Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?
zdroj: Shutterstock

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen podílí na zlepšení stavu srsti a kopyt a samozřejmě také kloubů. Vědělo se to už ve středověku, kdy slavná abatyše Hildegarda z Bingenu pro úlevu od bolestí kloubů doporučovala užívat vývar z telecích či vepřových nožiček.

Pro strukturu lidského těla má nedozírný význam. Čím vlastně kolagen je? Jedná se o ve vodě nerozpustnou bílkovinu, díky němuž je lidské tělo (tvořené ze 70 % vodou) pevné a nikoli kapalné. „Vědecká literatura se tomuto jeho efektu na lidské tělo věnuje již více než 50 let. V posledních 30 letech se potom zaměřuje i na výzkum funkce kolagenních peptidů ve výživě chrupavek a pojivových tkání,“ říká Ing. Petr Dušek, spolumajitel a jednatel společnosti Orling zabývající se vývojem a výrobou kolagenních doplňků. Co jsou kolagenní peptidy a jak konkrétně kloubům pomáhají?

Co je kolagen
Kolagen lze tedy charakterizovat jako vláknitou bílkovinu, která tvoří těla všech živočichů. Jako takový představuje 30 % všech tělních bílkovin a tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek a má tedy velký význam pro strukturu a integritu našich těl. V rostlinné říši se nevyskytuje vůbec. „Kolagen je přirozenou součástí pohybového aparátu, kostí, chrupavek a kloubů,“ vysvětluje Petr Dušek. Podmiňuje mechanické vlastnosti chrupavky, především její pevnost a pružnost. 

Specifické aminokyselinové složení
Kolagen je tvořen třemi řetězci, které jsou uspořádány do tvaru trojité spirály. Ta má velmi specifické aminokyselinové složení – skládá asi z 1 000 molekul glycinu, 360 molekul prolinu a 300 molekul hydroxyprolinu. Hydroxyprolin se nevyskytuje v žádné jiné bílkovině a je proto velmi důležitý pro metabolismus chrupavky.       

29 různých typů kolagenu                                
V současné době rozeznáváme až 29 různých typů kolagenu. Ve větším množství se však vyskytují jen typy I až IV. „Kolagenní hydrolyzát obsahuje peptidy odvozené převážně od kolagenu typu I, II a III, které se vyskytují společně v kůži, kostech, chrupavkách a ve svalech,“ upřesňuje inženýr Dušek. Z hlediska chemického složení je pro ně typický vyšší obsah hydroxyprolinu (124 zbytků na 1 000 AMK zbytků) a dále přítomnost cysteinu, který stabilizuje kolagenovou strukturu kovalentní disulfidickou vazbou (cystin). Toto je důležité pro výživu všech pojivových tkání, včetně kloubních chrupavek.

Hydrolyzát kolagenu se skládá z malých peptidů
Kolagenní peptidy se připravují specifickou enzymatickou hydrolýzou kolagenu ve vepřových a hovězích kůžích, kožních štěpech a kosech. Samotný hydrolyzát se skládá z malých peptidů, jejichž molekulová hmotnost se pohybuje v rozmezí 500 až 15 000 s průměrnou hodnotou asi 3 000 Da. Kolagenní bílkovina ve formě vysoce stravitelných peptidů přispívá k udržování normálního stavu kostí. „Kolagenní peptidy jsou výborně využitelné a stravitelné. Nemají žádná zdravotní rizika, zato mají vysokou vyživovací funkci,“ informuje Petr Dušek. Jedná se vlastně o čistý protein s výraznou schopností vázat vodu.

Kolagenní peptidy jako stavební látka i nositel kódované informace
Bílkoviny a peptidy jsou vstřebávány speciálními enterocyty, střevními epitelovými buňkami. Malé kapénky tekutiny obsahující kolagenní peptidy jsou pohlcovány enterocyty. Bílkoviny a peptidy jsou transportovány ve vesikulách, malých puchýřcích, které se nacházejí v buněčné membráně. Odtud jsou pak exocytózou vyloučeny do okolí Payerských plaků a dále do lymfy a krve. Následně jsou distribuovány krevním a lymfatickým oběhem a transportovány do pojivových tkání. Zde ovlivňují činnost buněk, například chondrocytů či osteoblastů. „Kolagenní peptidy slouží jednak jako stavební látka, jednak jako nositel kódované informace pro syntézu fyziologického typu kolagenu,“ uzavírá Petr Dušek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle v oblasti kulturistiky a sportu obecně. Na jakém principu takové stravování...

Čtěte dál
Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

V oblasti sportu a fyzioterapie je protahování neboli strečink velmi skloňované téma. Odborníci strečink doporučují nejen jako součást...
Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie (ve zkratce PKU) je poměrně vzácná, vrozená porucha metabolismu. Jde o vážné dědičné onemocnění, které postihuje zhruba...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Nepodceňujte péči o pokožku pod rouškou a přizpůsobte ji typu své pleti

Nepodceňujte péči o pokožku pod rouškou a přizpůsobte ji typu své pleti

Roušky už nosíme více než rok. Ovlivňují pokožku velkého počtu lidí a mohou způsobit kožní potíže i těm, kterým se doposud vyhýbaly....
Sloučenina MSM působí protizánětlivě a pomáhá při bolestech kloubů – seznamte se!

Sloučenina MSM působí protizánětlivě a pomáhá při bolestech kloubů – seznamte se!

Je součástí doplňků stravy určených pro podporu normálního stavu kloubů, využívá se ale i v dalších oblastech alternativní medicíny...
Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Koronavirová pandemie spustila masové používání dezinfekčních prostředků. Ty sice na jedné straně napomáhají zástavě šíření viru, na...
Neodkládejte řešení chronické bolesti zad. Co můžete udělat ještě dnes?

Neodkládejte řešení chronické bolesti zad. Co můžete udělat ještě dnes?

Sedavý životní styl, nedostatek pohybu a odpočinku – to vše, v kombinaci s nevhodným jídelníčkem, může negativně působit na zdraví...
Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě...
Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Potíže s prostatou nejsou bohužel ojedinělou záležitostí, právě naopak. Tyto problémy jsou docela přirozenou součástí mužského stárnutí,...
Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Jak vyplývá z názvu článku, dnes se určitě nebudeme zabývat modrými zónami určenými k parkování v naší metropoli. Chceme naopak poodhalit...