Pití kávy je zdravé, pokud se řídíte několika zásadami

Pití kávy je zdravé, pokud se řídíte několika zásadami
zdroj: Shutterstock

Krásně voní, řízně chutná, dokáže nakopnout i zlepšit náladu. Káva je zkrátka káva a není divu, že mnozí si bez ní nedokáží představit ráno nebo svůj odpolední rituál. Pravdou ale je, že tento lahodný mok vám může i uškodit, a to v případě, že si jej dopřáváte na prázdný žaludek…

Proč milujeme kávu
Budík, energetická podpora, lahodná pochoutka a zahřátí, které oblaží ruce (když tiskneme horký hrnek i mysl (díky té skvělé chuti a podmanivé vůni). To, vše v jednom, představuje káva, kterou mnozí vnímají jako jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Je navíc tak neskutečně variabilní, můžeme ji popíjet teplou i studenou, s mlékem nebo jen tak černou, přidávat ji do moučníků, obohatit vaječným koňakem, dát si espresso nebo „turka“… Co by na kávě mohlo být špatného? Způsob, jímž ji popíjíme především a také ignorování zdravotního stavu, v němž se nacházíme.

Kdy by měl její konzumaci omezit
Jedinci, kteří trpí pálením žáhy, kyselým refluxem, gastroezofageální refluxní chorobou, zánětem žaludku nebo žaludečními vředy, by si na kávu měli dávat velký pozor a podle dohody s lékařem nebo nutričním terapeutem snížit její denní příjem na nutné minimum. Kofein, který obsahuje, totiž podporuje produkci žaludečních šťáv, které mohou popsané obtíže zhoršovat, protože se buď zpětným tokem „vrací“ do jícnu nebo naleptávají žaludeční sliznice.

Proč nepít kávu nalačno
Vůbec nejhorší potom je, když si kávu dopřejete na prázdný žaludek tedy ještě před snídaní. Žaludek je v tu chvíli prázdný, a tak žaludeční kyseliny, jejichž produkci kofein v kávě spustí, začnou naleptávat žaludeční sliznici a poškozovat ji. Pokud si dáte pozor a nebudete kávu nalačno pít často, zaprotestuje žaludek jen nepříjemným bolením, jedná-li se ale o pravidelný zvyk, můžete si takovýmto způsobem uhnat i žaludeční vředy.

Zjemněte kávu kapkou mléka
Pokud kávu milujete a přesto cítíte, že vám nedělá příliš dobře a pálí vás po ní žáha, zkuste nepít kávu ryze černou a naučte se ji zjemňovat kapkou mléka. Pokud se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte laktóze, můžete mléko nahradit nějakou rostlinnou alternativou – výborně chutná například nápoj sójový či ovesný nebo kokosové mléko. Vybírejte ovšem nápoje obohacené o vápník, protože právě vápník je tím, co snižuje kyselost, jíž káva v těle vyvolává. Pokud nepomůže ani to, zkuste přesedlat na kávu bez kofeinu nebo vyzkoušejte kávu s přídavkem houby ganodermy, jež neutralizuje zakyselující účinek kofeinu.

Kofein a sportovci: Opravdu pomůže k vyšší výkonnosti?

Káva po ránu ve skutečnosti bdělost snižuje
A na závěr pro zajímavost jedna informace: jedna studie se postavila zaběhlému tvrzení, že ranní káva vzpruží a dodá energii, a naopak přišla s názorem, že bdělost snižuje. Vychází přitom ze skutečnosti, že vlivem přirozeného cirkadiánního rytmu naše tělo ráno produkuje hormon kortizol, díky čemuž se cítíme svěží. A konzumace kávy podle výzkumníků hladinu kortizolu snižuje, takže se ve skutečnosti poté, co ji vypijeme, cítíme ospalejší. To by ale odhalilo další skrytý potenciál kávy – pokud by totiž snižovala hladinu stresového hormonu kortizolu, mohla by fungovat jako účinný lék proti stresu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické české kuchyně, ale i mnoha dalších. Těžko bychom ji dokázali zcela nahradit...

Čtěte dál
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...