Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?
zdroj: Adobe Stock

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit tak, aby pro tělo byly co nejvíce využitelné?

Rostlinné vs. živočišné bílkoviny
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin a je proto škoda je přehlížet. Kromě toho z nich můžete připravit levné, výživné jídlo a jejich pěstování je ekologické. Některé druhy luštěnin, například čočka nebo sója, obsahují až 35 % bílkovin. Ty jsou tvořené z jednotlivých aminokyselin. Některé aminokyseliny si tělo dokáže vytvořit samo, s jinými mu musíte pomoci. Těch devět, bez kterých se tělo neobejdete, se nazývají esenciální. Tím se dostáváme k palčivé otázce, zda jsou luštěniny plnohodnotným zdrojem bílkovin. Ano, i ne. Maso a živočišné produkty jako jsou mléčné výrobky či vejce obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Rostlinné zdroje, vyjma sóji, jen některé. Z tohoto důvodu tělo nedokáže vstřebat všechny přijaté aminokyseliny a vytvořit z nich efektivně bílkoviny. Místo toho je z velké části vyloučí. To ovšem neznamená, že by luštěniny nebyly plnohodnotným zdrojem. Jsou, jen je nutné druhy střídat, kombinovat a zařazovat je častěji než jednou týdně.

Luštěniny, potraviny s předsudky
Možná se luštěninovým pokrmům vyhýbáte z důvodu nadýmání. Nejste sami, týká se to velkého množství lidí a to je škoda. Tohoto problému se snadno zbavíte, když plody před vařením namočíte do studené vody. Nadýmání je způsobeno výskytem oligosacharidů, které se nacházejí především ve slupce. Pokud luštěniny necháte několik hodin ve vodě, snadno se z nich velká část vyplaví. Problémům s nadýmáním také předejdete konzumací loupaných luštěnin, například půleného hrachu nebo červené čočky. Tělo si postupem času zvykne a za pár týdnů po pravidelné konzumaci vám už nebudou dělat takové problémy.

Nadýmání ale není jediný důvod, proč luštěniny poctivě namáčet. Další výhodou je rychlejší doba vaření. Během namáčení se voda dostane i pod slupku. Zamezíte tak tomu, aby se vám vnější část rozvařila, zatímco vnitřní bude stále tvrdá.

Správně připravené luštěniny jsou základem rostlinné stravy, bez kterého se tento výživový styl neobejde. Z takto připravených luštěnin si tělo spíše vezme všechny živiny. Uvařte vždycky celé balení a nevyužitou část jednoduše zamrazte. Luštěniny neztratí žádné prospěšné látky a navíc je budete moci pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Jak dlouho luštěniny namáčet?
Doba namáčení se liší podle konkrétní luštěniny. Zatímco loupané druhy nemusíte namáčet vůbec, některé odrůdy fazolí je nutné ve vodě ponechat více než 12 hodin. Jak na to? Před každým namáčením luštěniny důkladně propláchněte ve studené vodě. Zbavíte se tak nečistot, které se na plody nabalily během skladování. Omyté luštěniny vložte do misky a přidejte trojnásobné množství vody. Doporučujeme je takto ponechat přes noc, a pokud máte možnost, alespoň jednou vyměňte vodu. Do ní se totiž vyplavují lektiny, které mimo jiné způsobují horší stravitelnost. Obecně platí, že čím větší plody luštěnin, tím delší bude doba namáčení. Čočce proto postačí dvě hodiny, zatímco fazole budou ve vodě nocovat. Po namáčení luštěniny opět důkladně propláchněte.

tip redakce ▾
 
Img

Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale...

Do vody i s kořením
Možná jste slyšeli už i o tom, že sůl ve vodě prodlužuje dobu vaření luštěnin. Není tomu tak. S čistým svědomím si pokrm ochuťte už na začátku přípravy, bude chutnat daleko lépe. Pokud chcete vaření ještě více urychlit, zkuste do vody přidat lžičku jedlé sody. Při pravidelné přípravě stojí za zvážení i koupě tlakového hrnce. Nejen, že vám urychlí přípravu, ale některé druhy luštěnin, například cizrna, z něho chutnají mnohem lépe. Pokud se i přes poctivou přípravu bojíte nadýmání, sáhněte po saturejce, která nijak neovlivní výslednou chuť, ale funguje na luštěniny jak kouzlo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...