Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit
zdroj: Adobe Stock

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději na zeleninu, ovoce a bylinky. Připravte si tinktury, čaje, odvary či sirupy a vytvořte si svou domácí lékárnu.

Česnek, přírodní antibiotikum
Až se ráno vzbudíte s bolestí hlavy a nepříjemným tlakem v dutinách, sáhněte po česneku. Působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a navíc posiluje organismus. Konzumujte ho v syrovém stavu, jedině tak si zachová blahodárné silice, vitamíny i minerály. Pokud bojujete s nachlazením, nebojte se dopřát si několik stroužků denně. Jestli už vám došla inspirace nebo nemáte rádi chuť česneku, pořiďte si doplněk stravy s extraktem z česneku. Doporučujeme ho užívat i preventivně v průběhu celého roku nebo alespoň na podzim a na jaře, kdy se potýkáme s velkými teplotními výkyvy.

TIP
Pamatujte, že kov částečně ničí některé vitamíny. Pořiďte si proto keramický nůž, popřípadě struhadlo, které budete používat na veškerou zeleninu a ovoce.

Zázračná lichořeřišnice
Při léčbě se využívá zejména její čerstvá nať nebo šťáva. Vzhledem k tomu, že ne každý z vás má možnost pěstovat si vlastní byliny na zahrádce, doporučuji sáhnout po tinktuře. V prodejnách zdravé výživy nepochybně seženete i její sušené části, nicméně vlivem sušení ztrácí celou řadu zdraví prospěšných látek a proto není tak účinná. Lichořeřišnice podporuje imunitu. Využijete ji při běžném nachlazení, potížích s močovými cestami, zánětech, bronchitidě, ale i kvasinkových infekcích. Konzumujte ji pravidelně jako prevenci. Pokud si rostlinu sami pěstujete, sbírejte především semena, ze kterých připravíte čaj, popřípadě smíchejte s alkoholem a vytvoříte tak silnou tinkturu. Z jejích květů lze připravit šťávu, kterou popíjejte hned po probuzení.

Rakytník řešetlákový, kyselá bomba plná vitamínu C
Stále populárnější je v současnosti rakytník. Jeho plody obsahují velké množství vitamínu C, antioxidantů a vitamínu A, takže jsou dokonalým pomocníkem pro posílení imunitního systému. Užívejte je při nachlazení, chřipce, angíně a neméně užitečné jsou také při rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že plody rakytníku jsou kvůli své kyselé chuti prakticky nepoživatelné, doporučujeme je zpracovat do podoby šťávy, kterou osladíte například medem. Pokud dáváte přednost sušení, uskladněte plody ve sklenici a v chladném období si z nich připravte odvar.

Čaj z bylinek pro každý den
Připravte si směs sušených bylinek, ze kterých si každé ráno připravíte čaj. Slouží jako prevence i jako první pomoc při začínající chřipce. Smíchejte sušený šípek, který je bohatý na vitamín C, přidejte heřmánek a šalvěj lékařskou. Pokud vám na zahradě roste jitrocel kopinatý, přidejte ho také. Tyto čaje působí protizánětlivě a antibakteriálně.

TIP
Pokud vás bolí v krku, připravte si silný odvar ze šalvěje, který budete podle potřeby kloktat v průběhu celého dne. Při rýmě naopak sáhněte po heřmánku, jehož výpary můžete inhalovat. Kašel velmi rychle zažene jitrocel. Pokud čaj ze směsi sušených bylin nepomohl, připravte si sirup pouze z jitrocele, který užívejte třikrát denně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...