Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo
zdroj: Shutterstock

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité dbát na vhodnou stravu. V době, kdy potřebujete naplno zapojovat mozek, je totiž strava klíčová. Jídlem můžete svou výkonnost hodně podpořit nebo také zcela rozhodit. Záleží na tom, jaké potraviny si zvolíte. Na jakou stravu byste se měli zaměřit? Které doplňky stravy pomohou a co je dobré naopak vynechat?

Mozek potřebuje správné palivo
Mozek ke své činnosti potřebuje pravidelnou dávku glukózy a pokud mu chybí (při hladovění), pracuje jen napůl. Je tedy potřeba ji průběžně doplňovat, nejlépe potravinami s nízkým či středním glykemickým indexem. Důležité je také jíst v pravidelných intervalech. Hladinu krevního cukru tak udržíte stabilní a nedojde k žádným výkyvům. Při poklesu cukru v krvi je jakákoliv duševní činnost či soustředění v podstatě nemožné. Jezte tedy pravidelně a pokud chodíte spát později, dopřejte si klidně i druhou večeři. A jaké potraviny zvolit?

Základem jsou kvalitní bílkoviny
Během náročné duševní činnosti by jídla měla být lehká a vyvážená. Trávení totiž také potřebuje energii a čím těžší jídlo si dáte, tím méně energie zbude pro mysl. Tělo, a především mozek, potřebuje více doplnit živiny v podobě vitamínů a minerálních látek. Pro takto náročné období jsou důležité především vitamíny B komplexu, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a železo. Za zmínku stojí také aminokyseliny tyrosin a fenylalanin, které jsou základem pro tvorbu adrenalinu a noradrenalinu ­– hormonů, které mají mimo jiné vliv na pozornost, bdělost a zvládání stresu. Vhodnými zdroji jsou ryby, libové maso, kvalitní tvrdé sýry včetně kozího a ovčího, vejce, luštěniny a pseudoobiloviny (quinoa, amarant a jáhly), z ostatních mléčných výrobků volte tvaroh, skyr, řecký jogurt nebo kefír. Dopřejte si rovněž zdravé tuky v podobě ořechů, semínek a tučných ryb (makrela, tuňák, losos). Obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a působí tak pozitivně na soustředění.

Bez cukru mozek nefunguje
Pokud chcete, aby váš mozek fungoval správně a naplno, bez sacharidů to nepůjde. Není tím samozřejmě myšlený jednoduchý cukr a z něj vyrobené sladkosti. Příliš vysoký příjem jednoduchých cukrů nebo naopak moc nízký příjem sacharidů způsobují velké výkyvy glykémie a výkon mozku tak snižují. Pro mozek je však cukr pohonnou látkou a tělo si ho bude žádat při studiu o to víc. Abyste se vyhnuli neřízené chuti na sušenky, bonbony, koláče apod., pravidelně si dopřejte komplexní sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže, celozrnné pečivo a ovesné vločky. Jako sladkou tečku volte nejlépe ovoce nebo kousek hořké čokolády.

Pitný režim neomezujte jen na vodu
Když se potřebujete něco naučit nebo se soustředit, nejčastěji sáhnete po šálku kávy nebo čaje. Dbejte ale na správnou míru a kvalitu. Ideální je espreso bez cukru a mléka, z čajů je pak nejlepší zelený plný antioxidantů, případně černý. Pozor ale na jejich konzumaci později odpoledne nebo večer. Mozek potřebuje informace zpracovat a odpočinout si, aby druhý den mohl opět fungovat. Během dne určitě nezapomínejte na pitný režim, ideálně v podobě neperlivé vody ochucené například mátou nebo citronem. Zapomeňte ale na energy drinky, které jsou plné chemických látek a umělých sladidel. Rovněž se během studia vyhněte alkoholu, který ničí mozkové buňky a soustředění či energii po něm opravdu čekat nemůžete.

Podpořte svou výkonnost správnými doplňky stravy
Velmi efektivním přírodním suplementem, který napomáhá koncentraci a zlepšuje paměť, je lecitin. Mezi nejbohatší zdroje lecitinu patří vaječný žloutek, droždí, pšeničné klíčky a sója. Lecitin si ale můžete pořídit také v podobě granulí a přidávat si je třeba do ranních kaší či k müsli a semínkům. Nejčastěji je vyrobený ze sóji, proto dejte pozor, aby nebyla geneticky modifikovaná. 

Vitamíny skupiny B se v tomto období rovněž vyplatí suplementovat. Jejich nedostatek se totiž může projevit jako únava, nervová slabost či zhoršení paměti. Tělem nevyužité množství se vyloučí močí, takže není potřeba se bát předávkování.

Ginkgo biloba – Jedna z úžasných vlastností této rostliny je podpora prokrvení periferních částí těla, tedy prstů na rukou, na nohou a především mozku. Pro udržení pozornosti je tedy skvělým pomocníkem. Ginkgo biloba pomáhá posílit paměť, prostorovou orientaci a celkově zlepšuje mozkové funkce, zvyšuje rychlost myšlení a schopnost rozumět informacím. Jen si dávejte pozor na užívání ve večerních hodinách, zhoršuje totiž usínání. Zesíleného účinku můžete dosáhnout také kombinací s dalšími rostlinami ­– se zeleným čajem pro rychlejší nástup účinků, s guaranou pro navození energie a s macou peruánskou nebo ženšenem pro stimulaci mozkových funkcí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Trápí vás, že si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě? Neumíte si představit oběd bez sladké tečky? Po něčem sladkém většinou sáhneme během únavy nebo když potřebujeme tělo i mysl rychle nakopnout....

Čtěte dál
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál....
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....
Plíživá mozkové mlha. O co jde a jak souvisí s covidem-19?

Plíživá mozkové mlha. O co jde a jak souvisí s covidem-19?

Špatně se soustředíte a dělá vám problém se koncentrovat? Máte pocit, že si pamatujete mnohem méně než ostatní? Nevybavujete si vzpomínky,...