Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může znít název „datle“ poněkud exoticky, pravdou je, že u nás každým dnem stále více zdomácňují. A má to hned několik důvodů….
Datle jsou plody rostliny zvané datlovník pravý, který roste v subtropických a tropických oblastech. Mladé a čerstvé jsou žluté, poté, co dozrají a usuší se, ale se ale datle zbarví do tmavohněda, což je odstín, který u nich vnímáme jako typický. Konzumují se čerstvé i sušené, slouží jako základ většiny raw tyčinek nebo nepečených dortů, používají se k doslazování dezertů i k výrobě zdravého cukroví. A snadno z nich vyrobíte pastu nebo sirup, které dodají pokrmům lahodnou karamelovou chuť.
Ideální svačina (nejen) pro sportovce
Pro nízký obsah vody a až 70% podíl cukrů fungují datle jako skvělý zdroj energie, takže jsou ceněny především sportovci, kteří je před výkonem mohou slupnout jako zdravou a výživnou svačinu. Datle mají navíc velkou výhodu v tom, že jsou zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru, jejž tělu dodají, a díky tomu mají i výrazně nižší glykemický index než jiná sladidla.
Povoleny i lidem se zvýšenou hladinou cukru v krvi
To v praxi znamená, že když si zobnete datle, budete mít sílu (díky cukrům) a zároveň se budete cítit více sytí (kvůli vláknině) a nebudete mít takové nutkání sníst jich plnou misku, jako by tomu bylo například u oříšků v čokoládě nebo bonbonů. Zároveň jsou datle nebo datlový sirup či pasta v omezeném množství vhodné i pro jedince se zvýšenou hladinou cukru v krvi, kterým se konzumace jiných typů sladidel nedoporučuje.
Zdroj cenných minerálů a stopových prvků
Kromě toho, že datle prospívají sportovcům svým vhodným nutričním profilem se ale mohou pyšnit i dalším nutričním bohatstvím, které z nich dělá ideální potravinu pro každého, kdo si rád pochutná na sladké a zároveň zdravé laskomině. Datle jsou bohaté na cenné minerály a stopové prvky jako jsou draslík, železo, hořčík, selen nebo zinek. Nabízí rovněž vitaminy skupiny B – konkrétně B3 niacin a B6 pyridoxin.
Prospěšné antibakteriální vlastnosti
Vedle přírodních cukrů, vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků dodají datle také poměrně hojné množství fenolových sloučenin, které společně s jejich dozráváním vykazují značné antioxidační účinky. To znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály a kromě toho dávají k dispozici i antibakteriální vlastnosti, podle některých výzkumů dokonce i ve vyšším měřítku než starý dobrý a známý med.
Co s datlemi v kuchyni
Datle můžete koupit čerstvé nebo sušené, pozor byste si měli dávat na organický původ datlí, po němž je třeba se pídit i v případě, že chcete koupit datlovou pastu nebo datlový sirup. Oba produkty ale můžete vytvořit i sami doma, když datle na chvíli namočíte a rozmixujete do konzistence pasty nebo sirupu (přidáte více vody). Jak datle, tak sirup či pasta poslouží jako základ zdravých sladkostí typu raw tyčinek a nepečených dortů, můžete s nimi sladit místo cukru, zdobit s nimi kaše, dezerty či moučníky, nebo je zobat jen tak a vychutnávat jejich jemnou karamelovou chuť.
Zdroj: superfoodly.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál