Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!
zdroj: Shutterstock

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců, kteří nemohou klasické mléčné výrobky konzumovat ze zdravotních důvodů. U dětí se může objevit brzy po narození alergie na mléčnou bílkovinu, a kdykoliv během života pak laktózová intolerance. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, roste v obchodech počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Existuje také mnoho rostlinných verzí. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? Jak poznáte intoleranci na laktózu? A v čem se liší od alergie na mléčnou bílkovinu?

Mléčný cukr laktóza
Mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Díky procesu zpracování je ale laktózy v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech méně. V průběhu života se může stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře. Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde na sebe váže vodu a působí zmíněné nadýmání a průjmy. Při podezření na tuto intoleranci je vhodné si ji potvrdit u lékaře pomocí speciálních krevních testů. Pokud vám testy onemocnění potvrdí, musíte si podle závažnosti mléko a výrobky z něj odpustit. Naštěstí to ale dnes není až takový problém.

V případě, že trpíte jen lehčí formou intolerance, zkuste omezit příjem mléčných výrobků pouze na ty zakysané, jako jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka, zakysanou smetanu, zrající sýry nebo různé zákysy. Vynechte samotné mléko, tvaroh, smetanu nebo čerstvé sýry. Pokud vaše trávení nebude protestovat, máte vyhráno. Intolerance ale může být i tak závažná, že nesnesete vůbec žádné produkty z mléka. Pak přichází na řadu výrobky, které byly o laktózu připraveny, nebo rostlinné alternativy. Jaký je v nich rozdíl?

Rostlinné versus bezlaktózové výrobky
Pokud máte intoleranci natolik vážnou, že vám dělá špatně jakákoliv potravina z mléka, ale nechcete se těchto produktů vzdát, nemusíte. Naštěstí dnes trh nabízí široký výběr výrobků, které sice jsou z mléka, ale laktózu neobsahují. Řeč je o, na první pohled, klasickém mléčném výrobku. Rozdíl je ale v přidání enzymu laktázy do produktu. Laktáza naštěpí laktózu již v produktu a vy tak konzumujete bezlaktózový mléčný výrobek, který je však díky volným monosacharidům glukóze a galaktóze sladší než by byl s laktózou. Můžete si tak v klidu dopřát oblíbené jogurty, tvarohy nebo mléko. Obchody dnes již běžně nabízí bez laktózy také různé sýry, například cottage nebo lučinu, smetany či různé tvarohové dezerty. Chuťově přitom rozdíl skoro nepoznáte. Také kaloricky jde ale o stejný produkt.

V případě, že nestojíte o živočišné produkty a chcete se vyhýbat kromě laktózy také všem mléčným výrobkům, můžete sáhnout po rostlinných variantách. Rozdíl je hlavně ve složení. Tyto alternativy jsou vesměs složeny z vody, ořechů, luštěnin nebo obilovin, případně doplněné vitamíny, minerály, dochucovadly či aromaty. Vybírat můžete z mnoha příchutí – v obchodech najdete například mandlové, kokosové, rýžové nebo ovesné příchutě. Nejvíce je ale sójových výrobků. Na ty ovšem pozor. Ideálně volte z této skupiny jen bio verzi a čtěte pečlivě složení. Z rostlinných produktů si můžete zvolit alternativu mléka, jogurtů přírodních i ovocných, dnes již není výjimkou ani podoba rostlinného „tvarohu“ nebo pudinku. Mezi těmito výrobky se však skrývá řada nekvalitních produktů, které jsou plné éček, umělých sladidel a dalších nezdravých ochucovadel. Vybírejte si tedy jen ty z přirozených surovin s co nejnižším výčtem položek ve složení.

Intolerance na laktózu není totéž, co alergie na mléčnou bílkovinu
Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného. Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Pokud se budete snažit svému dítěti pomoci sami, nemusí to dobře dopadnout. Například výše zmíněné sójové mléko určitě není vhodná náhrada pro děti. U alergiků na mléčnou bílkovinu se totiž téměř v polovině případů dříve či později vyvine i alergie na sójovou bílkovinu. Proto se těmto produktům určitě vyhněte a svým dětem je nedávejte.

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Pokud ženy kojí a jejich děti trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba, aby i ony tomu přizpůsobily svůj jídelníček. Vše, co přijmou, se dostane přes mateřské mléko i k dítěti. Nevhodné výrobky z mléka tak musí ze stravy vyřadit. Pak ale ženám hrozí nedostatek bílkovin nebo vápníku. Kojící ženy by tak měly přijímat dostatek bílkovin z jiných zdrojů, například pomocí vajec a masa, případně je vhodné doplňovat v tabletkách také vápník. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta. Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

Trpíte-li laktózovou intolerancí nebo vám mléčné produkty zkrátka nedělají dobře, přestože krevní testy nic neprokázaly, nemusíte se oblíbených mléčných potravin vzdávat. Mléčné výrobky označené spojením „bez laktózy“ nebo „s nízkým obsahem laktózy“ zaručují plnohodnotnou náhradu. U rostlinných verzí už se vyplatí důkladněji vybírat, pak může jít také o vhodnou alternativu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...
Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Alergie jsou dnes již tak běžnou součástí života, že se často neberou příliš vážně. Představte si však, že alergie je jako nepřítel,...