Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?
zdroj: Adobe Stock

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit tak, aby pro tělo byly co nejvíce využitelné?

Rostlinné vs. živočišné bílkoviny
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin a je proto škoda je přehlížet. Kromě toho z nich můžete připravit levné, výživné jídlo a jejich pěstování je ekologické. Některé druhy luštěnin, například čočka nebo sója, obsahují až 35 % bílkovin. Ty jsou tvořené z jednotlivých aminokyselin. Některé aminokyseliny si tělo dokáže vytvořit samo, s jinými mu musíte pomoci. Těch devět, bez kterých se tělo neobejdete, se nazývají esenciální. Tím se dostáváme k palčivé otázce, zda jsou luštěniny plnohodnotným zdrojem bílkovin. Ano, i ne. Maso a živočišné produkty jako jsou mléčné výrobky či vejce obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Rostlinné zdroje, vyjma sóji, jen některé. Z tohoto důvodu tělo nedokáže vstřebat všechny přijaté aminokyseliny a vytvořit z nich efektivně bílkoviny. Místo toho je z velké části vyloučí. To ovšem neznamená, že by luštěniny nebyly plnohodnotným zdrojem. Jsou, jen je nutné druhy střídat, kombinovat a zařazovat je častěji než jednou týdně.

Luštěniny, potraviny s předsudky
Možná se luštěninovým pokrmům vyhýbáte z důvodu nadýmání. Nejste sami, týká se to velkého množství lidí a to je škoda. Tohoto problému se snadno zbavíte, když plody před vařením namočíte do studené vody. Nadýmání je způsobeno výskytem oligosacharidů, které se nacházejí především ve slupce. Pokud luštěniny necháte několik hodin ve vodě, snadno se z nich velká část vyplaví. Problémům s nadýmáním také předejdete konzumací loupaných luštěnin, například půleného hrachu nebo červené čočky. Tělo si postupem času zvykne a za pár týdnů po pravidelné konzumaci vám už nebudou dělat takové problémy.

Nadýmání ale není jediný důvod, proč luštěniny poctivě namáčet. Další výhodou je rychlejší doba vaření. Během namáčení se voda dostane i pod slupku. Zamezíte tak tomu, aby se vám vnější část rozvařila, zatímco vnitřní bude stále tvrdá.

Správně připravené luštěniny jsou základem rostlinné stravy, bez kterého se tento výživový styl neobejde. Z takto připravených luštěnin si tělo spíše vezme všechny živiny. Uvařte vždycky celé balení a nevyužitou část jednoduše zamrazte. Luštěniny neztratí žádné prospěšné látky a navíc je budete moci pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Jak dlouho luštěniny namáčet?
Doba namáčení se liší podle konkrétní luštěniny. Zatímco loupané druhy nemusíte namáčet vůbec, některé odrůdy fazolí je nutné ve vodě ponechat více než 12 hodin. Jak na to? Před každým namáčením luštěniny důkladně propláchněte ve studené vodě. Zbavíte se tak nečistot, které se na plody nabalily během skladování. Omyté luštěniny vložte do misky a přidejte trojnásobné množství vody. Doporučujeme je takto ponechat přes noc, a pokud máte možnost, alespoň jednou vyměňte vodu. Do ní se totiž vyplavují lektiny, které mimo jiné způsobují horší stravitelnost. Obecně platí, že čím větší plody luštěnin, tím delší bude doba namáčení. Čočce proto postačí dvě hodiny, zatímco fazole budou ve vodě nocovat. Po namáčení luštěniny opět důkladně propláchněte.

Do vody i s kořením
Možná jste slyšeli už i o tom, že sůl ve vodě prodlužuje dobu vaření luštěnin. Není tomu tak. S čistým svědomím si pokrm ochuťte už na začátku přípravy, bude chutnat daleko lépe. Pokud chcete vaření ještě více urychlit, zkuste do vody přidat lžičku jedlé sody. Při pravidelné přípravě stojí za zvážení i koupě tlakového hrnce. Nejen, že vám urychlí přípravu, ale některé druhy luštěnin, například cizrna, z něho chutnají mnohem lépe. Pokud se i přes poctivou přípravu bojíte nadýmání, sáhněte po saturejce, která nijak neovlivní výslednou chuť, ale funguje na luštěniny jak kouzlo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...
Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít,...