Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!
zdroj: Shutterstock

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců, kteří nemohou klasické mléčné výrobky konzumovat ze zdravotních důvodů. U dětí se může objevit brzy po narození alergie na mléčnou bílkovinu, a kdykoliv během života pak laktózová intolerance. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, roste v obchodech počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Existuje také mnoho rostlinných verzí. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? Jak poznáte intoleranci na laktózu? A v čem se liší od alergie na mléčnou bílkovinu?

Mléčný cukr laktóza
Mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Díky procesu zpracování je ale laktózy v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech méně. V průběhu života se může stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře. Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde na sebe váže vodu a působí zmíněné nadýmání a průjmy. Při podezření na tuto intoleranci je vhodné si ji potvrdit u lékaře pomocí speciálních krevních testů. Pokud vám testy onemocnění potvrdí, musíte si podle závažnosti mléko a výrobky z něj odpustit. Naštěstí to ale dnes není až takový problém.

V případě, že trpíte jen lehčí formou intolerance, zkuste omezit příjem mléčných výrobků pouze na ty zakysané, jako jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka, zakysanou smetanu, zrající sýry nebo různé zákysy. Vynechte samotné mléko, tvaroh, smetanu nebo čerstvé sýry. Pokud vaše trávení nebude protestovat, máte vyhráno. Intolerance ale může být i tak závažná, že nesnesete vůbec žádné produkty z mléka. Pak přichází na řadu výrobky, které byly o laktózu připraveny, nebo rostlinné alternativy. Jaký je v nich rozdíl?

Rostlinné versus bezlaktózové výrobky
Pokud máte intoleranci natolik vážnou, že vám dělá špatně jakákoliv potravina z mléka, ale nechcete se těchto produktů vzdát, nemusíte. Naštěstí dnes trh nabízí široký výběr výrobků, které sice jsou z mléka, ale laktózu neobsahují. Řeč je o, na první pohled, klasickém mléčném výrobku. Rozdíl je ale v přidání enzymu laktázy do produktu. Laktáza naštěpí laktózu již v produktu a vy tak konzumujete bezlaktózový mléčný výrobek, který je však díky volným monosacharidům glukóze a galaktóze sladší než by byl s laktózou. Můžete si tak v klidu dopřát oblíbené jogurty, tvarohy nebo mléko. Obchody dnes již běžně nabízí bez laktózy také různé sýry, například cottage nebo lučinu, smetany či různé tvarohové dezerty. Chuťově přitom rozdíl skoro nepoznáte. Také kaloricky jde ale o stejný produkt.

V případě, že nestojíte o živočišné produkty a chcete se vyhýbat kromě laktózy také všem mléčným výrobkům, můžete sáhnout po rostlinných variantách. Rozdíl je hlavně ve složení. Tyto alternativy jsou vesměs složeny z vody, ořechů, luštěnin nebo obilovin, případně doplněné vitamíny, minerály, dochucovadly či aromaty. Vybírat můžete z mnoha příchutí – v obchodech najdete například mandlové, kokosové, rýžové nebo ovesné příchutě. Nejvíce je ale sójových výrobků. Na ty ovšem pozor. Ideálně volte z této skupiny jen bio verzi a čtěte pečlivě složení. Z rostlinných produktů si můžete zvolit alternativu mléka, jogurtů přírodních i ovocných, dnes již není výjimkou ani podoba rostlinného „tvarohu“ nebo pudinku. Mezi těmito výrobky se však skrývá řada nekvalitních produktů, které jsou plné éček, umělých sladidel a dalších nezdravých ochucovadel. Vybírejte si tedy jen ty z přirozených surovin s co nejnižším výčtem položek ve složení.

Intolerance na laktózu není totéž, co alergie na mléčnou bílkovinu
Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného. Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Pokud se budete snažit svému dítěti pomoci sami, nemusí to dobře dopadnout. Například výše zmíněné sójové mléko určitě není vhodná náhrada pro děti. U alergiků na mléčnou bílkovinu se totiž téměř v polovině případů dříve či později vyvine i alergie na sójovou bílkovinu. Proto se těmto produktům určitě vyhněte a svým dětem je nedávejte.

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Pokud ženy kojí a jejich děti trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba, aby i ony tomu přizpůsobily svůj jídelníček. Vše, co přijmou, se dostane přes mateřské mléko i k dítěti. Nevhodné výrobky z mléka tak musí ze stravy vyřadit. Pak ale ženám hrozí nedostatek bílkovin nebo vápníku. Kojící ženy by tak měly přijímat dostatek bílkovin z jiných zdrojů, například pomocí vajec a masa, případně je vhodné doplňovat v tabletkách také vápník. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta. Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

Trpíte-li laktózovou intolerancí nebo vám mléčné produkty zkrátka nedělají dobře, přestože krevní testy nic neprokázaly, nemusíte se oblíbených mléčných potravin vzdávat. Mléčné výrobky označené spojením „bez laktózy“ nebo „s nízkým obsahem laktózy“ zaručují plnohodnotnou náhradu. U rostlinných verzí už se vyplatí důkladněji vybírat, pak může jít také o vhodnou alternativu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně tak je ocení houbaři. Můžete jim věřit, že spolehlivě fungují?

Čtěte dál
Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství dostane každá budoucí maminka od svého lékaře žádanku na vyšetření s krkolomným názvem oGTT. Ohledně...
Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Snad každého někdy v životě bolela hlava. Lidé bolest hlavy nejčastěji popisují jako jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec. Jde...
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Běžně se během focení narovnáváte a zatahujete břicho? V takovém případě budiž, jde přece jen o pár minut. Možná ale, ať už vědomě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Mnoho žen má tendenci řešit očistu intimních oblastí podobným způsobem jako hygienu ostatních částí těla. Řada gynekologů však upozorňuje...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...
Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Letní počasí každý rok vyláká ven běžce zkušené i ty, kteří s tímto sportem teprve začínají. Protože se jedná o velmi komplexní trénink...
Neznáte svou krevní skupinu? Velká chyba! Dozvíte se z ní mnohé o sobě i o svém zdraví

Neznáte svou krevní skupinu? Velká chyba! Dozvíte se z ní mnohé o sobě i o svém zdraví

Skutečnost, že krevní skupina 0 může dát krev všem, zatímco AB zase může od všech přijmout, asi znáte. Krevní skupiny člověka totiž...
Potraviny, které vám mohou ulevit od bolesti hlavy

Potraviny, které vám mohou ulevit od bolesti hlavy

Bolest hlavy je na draka, dokáže pořádně zahýbat s vitalitou i dobrou náladou, i když nemusí mít vážnou příčinu. Místo toho, abyste...