Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!
zdroj: Shutterstock

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců, kteří nemohou klasické mléčné výrobky konzumovat ze zdravotních důvodů. U dětí se může objevit brzy po narození alergie na mléčnou bílkovinu, a kdykoliv během života pak laktózová intolerance. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, roste v obchodech počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Existuje také mnoho rostlinných verzí. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? Jak poznáte intoleranci na laktózu? A v čem se liší od alergie na mléčnou bílkovinu?

Mléčný cukr laktóza
Mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Díky procesu zpracování je ale laktózy v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech méně. V průběhu života se může stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře. Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde na sebe váže vodu a působí zmíněné nadýmání a průjmy. Při podezření na tuto intoleranci je vhodné si ji potvrdit u lékaře pomocí speciálních krevních testů. Pokud vám testy onemocnění potvrdí, musíte si podle závažnosti mléko a výrobky z něj odpustit. Naštěstí to ale dnes není až takový problém.

V případě, že trpíte jen lehčí formou intolerance, zkuste omezit příjem mléčných výrobků pouze na ty zakysané, jako jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka, zakysanou smetanu, zrající sýry nebo různé zákysy. Vynechte samotné mléko, tvaroh, smetanu nebo čerstvé sýry. Pokud vaše trávení nebude protestovat, máte vyhráno. Intolerance ale může být i tak závažná, že nesnesete vůbec žádné produkty z mléka. Pak přichází na řadu výrobky, které byly o laktózu připraveny, nebo rostlinné alternativy. Jaký je v nich rozdíl?

Rostlinné versus bezlaktózové výrobky
Pokud máte intoleranci natolik vážnou, že vám dělá špatně jakákoliv potravina z mléka, ale nechcete se těchto produktů vzdát, nemusíte. Naštěstí dnes trh nabízí široký výběr výrobků, které sice jsou z mléka, ale laktózu neobsahují. Řeč je o, na první pohled, klasickém mléčném výrobku. Rozdíl je ale v přidání enzymu laktázy do produktu. Laktáza naštěpí laktózu již v produktu a vy tak konzumujete bezlaktózový mléčný výrobek, který je však díky volným monosacharidům glukóze a galaktóze sladší než by byl s laktózou. Můžete si tak v klidu dopřát oblíbené jogurty, tvarohy nebo mléko. Obchody dnes již běžně nabízí bez laktózy také různé sýry, například cottage nebo lučinu, smetany či různé tvarohové dezerty. Chuťově přitom rozdíl skoro nepoznáte. Také kaloricky jde ale o stejný produkt.

V případě, že nestojíte o živočišné produkty a chcete se vyhýbat kromě laktózy také všem mléčným výrobkům, můžete sáhnout po rostlinných variantách. Rozdíl je hlavně ve složení. Tyto alternativy jsou vesměs složeny z vody, ořechů, luštěnin nebo obilovin, případně doplněné vitamíny, minerály, dochucovadly či aromaty. Vybírat můžete z mnoha příchutí – v obchodech najdete například mandlové, kokosové, rýžové nebo ovesné příchutě. Nejvíce je ale sójových výrobků. Na ty ovšem pozor. Ideálně volte z této skupiny jen bio verzi a čtěte pečlivě složení. Z rostlinných produktů si můžete zvolit alternativu mléka, jogurtů přírodních i ovocných, dnes již není výjimkou ani podoba rostlinného „tvarohu“ nebo pudinku. Mezi těmito výrobky se však skrývá řada nekvalitních produktů, které jsou plné éček, umělých sladidel a dalších nezdravých ochucovadel. Vybírejte si tedy jen ty z přirozených surovin s co nejnižším výčtem položek ve složení.

Intolerance na laktózu není totéž, co alergie na mléčnou bílkovinu
Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného. Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Pokud se budete snažit svému dítěti pomoci sami, nemusí to dobře dopadnout. Například výše zmíněné sójové mléko určitě není vhodná náhrada pro děti. U alergiků na mléčnou bílkovinu se totiž téměř v polovině případů dříve či později vyvine i alergie na sójovou bílkovinu. Proto se těmto produktům určitě vyhněte a svým dětem je nedávejte.

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Pokud ženy kojí a jejich děti trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba, aby i ony tomu přizpůsobily svůj jídelníček. Vše, co přijmou, se dostane přes mateřské mléko i k dítěti. Nevhodné výrobky z mléka tak musí ze stravy vyřadit. Pak ale ženám hrozí nedostatek bílkovin nebo vápníku. Kojící ženy by tak měly přijímat dostatek bílkovin z jiných zdrojů, například pomocí vajec a masa, případně je vhodné doplňovat v tabletkách také vápník. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta. Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

Trpíte-li laktózovou intolerancí nebo vám mléčné produkty zkrátka nedělají dobře, přestože krevní testy nic neprokázaly, nemusíte se oblíbených mléčných potravin vzdávat. Mléčné výrobky označené spojením „bez laktózy“ nebo „s nízkým obsahem laktózy“ zaručují plnohodnotnou náhradu. U rostlinných verzí už se vyplatí důkladněji vybírat, pak může jít také o vhodnou alternativu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké...

Čtěte dál
Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Potíže s prostatou nejsou bohužel ojedinělou záležitostí, právě naopak. Tyto problémy jsou docela přirozenou součástí mužského stárnutí,...
Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Jak vyplývá z názvu článku, dnes se určitě nebudeme zabývat modrými zónami určenými k parkování v naší metropoli. Chceme naopak poodhalit...
Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se...
Krevní skupina: co znamená tzv. Rh faktor a opravdu je důležité ji znát?

Krevní skupina: co znamená tzv. Rh faktor a opravdu je důležité ji znát?

Je poměrně zažitý názor, že znát svou krevní skupinu se vyplatí, že taková informace, kterou budeme v pravý čas schopni poskytnout,...
Nahání vám termín silový trénink hrůzu? Nemusí – i pro začátečníky může být zábavný!

Nahání vám termín silový trénink hrůzu? Nemusí – i pro začátečníky může být zábavný!

Silový trénink dokáže zajistit nejen kondici, ale také tělo skvěle tvaruje, zpevňuje a pomáhá udržovat tělesný tuk ve zdravých hodnotách....
Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení...
Boj s jarní letargií: místo detoxu klíčky, místo polštáře endorfiny a kyslík – radí odbornice na výživu

Boj s jarní letargií: místo detoxu klíčky, místo polštáře endorfiny a kyslík – radí odbornice na výživu

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako...
Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně...
Mezizubní kartáček se stane vaším kamarádem aneb co vám přinese dentální hygiena

Mezizubní kartáček se stane vaším kamarádem aneb co vám přinese dentální hygiena

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě...