Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?
zdroj: Adobe Stock

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví, je třeba, aby byl mozek v kondici. K tomu jsou potřeba určité živiny, jejichž vliv nic nenahradí. Správná strava bohatá na tyto esenciální nutrienty pak dokáže podpořit efektivitu práce mozku. Jaké látky to jsou?

1. Omega-3 mastné kyseliny
Mozek je až z 60 % tvořen lipidy. Aby byl zdravý a optimálně výkonný, potřebuje správné stavební kameny. A tuky jsou jedněmi z nejdůležitějších. Do této skupiny spadají i omega-3 mastné kyseliny, které pro jejich dlouhé názvosloví nejčastěji označujeme zkratkami ALA, EPA a DHA. Jedná se o základní živiny, které tvoří vnější vrstvu mozkových buněk. Jejich nedostatek ve stravě může negativně ovlivnit vývoj mozku a kognitivních funkcí. Bylo také prokázáno, že pokud ve stravě dlouhodobě chybí, dochází k předčasném stárnutí mozku.

Omega-3 mastné kyseliny najdete ve vlašských ořeších, chia a lněných semínkách, řepkovém oleji, sardinkách, lososu, rybím tuku nebo třeba ve vejcích.

2. Hořčík
Základní minerální látka uklidňující nejen mozek, ale i celý nervový systém. Blahodárný hořčík je minerál nezbytný pro stovky metabolických procesů v mozku a celém těle. I přesto je na druhém místě co do incidence deficitu. To je velmi nebezpečné, pomáhá totiž mozku s řadou procesů. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu stresových hormonů, uklidňuje nervový systém, zbavuje úzkosti i deprese.

Hořčík najdete v mandlích, kešu, čočce, celozrnných obilovinách, hořké čokoládě, kakaových bobech, avokádu nebo špenátu.

3. Vitamín B1 = thiamin
Pro velké množství metabolických procesů v těle je nutný i vitamín B1, thiamin. Po celý den mozek řídí mnoho dějů v těle a potřebuje tak ohromné množství energie. Thiamin je vitamín, který těmto reakcím z velké části asistuje. Dostatek thiaminu tedy znamená dostatek energie pro udržení síly a účinného fungování. Tím zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nízké hladiny thiaminu se spojují s poškozením a zánětem nervů, únavou, ztrátou krátkodobé paměti, zmatkem a podrážděností.

Mezi nejlepší zdroje thiaminu patří pivovarské kvasnice (rozumějte pivo), ořechy, obiloviny, pšeničné otruby, fazole, játra nebo vejce.

4. Vitamín B12
Vitamín, který nejvíce řeší zejména vegani – nachází se totiž výhradně v živočišných zdrojích. B12 je zásadní pro mnoho aspektů zdraví, včetně budování silných kostí, vlasů, kůže, nehtů, imunitního systému a srdce. Je také nesmírně důležitý pro mozek a duševní pohodu. Včetně schopnosti soustředit se. Důležitou roli hraje i v produkci serotoninu a dopaminu, motivačních a odměňujících přenašečů nervových vzruchů. Jeho nízká hladina může mít za následek zmatenost, ztrátu paměti, úzkosti a deprese.

Nejlepšími zdroji jsou játra, sardinky, losos, mléčné produkty a vejce. Vegani se musí spolehnout na mořské řasy, obilné klíčky, tempeh (kde jsou však látky, tzv. analoga, na které se nelze spoléhat), ale hlavně věnovat pozornost doplňkům stravy s vitamínem B12.

tip redakce ▾
 
Img

Nemáte pevnou vůli a chcete začít pravidelně cvičit? Zkuste osobního trenéra

Rozhodli jste se zhubnout, zbavit se zdravotních problémů či bolesti zad a chcete začít pravidelně cvičit. Jenže realita je taková, že se často nedonutíte a hledáte si výmluvy, proč...

5. Vitamín D
Pravděpodobně jedním z nejdůležitějších vitamínů je vitamín D, tzv. sluneční vitamín. Pojí se se zdravím kostí, srdce i mozku. Několik studií ukázalo, že jeho nízké hladiny mohou vyvolat narušení kognitivních funkcí a celkové výkonnosti. K četnosti případů nedostatku tohoto esenciálního vitamínu patří skutečnost, že stále méně lidí tráví dostatek času venku na slunci. Stačí několik minut na přímém sluníčku denně, abyste hladinu vitamínu D zvedli. Obzvláště kritické je období zimy, kdy zásobní hladiny tohoto vitamínu v těle klesají.

Při optimálním stavu bychom 80 % denní doporučené dávky měli získat právě pomocí slunečního záření a zbylých 20 % prostřednictvím stravy – vitamín D3 se nachází v rybím tuku, játrech, vejcích a mléčných produktech. Bývá také často uměle přidáván do mléčných výrobků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...