Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř
zdroj: Adobe Stock

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také ve vhodně sestaveném jídelníčku, který se opírá o přírodní zákony a samozřejmě o vaše potřeby. Zkuste do svých pokrmů zařadit tyto typy koření a zahřejete se zevnitř.

Zázvor
Kořen zázvoru je jedním z nejcennějších léčivých potravin. Je obsažen v mnohých kořenících směsích a v Indii je přirozenou součástí většiny tradičních pokrmů. Po staletí se zde traduje přísloví, že „neexistuje léku bez špetky zázvoru“. Ájurvéda vychází z předpokladu, že je zázvor nejenom léčivý sám o sobě, ale zároveň zvyšuje účinky dalších bylin. Zázvor má silně zahřívající efekt, podporuje trávení, stimuluje oběhový systém a působí jako prevence nachlazení. Snažte se jej proto zařazovat pravidelně každý den. Podle ájurvédy je nejlepší využívat čerstvý zázvor jako prevenci a po sušeném sáhnout při respiračních nebo neurologických potížích. Pokud zázvor kvůli jeho štiplavé chuti nevyhledáváte, vyzkoušejte esenciální olej, který si můžete přidat do koupele nebo do aromalampy. Při respiračních problémech můžete inhalovat výpary esenciálního oleje, který přidáte do horké vody.

Hřebíček
Hřebíček má také silný zahřívající účinek na organismus. Ájurvéda ho využívá pro léčbu běžných zdravotních obtíží. Možná jste zaznamenali, že má výrazné antiseptické účinky, to znamená, že působí jako slabá dezinfekce na površích sliznic či na kůži. Z tohoto důvodu bývá užitečnou součástí olejů, kterými můžete zkuste potírat například dětské dásně při růstu zubů nebo citlivé dásně při problémech s paradentózou. Využití hřebíčku je velmi různorodé. V ájurvédě se využívá především olej z hřebíčku, a to jako podpora trávení a slabá dezinfekce. Také má antibakteriální účinky, proto se hodí jako podpůrná léčba všech zánětlivých onemocněních. Nezáleží na tom, zda použijete celý, nebo drcený. Kromě toho jej lze zařadit do sladkých i pikantních pokrmů.

TIP
Namíchejte si směs zahřívajícího koření a přidejte si ho večer do sklenice vlažného mléka. Budete se cítit skvěle a navíc předejdete problémům s nespavostí.

Skořice
K podzimu a ke všem chladným dnům neodmyslitelně patří skořice. Možná si ji spojujete s Vánoci, kdy její charakteristické aroma provoní celý dům. Věděli jste ale, že nejenom skvěle chutná, zahřeje vaše tělo a navíc má léčivé účinky? Ájurvéda hovoří o skořici v souvislosti s prevencí chřipky a zažívacích problémů. Zejména na podzim se snažte připravit si k snídani vydatnou kaši, do které přijdete špetku skořice. Ochráníte se před virovým onemocněním a příjemně zahřejete organismus na celý den. Ale pozor, v těhotenství se skořici obloukem vyhněte, může poškodit plod. Stejně tak se vyvarujte nadměrné konzumaci, která může při dlouhodobém užívání zatížit ledviny.

TIP
Nejvhodnější je užívání celé skořice. Před konzumací si kousek namelte a ihned spotřebujte. Po delší době ztrácí nejenom aroma, ale také své léčivé účinky.

tip redakce ▾
 
Img

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového čaje řadu méně či více překvapivých účinků...

Pepř
Nenechte se mýlit, tentokrát nebude řeč o druhu, který je běžnou součástí vaší kuchyně. Ájurvéda využívá takzvaný pipal, pepř dlouhý. Ten má mnohem výraznější chuť a účinky. Stejně jako ostatní zahřívající koření, i pepř má pozitivní účinky na zažívání a léčbu dechových obtíží. Při chronickém kašli si můžete připravit čaj, do kterého pro příjemnější konzumaci přidejte lžičku medu. Nezapomínejte, že med ztrácí své léčebné účinky, jakmile přesáhne teplotu 40 °C, nepřidávejte ho proto hned, ale těsně před konzumací. Pepř je součástí tradičních indických čajů, které se podávají v chladných dnech. Má schopnost okamžitě zahřát organismus a funguje v tomto směru stejně jako alkohol, který ovšem ájurvéda zcela zavrhuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...