Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?
zdroj: Adobe Stock

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je ale v tom, že plody dozrávají naráz a spousta z nás si pak neví rady, jak je správně uchovat, aby vydržely co nejdéle a nezkazily se dřív, než je stačíme sníst.

Inspirujte se následujícími tipy a radami našich babiček, které věděly, jak úrodu zpracovat a její vůně a čerstvosti si tak dopřávat po celý rok.

MRAŽENÍ
Tento způsob zpracování se většině z nás vybaví nejspíš jako první. Je vhodnou volbou pro uchovávání druhů, které neobsahují příliš velké množství vody. Zeleninu nejprve očistíme, v ideálním případě velmi krátce blanšírujeme, nakrájíme na kousky, a poté uložíme do uzavíratelných sáčků či krabiček. Zachováme tak živiny, čerstvost i patřičnou chuť. Zmrazit můžeme např. mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák, papriku či najemno nasekané bylinky.

NA DUŠIČKY PRO MECH
Naše babičky tradičně chodívaly na dušičky do lesa pro mech, který je v tomto období již chladný a vlhký. Mech pak umístily do sklepu a do něho zabalily kořenovou zeleninu, např. mrkev, řepu, petržel či celer, která v takových podmínkách vydrží prý až dva roky k nerozeznání od plně čerstvé.

PROSOLENÍ
Pokud nemáte k dispozici sklep a váš mrazák je po okraj plný, naložte zeleninu nasucho do soli. Nejprve ji očistěte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Poté ji promíchejte se solí v poměru zhruba 5:1, napěchujte do sklenic a pečlivě uzavřete. V lednici vám takto vydrží i rok a její chuť i konzistence budou jako čerstvé. Takto lze uchovávat jednotlivé druhy nebo si je dle libosti nakombinovat, např. do polévky. Vhodné jsou mrkev, celer, petržel, cibule, česnek nebo dokonce květák. Nezapomeňte jen, že při vaření již nebude třeba tolik solit.

CHUTNEY
Pokud se vám urodila spousta rajčat, cuket nebo paprik, skvělým tipem je domácí chutney. K jeho přípravě můžete použít své oblíbené koření, a navíc vám celková výroba nezabere mnoho času. Zaručeně se vám bude hodit ať už jako příloha ke steaku, či rychlé večeři s čerstvým chlebem nebo jako milý dárek.

KŘÍŽALY
Obdarovaly vás letos hojně ovocné stromy? Připravte si domácí pochoutku, za kterou se dnes v obchodech platí nemalé peníze a po které nejen v chladných měsících zaručeně sáhne každá návštěva i vy. Nezáleží, zda potřebujete zpracovat třešně, jablka, hrušky či švestky. Křížaly chutnají báječně ze všech těchto plodů, samostatně i jako mix, a při jejich přípravě navíc není třeba přidávat další látky včetně cukru. Budou tak i skvělým pamlskem pro děti.

tip redakce ▾
 
Img

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný...

TIP navíc
OŘECHY

Kdo má doma vlašské ořechy, má doma doslova poklad. Ale jak je po celý rok uchovat, aby nechytly plíseň? I vylouskaná jádra je možné zmrazit. Kdo s nimi však rád peče nebo je používá na drobenku, namelte je najemno a napěchujte do sklenice. Takto vám v lednici vydrží čerstvé velmi dlouho, a především nebudou zabírat zdaleka tolik místa, jako celá jádra.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...