Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?
zdroj: Shutterstock

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se cítíte provinile? Pokud máte pocit, že nemůžete přestat jíst, i když byste chtěli, váš problém může být emocionální…

Pocit, že nemůžete kontrolovat příjem energie, může být velmi zneklidňující, protože podvědomě víte, že tím netrpí jen váš vzhled, ale i zdraví. Jenže přesto, že to víte, zkrátka nemůžete přestat. Vidíte se v takovém popisu? Pak bude možná jediným řešením změna vztahu k jídlu. Jenže jak to udělat?

Proč nemůžete přestat jíst
Strava je nutná pro přežití. Tělo díky ní získává živiny, které potřebuje pro každodenní fungování. Problém začíná tehdy, když je jídla moc, a když ještě navíc vybíráte to, které není příliš vhodné. Protože jedinci, kteří mají potíže s nadměrným příjmem energie, bohužel často sahají po to, jídle, které má nízkou nutriční hodnotu, zato hodně kalorií. Co vede k takovému chování?

Ztráta kontaktu sama se sebou
Jedním z důvodů emočního přejídání je neschopnost identifikovat pocity vlastního těla. Po narození je pro všechny přirozené rozeznávat známky hladu a reagovat na ně, malé děti to řeší pláčem a rodiče díky tomu vědí, že přichází čas krmení. Postupem času se ale spojení s těmito vjemy ztrácí, což se děje z několika důvodů. Předně je jídlo spojováno se společností a interakcemi s ostatními, vlivem čehož často přehlížíme nutriční hodnotu a paseme pouze po chuti, která nás ohromí. Na druhou stranu nám dnešní rychlé životní tempo často nedá šanci zastavit a naslouchat tělu, proto ztrácíme schopnost poznat, když máme skutečně hlad a kdy se jen nudíme a chceme navodit zdání společnosti – a s tím nám právě pomůže jídlo, ideálně takové, které běžně konzumuje ve skupině osob, které jsou nám drahé.

Nepřítel jménem emociální hlad
Jídlo také můžeme používat k regulací emocí, což mnohdy činíme i nevědomě. Ptali jste se někdy, proč vám ve chvílích smutku udělá tak dobře čokoláda, zmrzlina nebo smažené bramborové lupínky? Určité potraviny stimulují oblasti mozku, které odpovídají za potěšení, protože uvolňují několik neurotransmiterů produkujících libé pocity. Požití takových jídel potom přinese to, co očekáváme – úlevu, spokojenost a štěstí. Bohužel se jedná o stav přechodný, po jehož opadnutí se nevyřešené emoce vracejí a přidává se k nim pocit viny, že jsme to s jídlem zase přehnali.

Nebezpečí restriktivních diet
Pokud už vás takové stravovací problémy nějakou dobu trápí, zřejmě jste si všimli jednoho nepříjemného paradoxu: Příliš přísné diety mohou zvýšit touhu po nezdravém jídle. To je ale přirozené, protože přehnané restrikce vedou ke zvýšené úzkosti z jídla, což zároveň zvyšuje i touhu po tom, aby nám bylo zase dobře. A když víme, že nám s tím pomohou některé potraviny, dříve či později nevydržíme, neodoláme a zase po nich sáhneme a ztracená kila se nám vrátí i s bonusem navíc. Když ale přísné diety nejsou efektivním řešením, co nám tedy pomůže?

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Jak bojovat s přejídáním
Řešením je upravit vztah k jídlu uznáním jeho nutriční funkce a praktikováním vědomějšího stravování. K tomu je nezbytné obnovit kontakt s vlastním tělem a naučit se mu znovu naslouchat a správně interpretovat signály, které vysílá. Jinými slovy jde o to rozpoznat, kdy se jedná o skutečný hlad, a kdy o hlad domnělý, z úzkosti nebo stresu či nudy. Je zároveň důležité získat kontrolu nad emocemi a naučit se je ovládat, ale ne za pomoci jídla, je nutné najít jiné způsoby. Jako šikovná alternativa se může osvědčit psaní deníku, meditace, pravidelný pohyb, malování nebo poslech hudby. Rozhodně není ostuda požádat o pomoc odborníka a popovídat si s psychologem.

Co říci na závěr? Jezte zdravě a vyváženě, aniž byste si nějakou skupinu potravin zakazovali nebo démonizovali. Jezte s mírou a uvědomujte si, co jíte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Asi pro žádnou ženu nebude velkým překvapením informace, že pro zvýšení šance na početí je důležitá správná a zdravá strava. Které...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...