Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!
zdroj: Shutterstock

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců, kteří nemohou klasické mléčné výrobky konzumovat ze zdravotních důvodů. U dětí se může objevit brzy po narození alergie na mléčnou bílkovinu, a kdykoliv během života pak laktózová intolerance. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, roste v obchodech počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Existuje také mnoho rostlinných verzí. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? Jak poznáte intoleranci na laktózu? A v čem se liší od alergie na mléčnou bílkovinu?

Mléčný cukr laktóza
Mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Díky procesu zpracování je ale laktózy v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech méně. V průběhu života se může stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře. Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde na sebe váže vodu a působí zmíněné nadýmání a průjmy. Při podezření na tuto intoleranci je vhodné si ji potvrdit u lékaře pomocí speciálních krevních testů. Pokud vám testy onemocnění potvrdí, musíte si podle závažnosti mléko a výrobky z něj odpustit. Naštěstí to ale dnes není až takový problém.

V případě, že trpíte jen lehčí formou intolerance, zkuste omezit příjem mléčných výrobků pouze na ty zakysané, jako jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka, zakysanou smetanu, zrající sýry nebo různé zákysy. Vynechte samotné mléko, tvaroh, smetanu nebo čerstvé sýry. Pokud vaše trávení nebude protestovat, máte vyhráno. Intolerance ale může být i tak závažná, že nesnesete vůbec žádné produkty z mléka. Pak přichází na řadu výrobky, které byly o laktózu připraveny, nebo rostlinné alternativy. Jaký je v nich rozdíl?

Rostlinné versus bezlaktózové výrobky
Pokud máte intoleranci natolik vážnou, že vám dělá špatně jakákoliv potravina z mléka, ale nechcete se těchto produktů vzdát, nemusíte. Naštěstí dnes trh nabízí široký výběr výrobků, které sice jsou z mléka, ale laktózu neobsahují. Řeč je o, na první pohled, klasickém mléčném výrobku. Rozdíl je ale v přidání enzymu laktázy do produktu. Laktáza naštěpí laktózu již v produktu a vy tak konzumujete bezlaktózový mléčný výrobek, který je však díky volným monosacharidům glukóze a galaktóze sladší než by byl s laktózou. Můžete si tak v klidu dopřát oblíbené jogurty, tvarohy nebo mléko. Obchody dnes již běžně nabízí bez laktózy také různé sýry, například cottage nebo lučinu, smetany či různé tvarohové dezerty. Chuťově přitom rozdíl skoro nepoznáte. Také kaloricky jde ale o stejný produkt.

V případě, že nestojíte o živočišné produkty a chcete se vyhýbat kromě laktózy také všem mléčným výrobkům, můžete sáhnout po rostlinných variantách. Rozdíl je hlavně ve složení. Tyto alternativy jsou vesměs složeny z vody, ořechů, luštěnin nebo obilovin, případně doplněné vitamíny, minerály, dochucovadly či aromaty. Vybírat můžete z mnoha příchutí – v obchodech najdete například mandlové, kokosové, rýžové nebo ovesné příchutě. Nejvíce je ale sójových výrobků. Na ty ovšem pozor. Ideálně volte z této skupiny jen bio verzi a čtěte pečlivě složení. Z rostlinných produktů si můžete zvolit alternativu mléka, jogurtů přírodních i ovocných, dnes již není výjimkou ani podoba rostlinného „tvarohu“ nebo pudinku. Mezi těmito výrobky se však skrývá řada nekvalitních produktů, které jsou plné éček, umělých sladidel a dalších nezdravých ochucovadel. Vybírejte si tedy jen ty z přirozených surovin s co nejnižším výčtem položek ve složení.

Intolerance na laktózu není totéž, co alergie na mléčnou bílkovinu
Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného. Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Pokud se budete snažit svému dítěti pomoci sami, nemusí to dobře dopadnout. Například výše zmíněné sójové mléko určitě není vhodná náhrada pro děti. U alergiků na mléčnou bílkovinu se totiž téměř v polovině případů dříve či později vyvine i alergie na sójovou bílkovinu. Proto se těmto produktům určitě vyhněte a svým dětem je nedávejte.

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Pokud ženy kojí a jejich děti trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba, aby i ony tomu přizpůsobily svůj jídelníček. Vše, co přijmou, se dostane přes mateřské mléko i k dítěti. Nevhodné výrobky z mléka tak musí ze stravy vyřadit. Pak ale ženám hrozí nedostatek bílkovin nebo vápníku. Kojící ženy by tak měly přijímat dostatek bílkovin z jiných zdrojů, například pomocí vajec a masa, případně je vhodné doplňovat v tabletkách také vápník. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta. Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

Trpíte-li laktózovou intolerancí nebo vám mléčné produkty zkrátka nedělají dobře, přestože krevní testy nic neprokázaly, nemusíte se oblíbených mléčných potravin vzdávat. Mléčné výrobky označené spojením „bez laktózy“ nebo „s nízkým obsahem laktózy“ zaručují plnohodnotnou náhradu. U rostlinných verzí už se vyplatí důkladněji vybírat, pak může jít také o vhodnou alternativu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...

Čtěte dál
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...