Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit
zdroj: Adobe Stock

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději na zeleninu, ovoce a bylinky. Připravte si tinktury, čaje, odvary či sirupy a vytvořte si svou domácí lékárnu.

Česnek, přírodní antibiotikum
Až se ráno vzbudíte s bolestí hlavy a nepříjemným tlakem v dutinách, sáhněte po česneku. Působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a navíc posiluje organismus. Konzumujte ho v syrovém stavu, jedině tak si zachová blahodárné silice, vitamíny i minerály. Pokud bojujete s nachlazením, nebojte se dopřát si několik stroužků denně. Jestli už vám došla inspirace nebo nemáte rádi chuť česneku, pořiďte si doplněk stravy s extraktem z česneku. Doporučujeme ho užívat i preventivně v průběhu celého roku nebo alespoň na podzim a na jaře, kdy se potýkáme s velkými teplotními výkyvy.

TIP
Pamatujte, že kov částečně ničí některé vitamíny. Pořiďte si proto keramický nůž, popřípadě struhadlo, které budete používat na veškerou zeleninu a ovoce.

Zázračná lichořeřišnice
Při léčbě se využívá zejména její čerstvá nať nebo šťáva. Vzhledem k tomu, že ne každý z vás má možnost pěstovat si vlastní byliny na zahrádce, doporučuji sáhnout po tinktuře. V prodejnách zdravé výživy nepochybně seženete i její sušené části, nicméně vlivem sušení ztrácí celou řadu zdraví prospěšných látek a proto není tak účinná. Lichořeřišnice podporuje imunitu. Využijete ji při běžném nachlazení, potížích s močovými cestami, zánětech, bronchitidě, ale i kvasinkových infekcích. Konzumujte ji pravidelně jako prevenci. Pokud si rostlinu sami pěstujete, sbírejte především semena, ze kterých připravíte čaj, popřípadě smíchejte s alkoholem a vytvoříte tak silnou tinkturu. Z jejích květů lze připravit šťávu, kterou popíjejte hned po probuzení.

Rakytník řešetlákový, kyselá bomba plná vitamínu C
Stále populárnější je v současnosti rakytník. Jeho plody obsahují velké množství vitamínu C, antioxidantů a vitamínu A, takže jsou dokonalým pomocníkem pro posílení imunitního systému. Užívejte je při nachlazení, chřipce, angíně a neméně užitečné jsou také při rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že plody rakytníku jsou kvůli své kyselé chuti prakticky nepoživatelné, doporučujeme je zpracovat do podoby šťávy, kterou osladíte například medem. Pokud dáváte přednost sušení, uskladněte plody ve sklenici a v chladném období si z nich připravte odvar.

Čaj z bylinek pro každý den
Připravte si směs sušených bylinek, ze kterých si každé ráno připravíte čaj. Slouží jako prevence i jako první pomoc při začínající chřipce. Smíchejte sušený šípek, který je bohatý na vitamín C, přidejte heřmánek a šalvěj lékařskou. Pokud vám na zahradě roste jitrocel kopinatý, přidejte ho také. Tyto čaje působí protizánětlivě a antibakteriálně.

TIP
Pokud vás bolí v krku, připravte si silný odvar ze šalvěje, který budete podle potřeby kloktat v průběhu celého dne. Při rýmě naopak sáhněte po heřmánku, jehož výpary můžete inhalovat. Kašel velmi rychle zažene jitrocel. Pokud čaj ze směsi sušených bylin nepomohl, připravte si sirup pouze z jitrocele, který užívejte třikrát denně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...
Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít,...