Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
zdroj: Shutterstock

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny, v zimě je potřeba tělo zahřát a jíst tedy převážně potraviny zahřívající. V zimním období je velice důležité udržovat tělo v teple. Metoda konzumace potravin podle termického efektu patří mezi základní myšlenky tradiční čínské medicíny a ájurvédy.

Zahřívající potraviny, které jsou nyní velmi vhodné, přispívají k lepšímu fungování metabolismu. Proto pokud se snažíte po celý rok stravovat zdravě a jste zvyklí na určité potraviny, ověřte si jejich termický efekt. Pokud si totiž celoročně ujíždíte na salátech, syrové zelenině nebo na mléčných výrobcích, v chladných dnech svému tělu neděláte dobře. Trávení tím trpí a zatěžujete ho. Pokud se navíc snažíte zrovna zhubnout, chladivými potravinami, byť zdravými, docílíte spíše opaku.

Které zdravé potraviny byste měli nyní spíše vynechat?

1. Syrová zelenina a saláty
Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví. Z upravené zeleniny tak budete mít ve výsledku větší prospěch. Syrovou zeleninu co nejvíce omezte, například na jednu malou porci denně jsou součást teplého hlavního chodu. Pokud ale trpíte trávicími potížemi nebo vaše trávení není úplně v kondici, čerstvou zeleninu v zimě vynechte úplně. Zejména se v obchodech vyvarujte nákupu rajčat a salátových okurek. Speciálně tato zelenina dozrává uprostřed léta, obsahuje hodně vody a má velkou ochlazovací schopnost.

Hubnutí a pět věcí, které pro něj většinou udělat můžete, ale lenost vítězí

2. Mléko a mléčné výrobky
Pokud máte rádi k snídani nebo svačině jogurty či mléko s müsli, i v tomto případě buďte opatrní. Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochalzující, a když je konzumujete studené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa. Ochlazující efekt tak snadno změníte. A pokud jsou mléčné výrobky častou součástí vašeho stravování, více je tepelně upravujte – využijte je například do kaší, palačinek nebo domácích koláčů.

3. Rozporuplné citrusy a exotické ovoce
Během zimy se velká část populace zásobuje citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.

A co v zimě nejvíce patří na talíř?
V zimním období si dopřejte spoustu porcí různých polévek, vývarů, zeleninu si orestujte nebo upečte. Ideální jsou dlouze pečené pokrmy, jídla z jednoho hrnce, pečená masa nebo hřejivé obilné kaše. Tepelně upravené jídlo vás příjemně prohřeje a udělá vašemu trávení dobře. Zahřívací efekt má také pálivé koření, takže se určitě nebraňte ostřejším pokrmům. Využijte třeba zázvor, chilli, pepř nebo pálivou papriku. V zimě také určitě využijte kvašenou zeleninu, třeba jako součást hlavního jídla. Dodá vám spoustu cenných vitamínů a minerálů, a také probiotik a enzymů.

Doplňky stravy: Dodejte tělu potřebnou energii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké...

Čtěte dál
Zhubnout bez restriktivních diet je možné a lehčí, než byste si mysleli

Zhubnout bez restriktivních diet je možné a lehčí, než byste si mysleli

Nejlepším způsobem, jak dosáhnout zdravé a stabilní hmotnosti, je upravit stávající jídelníček bez dodržování omezujících opatření....
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom...
Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se...
Chcete se zbavit bolestí zad či spálit kalorie? Vsaďte na funkční trénink

Chcete se zbavit bolestí zad či spálit kalorie? Vsaďte na funkční trénink

Pojem funkční trénink se mezi sportovci v posledních letech velmi rozšířil, přitom se nejedná o žádnou novinku. Termín „funkční trénink”...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...