Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Milujete svařené víno, vaječný koňak, ale z nějakého důvodu se zříkáte alkoholu? Tyto drinky vám zachutnají a na alkohol si ani nevzpomenete… A třešnička na dortu? Nebude vás po nich bolet hlava ani se nebudete muset bát sednout za volant. Potřebovat budete jen pár ingrediencí, které až na výjimky pravděpodobně najdete doma.

Místo svařáku svařený višňový džus s kořením, čaje s příchutí punče či svařáku, nealkoholický veganský „vaječňák“… To je výčet jen některých z mnoha možností, které máte v případě, že si chcete na Vánoce pochutnat a poveselit se, i když se z jakéhokoliv důvodu chcete nebo musíte zříci alkoholu. Nejjednodušší cestou je vybrat z široké škály čajů, které napodobují chuť svařeného vína, punče nebo grogu – pro zvýraznění je můžete dochutit citronovou šťávou a medem. V případě, že máte čas a chuť si s vaším nealkoholickým drinkem trochu „pohrát“, můžete využít některý z následujících tipů (nebo postupně třeba všechny).

Cider z jablečného džusu
Kromě svařeného vína a punče se na vánočních trzích v posledních letech rozmohl i další alkoholický nápoj – svařený cider. Ten si snadno připravíte i doma, stačí svařit cider s kořením a lahodný mok je na světě. Co ale, když potřebujete vynechat alkohol? Jde to docela snadno! Jen budete muset vyměnit perlivý cider za jablečný džus! Ten svařte se skořicí a kousky pomeranče a vychutnávejte slaďoučkou dobrotu bez strachu, že vám zakalí vaše smysly!

Nealko punč
„Všechny vaše záležitosti probereme odpoledne u sklenky vánočního punče!“, volá nadšeně napravený zloduch Ebenezer Scrooge, hlavní hrdina Dickensovy Vánoční koledy, zatímco tiskne zkřehlou ruku svého písaře Boba Cratchita, jemuž právě oznámil, že mu zvýší plat a posílá ho ven, aby si koupil vlastní uhlák a mohl se u práce zahřát. Pokud se chcete zahřát podobně jako Bob, jistě vás mezi prvními vánočními drinky napadne právě punč. A ten zahřeje i bez obsahu alkoholu. Jak takovou lahůdku připravit? Uvařte do konvice silný ovocný čaj. Mezitím si do hrnce nakrájejte jablko a zasypte jej brusinkami a rozinkami. Přidejte koření na punč, přendejte na sporák, přelijte čajem a doplňte sklenkou pomerančového džusu. Vařte asi hodinku a užívejte si vůni, která se během té doby začne rozlívat po vašem bytě.

Co se děje v těle po konzumaci alkoholických nápojů?

Svařák z višňového džusu nebo čaje
Chuť i aroma tradičního svařeného vína jsou nezaměnitelné a právem spojované s atmosférou těch pravých Vánoc. I když se to na první poslech může zdát nepochopitelné, pravdou je, že tento vánoční nápoj se dá docela dobře připravit i bez alkoholu – místo vína ovšem budete muset použít višňový džus nebo silný višňový čaj. Višňový svařák mám možná v dětství připravovala babička a jakmile jej v dospělosti znovu ochutnáte, vzpomenete si na tu kouzelnou dobu a po alkoholovém svařeném vínu se vám stýskat rozhodně nebude. Jak tedy na to? Nejprve nechte v hrnci zkaramelizovat třtinový cukr (množství dle chuti – u džusu pravděpodobně méně, jen na chuť, u čaje si můžete dovolit více), poté zalijte půl sklenicí vody a přisypte koření – skořici, hřebíček, badyán, kardamom (nebo pyramidku s připraveným kořením na svařák) a kousky citronové a pomerančové kůry (bez horní hořké části). Nechte rozvonět a poté přilijte připravený čaj či džus, vařte, dokud se na tekutině nezačne objevovat bílá pěna. Poté přeceďte a podávejte.

Pudinkový vánoční likér
Slaďoučký vánoční likér chutí téměř zaměnitelný s klasickým vaječným koňakem snadno připravíte za pomoci vanilkového pudinku, vanilkového mléka a rumové tresti. Připravte si 4 vanilkové sójové pudinky, jedno vanilkové sójové mléko, 4 lžíce třtinového cukru a rumovou tresť. Na mírném plamenu zahřejte pudinky a rozmíchejte v nich cukr. Přilijte sójové mléko a rumovou tresť (dávkujte podle doporučení výrobce), prohřejte, poté odstavte a nechte vychladnout. Přelijte do lahve a skladujte v lednici, užívejte jako běžný vaječný koňak.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...