Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může znít název „datle“ poněkud exoticky, pravdou je, že u nás každým dnem stále více zdomácňují. A má to hned několik důvodů….

Datle jsou plody rostliny zvané datlovník pravý, který roste v subtropických a tropických oblastech. Mladé a čerstvé jsou žluté, poté, co dozrají a usuší se, ale se ale datle zbarví do tmavohněda, což je odstín, který u nich vnímáme jako typický. Konzumují se čerstvé i sušené, slouží jako základ většiny raw tyčinek nebo nepečených dortů, používají se k doslazování dezertů i k výrobě zdravého cukroví. A snadno z nich vyrobíte pastu nebo sirup, které dodají pokrmům lahodnou karamelovou chuť.

Ideální svačina (nejen) pro sportovce
Pro nízký obsah vody a až 70% podíl cukrů fungují datle jako skvělý zdroj energie, takže jsou ceněny především sportovci, kteří je před výkonem mohou slupnout jako zdravou a výživnou svačinu. Datle mají navíc velkou výhodu v tom, že jsou zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru, jejž tělu dodají, a díky tomu mají i výrazně nižší glykemický index než jiná sladidla.

Povoleny i lidem se zvýšenou hladinou cukru v krvi
To v praxi znamená, že když si zobnete datle, budete mít sílu (díky cukrům) a zároveň se budete cítit více sytí (kvůli vláknině) a nebudete mít takové nutkání sníst jich plnou misku, jako by tomu bylo například u oříšků v čokoládě nebo bonbonů. Zároveň jsou datle nebo datlový sirup či pasta v omezeném množství vhodné i pro jedince se zvýšenou hladinou cukru v krvi, kterým se konzumace jiných typů sladidel nedoporučuje.

Zdroj cenných minerálů a stopových prvků
Kromě toho, že datle prospívají sportovcům svým vhodným nutričním profilem se ale mohou pyšnit i dalším nutričním bohatstvím, které z nich dělá ideální potravinu pro každého, kdo si rád pochutná na sladké a zároveň zdravé laskomině. Datle jsou bohaté na cenné minerály a stopové prvky jako jsou draslík, železo, hořčík, selen nebo zinek. Nabízí rovněž vitaminy skupiny B – konkrétně B3 niacin a B6 pyridoxin.

Prospěšné antibakteriální vlastnosti
Vedle přírodních cukrů, vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků dodají datle také poměrně hojné množství fenolových sloučenin, které společně s jejich dozráváním vykazují značné antioxidační účinky. To znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály a kromě toho dávají k dispozici i antibakteriální vlastnosti, podle některých výzkumů dokonce i ve vyšším měřítku než starý dobrý a známý med.

Co s datlemi v kuchyni
Datle můžete koupit čerstvé nebo sušené, pozor byste si měli dávat na organický původ datlí, po němž je třeba se pídit i v případě, že chcete koupit datlovou pastu nebo datlový sirup. Oba produkty ale můžete vytvořit i sami doma, když datle na chvíli namočíte a rozmixujete do konzistence pasty nebo sirupu (přidáte více vody). Jak datle, tak sirup či pasta poslouží jako základ zdravých sladkostí typu raw tyčinek a nepečených dortů, můžete s nimi sladit místo cukru, zdobit s nimi kaše, dezerty či moučníky, nebo je zobat jen tak a vychutnávat jejich jemnou karamelovou chuť.

Zdroj: superfoodly.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní sklovině. Jak těmto komplikacím předcházet? Základem je správná a...

Čtěte dál
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Trpíte únavou, křečemi nebo tiky v oku? Chybí vám důležitý minerál!

Trpíte únavou, křečemi nebo tiky v oku? Chybí vám důležitý minerál!

Minerály si naše tělo nedokáže samo vytvořit, jsme tedy závislí na jejich příjmu stravou. Jinak tomu není ani v případě hořčíku, který...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....
Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Téma pocení se poslední dny jistě skloňuje ve všech pádech. A jinak tomu nejspíš nebude ani během dalších horkých dnů. Může tedy přijít...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud...
Železo dodává sílu, energii i zdravou barvu – vstřebání z potravin má však svá pravidla

Železo dodává sílu, energii i zdravou barvu – vstřebání z potravin má však svá pravidla

Navzdory dnešní době hojnosti se stále velmi často setkáváme s nedostatkem železa v organismu. Problém se však netýká jen veganů či...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...