Krásně voní, řízně chutná, dokáže nakopnout i zlepšit náladu. Káva je zkrátka káva a není divu, že mnozí si bez ní nedokáží představit ráno nebo svůj odpolední rituál. Pravdou ale je, že tento lahodný mok vám může i uškodit, a to v případě, že si jej dopřáváte na prázdný žaludek…
Proč milujeme kávu
Budík, energetická podpora, lahodná pochoutka a zahřátí, které oblaží ruce (když tiskneme horký hrnek i mysl (díky té skvělé chuti a podmanivé vůni). To, vše v jednom, představuje káva, kterou mnozí vnímají jako jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Je navíc tak neskutečně variabilní, můžeme ji popíjet teplou i studenou, s mlékem nebo jen tak černou, přidávat ji do moučníků, obohatit vaječným koňakem, dát si espresso nebo „turka“… Co by na kávě mohlo být špatného? Způsob, jímž ji popíjíme především a také ignorování zdravotního stavu, v němž se nacházíme.
Kdy by měl její konzumaci omezit
Jedinci, kteří trpí pálením žáhy, kyselým refluxem, gastroezofageální refluxní chorobou, zánětem žaludku nebo žaludečními vředy, by si na kávu měli dávat velký pozor a podle dohody s lékařem nebo nutričním terapeutem snížit její denní příjem na nutné minimum. Kofein, který obsahuje, totiž podporuje produkci žaludečních šťáv, které mohou popsané obtíže zhoršovat, protože se buď zpětným tokem „vrací“ do jícnu nebo naleptávají žaludeční sliznice.
Proč nepít kávu nalačno
Vůbec nejhorší potom je, když si kávu dopřejete na prázdný žaludek tedy ještě před snídaní. Žaludek je v tu chvíli prázdný, a tak žaludeční kyseliny, jejichž produkci kofein v kávě spustí, začnou naleptávat žaludeční sliznici a poškozovat ji. Pokud si dáte pozor a nebudete kávu nalačno pít často, zaprotestuje žaludek jen nepříjemným bolením, jedná-li se ale o pravidelný zvyk, můžete si takovýmto způsobem uhnat i žaludeční vředy.
Zjemněte kávu kapkou mléka
Pokud kávu milujete a přesto cítíte, že vám nedělá příliš dobře a pálí vás po ní žáha, zkuste nepít kávu ryze černou a naučte se ji zjemňovat kapkou mléka. Pokud se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte laktóze, můžete mléko nahradit nějakou rostlinnou alternativou – výborně chutná například nápoj sójový či ovesný nebo kokosové mléko. Vybírejte ovšem nápoje obohacené o vápník, protože právě vápník je tím, co snižuje kyselost, jíž káva v těle vyvolává. Pokud nepomůže ani to, zkuste přesedlat na kávu bez kofeinu nebo vyzkoušejte kávu s přídavkem houby ganodermy, jež neutralizuje zakyselující účinek kofeinu.
Kofein a sportovci: Opravdu pomůže k vyšší výkonnosti?
Káva po ránu ve skutečnosti bdělost snižuje
A na závěr pro zajímavost jedna informace: jedna studie se postavila zaběhlému tvrzení, že ranní káva vzpruží a dodá energii, a naopak přišla s názorem, že bdělost snižuje. Vychází přitom ze skutečnosti, že vlivem přirozeného cirkadiánního rytmu naše tělo ráno produkuje hormon kortizol, díky čemuž se cítíme svěží. A konzumace kávy podle výzkumníků hladinu kortizolu snižuje, takže se ve skutečnosti poté, co ji vypijeme, cítíme ospalejší. To by ale odhalilo další skrytý potenciál kávy – pokud by totiž snižovala hladinu stresového hormonu kortizolu, mohla by fungovat jako účinný lék proti stresu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál