Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?
zdroj: Shutterstock

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších suplementů či potravin ho můžete najít také pod názvem kyselina askorbová. Tento název je odvozen od jeho schopnosti předcházet kurdějím neboli skorbutu. Co všechno nám dává tento král vitamínů? A můžeme se jím předávkovat?

Vitamín C je jeden z nejsilnějších antioxidantů. Ty se pyšní účinným bojem proti škodlivým volným radikálům. Jedná se o vitamín ve vodě rozpustný, nejvíce tak působí uvnitř buněk, kde je nejvíce vody.

Jaké jsou hlavní účinky vitamínu C
V organismu se podílí na tvorbě a ochraně tkání, jako jsou kosti, kůže a cévy. Jedná o velmi důležitou látku při tvorbě kolagenu. Vitamín C také podporuje hojení ran, omezuje krvácení z dásní a funguje jako prevence před vznikem šedého zákalu. Rovněž snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Podle některých studií může vitamín C díky svému antioxidačnímu působení dokonce ochraňovat před určitými druhy nádorových onemocnění.

Je dobré vědět, že také podporuje vstřebatelnost železa, což je podstatné při léčení různých stavů chudokrevnosti. Proto pokud potřebujete doplnit železo, přidejte do své stravy také vitamín C. A v případě, že si dáte pokrm bohatý na zdroje železa (červené maso, vnitřnosti nebo luštěniny), dejte si společně s ním také potravinu s vyšším obsahem vitamínu C, ideálně čerstvou zeleninu nebo ovoce.

O vitamínu C se často mluví také v době chřipek a nachlazení. Ovšem pozor – „céčko“ nefunguje proti nachlazení jako takovému, resp. vyšší dávky vitamínu C vás před nachlazením neochrání. Dokáže ale zmírnit projevy a může také mírně zkrátit dobu trvání těchto onemocnění. Proto je během této doby vhodné zařadit nejen přirozené zdroje vitamínu C, ale také jeho suplementaci.

V čem najdeme vyšší zásoby vitamínu C
Celkem vysoké množství této látky je obsaženo v citrusovém ovoci, ale také v plodech šípku, v rakytníku nebo v goji. Rovněž je bohatě zastoupen v červených paprikách, v jahodách, v brokolici a velmi bohatým zdrojem je černý rybíz. Vitamín C ale najdete v podstatě v každém ovoci a zelenině. Bohužel je vitamín C termolabilní. Během tepelné úpravy o něj tedy postupně přicházíme. Pro vyšší doplnění je tedy nejlepší zeleninu a ovoce konzumovat v co nejčerstvějším stavu. Šetrnější úpravou vůči vitamínu C je pak mražení.

Denní potřeba „céčka“
Jako maximální doporučená denní dávka bývá uvedena výše až 1000 mg, ovšem nic by se nemělo stát ani při vyšším příjmu, tělo totiž přebytečné dávky vitamínu vyloučí. Odborníci doporučují denně přijmout kolem 250 mg vitamínu C. Takové doporučení je však relativní. Vyšší potřebu mají zejména kuřáci, lidé ve stresu a lidé, u nichž probíhá infekčních onemocnění. Razantně vyšší dávky by také měli přijímat lidé užívající přemíru léků, antikoncepci, dále pak také lidé žijící ve městech nebo ti, co konzumují často alkohol. Větší množství se doporučuje také diabetikům, sportovcům, dětem, těhotným či kojícím ženám.

Jak se projevuje nedostatek?
Pokud svému tělu dlouhodobě odpíráte dostatek vitamínu C, můžete to pocítit v podobě únavy, svalové slabosti, bolesti kloubů a svalů, také můžete trpět více na krvácející dásně a častější infekční onemocnění. Extrémní nedostatek (avitaminóza) způsobuje již zmíněnou nemoc kurděje, která se projevuje chudokrevností, krvácivostí, vypadáváním zubů, otoky kloubů a dásní, křehkostí kostí, častými infekcemi, oslabováním svalstva a žaludečními vředy. V našich podmínkách již ale tento stav příliš nehrozí.

Existují rizika nadbytku vitamínu C?
Vzhledem k tomu, že je vitamín C rozpustný ve vodě, tělo si ho neukládá a přebytky vylučuje. Je tedy obecně považováno za bezpečné užívat i vyšší dávky, a to i cestou suplementace. Výjimečně se ale mohou objevit určité nežádoucí účinky při opravdu extrémních dávkách. Může to být nevolnost až zvracení, bušení srdce, bolesti hlavy a křeče. Jednorázově tělo dokáže vstřebat zhruba do 250 mg, vyšší dávky je dobré rozložit do více dalších denních dávek. V případě vysoké suplementace (např. nad 2000 mg denně) hrozí tvorba ledvinových kamenů a podráždění žaludku.

TIP: Mezi nejvíce biologicky dostupnou formu vitamínu C patří liposomální vitamín C. Vstřebatelnost je oproti obyčejné kyselině askorbové mnohonásovně vyšší a převyšuje 90 %.

Najdou se však i experti, kteří doporučují užívat extrémně vysoké dávky vitamínu C. Hlavním propagátorem super dávek byl dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling, jenž patřil mezi významné americké biochemiky. Mimo jiné se proslavil také doporučením užívat velké dávky vitamínu C k terapii nejrůznějších zdravotních potíží od nachlazení až po nádorová onemocnění. On sám údajně denně běžně užíval 12 000 mg vitamínu C. Ovšem nic se nemá přehánět a každý extrém může být pro tělo škodlivý. Není tedy nutné následovat onoho vědce, ale řídit se rozumem a denně přijímat dostatečné množství tohoto vitamínu a to ideálně prostřednictvím stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě...

Čtěte dál
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Astaxanthin – bojovník proti stárnutí pleti a molekula budoucnosti

Astaxanthin – bojovník proti stárnutí pleti a molekula budoucnosti

Kdo by nechtěl co nejvíce zpomalit procesy stárnutí svého těla a užívat si vitality do vysokého věku. Přestože zatím nikdo neobjevil...
Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně...
Proč bychom neměli brát jód jako ochranu před radiací preventivně

Proč bychom neměli brát jód jako ochranu před radiací preventivně

Jód potřebujeme hlavně pro správnou funkci štítné žlázy. Je jedním z nejdůležitějších minerálů v našem těle a patří mezi cenné přírodní...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Trápí vás zatuhlý sval? Svalový spasmus se dá řešit i bez návštěvy doktora

Trápí vás zatuhlý sval? Svalový spasmus se dá řešit i bez návštěvy doktora

Pokud trpíte svalovými křečemi, prozradíme, jak se těchto nepříjemných obtíží zbavit pomocí domácích prostředků. Získat znovu pohyblivost...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál....
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Doplňky stravy jsou diskutovaným tématem. Jedni na ně nedají dopustit, jiní jejich význam zpochybňují. Co je pravdy na obou verzích...