Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
zdroj: Shutterstock

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny, v zimě je potřeba tělo zahřát a jíst tedy převážně potraviny zahřívající. V zimním období je velice důležité udržovat tělo v teple. Metoda konzumace potravin podle termického efektu patří mezi základní myšlenky tradiční čínské medicíny a ájurvédy.

Zahřívající potraviny, které jsou nyní velmi vhodné, přispívají k lepšímu fungování metabolismu. Proto pokud se snažíte po celý rok stravovat zdravě a jste zvyklí na určité potraviny, ověřte si jejich termický efekt. Pokud si totiž celoročně ujíždíte na salátech, syrové zelenině nebo na mléčných výrobcích, v chladných dnech svému tělu neděláte dobře. Trávení tím trpí a zatěžujete ho. Pokud se navíc snažíte zrovna zhubnout, chladivými potravinami, byť zdravými, docílíte spíše opaku.

Které zdravé potraviny byste měli nyní spíše vynechat?

1. Syrová zelenina a saláty
Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví. Z upravené zeleniny tak budete mít ve výsledku větší prospěch. Syrovou zeleninu co nejvíce omezte, například na jednu malou porci denně jsou součást teplého hlavního chodu. Pokud ale trpíte trávicími potížemi nebo vaše trávení není úplně v kondici, čerstvou zeleninu v zimě vynechte úplně. Zejména se v obchodech vyvarujte nákupu rajčat a salátových okurek. Speciálně tato zelenina dozrává uprostřed léta, obsahuje hodně vody a má velkou ochlazovací schopnost.

Hubnutí a pět věcí, které pro něj většinou udělat můžete, ale lenost vítězí

2. Mléko a mléčné výrobky
Pokud máte rádi k snídani nebo svačině jogurty či mléko s müsli, i v tomto případě buďte opatrní. Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochalzující, a když je konzumujete studené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa. Ochlazující efekt tak snadno změníte. A pokud jsou mléčné výrobky častou součástí vašeho stravování, více je tepelně upravujte – využijte je například do kaší, palačinek nebo domácích koláčů.

3. Rozporuplné citrusy a exotické ovoce
Během zimy se velká část populace zásobuje citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.

A co v zimě nejvíce patří na talíř?
V zimním období si dopřejte spoustu porcí různých polévek, vývarů, zeleninu si orestujte nebo upečte. Ideální jsou dlouze pečené pokrmy, jídla z jednoho hrnce, pečená masa nebo hřejivé obilné kaše. Tepelně upravené jídlo vás příjemně prohřeje a udělá vašemu trávení dobře. Zahřívací efekt má také pálivé koření, takže se určitě nebraňte ostřejším pokrmům. Využijte třeba zázvor, chilli, pepř nebo pálivou papriku. V zimě také určitě využijte kvašenou zeleninu, třeba jako součást hlavního jídla. Dodá vám spoustu cenných vitamínů a minerálů, a také probiotik a enzymů.

Doplňky stravy: Dodejte tělu potřebnou energii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Když se řekne půst, mnozí z nás si vybaví populární přerušovaný půst, který je součástí různých diet. Má správně nastartovat tělo tak,...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...