Pití kávy je zdravé, pokud se řídíte několika zásadami

Pití kávy je zdravé, pokud se řídíte několika zásadami
zdroj: Shutterstock

Krásně voní, řízně chutná, dokáže nakopnout i zlepšit náladu. Káva je zkrátka káva a není divu, že mnozí si bez ní nedokáží představit ráno nebo svůj odpolední rituál. Pravdou ale je, že tento lahodný mok vám může i uškodit, a to v případě, že si jej dopřáváte na prázdný žaludek…

Proč milujeme kávu
Budík, energetická podpora, lahodná pochoutka a zahřátí, které oblaží ruce (když tiskneme horký hrnek i mysl (díky té skvělé chuti a podmanivé vůni). To, vše v jednom, představuje káva, kterou mnozí vnímají jako jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Je navíc tak neskutečně variabilní, můžeme ji popíjet teplou i studenou, s mlékem nebo jen tak černou, přidávat ji do moučníků, obohatit vaječným koňakem, dát si espresso nebo „turka“… Co by na kávě mohlo být špatného? Způsob, jímž ji popíjíme především a také ignorování zdravotního stavu, v němž se nacházíme.

Kdy by měl její konzumaci omezit
Jedinci, kteří trpí pálením žáhy, kyselým refluxem, gastroezofageální refluxní chorobou, zánětem žaludku nebo žaludečními vředy, by si na kávu měli dávat velký pozor a podle dohody s lékařem nebo nutričním terapeutem snížit její denní příjem na nutné minimum. Kofein, který obsahuje, totiž podporuje produkci žaludečních šťáv, které mohou popsané obtíže zhoršovat, protože se buď zpětným tokem „vrací“ do jícnu nebo naleptávají žaludeční sliznice.

Proč nepít kávu nalačno
Vůbec nejhorší potom je, když si kávu dopřejete na prázdný žaludek tedy ještě před snídaní. Žaludek je v tu chvíli prázdný, a tak žaludeční kyseliny, jejichž produkci kofein v kávě spustí, začnou naleptávat žaludeční sliznici a poškozovat ji. Pokud si dáte pozor a nebudete kávu nalačno pít často, zaprotestuje žaludek jen nepříjemným bolením, jedná-li se ale o pravidelný zvyk, můžete si takovýmto způsobem uhnat i žaludeční vředy.

Zjemněte kávu kapkou mléka
Pokud kávu milujete a přesto cítíte, že vám nedělá příliš dobře a pálí vás po ní žáha, zkuste nepít kávu ryze černou a naučte se ji zjemňovat kapkou mléka. Pokud se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte laktóze, můžete mléko nahradit nějakou rostlinnou alternativou – výborně chutná například nápoj sójový či ovesný nebo kokosové mléko. Vybírejte ovšem nápoje obohacené o vápník, protože právě vápník je tím, co snižuje kyselost, jíž káva v těle vyvolává. Pokud nepomůže ani to, zkuste přesedlat na kávu bez kofeinu nebo vyzkoušejte kávu s přídavkem houby ganodermy, jež neutralizuje zakyselující účinek kofeinu.

Kofein a sportovci: Opravdu pomůže k vyšší výkonnosti?

Káva po ránu ve skutečnosti bdělost snižuje
A na závěr pro zajímavost jedna informace: jedna studie se postavila zaběhlému tvrzení, že ranní káva vzpruží a dodá energii, a naopak přišla s názorem, že bdělost snižuje. Vychází přitom ze skutečnosti, že vlivem přirozeného cirkadiánního rytmu naše tělo ráno produkuje hormon kortizol, díky čemuž se cítíme svěží. A konzumace kávy podle výzkumníků hladinu kortizolu snižuje, takže se ve skutečnosti poté, co ji vypijeme, cítíme ospalejší. To by ale odhalilo další skrytý potenciál kávy – pokud by totiž snižovala hladinu stresového hormonu kortizolu, mohla by fungovat jako účinný lék proti stresu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potřebujete jasnou mysl? Než sáhnete po kávě, zkuste zařadit tyto potraviny!

Potřebujete jasnou mysl? Než sáhnete po kávě, zkuste zařadit tyto potraviny!

Když máte mnoho pracovních úkolů, nebo si musíte denně zapamatovat spoustu informací, snadno se dostanete do fáze, kdy se váš mozek unaví a už s vámi příliš nespolupracuje. Zkuste se na chvíli zastavit,...

Čtěte dál
Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je...
Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě...
Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení...
Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom...
Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje...
Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete....
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

S klesající teplotou a s prvními mrazíky stále častěji saháme po hřejivých nápojích v podobě lahodných čajů. A není se čemu divit,...
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...