Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter a Římané zase s Bacchem, bohem vína a nespoutaného života. Co je na fících tak výjimečného, že jsou od pradávna takovým způsobem oslavovány?
Nejsou typickým ovocem, což zjistíte hned, jak fík rozkrojíte – když se pečlivě podíváte zjistíte, že jejich vnitřní struktura připomíná květinu, která kvete dovnitř. Fíky nejvíce rostou ve Středomoří a na Středním východě, což má svůj důvod – jedná se o místa, která jsou po většinu roku horká, slunečná a suchá, což je právě podnebí, v němž si fíky libují. A lidé si zase od pradávna libují v konzumaci fíků, což má hned několik příčin.
Jaké výhody fíky přinášejí
Jednou ze skutečností, proč jsou fíky považovány za skvělou součást vyváženého jídelníčku, je fakt, že uspokojují chuť na sladké, a zároveň poskytují mnoho významných zdravotních přínosů. O jaké se jedná a s čím vším mohou fíky pomoci?
1. Sníží vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak známý také jako hypertenze může vést ke komplikacím jako jsou srdeční choroby a mrtvice. Jedním z faktorů, který k němu vede, je nadměrný příjem sodíku a naopak snížená konzumace draslíku. Fíky jsou potravinou bohatou na draslík, díky čemuž mohou pomoci takto vzniklou nerovnováhu napravit.
2. Zlepší trávení
Ke slovu se zase dostává vláknina, jíž jsou fíky plné. Díky ní se mohou stát cenným pomocníkem při potírání nepříjemných průjmů nebo zácp. Kromě vlákniny ovšem zdraví trávicího systému fíky prospívají i jinak – jsou také zdrojem cenných probiotik, které podporují zdraví a vitalitu střevní mikroflóry.
3. Zvýší hustotu kostí
Minerály jako je vápník a draslík mohou spolupracovat při zlepšování hustoty kostí, což může snížit riziko rozvoje nemocí jako je osteoporóza. Studie naznačují, že zejména strava bohatá na draslík může snížit řídnutí kostí a zvýšit jejich pevnost a odolnost. Vápník je zase klíčovou strukturální kostní složkou a jeho zvýšený příjem se tak podílí na zlepšení minerální struktury kostí dětí i dospělých. A fíky jsou bohaté na oba minerály – jak na draslík, tak i na vápník. Proto se dá říci, že jejich pravidelná konzumace prospívá zdraví kostí.
Výjimečné nutriční bohatství
Jednou z hlavních výhod fíků je, že jsou přirozeně bez tuku a bez cholesterolu. Jsou také vynikajícím pramenem vitaminů A a C, hořčíku, železa a zmiňovaného vápníku i draslíku. Ačkoliv jsou velmi zdravé, je třeba mít na paměti, že jsou plné ovocného cukru a ten se při jejich nadužívání může velmi rychle sčítat. Nejezte proto fíky po hrstech a přistupujte k nim jako k mlsu, který je sice zdravý, ale který by se i přesto měl konzumovat s mírou.
Jak s fíky nakládat v kuchyni
Nejlepší je fíky konzumovat jen tak čerstvé jako chutnou a výživnou svačinku, můžete je ale také rozpůlit nebo nakrájet a hodit do salátu nebo položit do sendviče. Když fíky nakrájíte na malé kousky a přimícháte je k těstu, můžete je místo rozinek nebo cukru použít do sladkého chlebíku, sušenek nebo muffinů. Využívají se, podobně jako datle, také při výrobě oblíbených raw tyčinek. Vyzkoušet můžete také lahodný dezert, který je velmi jednoduchý na přípravu – fíky podélně nakrájejte, ochuťte medem a skořicí a pečte v troubě 40 minut.
Zdroje:
webmd.com
bbcgoodfood.com
medicalnewstoday.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
