Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?
zdroj: Adobe Stock

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví, je třeba, aby byl mozek v kondici. K tomu jsou potřeba určité živiny, jejichž vliv nic nenahradí. Správná strava bohatá na tyto esenciální nutrienty pak dokáže podpořit efektivitu práce mozku. Jaké látky to jsou?

1. Omega-3 mastné kyseliny
Mozek je až z 60 % tvořen lipidy. Aby byl zdravý a optimálně výkonný, potřebuje správné stavební kameny. A tuky jsou jedněmi z nejdůležitějších. Do této skupiny spadají i omega-3 mastné kyseliny, které pro jejich dlouhé názvosloví nejčastěji označujeme zkratkami ALA, EPA a DHA. Jedná se o základní živiny, které tvoří vnější vrstvu mozkových buněk. Jejich nedostatek ve stravě může negativně ovlivnit vývoj mozku a kognitivních funkcí. Bylo také prokázáno, že pokud ve stravě dlouhodobě chybí, dochází k předčasném stárnutí mozku.

Omega-3 mastné kyseliny najdete ve vlašských ořeších, chia a lněných semínkách, řepkovém oleji, sardinkách, lososu, rybím tuku nebo třeba ve vejcích.

2. Hořčík
Základní minerální látka uklidňující nejen mozek, ale i celý nervový systém. Blahodárný hořčík je minerál nezbytný pro stovky metabolických procesů v mozku a celém těle. I přesto je na druhém místě co do incidence deficitu. To je velmi nebezpečné, pomáhá totiž mozku s řadou procesů. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu stresových hormonů, uklidňuje nervový systém, zbavuje úzkosti i deprese.

Hořčík najdete v mandlích, kešu, čočce, celozrnných obilovinách, hořké čokoládě, kakaových bobech, avokádu nebo špenátu.

3. Vitamín B1 = thiamin
Pro velké množství metabolických procesů v těle je nutný i vitamín B1, thiamin. Po celý den mozek řídí mnoho dějů v těle a potřebuje tak ohromné množství energie. Thiamin je vitamín, který těmto reakcím z velké části asistuje. Dostatek thiaminu tedy znamená dostatek energie pro udržení síly a účinného fungování. Tím zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nízké hladiny thiaminu se spojují s poškozením a zánětem nervů, únavou, ztrátou krátkodobé paměti, zmatkem a podrážděností.

Mezi nejlepší zdroje thiaminu patří pivovarské kvasnice (rozumějte pivo), ořechy, obiloviny, pšeničné otruby, fazole, játra nebo vejce.

4. Vitamín B12
Vitamín, který nejvíce řeší zejména vegani – nachází se totiž výhradně v živočišných zdrojích. B12 je zásadní pro mnoho aspektů zdraví, včetně budování silných kostí, vlasů, kůže, nehtů, imunitního systému a srdce. Je také nesmírně důležitý pro mozek a duševní pohodu. Včetně schopnosti soustředit se. Důležitou roli hraje i v produkci serotoninu a dopaminu, motivačních a odměňujících přenašečů nervových vzruchů. Jeho nízká hladina může mít za následek zmatenost, ztrátu paměti, úzkosti a deprese.

Nejlepšími zdroji jsou játra, sardinky, losos, mléčné produkty a vejce. Vegani se musí spolehnout na mořské řasy, obilné klíčky, tempeh (kde jsou však látky, tzv. analoga, na které se nelze spoléhat), ale hlavně věnovat pozornost doplňkům stravy s vitamínem B12.

5. Vitamín D
Pravděpodobně jedním z nejdůležitějších vitamínů je vitamín D, tzv. sluneční vitamín. Pojí se se zdravím kostí, srdce i mozku. Několik studií ukázalo, že jeho nízké hladiny mohou vyvolat narušení kognitivních funkcí a celkové výkonnosti. K četnosti případů nedostatku tohoto esenciálního vitamínu patří skutečnost, že stále méně lidí tráví dostatek času venku na slunci. Stačí několik minut na přímém sluníčku denně, abyste hladinu vitamínu D zvedli. Obzvláště kritické je období zimy, kdy zásobní hladiny tohoto vitamínu v těle klesají.

Při optimálním stavu bychom 80 % denní doporučené dávky měli získat právě pomocí slunečního záření a zbylých 20 % prostřednictvím stravy – vitamín D3 se nachází v rybím tuku, játrech, vejcích a mléčných produktech. Bývá také často uměle přidáván do mléčných výrobků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...