Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům si vydobyla dokonce post formy potravinového doplňku. Tak moc prospěšná může být. V čem tkví její kouzlo?
Přirozená podpora imunity
Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů, díky kterým se může významně podílet na posílení imunity. Za snad nejvýznamnější jsou považovány betaglukany, které dokáží při pravidelné konzumaci v dostatečně významném množství podpořit odolnost proti infekcím a příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. Součástí čerstvé plodnice je i antibioticky působící látka pleurotin. Pro její pozitivní účinky ji dokonce doporučuje i celá řada předních imunologů.
Antioxidační účinky potvrzené odbornými výzkumy
Slyšeli jste někdy o tom, že je hlíva ústřičná elixír věčného mládí? Částečně je to pravda, a to díky významné podpoře antioxidační kapacity organismu. Kombinací prospěšných látek je hlíva schopná zpomalit proces stárnutí. Má prokazatelné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Díky tomu bude vaše tělo více odolné vůči všem běžným onemocněním a problémy spojené s věkem se vám budou obloukem vyhýbat. Je to tedy potravina, která se na podzim více než hodí.
Lék na vaše srdce
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo problémy s cholesterolem, sáhněte po kapslích z hlívy ústřičné. Poskytnou vám přírodní podporu, která skvěle doplní vaši stávající léčbu, popřípadě ji po určitém čase zcela nahradí. Rozsáhlé studie prokázaly, že hladina cholesterolu zůstane v normě i po vysazení. Samozřejmě v tomto případě platí, že základem je dodržování správné životosprávy. Dlouhodobé užívání snižuje poškození cév a podporuje činnost srdce. Naopak pravidelné konzumaci hlívy i v podobě kapslí se vyhněte v případě, kdy trpíte nízkým krevním tlakem. Občasné konzumace se ale určitě obávat nemusíte.
Využití v kuchyni
Klobouky hlívy ústřičné se nejčastěji využívají při přípravě polévek a omáček nebo si ji můžete pouze jednoduše podusit a podávat jako přílohu k masu. Nebojte se ale i hlívou občas nahradit maso a připravit si poctivý guláš z hlívy. Recept zůstane stejný, jen vodu nahraďte vývarem, protože hlíva sama o sobě nemá příliš výraznou chuť. Populární je také „dršťková“ polévka nebo stará dobrá smaženice z hlívy. Všechny tyto pokrmy vás jednoznačně na podzim zahřejí a uspokojí.
Pravidelnou konzumací této houby vašemu tělu můžete tedy jenom přilepšit. Pokud vám houby jak se říká nevoní, sáhněte po doplňku stravy s obsahem extraktů hlívy. Pečlivě však čtěte složení a vybírejte takové, které obsahují výhradně sušenou houbu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál