Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř
zdroj: Adobe Stock

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také ve vhodně sestaveném jídelníčku, který se opírá o přírodní zákony a samozřejmě o vaše potřeby. Zkuste do svých pokrmů zařadit tyto typy koření a zahřejete se zevnitř.

Zázvor
Kořen zázvoru je jedním z nejcennějších léčivých potravin. Je obsažen v mnohých kořenících směsích a v Indii je přirozenou součástí většiny tradičních pokrmů. Po staletí se zde traduje přísloví, že „neexistuje léku bez špetky zázvoru“. Ájurvéda vychází z předpokladu, že je zázvor nejenom léčivý sám o sobě, ale zároveň zvyšuje účinky dalších bylin. Zázvor má silně zahřívající efekt, podporuje trávení, stimuluje oběhový systém a působí jako prevence nachlazení. Snažte se jej proto zařazovat pravidelně každý den. Podle ájurvédy je nejlepší využívat čerstvý zázvor jako prevenci a po sušeném sáhnout při respiračních nebo neurologických potížích. Pokud zázvor kvůli jeho štiplavé chuti nevyhledáváte, vyzkoušejte esenciální olej, který si můžete přidat do koupele nebo do aromalampy. Při respiračních problémech můžete inhalovat výpary esenciálního oleje, který přidáte do horké vody.

Hřebíček
Hřebíček má také silný zahřívající účinek na organismus. Ájurvéda ho využívá pro léčbu běžných zdravotních obtíží. Možná jste zaznamenali, že má výrazné antiseptické účinky, to znamená, že působí jako slabá dezinfekce na površích sliznic či na kůži. Z tohoto důvodu bývá užitečnou součástí olejů, kterými můžete zkuste potírat například dětské dásně při růstu zubů nebo citlivé dásně při problémech s paradentózou. Využití hřebíčku je velmi různorodé. V ájurvédě se využívá především olej z hřebíčku, a to jako podpora trávení a slabá dezinfekce. Také má antibakteriální účinky, proto se hodí jako podpůrná léčba všech zánětlivých onemocněních. Nezáleží na tom, zda použijete celý, nebo drcený. Kromě toho jej lze zařadit do sladkých i pikantních pokrmů.

TIP
Namíchejte si směs zahřívajícího koření a přidejte si ho večer do sklenice vlažného mléka. Budete se cítit skvěle a navíc předejdete problémům s nespavostí.

Skořice
K podzimu a ke všem chladným dnům neodmyslitelně patří skořice. Možná si ji spojujete s Vánoci, kdy její charakteristické aroma provoní celý dům. Věděli jste ale, že nejenom skvěle chutná, zahřeje vaše tělo a navíc má léčivé účinky? Ájurvéda hovoří o skořici v souvislosti s prevencí chřipky a zažívacích problémů. Zejména na podzim se snažte připravit si k snídani vydatnou kaši, do které přijdete špetku skořice. Ochráníte se před virovým onemocněním a příjemně zahřejete organismus na celý den. Ale pozor, v těhotenství se skořici obloukem vyhněte, může poškodit plod. Stejně tak se vyvarujte nadměrné konzumaci, která může při dlouhodobém užívání zatížit ledviny.

TIP
Nejvhodnější je užívání celé skořice. Před konzumací si kousek namelte a ihned spotřebujte. Po delší době ztrácí nejenom aroma, ale také své léčivé účinky.

Pepř
Nenechte se mýlit, tentokrát nebude řeč o druhu, který je běžnou součástí vaší kuchyně. Ájurvéda využívá takzvaný pipal, pepř dlouhý. Ten má mnohem výraznější chuť a účinky. Stejně jako ostatní zahřívající koření, i pepř má pozitivní účinky na zažívání a léčbu dechových obtíží. Při chronickém kašli si můžete připravit čaj, do kterého pro příjemnější konzumaci přidejte lžičku medu. Nezapomínejte, že med ztrácí své léčebné účinky, jakmile přesáhne teplotu 40 °C, nepřidávejte ho proto hned, ale těsně před konzumací. Pepř je součástí tradičních indických čajů, které se podávají v chladných dnech. Má schopnost okamžitě zahřát organismus a funguje v tomto směru stejně jako alkohol, který ovšem ájurvéda zcela zavrhuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...