Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?
zdroj: Adobe Stock

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně. S příchodem chladných podzimních dnů začínají zimomřiví lidé trpět. Počasí změnit nelze, ani zimomřivost ne. Víme ale, jak se zahřát, aby to vydrželo. A aby vás to před náporem přicházející zimy ochránilo.

Několik vrstev oblečení, tlustá šála, rukavice, a dokonce už i čepice. Vrstvíte, přemýšlíte, co na sebe, abyste venku nezmrzli, a ono to ne a ne zabrat. Důvod je jednoduchý. Zaprvé je venku skutečně zima. A za druhé? Pokud se chcete skutečně efektivně zahřát, měli byste zapřemýšlet nad tím, jak to udělat zevnitř. Teplé oblečení je samozřejmě nutností. Vedle toho je ale potřeba dodat dostatek tepla i organismu, který na prudký pokles teplot reaguje zvýšenou citlivostí na zimu. Přinášíme několik tipů na spolehlivé podzimní zahřívače.

3 tipy na vnitřní prohřátí

Začnete den teplou snídaní
Jogurt s ovesnými vločkami nebo výživné smoothie jsou určitě skvělým začátkem dne na jaře a v létě, kdy je teplo a příroda je v rozpuku. Ne tak ale už na podzim a v zimě, které symbolizují spíše zklidnění a odpočinek. Za mrazivých podzimních rán, často zahalených neprostupnou mlhou, do prázdného žaludku mnohem lépe zapadne něco teplého, co pro něj bude v tomto období lépe stravitelné a co ho nestáhne šokem. Termický efekt teplé snídaně je zcela odlišný – namísto zimy vás po takové snídani zalije příjemné teplo.

Zaměřte se ideálně na různé kaše, počínaje ovesnou a konče krupičnou. Střídejte základ i topping a vaše kaše tak bude pokaždé jiná – dejte šanci kukuřičné, pohankové, špaldové či kaši z mixu zrn. A pokud vám pořád nedá spát ten jogurt s banánem a ovesnými vločkami, zkuste podzimní alternativu. Zalijte jemné ovesné vločky horkou vodou nebo mlékem, přikryjte a nechte nabobtnat. Potom přidejte rozmačkaný banán, lžičku skořice a med. Přisypte hrst oblíbených oříšku nebo vmíchejte lžičku nějakého ořechového másla a podávejte.

Nejezte tolik studeného ovoce a zeleniny
Době, kdy byla všude spousta čerstvého ovoce a zeleniny, pro tento rok odzvonilo. Dopřejte si sezónní šťavnaté dary přírody v podobě jablek, hrušek a švestek, nebo dýní, mrkví a další kořenové zeleniny. Zaměřte se ale spíše na jejich teplou variantu. Podobně jako v případě snídaně. Organismus teď potřebuje něco, co ho vzpruží a dodá mu sílu do nadcházející zimy. Šetrně tepelně upravené potraviny jsou pro něj také mnohem lépe stravitelné. Upečte si jablečný závin s rozinkami nebo švestkový koláč, uvařte dýňovou polévku či upečte pekáč kořenové zeleniny. Volte teplé verze oblíbených potravin, nebo se snažte, aby vás pokrm vždy obsahoval alespoň nějakou teplou část. Beze všeho si k večeři dopřejte salát, jestli vám chutná, ale doplňte jej třeba mrkví uvařenou v páře nebo pečenou červenou řepou.

Zařaďte zahřívající potraviny
Nemusíte se zbavovat oblíbených potravin jen proto, že jste se rozloučili s obdobím tepla. Stačí je vhodně doplnit potravinami zahřívajícími, které se postarají o to, že přechod z léta na podzim a zimu zvládnete bez nachlazení. Vsaďte na zázvor – připravte si jednoduchý, ale výborný zázvorový čaj. Zázvor a citron přelijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu. Co můžete, posypte skořicí. Zařaďte do jídelníčku chilli – ideálně ne pouze ve formě koření jako prášku, ale pořiďte si čerstvé nebo sušené chilli papričky a ty přidávejte je do jídel. Vyzkoušejte ginkgo bilobu a jiné bylinky, které podpoří prokrvení organismu a spolu s ním přinesou celkové prohřátí.

Chlad je lezavý a nepříjemný. S trochou selského rozumu se ho ale lze poměrně šikovně zbavit a začít si podzim jaksepatří užívat. Přemýšlejte nad tím, co a v jakých kombinacích jíte, prolévejte se ovocnými a bylinnými čaji, dopřávejte si teplé pokrmy a hoďte zimomřivost za hlavu. Podzim je tak krásný, jak krásný si jej uděláme.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...
Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít,...