Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak
zdroj: Adobe Stock

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům si vydobyla dokonce post formy potravinového doplňku. Tak moc prospěšná může být. V čem tkví její kouzlo?

Přirozená podpora imunity
Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů, díky kterým se může významně podílet na posílení imunity. Za snad nejvýznamnější jsou považovány betaglukany, které dokáží při pravidelné konzumaci v dostatečně významném množství podpořit odolnost proti infekcím a příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. Součástí čerstvé plodnice je i antibioticky působící látka pleurotin. Pro její pozitivní účinky ji dokonce doporučuje i celá řada předních imunologů.

Antioxidační účinky potvrzené odbornými výzkumy
Slyšeli jste někdy o tom, že je hlíva ústřičná elixír věčného mládí? Částečně je to pravda, a to díky významné podpoře antioxidační kapacity organismu. Kombinací prospěšných látek je hlíva schopná zpomalit proces stárnutí. Má prokazatelné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Díky tomu bude vaše tělo více odolné vůči všem běžným onemocněním a problémy spojené s věkem se vám budou obloukem vyhýbat. Je to tedy potravina, která se na podzim více než hodí.

Lék na vaše srdce
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo problémy s cholesterolem, sáhněte po kapslích z hlívy ústřičné. Poskytnou vám přírodní podporu, která skvěle doplní vaši stávající léčbu, popřípadě ji po určitém čase zcela nahradí. Rozsáhlé studie prokázaly, že hladina cholesterolu zůstane v normě i po vysazení. Samozřejmě v tomto případě platí, že základem je dodržování správné životosprávy. Dlouhodobé užívání snižuje poškození cév a podporuje činnost srdce. Naopak pravidelné konzumaci hlívy i v podobě kapslí se vyhněte v případě, kdy trpíte nízkým krevním tlakem. Občasné konzumace se ale určitě obávat nemusíte.

tip redakce ▾
 
Img

Chcete opravdu posílit svou imunitu? Pak musíte kromě stravy změnit i něco jiného

Imunita zastřešuje celou lidskou fyziologii. Je to tenké a křehké vlákno, které se line celým tělem. Každá malá trhlinka se někde jinde může projevit. Imunita je citlivá a vyžaduje...

Využití v kuchyni
Klobouky hlívy ústřičné se nejčastěji využívají při přípravě polévek a omáček nebo si ji můžete pouze jednoduše podusit a podávat jako přílohu k masu. Nebojte se ale i hlívou občas nahradit maso a připravit si poctivý guláš z hlívy. Recept zůstane stejný, jen vodu nahraďte vývarem, protože hlíva sama o sobě nemá příliš výraznou chuť. Populární je také „dršťková“ polévka nebo stará dobrá smaženice z hlívy. Všechny tyto pokrmy vás jednoznačně na podzim zahřejí a uspokojí.

Pravidelnou konzumací této houby vašemu tělu můžete tedy jenom přilepšit. Pokud vám houby jak se říká nevoní, sáhněte po doplňku stravy s obsahem extraktů hlívy. Pečlivě však čtěte složení a vybírejte takové, které obsahují výhradně sušenou houbu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...