Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví, je třeba, aby byl mozek v kondici. K tomu jsou potřeba určité živiny, jejichž vliv nic nenahradí. Správná strava bohatá na tyto esenciální nutrienty pak dokáže podpořit efektivitu práce mozku. Jaké látky to jsou?
1. Omega-3 mastné kyseliny
Mozek je až z 60 % tvořen lipidy. Aby byl zdravý a optimálně výkonný, potřebuje správné stavební kameny. A tuky jsou jedněmi z nejdůležitějších. Do této skupiny spadají i omega-3 mastné kyseliny, které pro jejich dlouhé názvosloví nejčastěji označujeme zkratkami ALA, EPA a DHA. Jedná se o základní živiny, které tvoří vnější vrstvu mozkových buněk. Jejich nedostatek ve stravě může negativně ovlivnit vývoj mozku a kognitivních funkcí. Bylo také prokázáno, že pokud ve stravě dlouhodobě chybí, dochází k předčasném stárnutí mozku.
Omega-3 mastné kyseliny najdete ve vlašských ořeších, chia a lněných semínkách, řepkovém oleji, sardinkách, lososu, rybím tuku nebo třeba ve vejcích.
2. Hořčík
Základní minerální látka uklidňující nejen mozek, ale i celý nervový systém. Blahodárný hořčík je minerál nezbytný pro stovky metabolických procesů v mozku a celém těle. I přesto je na druhém místě co do incidence deficitu. To je velmi nebezpečné, pomáhá totiž mozku s řadou procesů. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu stresových hormonů, uklidňuje nervový systém, zbavuje úzkosti i deprese.
Hořčík najdete v mandlích, kešu, čočce, celozrnných obilovinách, hořké čokoládě, kakaových bobech, avokádu nebo špenátu.
3. Vitamín B1 = thiamin
Pro velké množství metabolických procesů v těle je nutný i vitamín B1, thiamin. Po celý den mozek řídí mnoho dějů v těle a potřebuje tak ohromné množství energie. Thiamin je vitamín, který těmto reakcím z velké části asistuje. Dostatek thiaminu tedy znamená dostatek energie pro udržení síly a účinného fungování. Tím zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nízké hladiny thiaminu se spojují s poškozením a zánětem nervů, únavou, ztrátou krátkodobé paměti, zmatkem a podrážděností.
Mezi nejlepší zdroje thiaminu patří pivovarské kvasnice (rozumějte pivo), ořechy, obiloviny, pšeničné otruby, fazole, játra nebo vejce.
4. Vitamín B12
Vitamín, který nejvíce řeší zejména vegani – nachází se totiž výhradně v živočišných zdrojích. B12 je zásadní pro mnoho aspektů zdraví, včetně budování silných kostí, vlasů, kůže, nehtů, imunitního systému a srdce. Je také nesmírně důležitý pro mozek a duševní pohodu. Včetně schopnosti soustředit se. Důležitou roli hraje i v produkci serotoninu a dopaminu, motivačních a odměňujících přenašečů nervových vzruchů. Jeho nízká hladina může mít za následek zmatenost, ztrátu paměti, úzkosti a deprese.
Nejlepšími zdroji jsou játra, sardinky, losos, mléčné produkty a vejce. Vegani se musí spolehnout na mořské řasy, obilné klíčky, tempeh (kde jsou však látky, tzv. analoga, na které se nelze spoléhat), ale hlavně věnovat pozornost doplňkům stravy s vitamínem B12.
5. Vitamín D
Pravděpodobně jedním z nejdůležitějších vitamínů je vitamín D, tzv. sluneční vitamín. Pojí se se zdravím kostí, srdce i mozku. Několik studií ukázalo, že jeho nízké hladiny mohou vyvolat narušení kognitivních funkcí a celkové výkonnosti. K četnosti případů nedostatku tohoto esenciálního vitamínu patří skutečnost, že stále méně lidí tráví dostatek času venku na slunci. Stačí několik minut na přímém sluníčku denně, abyste hladinu vitamínu D zvedli. Obzvláště kritické je období zimy, kdy zásobní hladiny tohoto vitamínu v těle klesají.
Při optimálním stavu bychom 80 % denní doporučené dávky měli získat právě pomocí slunečního záření a zbylých 20 % prostřednictvím stravy – vitamín D3 se nachází v rybím tuku, játrech, vejcích a mléčných produktech. Bývá také často uměle přidáván do mléčných výrobků.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?
Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...
Čtěte dál
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku
