Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se cítíte provinile? Pokud máte pocit, že nemůžete přestat jíst, i když byste chtěli, váš problém může být emocionální…
Pocit, že nemůžete kontrolovat příjem energie, může být velmi zneklidňující, protože podvědomě víte, že tím netrpí jen váš vzhled, ale i zdraví. Jenže přesto, že to víte, zkrátka nemůžete přestat. Vidíte se v takovém popisu? Pak bude možná jediným řešením změna vztahu k jídlu. Jenže jak to udělat?
Proč nemůžete přestat jíst
Strava je nutná pro přežití. Tělo díky ní získává živiny, které potřebuje pro každodenní fungování. Problém začíná tehdy, když je jídla moc, a když ještě navíc vybíráte to, které není příliš vhodné. Protože jedinci, kteří mají potíže s nadměrným příjmem energie, bohužel často sahají po to, jídle, které má nízkou nutriční hodnotu, zato hodně kalorií. Co vede k takovému chování?
Ztráta kontaktu sama se sebou
Jedním z důvodů emočního přejídání je neschopnost identifikovat pocity vlastního těla. Po narození je pro všechny přirozené rozeznávat známky hladu a reagovat na ně, malé děti to řeší pláčem a rodiče díky tomu vědí, že přichází čas krmení. Postupem času se ale spojení s těmito vjemy ztrácí, což se děje z několika důvodů. Předně je jídlo spojováno se společností a interakcemi s ostatními, vlivem čehož často přehlížíme nutriční hodnotu a paseme pouze po chuti, která nás ohromí. Na druhou stranu nám dnešní rychlé životní tempo často nedá šanci zastavit a naslouchat tělu, proto ztrácíme schopnost poznat, když máme skutečně hlad a kdy se jen nudíme a chceme navodit zdání společnosti – a s tím nám právě pomůže jídlo, ideálně takové, které běžně konzumuje ve skupině osob, které jsou nám drahé.
Nepřítel jménem emociální hlad
Jídlo také můžeme používat k regulací emocí, což mnohdy činíme i nevědomě. Ptali jste se někdy, proč vám ve chvílích smutku udělá tak dobře čokoláda, zmrzlina nebo smažené bramborové lupínky? Určité potraviny stimulují oblasti mozku, které odpovídají za potěšení, protože uvolňují několik neurotransmiterů produkujících libé pocity. Požití takových jídel potom přinese to, co očekáváme – úlevu, spokojenost a štěstí. Bohužel se jedná o stav přechodný, po jehož opadnutí se nevyřešené emoce vracejí a přidává se k nim pocit viny, že jsme to s jídlem zase přehnali.
Nebezpečí restriktivních diet
Pokud už vás takové stravovací problémy nějakou dobu trápí, zřejmě jste si všimli jednoho nepříjemného paradoxu: Příliš přísné diety mohou zvýšit touhu po nezdravém jídle. To je ale přirozené, protože přehnané restrikce vedou ke zvýšené úzkosti z jídla, což zároveň zvyšuje i touhu po tom, aby nám bylo zase dobře. A když víme, že nám s tím pomohou některé potraviny, dříve či později nevydržíme, neodoláme a zase po nich sáhneme a ztracená kila se nám vrátí i s bonusem navíc. Když ale přísné diety nejsou efektivním řešením, co nám tedy pomůže?
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
Jak bojovat s přejídáním
Řešením je upravit vztah k jídlu uznáním jeho nutriční funkce a praktikováním vědomějšího stravování. K tomu je nezbytné obnovit kontakt s vlastním tělem a naučit se mu znovu naslouchat a správně interpretovat signály, které vysílá. Jinými slovy jde o to rozpoznat, kdy se jedná o skutečný hlad, a kdy o hlad domnělý, z úzkosti nebo stresu či nudy. Je zároveň důležité získat kontrolu nad emocemi a naučit se je ovládat, ale ne za pomoci jídla, je nutné najít jiné způsoby. Jako šikovná alternativa se může osvědčit psaní deníku, meditace, pravidelný pohyb, malování nebo poslech hudby. Rozhodně není ostuda požádat o pomoc odborníka a popovídat si s psychologem.
Co říci na závěr? Jezte zdravě a vyváženě, aniž byste si nějakou skupinu potravin zakazovali nebo démonizovali. Jezte s mírou a uvědomujte si, co jíte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového oleje a rovněž se řeší jeho negativní dopad na životní prostředí....
Čtěte dál