Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak
zdroj: Adobe Stock

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům si vydobyla dokonce post formy potravinového doplňku. Tak moc prospěšná může být. V čem tkví její kouzlo?

Přirozená podpora imunity
Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů, díky kterým se může významně podílet na posílení imunity. Za snad nejvýznamnější jsou považovány betaglukany, které dokáží při pravidelné konzumaci v dostatečně významném množství podpořit odolnost proti infekcím a příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. Součástí čerstvé plodnice je i antibioticky působící látka pleurotin. Pro její pozitivní účinky ji dokonce doporučuje i celá řada předních imunologů.

Antioxidační účinky potvrzené odbornými výzkumy
Slyšeli jste někdy o tom, že je hlíva ústřičná elixír věčného mládí? Částečně je to pravda, a to díky významné podpoře antioxidační kapacity organismu. Kombinací prospěšných látek je hlíva schopná zpomalit proces stárnutí. Má prokazatelné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Díky tomu bude vaše tělo více odolné vůči všem běžným onemocněním a problémy spojené s věkem se vám budou obloukem vyhýbat. Je to tedy potravina, která se na podzim více než hodí.

Lék na vaše srdce
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo problémy s cholesterolem, sáhněte po kapslích z hlívy ústřičné. Poskytnou vám přírodní podporu, která skvěle doplní vaši stávající léčbu, popřípadě ji po určitém čase zcela nahradí. Rozsáhlé studie prokázaly, že hladina cholesterolu zůstane v normě i po vysazení. Samozřejmě v tomto případě platí, že základem je dodržování správné životosprávy. Dlouhodobé užívání snižuje poškození cév a podporuje činnost srdce. Naopak pravidelné konzumaci hlívy i v podobě kapslí se vyhněte v případě, kdy trpíte nízkým krevním tlakem. Občasné konzumace se ale určitě obávat nemusíte.

tip redakce ▾
 
Img

Chcete opravdu posílit svou imunitu? Pak musíte kromě stravy změnit i něco jiného

Imunita zastřešuje celou lidskou fyziologii. Je to tenké a křehké vlákno, které se line celým tělem. Každá malá trhlinka se někde jinde může projevit. Imunita je citlivá a vyžaduje...

Využití v kuchyni
Klobouky hlívy ústřičné se nejčastěji využívají při přípravě polévek a omáček nebo si ji můžete pouze jednoduše podusit a podávat jako přílohu k masu. Nebojte se ale i hlívou občas nahradit maso a připravit si poctivý guláš z hlívy. Recept zůstane stejný, jen vodu nahraďte vývarem, protože hlíva sama o sobě nemá příliš výraznou chuť. Populární je také „dršťková“ polévka nebo stará dobrá smaženice z hlívy. Všechny tyto pokrmy vás jednoznačně na podzim zahřejí a uspokojí.

Pravidelnou konzumací této houby vašemu tělu můžete tedy jenom přilepšit. Pokud vám houby jak se říká nevoní, sáhněte po doplňku stravy s obsahem extraktů hlívy. Pečlivě však čtěte složení a vybírejte takové, které obsahují výhradně sušenou houbu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...