Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může znít název „datle“ poněkud exoticky, pravdou je, že u nás každým dnem stále více zdomácňují. A má to hned několik důvodů….

Datle jsou plody rostliny zvané datlovník pravý, který roste v subtropických a tropických oblastech. Mladé a čerstvé jsou žluté, poté, co dozrají a usuší se, ale se ale datle zbarví do tmavohněda, což je odstín, který u nich vnímáme jako typický. Konzumují se čerstvé i sušené, slouží jako základ většiny raw tyčinek nebo nepečených dortů, používají se k doslazování dezertů i k výrobě zdravého cukroví. A snadno z nich vyrobíte pastu nebo sirup, které dodají pokrmům lahodnou karamelovou chuť.

Ideální svačina (nejen) pro sportovce
Pro nízký obsah vody a až 70% podíl cukrů fungují datle jako skvělý zdroj energie, takže jsou ceněny především sportovci, kteří je před výkonem mohou slupnout jako zdravou a výživnou svačinu. Datle mají navíc velkou výhodu v tom, že jsou zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru, jejž tělu dodají, a díky tomu mají i výrazně nižší glykemický index než jiná sladidla.

Povoleny i lidem se zvýšenou hladinou cukru v krvi
To v praxi znamená, že když si zobnete datle, budete mít sílu (díky cukrům) a zároveň se budete cítit více sytí (kvůli vláknině) a nebudete mít takové nutkání sníst jich plnou misku, jako by tomu bylo například u oříšků v čokoládě nebo bonbonů. Zároveň jsou datle nebo datlový sirup či pasta v omezeném množství vhodné i pro jedince se zvýšenou hladinou cukru v krvi, kterým se konzumace jiných typů sladidel nedoporučuje.

Zdroj cenných minerálů a stopových prvků
Kromě toho, že datle prospívají sportovcům svým vhodným nutričním profilem se ale mohou pyšnit i dalším nutričním bohatstvím, které z nich dělá ideální potravinu pro každého, kdo si rád pochutná na sladké a zároveň zdravé laskomině. Datle jsou bohaté na cenné minerály a stopové prvky jako jsou draslík, železo, hořčík, selen nebo zinek. Nabízí rovněž vitaminy skupiny B – konkrétně B3 niacin a B6 pyridoxin.

Prospěšné antibakteriální vlastnosti
Vedle přírodních cukrů, vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků dodají datle také poměrně hojné množství fenolových sloučenin, které společně s jejich dozráváním vykazují značné antioxidační účinky. To znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály a kromě toho dávají k dispozici i antibakteriální vlastnosti, podle některých výzkumů dokonce i ve vyšším měřítku než starý dobrý a známý med.

Co s datlemi v kuchyni
Datle můžete koupit čerstvé nebo sušené, pozor byste si měli dávat na organický původ datlí, po němž je třeba se pídit i v případě, že chcete koupit datlovou pastu nebo datlový sirup. Oba produkty ale můžete vytvořit i sami doma, když datle na chvíli namočíte a rozmixujete do konzistence pasty nebo sirupu (přidáte více vody). Jak datle, tak sirup či pasta poslouží jako základ zdravých sladkostí typu raw tyčinek a nepečených dortů, můžete s nimi sladit místo cukru, zdobit s nimi kaše, dezerty či moučníky, nebo je zobat jen tak a vychutnávat jejich jemnou karamelovou chuť.

Zdroj: superfoodly.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Řada úrazů, které se každoročně stanou lidem při sportování, se vůbec přihodit nemusí a dojde k nim jen proto, že dostatečně nedbají vlastní ochrany. Současné sportovní vybavení a ochranné pomůcky nás...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Trápí vás, že si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě? Neumíte si představit oběd bez sladké tečky? Po něčem sladkém většinou...
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...