Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?
zdroj: Adobe Stock

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je ale v tom, že plody dozrávají naráz a spousta z nás si pak neví rady, jak je správně uchovat, aby vydržely co nejdéle a nezkazily se dřív, než je stačíme sníst.

Inspirujte se následujícími tipy a radami našich babiček, které věděly, jak úrodu zpracovat a její vůně a čerstvosti si tak dopřávat po celý rok.

MRAŽENÍ
Tento způsob zpracování se většině z nás vybaví nejspíš jako první. Je vhodnou volbou pro uchovávání druhů, které neobsahují příliš velké množství vody. Zeleninu nejprve očistíme, v ideálním případě velmi krátce blanšírujeme, nakrájíme na kousky, a poté uložíme do uzavíratelných sáčků či krabiček. Zachováme tak živiny, čerstvost i patřičnou chuť. Zmrazit můžeme např. mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák, papriku či najemno nasekané bylinky.

NA DUŠIČKY PRO MECH
Naše babičky tradičně chodívaly na dušičky do lesa pro mech, který je v tomto období již chladný a vlhký. Mech pak umístily do sklepu a do něho zabalily kořenovou zeleninu, např. mrkev, řepu, petržel či celer, která v takových podmínkách vydrží prý až dva roky k nerozeznání od plně čerstvé.

PROSOLENÍ
Pokud nemáte k dispozici sklep a váš mrazák je po okraj plný, naložte zeleninu nasucho do soli. Nejprve ji očistěte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Poté ji promíchejte se solí v poměru zhruba 5:1, napěchujte do sklenic a pečlivě uzavřete. V lednici vám takto vydrží i rok a její chuť i konzistence budou jako čerstvé. Takto lze uchovávat jednotlivé druhy nebo si je dle libosti nakombinovat, např. do polévky. Vhodné jsou mrkev, celer, petržel, cibule, česnek nebo dokonce květák. Nezapomeňte jen, že při vaření již nebude třeba tolik solit.

CHUTNEY
Pokud se vám urodila spousta rajčat, cuket nebo paprik, skvělým tipem je domácí chutney. K jeho přípravě můžete použít své oblíbené koření, a navíc vám celková výroba nezabere mnoho času. Zaručeně se vám bude hodit ať už jako příloha ke steaku, či rychlé večeři s čerstvým chlebem nebo jako milý dárek.

KŘÍŽALY
Obdarovaly vás letos hojně ovocné stromy? Připravte si domácí pochoutku, za kterou se dnes v obchodech platí nemalé peníze a po které nejen v chladných měsících zaručeně sáhne každá návštěva i vy. Nezáleží, zda potřebujete zpracovat třešně, jablka, hrušky či švestky. Křížaly chutnají báječně ze všech těchto plodů, samostatně i jako mix, a při jejich přípravě navíc není třeba přidávat další látky včetně cukru. Budou tak i skvělým pamlskem pro děti.

tip redakce ▾
 
Img

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný...

TIP navíc
OŘECHY

Kdo má doma vlašské ořechy, má doma doslova poklad. Ale jak je po celý rok uchovat, aby nechytly plíseň? I vylouskaná jádra je možné zmrazit. Kdo s nimi však rád peče nebo je používá na drobenku, namelte je najemno a napěchujte do sklenice. Takto vám v lednici vydrží čerstvé velmi dlouho, a především nebudou zabírat zdaleka tolik místa, jako celá jádra.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...