Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové
zdroj: Shutterstock

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké benefity jejich konzumace přináší?

Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

1. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

2. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

3. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí neboli fazolí via radiata typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

4. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

5. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

6. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Vitamin B9, také známý jako kyselina listová, který mungo dodají, hraje důležitou roli při vývoji plodu během těhotenství. Jeho adekvátní příjem totiž významně snižuje riziko vrozených anomálií neurální trubice. Doporučené množství příjmu tohoto vitaminu se v těhotenství z denní dávky 400 mikrogramů zvyšuje na 600–800. A ve 100 g mungo fazolek se nachází zhruba 160 mikrogramů kyseliny listové. Z toho důvodu je pro nastávající maminky přínosné zařadit tyto fazolky do jídelníčku.

7. Fungují jako prevence anémie
Obsah železa činí z mungo fazolí zajímavou volbu pro prevenci anémie z nedostatku železa, která je častější u žen a dětí. Je však důležité zdůraznit, že aby tělo tento minerál mohlo z fazolek plně využít, je vhodné kombinovat je s potravinami obsahujícími vitamin C. Jde třeba o citrusy, kiwi a papriky.

8. Snižují riziko diabetu
Podobně jako další luštěniny obsahují mungo jen minimum tuku, zato nabízejí pozoruhodné množství vlákniny. Ta zvyšuje pocit sytosti a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulinovou rezistenci. Mají také nízký glykemický index. Z toho důvodu je lze považovat za dobrou prevenci přibírání na váze a nástupu cukrovky.

9. Poskytují antioxidanty
Mungo jsou mimo jiné také zdrojem rostlinných fytochemikálií, z nichž mnoho jsou antioxidanty, chránící tělo před oxidačním stresem poškozujícím buňky.

10. Poskytují bílkoviny
Jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny, proto by neměly chybět v jídelníčku jedinců, kteří se z jakéhokoliv důvodu vzdali konzumace masa.

Co s nimi v kuchyni
Mungo fazolky můžete použít prakticky všude tam, kde byste použili jiné luštěniny. Skvěle si rozumí s obilovinami i různými druhy zeleniny. Jsou také mimořádně vhodné pro klíčení, jejich klíčky patří mezi nejchutnější. Můžete si s nimi posypat salát, polévku nebo třeba chléb s máslem či nějakou pomazánkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem za celý den. V případě, že oběd nějakým způsobem ošidíte, bude vám...

Čtěte dál
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Maso, mléko, vejce, luštěniny….kdo by nedokázal vyjmenovat alespoň některé zdroje bílkovin. Už méně lidí však ví, že mezi bílkovinami...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...