Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak
zdroj: Adobe Stock

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům si vydobyla dokonce post formy potravinového doplňku. Tak moc prospěšná může být. V čem tkví její kouzlo?

Přirozená podpora imunity
Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů, díky kterým se může významně podílet na posílení imunity. Za snad nejvýznamnější jsou považovány betaglukany, které dokáží při pravidelné konzumaci v dostatečně významném množství podpořit odolnost proti infekcím a příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. Součástí čerstvé plodnice je i antibioticky působící látka pleurotin. Pro její pozitivní účinky ji dokonce doporučuje i celá řada předních imunologů.

Antioxidační účinky potvrzené odbornými výzkumy
Slyšeli jste někdy o tom, že je hlíva ústřičná elixír věčného mládí? Částečně je to pravda, a to díky významné podpoře antioxidační kapacity organismu. Kombinací prospěšných látek je hlíva schopná zpomalit proces stárnutí. Má prokazatelné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Díky tomu bude vaše tělo více odolné vůči všem běžným onemocněním a problémy spojené s věkem se vám budou obloukem vyhýbat. Je to tedy potravina, která se na podzim více než hodí.

Lék na vaše srdce
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo problémy s cholesterolem, sáhněte po kapslích z hlívy ústřičné. Poskytnou vám přírodní podporu, která skvěle doplní vaši stávající léčbu, popřípadě ji po určitém čase zcela nahradí. Rozsáhlé studie prokázaly, že hladina cholesterolu zůstane v normě i po vysazení. Samozřejmě v tomto případě platí, že základem je dodržování správné životosprávy. Dlouhodobé užívání snižuje poškození cév a podporuje činnost srdce. Naopak pravidelné konzumaci hlívy i v podobě kapslí se vyhněte v případě, kdy trpíte nízkým krevním tlakem. Občasné konzumace se ale určitě obávat nemusíte.

tip redakce ▾
 
Img

Chcete opravdu posílit svou imunitu? Pak musíte kromě stravy změnit i něco jiného

Imunita zastřešuje celou lidskou fyziologii. Je to tenké a křehké vlákno, které se line celým tělem. Každá malá trhlinka se někde jinde může projevit. Imunita je citlivá a vyžaduje...

Využití v kuchyni
Klobouky hlívy ústřičné se nejčastěji využívají při přípravě polévek a omáček nebo si ji můžete pouze jednoduše podusit a podávat jako přílohu k masu. Nebojte se ale i hlívou občas nahradit maso a připravit si poctivý guláš z hlívy. Recept zůstane stejný, jen vodu nahraďte vývarem, protože hlíva sama o sobě nemá příliš výraznou chuť. Populární je také „dršťková“ polévka nebo stará dobrá smaženice z hlívy. Všechny tyto pokrmy vás jednoznačně na podzim zahřejí a uspokojí.

Pravidelnou konzumací této houby vašemu tělu můžete tedy jenom přilepšit. Pokud vám houby jak se říká nevoní, sáhněte po doplňku stravy s obsahem extraktů hlívy. Pečlivě však čtěte složení a vybírejte takové, které obsahují výhradně sušenou houbu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...