí změnit nelze, ani zimomřivost ne. Víme ale, jak se zahřát, aby to vydrželo. A aby vás to před náporem přicházející zimy ochránilo.

Několik vrstev oblečení, tlustá šála, rukavice, a dokonce už i čepice. Vrstvíte, přemýšlíte, co na sebe, abyste venku nezmrzli, a ono to ne a ne zabrat. Důvod je jednoduchý. Zaprvé je venku skutečně zima. A za druhé? Pokud se chcete skutečně efektivně zahřát, měli byste zapřemýšlet nad tím, jak to udělat zevnitř. Teplé oblečení je samozřejmě nutností. Vedle toho je ale potřeba dodat dostatek tepla i organismu, který na prudký pokles teplot reaguje zvýšenou citlivostí na zimu. Přinášíme několik tipů na spolehlivé podzimní zahřívače.

3 tipy na vnitřní prohřátí

Začnete den teplou snídaní
Jogurt s ovesnými vločkami nebo výživné smoothie jsou určitě skvělým začátkem dne na jaře a v létě, kdy je teplo a příroda je v rozpuku. Ne tak ale už na podzim a v zimě, které symbolizují spíše zklidnění a odpočinek. Za mrazivých podzimních rán, často zahalených neprostupnou mlhou, do prázdného žaludku mnohem lépe zapadne něco teplého, co pro něj bude v tomto období lépe stravitelné a co ho nestáhne šokem. Termický efekt teplé snídaně je zcela odlišný – namísto zimy vás po takové snídani zalije příjemné teplo.

Zaměřte se ideálně na různé kaše, počínaje ovesnou a konče krupičnou. Střídejte základ i topping a vaše kaše tak bude pokaždé jiná – dejte šanci kukuřičné, pohankové, špaldové či kaši z mixu zrn. A pokud vám pořád nedá spát ten jogurt s banánem a ovesnými vločkami, zkuste podzimní alternativu. Zalijte jemné ovesné vločky horkou vodou nebo mlékem, přikryjte a nechte nabobtnat. Potom přidejte rozmačkaný banán, lžičku skořice a med. Přisypte hrst oblíbených oříšku nebo vmíchejte lžičku nějakého ořechového másla a podávejte.

Nejezte tolik studeného ovoce a zeleniny
Době, kdy byla všude spousta čerstvého ovoce a zeleniny, pro tento rok odzvonilo. Dopřejte si sezónní šťavnaté dary přírody v podobě jablek, hrušek a švestek, nebo dýní, mrkví a další kořenové zeleniny. Zaměřte se ale spíše na jejich teplou variantu. Podobně jako v případě snídaně. Organismus teď potřebuje něco, co ho vzpruží a dodá mu sílu do nadcházející zimy. Šetrně tepelně upravené potraviny jsou pro něj také mnohem lépe stravitelné. Upečte si jablečný závin s rozinkami nebo švestkový koláč, uvařte dýňovou polévku či upečte pekáč kořenové zeleniny. Volte teplé verze oblíbených potravin, nebo se snažte, aby vás pokrm vždy obsahoval alespoň nějakou teplou část. Beze všeho si k večeři dopřejte salát, jestli vám chutná, ale doplňte jej třeba mrkví uvařenou v páře nebo pečenou červenou řepou.

Zařaďte zahřívající potraviny
Nemusíte se zbavovat oblíbených potravin jen proto, že jste se rozloučili s obdobím tepla. Stačí je vhodně doplnit potravinami zahřívajícími, které se postarají o to, že přechod z léta na podzim a zimu zvládnete bez nachlazení. Vsaďte na zázvor – připravte si jednoduchý, ale výborný zázvorový čaj. Zázvor a citron přelijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu. Co můžete, posypte skořicí. Zařaďte do jídelníčku chilli – ideálně ne pouze ve formě koření jako prášku, ale pořiďte si čerstvé nebo sušené chilli papričky a ty přidávejte je do jídel. Vyzkoušejte ginkgo bilobu a jiné bylinky, které podpoří prokrvení organismu a spolu s ním přinesou celkové prohřátí.

Chlad je lezavý a nepříjemný. S trochou selského rozumu se ho ale lze poměrně šikovně zbavit a začít si podzim jaksepatří užívat. Přemýšlejte nad tím, co a v jakých kombinacích jíte, prolévejte se ovocnými a bylinnými čaji, dopřávejte si teplé pokrmy a hoďte zimomřivost za hlavu. Podzim je tak krásný, jak krásný si jej uděláme.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...