Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?
zdroj: Shutterstock

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen podílí na zlepšení stavu srsti a kopyt a samozřejmě také kloubů. Vědělo se to už ve středověku, kdy slavná abatyše Hildegarda z Bingenu pro úlevu od bolestí kloubů doporučovala užívat vývar z telecích či vepřových nožiček.

Pro strukturu lidského těla má nedozírný význam. Čím vlastně kolagen je? Jedná se o ve vodě nerozpustnou bílkovinu, díky němuž je lidské tělo (tvořené ze 70 % vodou) pevné a nikoli kapalné. „Vědecká literatura se tomuto jeho efektu na lidské tělo věnuje již více než 50 let. V posledních 30 letech se potom zaměřuje i na výzkum funkce kolagenních peptidů ve výživě chrupavek a pojivových tkání,“ říká Ing. Petr Dušek, spolumajitel a jednatel společnosti Orling zabývající se vývojem a výrobou kolagenních doplňků. Co jsou kolagenní peptidy a jak konkrétně kloubům pomáhají?

Co je kolagen
Kolagen lze tedy charakterizovat jako vláknitou bílkovinu, která tvoří těla všech živočichů. Jako takový představuje 30 % všech tělních bílkovin a tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek a má tedy velký význam pro strukturu a integritu našich těl. V rostlinné říši se nevyskytuje vůbec. „Kolagen je přirozenou součástí pohybového aparátu, kostí, chrupavek a kloubů,“ vysvětluje Petr Dušek. Podmiňuje mechanické vlastnosti chrupavky, především její pevnost a pružnost. 

Specifické aminokyselinové složení
Kolagen je tvořen třemi řetězci, které jsou uspořádány do tvaru trojité spirály. Ta má velmi specifické aminokyselinové složení – skládá asi z 1 000 molekul glycinu, 360 molekul prolinu a 300 molekul hydroxyprolinu. Hydroxyprolin se nevyskytuje v žádné jiné bílkovině a je proto velmi důležitý pro metabolismus chrupavky.       

29 různých typů kolagenu                                
V současné době rozeznáváme až 29 různých typů kolagenu. Ve větším množství se však vyskytují jen typy I až IV. „Kolagenní hydrolyzát obsahuje peptidy odvozené převážně od kolagenu typu I, II a III, které se vyskytují společně v kůži, kostech, chrupavkách a ve svalech,“ upřesňuje inženýr Dušek. Z hlediska chemického složení je pro ně typický vyšší obsah hydroxyprolinu (124 zbytků na 1 000 AMK zbytků) a dále přítomnost cysteinu, který stabilizuje kolagenovou strukturu kovalentní disulfidickou vazbou (cystin). Toto je důležité pro výživu všech pojivových tkání, včetně kloubních chrupavek.

Hydrolyzát kolagenu se skládá z malých peptidů
Kolagenní peptidy se připravují specifickou enzymatickou hydrolýzou kolagenu ve vepřových a hovězích kůžích, kožních štěpech a kosech. Samotný hydrolyzát se skládá z malých peptidů, jejichž molekulová hmotnost se pohybuje v rozmezí 500 až 15 000 s průměrnou hodnotou asi 3 000 Da. Kolagenní bílkovina ve formě vysoce stravitelných peptidů přispívá k udržování normálního stavu kostí. „Kolagenní peptidy jsou výborně využitelné a stravitelné. Nemají žádná zdravotní rizika, zato mají vysokou vyživovací funkci,“ informuje Petr Dušek. Jedná se vlastně o čistý protein s výraznou schopností vázat vodu.

Kolagenní peptidy jako stavební látka i nositel kódované informace
Bílkoviny a peptidy jsou vstřebávány speciálními enterocyty, střevními epitelovými buňkami. Malé kapénky tekutiny obsahující kolagenní peptidy jsou pohlcovány enterocyty. Bílkoviny a peptidy jsou transportovány ve vesikulách, malých puchýřcích, které se nacházejí v buněčné membráně. Odtud jsou pak exocytózou vyloučeny do okolí Payerských plaků a dále do lymfy a krve. Následně jsou distribuovány krevním a lymfatickým oběhem a transportovány do pojivových tkání. Zde ovlivňují činnost buněk, například chondrocytů či osteoblastů. „Kolagenní peptidy slouží jednak jako stavební látka, jednak jako nositel kódované informace pro syntézu fyziologického typu kolagenu,“ uzavírá Petr Dušek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Známé rčení o tom, že láska prochází žaludkem, skutečně není jen prázdnou frází a rozhodně má něco do sebe. To věděli už naši dávní předkové, z jejichž poznatků se ostatně učíme dodnes. Téma sexuální výkonnosti...

Čtěte dál
Neviditelný společník, který nám bere síly. Jak se chránit před elektrosmogem?

Neviditelný společník, který nám bere síly. Jak se chránit před elektrosmogem?

Nevidíme ho, ale je všude kolem nás. Vlivem přetechnizované doby se dennodenně obklopujeme elektronikou a nepřijde nám na tom vůbec...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Společně s prvními chladnými dny přichází také obavy z nachlazení, rýmy, bolavého krku nebo chřipky. Chcete se letos těmto nepříjemnostem...
Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Doplňky stravy jsou diskutovaným tématem. Jedni na ně nedají dopustit, jiní jejich význam zpochybňují. Co je pravdy na obou verzích...
Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom je nedílnou součástí lidského zdraví a jeho obranyschopnosti. Je pozoruhodný svým významem i velikostí. Nejčastěji se o něm...
5 nebezpečných bakterií, které vám mohou v běžném životě uškodit

5 nebezpečných bakterií, které vám mohou v běžném životě uškodit

Jsou všude kolem nás, přebývají dokonce i v našich tělech. Některé jsou přátelské a pomáhají nám, jiné naopak škodí a ohrožují, mnohdy...
Jak navrátit ztracenou hydrataci suché pokožce

Jak navrátit ztracenou hydrataci suché pokožce

Naše pleť se ještě nestačila vzpamatovat z tropických teplot, které ji zatěžovaly přes léto. A už zase se musí vyrovnávat s nástupem...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Muzikoterapie – léčba hudbou pomáhá všem

Muzikoterapie – léčba hudbou pomáhá všem

Muzikoterapie ve světě vstupuje stále do většího zájmu veřejnosti. To má svůj důvod. Pozitivní efekty terapie, či chcete-li léčby,...
Říkáte často “Co?” – může to být zlozvyk, ale i začínající potíže se sluchem

Říkáte často “Co?” – může to být zlozvyk, ale i začínající potíže se sluchem

Sluch se může začít zhoršovat už kolem čtyřicátého roku věku. To není dobrá zpráva. V té době už začínáme hůře slyšet vysoké tóny,...
Základní dovednosti první pomoci, které by se měl každý naučit

Základní dovednosti první pomoci, které by se měl každý naučit

Každý má povinnost podat první pomoc člověku v nouzi, nebo alespoň zavolat zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která se o nemocného...
Selhání ledvin brání jen včasné odhalení nemoci – lékaři zvou na bezplatné testování

Selhání ledvin brání jen včasné odhalení nemoci – lékaři zvou na bezplatné testování

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední...