Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
zdroj: Shutterstock

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny, v zimě je potřeba tělo zahřát a jíst tedy převážně potraviny zahřívající. V zimním období je velice důležité udržovat tělo v teple. Metoda konzumace potravin podle termického efektu patří mezi základní myšlenky tradiční čínské medicíny a ájurvédy.

Zahřívající potraviny, které jsou nyní velmi vhodné, přispívají k lepšímu fungování metabolismu. Proto pokud se snažíte po celý rok stravovat zdravě a jste zvyklí na určité potraviny, ověřte si jejich termický efekt. Pokud si totiž celoročně ujíždíte na salátech, syrové zelenině nebo na mléčných výrobcích, v chladných dnech svému tělu neděláte dobře. Trávení tím trpí a zatěžujete ho. Pokud se navíc snažíte zrovna zhubnout, chladivými potravinami, byť zdravými, docílíte spíše opaku.

Které zdravé potraviny byste měli nyní spíše vynechat?

1. Syrová zelenina a saláty
Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví. Z upravené zeleniny tak budete mít ve výsledku větší prospěch. Syrovou zeleninu co nejvíce omezte, například na jednu malou porci denně jsou součást teplého hlavního chodu. Pokud ale trpíte trávicími potížemi nebo vaše trávení není úplně v kondici, čerstvou zeleninu v zimě vynechte úplně. Zejména se v obchodech vyvarujte nákupu rajčat a salátových okurek. Speciálně tato zelenina dozrává uprostřed léta, obsahuje hodně vody a má velkou ochlazovací schopnost.

Hubnutí a pět věcí, které pro něj většinou udělat můžete, ale lenost vítězí

2. Mléko a mléčné výrobky
Pokud máte rádi k snídani nebo svačině jogurty či mléko s müsli, i v tomto případě buďte opatrní. Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochalzující, a když je konzumujete studené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa. Ochlazující efekt tak snadno změníte. A pokud jsou mléčné výrobky častou součástí vašeho stravování, více je tepelně upravujte – využijte je například do kaší, palačinek nebo domácích koláčů.

3. Rozporuplné citrusy a exotické ovoce
Během zimy se velká část populace zásobuje citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.

A co v zimě nejvíce patří na talíř?
V zimním období si dopřejte spoustu porcí různých polévek, vývarů, zeleninu si orestujte nebo upečte. Ideální jsou dlouze pečené pokrmy, jídla z jednoho hrnce, pečená masa nebo hřejivé obilné kaše. Tepelně upravené jídlo vás příjemně prohřeje a udělá vašemu trávení dobře. Zahřívací efekt má také pálivé koření, takže se určitě nebraňte ostřejším pokrmům. Využijte třeba zázvor, chilli, pepř nebo pálivou papriku. V zimě také určitě využijte kvašenou zeleninu, třeba jako součást hlavního jídla. Dodá vám spoustu cenných vitamínů a minerálů, a také probiotik a enzymů.

Doplňky stravy: Dodejte tělu potřebnou energii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin,...
Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Možná vás napadne, obzvláště pak ženy, proč kvůli lepší postavě začínat s bojovými sporty. Nechcete přeci odcházet domů s monokly,...