Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může znít název „datle“ poněkud exoticky, pravdou je, že u nás každým dnem stále více zdomácňují. A má to hned několik důvodů….

Datle jsou plody rostliny zvané datlovník pravý, který roste v subtropických a tropických oblastech. Mladé a čerstvé jsou žluté, poté, co dozrají a usuší se, ale se ale datle zbarví do tmavohněda, což je odstín, který u nich vnímáme jako typický. Konzumují se čerstvé i sušené, slouží jako základ většiny raw tyčinek nebo nepečených dortů, používají se k doslazování dezertů i k výrobě zdravého cukroví. A snadno z nich vyrobíte pastu nebo sirup, které dodají pokrmům lahodnou karamelovou chuť.

Ideální svačina (nejen) pro sportovce
Pro nízký obsah vody a až 70% podíl cukrů fungují datle jako skvělý zdroj energie, takže jsou ceněny především sportovci, kteří je před výkonem mohou slupnout jako zdravou a výživnou svačinu. Datle mají navíc velkou výhodu v tom, že jsou zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru, jejž tělu dodají, a díky tomu mají i výrazně nižší glykemický index než jiná sladidla.

Povoleny i lidem se zvýšenou hladinou cukru v krvi
To v praxi znamená, že když si zobnete datle, budete mít sílu (díky cukrům) a zároveň se budete cítit více sytí (kvůli vláknině) a nebudete mít takové nutkání sníst jich plnou misku, jako by tomu bylo například u oříšků v čokoládě nebo bonbonů. Zároveň jsou datle nebo datlový sirup či pasta v omezeném množství vhodné i pro jedince se zvýšenou hladinou cukru v krvi, kterým se konzumace jiných typů sladidel nedoporučuje.

Zdroj cenných minerálů a stopových prvků
Kromě toho, že datle prospívají sportovcům svým vhodným nutričním profilem se ale mohou pyšnit i dalším nutričním bohatstvím, které z nich dělá ideální potravinu pro každého, kdo si rád pochutná na sladké a zároveň zdravé laskomině. Datle jsou bohaté na cenné minerály a stopové prvky jako jsou draslík, železo, hořčík, selen nebo zinek. Nabízí rovněž vitaminy skupiny B – konkrétně B3 niacin a B6 pyridoxin.

Prospěšné antibakteriální vlastnosti
Vedle přírodních cukrů, vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků dodají datle také poměrně hojné množství fenolových sloučenin, které společně s jejich dozráváním vykazují značné antioxidační účinky. To znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály a kromě toho dávají k dispozici i antibakteriální vlastnosti, podle některých výzkumů dokonce i ve vyšším měřítku než starý dobrý a známý med.

Co s datlemi v kuchyni
Datle můžete koupit čerstvé nebo sušené, pozor byste si měli dávat na organický původ datlí, po němž je třeba se pídit i v případě, že chcete koupit datlovou pastu nebo datlový sirup. Oba produkty ale můžete vytvořit i sami doma, když datle na chvíli namočíte a rozmixujete do konzistence pasty nebo sirupu (přidáte více vody). Jak datle, tak sirup či pasta poslouží jako základ zdravých sladkostí typu raw tyčinek a nepečených dortů, můžete s nimi sladit místo cukru, zdobit s nimi kaše, dezerty či moučníky, nebo je zobat jen tak a vychutnávat jejich jemnou karamelovou chuť.

Zdroj: superfoodly.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem organismu. Reguluje nejdůležitější metabolické procesy, přispívá k normální...

Čtěte dál
Blahodárná Epsomská sůl – připravte si z ní lázeň a dopřejte si její účinky

Blahodárná Epsomská sůl – připravte si z ní lázeň a dopřejte si její účinky

Bílé krystaly připomínající potravinářskou sůl jsou vyhledávané pro mnoho zdravotních i kosmetických výhod. Epsomská sůl, nazývaná...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Nedostatku vápníku se bohužel nevyhneme jenom tím, že jej budeme ve stravě dostatečně přijímat. Je totiž třeba myslet na to, že některé...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Trpíte únavou, křečemi nebo tiky v oku? Chybí vám důležitý minerál!

Trpíte únavou, křečemi nebo tiky v oku? Chybí vám důležitý minerál!

Minerály si naše tělo nedokáže samo vytvořit, jsme tedy závislí na jejich příjmu stravou. Jinak tomu není ani v případě hořčíku, který...