Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?
zdroj: Shutterstock

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se cítíte provinile? Pokud máte pocit, že nemůžete přestat jíst, i když byste chtěli, váš problém může být emocionální…

Pocit, že nemůžete kontrolovat příjem energie, může být velmi zneklidňující, protože podvědomě víte, že tím netrpí jen váš vzhled, ale i zdraví. Jenže přesto, že to víte, zkrátka nemůžete přestat. Vidíte se v takovém popisu? Pak bude možná jediným řešením změna vztahu k jídlu. Jenže jak to udělat?

Proč nemůžete přestat jíst
Strava je nutná pro přežití. Tělo díky ní získává živiny, které potřebuje pro každodenní fungování. Problém začíná tehdy, když je jídla moc, a když ještě navíc vybíráte to, které není příliš vhodné. Protože jedinci, kteří mají potíže s nadměrným příjmem energie, bohužel často sahají po to, jídle, které má nízkou nutriční hodnotu, zato hodně kalorií. Co vede k takovému chování?

Ztráta kontaktu sama se sebou
Jedním z důvodů emočního přejídání je neschopnost identifikovat pocity vlastního těla. Po narození je pro všechny přirozené rozeznávat známky hladu a reagovat na ně, malé děti to řeší pláčem a rodiče díky tomu vědí, že přichází čas krmení. Postupem času se ale spojení s těmito vjemy ztrácí, což se děje z několika důvodů. Předně je jídlo spojováno se společností a interakcemi s ostatními, vlivem čehož často přehlížíme nutriční hodnotu a paseme pouze po chuti, která nás ohromí. Na druhou stranu nám dnešní rychlé životní tempo často nedá šanci zastavit a naslouchat tělu, proto ztrácíme schopnost poznat, když máme skutečně hlad a kdy se jen nudíme a chceme navodit zdání společnosti – a s tím nám právě pomůže jídlo, ideálně takové, které běžně konzumuje ve skupině osob, které jsou nám drahé.

Nepřítel jménem emociální hlad
Jídlo také můžeme používat k regulací emocí, což mnohdy činíme i nevědomě. Ptali jste se někdy, proč vám ve chvílích smutku udělá tak dobře čokoláda, zmrzlina nebo smažené bramborové lupínky? Určité potraviny stimulují oblasti mozku, které odpovídají za potěšení, protože uvolňují několik neurotransmiterů produkujících libé pocity. Požití takových jídel potom přinese to, co očekáváme – úlevu, spokojenost a štěstí. Bohužel se jedná o stav přechodný, po jehož opadnutí se nevyřešené emoce vracejí a přidává se k nim pocit viny, že jsme to s jídlem zase přehnali.

Nebezpečí restriktivních diet
Pokud už vás takové stravovací problémy nějakou dobu trápí, zřejmě jste si všimli jednoho nepříjemného paradoxu: Příliš přísné diety mohou zvýšit touhu po nezdravém jídle. To je ale přirozené, protože přehnané restrikce vedou ke zvýšené úzkosti z jídla, což zároveň zvyšuje i touhu po tom, aby nám bylo zase dobře. A když víme, že nám s tím pomohou některé potraviny, dříve či později nevydržíme, neodoláme a zase po nich sáhneme a ztracená kila se nám vrátí i s bonusem navíc. Když ale přísné diety nejsou efektivním řešením, co nám tedy pomůže?

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Jak bojovat s přejídáním
Řešením je upravit vztah k jídlu uznáním jeho nutriční funkce a praktikováním vědomějšího stravování. K tomu je nezbytné obnovit kontakt s vlastním tělem a naučit se mu znovu naslouchat a správně interpretovat signály, které vysílá. Jinými slovy jde o to rozpoznat, kdy se jedná o skutečný hlad, a kdy o hlad domnělý, z úzkosti nebo stresu či nudy. Je zároveň důležité získat kontrolu nad emocemi a naučit se je ovládat, ale ne za pomoci jídla, je nutné najít jiné způsoby. Jako šikovná alternativa se může osvědčit psaní deníku, meditace, pravidelný pohyb, malování nebo poslech hudby. Rozhodně není ostuda požádat o pomoc odborníka a popovídat si s psychologem.

Co říci na závěr? Jezte zdravě a vyváženě, aniž byste si nějakou skupinu potravin zakazovali nebo démonizovali. Jezte s mírou a uvědomujte si, co jíte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...