Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové
zdroj: Shutterstock

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké benefity jejich konzumace přináší?

Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

1. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

2. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

3. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí neboli fazolí via radiata typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

4. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

5. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

6. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Vitamin B9, také známý jako kyselina listová, který mungo dodají, hraje důležitou roli při vývoji plodu během těhotenství. Jeho adekvátní příjem totiž významně snižuje riziko vrozených anomálií neurální trubice. Doporučené množství příjmu tohoto vitaminu se v těhotenství z denní dávky 400 mikrogramů zvyšuje na 600–800. A ve 100 g mungo fazolek se nachází zhruba 160 mikrogramů kyseliny listové. Z toho důvodu je pro nastávající maminky přínosné zařadit tyto fazolky do jídelníčku.

7. Fungují jako prevence anémie
Obsah železa činí z mungo fazolí zajímavou volbu pro prevenci anémie z nedostatku železa, která je častější u žen a dětí. Je však důležité zdůraznit, že aby tělo tento minerál mohlo z fazolek plně využít, je vhodné kombinovat je s potravinami obsahujícími vitamin C. Jde třeba o citrusy, kiwi a papriky.

8. Snižují riziko diabetu
Podobně jako další luštěniny obsahují mungo jen minimum tuku, zato nabízejí pozoruhodné množství vlákniny. Ta zvyšuje pocit sytosti a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulinovou rezistenci. Mají také nízký glykemický index. Z toho důvodu je lze považovat za dobrou prevenci přibírání na váze a nástupu cukrovky.

9. Poskytují antioxidanty
Mungo jsou mimo jiné také zdrojem rostlinných fytochemikálií, z nichž mnoho jsou antioxidanty, chránící tělo před oxidačním stresem poškozujícím buňky.

10. Poskytují bílkoviny
Jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny, proto by neměly chybět v jídelníčku jedinců, kteří se z jakéhokoliv důvodu vzdali konzumace masa.

Co s nimi v kuchyni
Mungo fazolky můžete použít prakticky všude tam, kde byste použili jiné luštěniny. Skvěle si rozumí s obilovinami i různými druhy zeleniny. Jsou také mimořádně vhodné pro klíčení, jejich klíčky patří mezi nejchutnější. Můžete si s nimi posypat salát, polévku nebo třeba chléb s máslem či nějakou pomazánkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí...

Čtěte dál
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...