Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
zdroj: Shutterstock

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny, v zimě je potřeba tělo zahřát a jíst tedy převážně potraviny zahřívající. V zimním období je velice důležité udržovat tělo v teple. Metoda konzumace potravin podle termického efektu patří mezi základní myšlenky tradiční čínské medicíny a ájurvédy.

Zahřívající potraviny, které jsou nyní velmi vhodné, přispívají k lepšímu fungování metabolismu. Proto pokud se snažíte po celý rok stravovat zdravě a jste zvyklí na určité potraviny, ověřte si jejich termický efekt. Pokud si totiž celoročně ujíždíte na salátech, syrové zelenině nebo na mléčných výrobcích, v chladných dnech svému tělu neděláte dobře. Trávení tím trpí a zatěžujete ho. Pokud se navíc snažíte zrovna zhubnout, chladivými potravinami, byť zdravými, docílíte spíše opaku.

Které zdravé potraviny byste měli nyní spíše vynechat?

1. Syrová zelenina a saláty
Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví. Z upravené zeleniny tak budete mít ve výsledku větší prospěch. Syrovou zeleninu co nejvíce omezte, například na jednu malou porci denně jsou součást teplého hlavního chodu. Pokud ale trpíte trávicími potížemi nebo vaše trávení není úplně v kondici, čerstvou zeleninu v zimě vynechte úplně. Zejména se v obchodech vyvarujte nákupu rajčat a salátových okurek. Speciálně tato zelenina dozrává uprostřed léta, obsahuje hodně vody a má velkou ochlazovací schopnost.

Hubnutí a pět věcí, které pro něj většinou udělat můžete, ale lenost vítězí

2. Mléko a mléčné výrobky
Pokud máte rádi k snídani nebo svačině jogurty či mléko s müsli, i v tomto případě buďte opatrní. Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochalzující, a když je konzumujete studené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa. Ochlazující efekt tak snadno změníte. A pokud jsou mléčné výrobky častou součástí vašeho stravování, více je tepelně upravujte – využijte je například do kaší, palačinek nebo domácích koláčů.

3. Rozporuplné citrusy a exotické ovoce
Během zimy se velká část populace zásobuje citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.

A co v zimě nejvíce patří na talíř?
V zimním období si dopřejte spoustu porcí různých polévek, vývarů, zeleninu si orestujte nebo upečte. Ideální jsou dlouze pečené pokrmy, jídla z jednoho hrnce, pečená masa nebo hřejivé obilné kaše. Tepelně upravené jídlo vás příjemně prohřeje a udělá vašemu trávení dobře. Zahřívací efekt má také pálivé koření, takže se určitě nebraňte ostřejším pokrmům. Využijte třeba zázvor, chilli, pepř nebo pálivou papriku. V zimě také určitě využijte kvašenou zeleninu, třeba jako součást hlavního jídla. Dodá vám spoustu cenných vitamínů a minerálů, a také probiotik a enzymů.

Doplňky stravy: Dodejte tělu potřebnou energii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Hned v úvodu je potřeba zmínit základní fakt, a to je ten, že slovo dieta v ájurvédě neexistuje. Přesto hubnout podle ájurvédy lze....
Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Vnímáte výlet do restaurace jako stravovací hřích? Není to nutné. Zajít si na dobré jídlo nemusí vždy znamenat bůhvíjaký úlet. Je v...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...