Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové
zdroj: Shutterstock

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké benefity jejich konzumace přináší?

Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

1. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

2. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

3. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí neboli fazolí via radiata typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

4. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

5. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

6. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Vitamin B9, také známý jako kyselina listová, který mungo dodají, hraje důležitou roli při vývoji plodu během těhotenství. Jeho adekvátní příjem totiž významně snižuje riziko vrozených anomálií neurální trubice. Doporučené množství příjmu tohoto vitaminu se v těhotenství z denní dávky 400 mikrogramů zvyšuje na 600–800. A ve 100 g mungo fazolek se nachází zhruba 160 mikrogramů kyseliny listové. Z toho důvodu je pro nastávající maminky přínosné zařadit tyto fazolky do jídelníčku.

7. Fungují jako prevence anémie
Obsah železa činí z mungo fazolí zajímavou volbu pro prevenci anémie z nedostatku železa, která je častější u žen a dětí. Je však důležité zdůraznit, že aby tělo tento minerál mohlo z fazolek plně využít, je vhodné kombinovat je s potravinami obsahujícími vitamin C. Jde třeba o citrusy, kiwi a papriky.

8. Snižují riziko diabetu
Podobně jako další luštěniny obsahují mungo jen minimum tuku, zato nabízejí pozoruhodné množství vlákniny. Ta zvyšuje pocit sytosti a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulinovou rezistenci. Mají také nízký glykemický index. Z toho důvodu je lze považovat za dobrou prevenci přibírání na váze a nástupu cukrovky.

9. Poskytují antioxidanty
Mungo jsou mimo jiné také zdrojem rostlinných fytochemikálií, z nichž mnoho jsou antioxidanty, chránící tělo před oxidačním stresem poškozujícím buňky.

10. Poskytují bílkoviny
Jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny, proto by neměly chybět v jídelníčku jedinců, kteří se z jakéhokoliv důvodu vzdali konzumace masa.

Co s nimi v kuchyni
Mungo fazolky můžete použít prakticky všude tam, kde byste použili jiné luštěniny. Skvěle si rozumí s obilovinami i různými druhy zeleniny. Jsou také mimořádně vhodné pro klíčení, jejich klíčky patří mezi nejchutnější. Můžete si s nimi posypat salát, polévku nebo třeba chléb s máslem či nějakou pomazánkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...