Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?
zdroj: Adobe Stock

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je ale v tom, že plody dozrávají naráz a spousta z nás si pak neví rady, jak je správně uchovat, aby vydržely co nejdéle a nezkazily se dřív, než je stačíme sníst.

Inspirujte se následujícími tipy a radami našich babiček, které věděly, jak úrodu zpracovat a její vůně a čerstvosti si tak dopřávat po celý rok.

MRAŽENÍ
Tento způsob zpracování se většině z nás vybaví nejspíš jako první. Je vhodnou volbou pro uchovávání druhů, které neobsahují příliš velké množství vody. Zeleninu nejprve očistíme, v ideálním případě velmi krátce blanšírujeme, nakrájíme na kousky, a poté uložíme do uzavíratelných sáčků či krabiček. Zachováme tak živiny, čerstvost i patřičnou chuť. Zmrazit můžeme např. mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák, papriku či najemno nasekané bylinky.

NA DUŠIČKY PRO MECH
Naše babičky tradičně chodívaly na dušičky do lesa pro mech, který je v tomto období již chladný a vlhký. Mech pak umístily do sklepu a do něho zabalily kořenovou zeleninu, např. mrkev, řepu, petržel či celer, která v takových podmínkách vydrží prý až dva roky k nerozeznání od plně čerstvé.

PROSOLENÍ
Pokud nemáte k dispozici sklep a váš mrazák je po okraj plný, naložte zeleninu nasucho do soli. Nejprve ji očistěte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Poté ji promíchejte se solí v poměru zhruba 5:1, napěchujte do sklenic a pečlivě uzavřete. V lednici vám takto vydrží i rok a její chuť i konzistence budou jako čerstvé. Takto lze uchovávat jednotlivé druhy nebo si je dle libosti nakombinovat, např. do polévky. Vhodné jsou mrkev, celer, petržel, cibule, česnek nebo dokonce květák. Nezapomeňte jen, že při vaření již nebude třeba tolik solit.

CHUTNEY
Pokud se vám urodila spousta rajčat, cuket nebo paprik, skvělým tipem je domácí chutney. K jeho přípravě můžete použít své oblíbené koření, a navíc vám celková výroba nezabere mnoho času. Zaručeně se vám bude hodit ať už jako příloha ke steaku, či rychlé večeři s čerstvým chlebem nebo jako milý dárek.

KŘÍŽALY
Obdarovaly vás letos hojně ovocné stromy? Připravte si domácí pochoutku, za kterou se dnes v obchodech platí nemalé peníze a po které nejen v chladných měsících zaručeně sáhne každá návštěva i vy. Nezáleží, zda potřebujete zpracovat třešně, jablka, hrušky či švestky. Křížaly chutnají báječně ze všech těchto plodů, samostatně i jako mix, a při jejich přípravě navíc není třeba přidávat další látky včetně cukru. Budou tak i skvělým pamlskem pro děti.

TIP navíc
OŘECHY

Kdo má doma vlašské ořechy, má doma doslova poklad. Ale jak je po celý rok uchovat, aby nechytly plíseň? I vylouskaná jádra je možné zmrazit. Kdo s nimi však rád peče nebo je používá na drobenku, namelte je najemno a napěchujte do sklenice. Takto vám v lednici vydrží čerstvé velmi dlouho, a především nebudou zabírat zdaleka tolik místa, jako celá jádra.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...