Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?
zdroj: Adobe Stock

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně. S příchodem chladných podzimních dnů začínají zimomřiví lidé trpět. Počasí změnit nelze, ani zimomřivost ne. Víme ale, jak se zahřát, aby to vydrželo. A aby vás to před náporem přicházející zimy ochránilo.

Několik vrstev oblečení, tlustá šála, rukavice, a dokonce už i čepice. Vrstvíte, přemýšlíte, co na sebe, abyste venku nezmrzli, a ono to ne a ne zabrat. Důvod je jednoduchý. Zaprvé je venku skutečně zima. A za druhé? Pokud se chcete skutečně efektivně zahřát, měli byste zapřemýšlet nad tím, jak to udělat zevnitř. Teplé oblečení je samozřejmě nutností. Vedle toho je ale potřeba dodat dostatek tepla i organismu, který na prudký pokles teplot reaguje zvýšenou citlivostí na zimu. Přinášíme několik tipů na spolehlivé podzimní zahřívače.

3 tipy na vnitřní prohřátí

Začnete den teplou snídaní
Jogurt s ovesnými vločkami nebo výživné smoothie jsou určitě skvělým začátkem dne na jaře a v létě, kdy je teplo a příroda je v rozpuku. Ne tak ale už na podzim a v zimě, které symbolizují spíše zklidnění a odpočinek. Za mrazivých podzimních rán, často zahalených neprostupnou mlhou, do prázdného žaludku mnohem lépe zapadne něco teplého, co pro něj bude v tomto období lépe stravitelné a co ho nestáhne šokem. Termický efekt teplé snídaně je zcela odlišný – namísto zimy vás po takové snídani zalije příjemné teplo.

Zaměřte se ideálně na různé kaše, počínaje ovesnou a konče krupičnou. Střídejte základ i topping a vaše kaše tak bude pokaždé jiná – dejte šanci kukuřičné, pohankové, špaldové či kaši z mixu zrn. A pokud vám pořád nedá spát ten jogurt s banánem a ovesnými vločkami, zkuste podzimní alternativu. Zalijte jemné ovesné vločky horkou vodou nebo mlékem, přikryjte a nechte nabobtnat. Potom přidejte rozmačkaný banán, lžičku skořice a med. Přisypte hrst oblíbených oříšku nebo vmíchejte lžičku nějakého ořechového másla a podávejte.

Nejezte tolik studeného ovoce a zeleniny
Době, kdy byla všude spousta čerstvého ovoce a zeleniny, pro tento rok odzvonilo. Dopřejte si sezónní šťavnaté dary přírody v podobě jablek, hrušek a švestek, nebo dýní, mrkví a další kořenové zeleniny. Zaměřte se ale spíše na jejich teplou variantu. Podobně jako v případě snídaně. Organismus teď potřebuje něco, co ho vzpruží a dodá mu sílu do nadcházející zimy. Šetrně tepelně upravené potraviny jsou pro něj také mnohem lépe stravitelné. Upečte si jablečný závin s rozinkami nebo švestkový koláč, uvařte dýňovou polévku či upečte pekáč kořenové zeleniny. Volte teplé verze oblíbených potravin, nebo se snažte, aby vás pokrm vždy obsahoval alespoň nějakou teplou část. Beze všeho si k večeři dopřejte salát, jestli vám chutná, ale doplňte jej třeba mrkví uvařenou v páře nebo pečenou červenou řepou.

Zařaďte zahřívající potraviny
Nemusíte se zbavovat oblíbených potravin jen proto, že jste se rozloučili s obdobím tepla. Stačí je vhodně doplnit potravinami zahřívajícími, které se postarají o to, že přechod z léta na podzim a zimu zvládnete bez nachlazení. Vsaďte na zázvor – připravte si jednoduchý, ale výborný zázvorový čaj. Zázvor a citron přelijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu. Co můžete, posypte skořicí. Zařaďte do jídelníčku chilli – ideálně ne pouze ve formě koření jako prášku, ale pořiďte si čerstvé nebo sušené chilli papričky a ty přidávejte je do jídel. Vyzkoušejte ginkgo bilobu a jiné bylinky, které podpoří prokrvení organismu a spolu s ním přinesou celkové prohřátí.

Chlad je lezavý a nepříjemný. S trochou selského rozumu se ho ale lze poměrně šikovně zbavit a začít si podzim jaksepatří užívat. Přemýšlejte nad tím, co a v jakých kombinacích jíte, prolévejte se ovocnými a bylinnými čaji, dopřávejte si teplé pokrmy a hoďte zimomřivost za hlavu. Podzim je tak krásný, jak krásný si jej uděláme.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...