Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř
zdroj: Adobe Stock

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také ve vhodně sestaveném jídelníčku, který se opírá o přírodní zákony a samozřejmě o vaše potřeby. Zkuste do svých pokrmů zařadit tyto typy koření a zahřejete se zevnitř.

Zázvor
Kořen zázvoru je jedním z nejcennějších léčivých potravin. Je obsažen v mnohých kořenících směsích a v Indii je přirozenou součástí většiny tradičních pokrmů. Po staletí se zde traduje přísloví, že „neexistuje léku bez špetky zázvoru“. Ájurvéda vychází z předpokladu, že je zázvor nejenom léčivý sám o sobě, ale zároveň zvyšuje účinky dalších bylin. Zázvor má silně zahřívající efekt, podporuje trávení, stimuluje oběhový systém a působí jako prevence nachlazení. Snažte se jej proto zařazovat pravidelně každý den. Podle ájurvédy je nejlepší využívat čerstvý zázvor jako prevenci a po sušeném sáhnout při respiračních nebo neurologických potížích. Pokud zázvor kvůli jeho štiplavé chuti nevyhledáváte, vyzkoušejte esenciální olej, který si můžete přidat do koupele nebo do aromalampy. Při respiračních problémech můžete inhalovat výpary esenciálního oleje, který přidáte do horké vody.

Hřebíček
Hřebíček má také silný zahřívající účinek na organismus. Ájurvéda ho využívá pro léčbu běžných zdravotních obtíží. Možná jste zaznamenali, že má výrazné antiseptické účinky, to znamená, že působí jako slabá dezinfekce na površích sliznic či na kůži. Z tohoto důvodu bývá užitečnou součástí olejů, kterými můžete zkuste potírat například dětské dásně při růstu zubů nebo citlivé dásně při problémech s paradentózou. Využití hřebíčku je velmi různorodé. V ájurvédě se využívá především olej z hřebíčku, a to jako podpora trávení a slabá dezinfekce. Také má antibakteriální účinky, proto se hodí jako podpůrná léčba všech zánětlivých onemocněních. Nezáleží na tom, zda použijete celý, nebo drcený. Kromě toho jej lze zařadit do sladkých i pikantních pokrmů.

TIP
Namíchejte si směs zahřívajícího koření a přidejte si ho večer do sklenice vlažného mléka. Budete se cítit skvěle a navíc předejdete problémům s nespavostí.

Skořice
K podzimu a ke všem chladným dnům neodmyslitelně patří skořice. Možná si ji spojujete s Vánoci, kdy její charakteristické aroma provoní celý dům. Věděli jste ale, že nejenom skvěle chutná, zahřeje vaše tělo a navíc má léčivé účinky? Ájurvéda hovoří o skořici v souvislosti s prevencí chřipky a zažívacích problémů. Zejména na podzim se snažte připravit si k snídani vydatnou kaši, do které přijdete špetku skořice. Ochráníte se před virovým onemocněním a příjemně zahřejete organismus na celý den. Ale pozor, v těhotenství se skořici obloukem vyhněte, může poškodit plod. Stejně tak se vyvarujte nadměrné konzumaci, která může při dlouhodobém užívání zatížit ledviny.

TIP
Nejvhodnější je užívání celé skořice. Před konzumací si kousek namelte a ihned spotřebujte. Po delší době ztrácí nejenom aroma, ale také své léčivé účinky.

tip redakce ▾
 
Img

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového čaje řadu méně či více překvapivých účinků...

Pepř
Nenechte se mýlit, tentokrát nebude řeč o druhu, který je běžnou součástí vaší kuchyně. Ájurvéda využívá takzvaný pipal, pepř dlouhý. Ten má mnohem výraznější chuť a účinky. Stejně jako ostatní zahřívající koření, i pepř má pozitivní účinky na zažívání a léčbu dechových obtíží. Při chronickém kašli si můžete připravit čaj, do kterého pro příjemnější konzumaci přidejte lžičku medu. Nezapomínejte, že med ztrácí své léčebné účinky, jakmile přesáhne teplotu 40 °C, nepřidávejte ho proto hned, ale těsně před konzumací. Pepř je součástí tradičních indických čajů, které se podávají v chladných dnech. Má schopnost okamžitě zahřát organismus a funguje v tomto směru stejně jako alkohol, který ovšem ájurvéda zcela zavrhuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...