Ačkoliv si mnoho lidí mořské řasy dává do souvislosti pouze s podivnou chutí připomínající slanou vodu a rybinu, o žádný mořský plevel se nejedná. Řasa kelp ve skutečnosti velmi prospívá celému tělu a vyplácí se jí konzumovat pravidelně a dlouhodobě.
Když se řekne „mořská řasa“ řada z nás si dost možná vybaví jen nevábně vypadající „obal“ na sushi, což navíc ty, kteří nepatří mezi příznivce tohoto japonského pokrmu, může už od začátku odradit. To by ale byla velká škoda. Řasa kelp, o které dnes chceme mluvit, se řadí mezi chaluhy a doslova srší výhodami, které její zařazení do jídelníčku přináší celému tělu.
Může dorůst až do necelých osmi metrů
Kelp roste v mělkých oceánech, kde vytváří rozsáhlé porosty, jimž se říká kelpové lesy. Může dosáhnout velkých výšek, přesněji řečeno dokonce více než sedm a půl metru. Existuje asi 30 rodů této starobylé mořské řasy a všechny se užívají pro přípravu sushi a celkově v japonské kuchyni zaujímají až 21 %. Zřejmě jste netušili, že řasy tohoto druhu se rovněž přidávají do spousty produktů, s nimiž se dennodenně setkáváte – od zubních past až po zmrzlinu.
Vhodná jako součást redukčních diet
Vysoký obsah cenných živin, nízký obsah tuků a kilokalorií celkově. Tak lze v kostce popsat nutriční benefity kelpové řasy, která se díky nim stává ideální součástí redukčních diet. Některé studie rovněž přicházejí se zajímavou informací týkající se sloučeniny, přesněji druhu sacharidu, který se v řasách nachází. Jmenuje se alginát a podle některých výzkumů blokuje plné vstřebávání tuků, čímž podporuje hubnutí.
Dodá cenný jód
Vitamin A a K, vápník, železo a hořčík. Na tyto živiny jsou kelpy bohaté, v čem ale skutečně vynikají je obsah jódu. Ve skutečnosti se v jejich případě jedná o jeden z nejlepších přírodních zdrojů jódu, který je esenciální pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu v organismu vede k poklesu produkce příslušných hormonů, což má za následek rozvoj různých neduhů a onemocnění. Mezi ně patří např. syndrom polycystictických vaječníků, poruchy funkce prostaty, onemocnění štítné žlázy, rozvoj autoimunitních onemocnění štítné žlázy, a dokonce i cukrovka.
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
Pomůže v boji s cukrovkou i rakovinou
Další cennou mikroživinou, kterou kelpy mohou dodat, jsou antioxidanty, které chrání buňky před poškozováním ze strany volných kyslíkových radikálů. Díky této skutečnosti některé výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace této řasy může pomáhat v prevenci proti rakovině, zejména prsu a tlustého střeva. Díky vysokému obsahu antioxidantů může také pomáhat lidem s cukrovkou a působit jako silný protizánětlivý prostředek.
Co s nimi v kuchyni
Kelpové řasy můžete pro cenné nutriční benefity samozřejmě užívat ve formě doplňků stravy. Stejně tak je ale můžete zařadit i do svého jídelníčku – prodávají se skvělé kelpové nudle, které jsou chudé na sacharidy a poslouží tak jako náhrada za přílohu jako jsou těstoviny nebo rýžové nudle. Zvolit můžete i kelpové chipsy, které lze zobat místo nezdravého mlsání. Sušenou drcenou řasou můžete posypat salát nebo jakékoliv jiné jídlo, z prášku nebo řasy čerstvé lze připravit chuťově zajímavou salsu. Možností je bezpočet a fantazii se meze nekladou!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál