Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?
zdroj: Shutterstock

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen podílí na zlepšení stavu srsti a kopyt a samozřejmě také kloubů. Vědělo se to už ve středověku, kdy slavná abatyše Hildegarda z Bingenu pro úlevu od bolestí kloubů doporučovala užívat vývar z telecích či vepřových nožiček.

Pro strukturu lidského těla má nedozírný význam. Čím vlastně kolagen je? Jedná se o ve vodě nerozpustnou bílkovinu, díky němuž je lidské tělo (tvořené ze 70 % vodou) pevné a nikoli kapalné. „Vědecká literatura se tomuto jeho efektu na lidské tělo věnuje již více než 50 let. V posledních 30 letech se potom zaměřuje i na výzkum funkce kolagenních peptidů ve výživě chrupavek a pojivových tkání,“ říká Ing. Petr Dušek, spolumajitel a jednatel společnosti Orling zabývající se vývojem a výrobou kolagenních doplňků. Co jsou kolagenní peptidy a jak konkrétně kloubům pomáhají?

Co je kolagen
Kolagen lze tedy charakterizovat jako vláknitou bílkovinu, která tvoří těla všech živočichů. Jako takový představuje 30 % všech tělních bílkovin a tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek a má tedy velký význam pro strukturu a integritu našich těl. V rostlinné říši se nevyskytuje vůbec. „Kolagen je přirozenou součástí pohybového aparátu, kostí, chrupavek a kloubů,“ vysvětluje Petr Dušek. Podmiňuje mechanické vlastnosti chrupavky, především její pevnost a pružnost. 

Specifické aminokyselinové složení
Kolagen je tvořen třemi řetězci, které jsou uspořádány do tvaru trojité spirály. Ta má velmi specifické aminokyselinové složení – skládá asi z 1 000 molekul glycinu, 360 molekul prolinu a 300 molekul hydroxyprolinu. Hydroxyprolin se nevyskytuje v žádné jiné bílkovině a je proto velmi důležitý pro metabolismus chrupavky.       

29 různých typů kolagenu                                
V současné době rozeznáváme až 29 různých typů kolagenu. Ve větším množství se však vyskytují jen typy I až IV. „Kolagenní hydrolyzát obsahuje peptidy odvozené převážně od kolagenu typu I, II a III, které se vyskytují společně v kůži, kostech, chrupavkách a ve svalech,“ upřesňuje inženýr Dušek. Z hlediska chemického složení je pro ně typický vyšší obsah hydroxyprolinu (124 zbytků na 1 000 AMK zbytků) a dále přítomnost cysteinu, který stabilizuje kolagenovou strukturu kovalentní disulfidickou vazbou (cystin). Toto je důležité pro výživu všech pojivových tkání, včetně kloubních chrupavek.

Hydrolyzát kolagenu se skládá z malých peptidů
Kolagenní peptidy se připravují specifickou enzymatickou hydrolýzou kolagenu ve vepřových a hovězích kůžích, kožních štěpech a kosech. Samotný hydrolyzát se skládá z malých peptidů, jejichž molekulová hmotnost se pohybuje v rozmezí 500 až 15 000 s průměrnou hodnotou asi 3 000 Da. Kolagenní bílkovina ve formě vysoce stravitelných peptidů přispívá k udržování normálního stavu kostí. „Kolagenní peptidy jsou výborně využitelné a stravitelné. Nemají žádná zdravotní rizika, zato mají vysokou vyživovací funkci,“ informuje Petr Dušek. Jedná se vlastně o čistý protein s výraznou schopností vázat vodu.

Kolagenní peptidy jako stavební látka i nositel kódované informace
Bílkoviny a peptidy jsou vstřebávány speciálními enterocyty, střevními epitelovými buňkami. Malé kapénky tekutiny obsahující kolagenní peptidy jsou pohlcovány enterocyty. Bílkoviny a peptidy jsou transportovány ve vesikulách, malých puchýřcích, které se nacházejí v buněčné membráně. Odtud jsou pak exocytózou vyloučeny do okolí Payerských plaků a dále do lymfy a krve. Následně jsou distribuovány krevním a lymfatickým oběhem a transportovány do pojivových tkání. Zde ovlivňují činnost buněk, například chondrocytů či osteoblastů. „Kolagenní peptidy slouží jednak jako stavební látka, jednak jako nositel kódované informace pro syntézu fyziologického typu kolagenu,“ uzavírá Petr Dušek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Výskyt popraskaných rtů v zimních měsících je častější. Toto je způsobeno kombinací nízké vlhkosti vzduchu, chladných teplot, větrných...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...