Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!
zdroj: Shutterstock

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců, kteří nemohou klasické mléčné výrobky konzumovat ze zdravotních důvodů. U dětí se může objevit brzy po narození alergie na mléčnou bílkovinu, a kdykoliv během života pak laktózová intolerance. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, roste v obchodech počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Existuje také mnoho rostlinných verzí. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? Jak poznáte intoleranci na laktózu? A v čem se liší od alergie na mléčnou bílkovinu?

Mléčný cukr laktóza
Mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Díky procesu zpracování je ale laktózy v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech méně. V průběhu života se může stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře. Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde na sebe váže vodu a působí zmíněné nadýmání a průjmy. Při podezření na tuto intoleranci je vhodné si ji potvrdit u lékaře pomocí speciálních krevních testů. Pokud vám testy onemocnění potvrdí, musíte si podle závažnosti mléko a výrobky z něj odpustit. Naštěstí to ale dnes není až takový problém.

V případě, že trpíte jen lehčí formou intolerance, zkuste omezit příjem mléčných výrobků pouze na ty zakysané, jako jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka, zakysanou smetanu, zrající sýry nebo různé zákysy. Vynechte samotné mléko, tvaroh, smetanu nebo čerstvé sýry. Pokud vaše trávení nebude protestovat, máte vyhráno. Intolerance ale může být i tak závažná, že nesnesete vůbec žádné produkty z mléka. Pak přichází na řadu výrobky, které byly o laktózu připraveny, nebo rostlinné alternativy. Jaký je v nich rozdíl?

Rostlinné versus bezlaktózové výrobky
Pokud máte intoleranci natolik vážnou, že vám dělá špatně jakákoliv potravina z mléka, ale nechcete se těchto produktů vzdát, nemusíte. Naštěstí dnes trh nabízí široký výběr výrobků, které sice jsou z mléka, ale laktózu neobsahují. Řeč je o, na první pohled, klasickém mléčném výrobku. Rozdíl je ale v přidání enzymu laktázy do produktu. Laktáza naštěpí laktózu již v produktu a vy tak konzumujete bezlaktózový mléčný výrobek, který je však díky volným monosacharidům glukóze a galaktóze sladší než by byl s laktózou. Můžete si tak v klidu dopřát oblíbené jogurty, tvarohy nebo mléko. Obchody dnes již běžně nabízí bez laktózy také různé sýry, například cottage nebo lučinu, smetany či různé tvarohové dezerty. Chuťově přitom rozdíl skoro nepoznáte. Také kaloricky jde ale o stejný produkt.

V případě, že nestojíte o živočišné produkty a chcete se vyhýbat kromě laktózy také všem mléčným výrobkům, můžete sáhnout po rostlinných variantách. Rozdíl je hlavně ve složení. Tyto alternativy jsou vesměs složeny z vody, ořechů, luštěnin nebo obilovin, případně doplněné vitamíny, minerály, dochucovadly či aromaty. Vybírat můžete z mnoha příchutí – v obchodech najdete například mandlové, kokosové, rýžové nebo ovesné příchutě. Nejvíce je ale sójových výrobků. Na ty ovšem pozor. Ideálně volte z této skupiny jen bio verzi a čtěte pečlivě složení. Z rostlinných produktů si můžete zvolit alternativu mléka, jogurtů přírodních i ovocných, dnes již není výjimkou ani podoba rostlinného „tvarohu“ nebo pudinku. Mezi těmito výrobky se však skrývá řada nekvalitních produktů, které jsou plné éček, umělých sladidel a dalších nezdravých ochucovadel. Vybírejte si tedy jen ty z přirozených surovin s co nejnižším výčtem položek ve složení.

Intolerance na laktózu není totéž, co alergie na mléčnou bílkovinu
Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného. Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Pokud se budete snažit svému dítěti pomoci sami, nemusí to dobře dopadnout. Například výše zmíněné sójové mléko určitě není vhodná náhrada pro děti. U alergiků na mléčnou bílkovinu se totiž téměř v polovině případů dříve či později vyvine i alergie na sójovou bílkovinu. Proto se těmto produktům určitě vyhněte a svým dětem je nedávejte.

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Pokud ženy kojí a jejich děti trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba, aby i ony tomu přizpůsobily svůj jídelníček. Vše, co přijmou, se dostane přes mateřské mléko i k dítěti. Nevhodné výrobky z mléka tak musí ze stravy vyřadit. Pak ale ženám hrozí nedostatek bílkovin nebo vápníku. Kojící ženy by tak měly přijímat dostatek bílkovin z jiných zdrojů, například pomocí vajec a masa, případně je vhodné doplňovat v tabletkách také vápník. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta. Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

Trpíte-li laktózovou intolerancí nebo vám mléčné produkty zkrátka nedělají dobře, přestože krevní testy nic neprokázaly, nemusíte se oblíbených mléčných potravin vzdávat. Mléčné výrobky označené spojením „bez laktózy“ nebo „s nízkým obsahem laktózy“ zaručují plnohodnotnou náhradu. U rostlinných verzí už se vyplatí důkladněji vybírat, pak může jít také o vhodnou alternativu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brnění, otoky, křeče. Jak zdraví vašich chodidel ovlivňuje jiné části těla?

Brnění, otoky, křeče. Jak zdraví vašich chodidel ovlivňuje jiné části těla?

Věděli jste, že dobré zdraví chodidel je nezbytné pro aktivní a pohodový život? Chodidla totiž podporují celé tělo, pomáhají s rovnováhou i držením těla a s pozitivním psychickým rozpoložením. Jejich problémy...

Čtěte dál
Psycholog, psychiatr a psychoterapeut – rozdíly ve specializaci a způsobech terapie

Psycholog, psychiatr a psychoterapeut – rozdíly ve specializaci a způsobech terapie

Termíny psychologie, psychiatrie a psychoterapie se nám občas pletou a máme tendenci spojovat je v jedno. Všechny vycházejí z řeckého...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Popáleniny: Jak by měla vypadat první pomoc, kdy je ošetřit doma a kdy rovnou vyrazit k lékaři?

Popáleniny: Jak by měla vypadat první pomoc, kdy je ošetřit doma a kdy rovnou vyrazit k lékaři?

Ať už si spálíte ruku o pánev, na které smažíte vajíčka, polijete se vařícím čajem nebo se omylem otřete o žehličku, vždycky je to...
Streptokok: bakteriální infekce, která komplikuje život těhotným a nenarozeným dětem

Streptokok: bakteriální infekce, která komplikuje život těhotným a nenarozeným dětem

Podle britských vědců a expertů ze Světové zdravotnické organizace (WHO) se infekce streptokoky skupiny B významně podceňuje, což má...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál....
Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Existuje mnoho případů, kdy chcete vědět, zda nemáte covid-19: Když se necítíte úplně fit, vracíte se z dovolené nebo chcete jít navštívit...
Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Poslední týdny se v Česku nesou přesně v jejich duchu. Ráno nás často probudí mlha, která je tak hustá, že mnohdy nevidíme na krok....
Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Do situace, kdy má v rukou něčí život, se může dostat každý. Když uvidíte člověka ležícího v bezvědomí, od smrti ho mou dělit vteřiny....
První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

Už jste se někdy podívali dolů na svá chodidla a skoro jste je neviděli kvůli otoku, který hyzdil vaše kotníky? Na vině může být mnoho...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

V jídelníčku mnohých z nás se objevují jogurty, kterých je však na trhu poměrně velké množství. Kromě klasického jogurtu obchodníci...