Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?
zdroj: Shutterstock

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná rostlinka přináší. Čím tělu prospívá, jak jej rozpoznat a jak jej zpracovat v kuchyni?

Medvědí česnek je bylina rostoucí ve většině částí Evropy a Asie. Jedná se o cibulovitou vytrvalou rostlinu množící se primárně semenem. Roste brzy na jaře, daří se jí ve vlhkých a stinných místech, kolem potoků, v hájích a lesích. Typická je výraznou česnekovou vůní, která láká medvědy probouzející se ze zimního spánku (odtud název „medvědí česnek“). Ti se připotácejí k potoku, nacpou se listy a ty jejich tělo pročistí od parazitů.

Jak medvědí česnek prospívá zdraví
Medvědi vědí, co dělají, když po zimě revitalizují tělo medvědím česnekem. Protože jak listy, tak i cibulky jsou plné vitaminu C, karotenu a allicinu. Používají se při výrobě léků. Nabízejí totiž celou řadu vlastností mimořádně prospívajících celkovému zdraví. Mají moc ulevit od zažívacích potíží, plynatosti, kožní vyrážky a dalších onemocnění. Díky chemikáliím, které snižují aktivitu krevních destiček a rovněž krevní tlak, prospívá medvědí česnek rovněž srdci a chrání jej před kolapsem například v podobě infarktu a dalších chorob. Medvědí česnek také může zlepšit funkci střev a pomoci při léčbě akutního i chronického průjmu, syndromu líného střeva i zácpy. Blahodárně působí i na dechové obtíže a celý močový systém.

V přírodních rezervacích je sběr zakázán
Na rozdíl od medvědů, kteří jej mohou beztrestně sbírat, kde jej zrovna najdou, člověk tuto výsadu nemá. Medvědí česnek je totiž chráněný a v přírodních rezervacích a národních parcích se proto sbírat nesmí. Ani tak ale nemusíte zoufat, můžete jej zakoupit na trhu, v zahradnictví nebo si vypěstovat vlastní. Tam, kde je to povoleno, můžete mladé rostlinky vykopat a zasadit na zahradě. Nevyžadují téměř žádnou péči.

Jak jej rozeznat od konvalinky i ocúnu
Navzdory česnekové vůni a chuti vypadá s trochou fantazie spíše jako pažitka – ovšem jako pažitka, které se mimořádně rozšířily listy a místo fialového květenství jí narostly květy bílé. Právě pro ně je velmi podobný konvalince nebo ocúnu jesennímu, které jsou ale jedovaté. Jak je od medvědího česneku odlišit? Promněte listy v prstech a pokud ucítíte typickou česnekovou vůni, můžete si být jisti, že držíte tu pravou rostlinu.

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Co se dá s medvědím česnekem dělat v kuchyni
Celá rostlina medvědího česneku je jedlá: mladé listy se hojně přidávají do polévek a omáček, květy (rostou od dubna do června) se přidávají do salátů a sendvičů. Z medvědího česneku můžete vyrobit také skvělé pesto, které poslouží jako pomazánka nebo omáčka na těstoviny. Řada lidí dává medvědímu česneku přednost před česnekem klasickým, protože má jemnější chuť a nezanechává za sebou v ústech typický nepříjemný zápach.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je svěží a plný vitamínů.

Čtěte dál
Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Očista jater představuje jeden z mnoha způsobů, jak pečovat nejen o štíhlou linii, ale i o celkové zdraví. Protože když jsou játra...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Černý bez každoročně rozsvěcuje jarní dny svými krásnými, plnými, úžasně voňavými květy. Jsou ideální ke sbírání na lahodný čaj, výrobu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

I když to podle počasí zatím tak úplně nevypadá, příroda se po zimě začíná probouzet a s tímto jarním obdobím souvisí i pylové alergie,...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jaro znamená pro přírodu novou vlnu energie, a i pro naše tělo je toto období symbolem něčeho nového. Stejně jako příroda i my pociťujeme...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...