Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové
zdroj: Shutterstock

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké benefity jejich konzumace přináší?

Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

1. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

2. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

3. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Protože pocházejí z Indie, jsou pokrmy z mungo fazolí neboli fazolí via radiata typické zejména pro indickou a asijskou kuchyni. Vyznačují se tmavě zelenou barvou na vnější straně a jasně žlutou uvnitř. Jejich chuť je mírně nasládlá, mají jemnou konzistenci a svěžest podobnou čočce. Využijete je při přípravě mnoha druhů jídel, jimž přidávají skvělou nutriční hodnotu – jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy A, C a B, i na různé minerály jako je hořčík, vápník, železo a sodík. Které zdravotní benefity z takto mimořádného složení plynou?

4. Snižují riziko onemocnění srdce
Pro vysoký obsah vlákniny dokáží mungo zatočit se špatným LDL cholesterolem, který je považován za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

5. Pečují o zdraví mozku
Mungo jsou bohaté na vitaminy skupiny B a ty jsou nezbytné pro celou řadu důležitých tělesných funkcí. Mimo jiné udržují vitalitu nervových spojení, čímž podporují optimální funkčnost mozku.

6. Pomáhají předcházet vrozeným chorobám
Vitamin B9, také známý jako kyselina listová, který mungo dodají, hraje důležitou roli při vývoji plodu během těhotenství. Jeho adekvátní příjem totiž významně snižuje riziko vrozených anomálií neurální trubice. Doporučené množství příjmu tohoto vitaminu se v těhotenství z denní dávky 400 mikrogramů zvyšuje na 600–800. A ve 100 g mungo fazolek se nachází zhruba 160 mikrogramů kyseliny listové. Z toho důvodu je pro nastávající maminky přínosné zařadit tyto fazolky do jídelníčku.

7. Fungují jako prevence anémie
Obsah železa činí z mungo fazolí zajímavou volbu pro prevenci anémie z nedostatku železa, která je častější u žen a dětí. Je však důležité zdůraznit, že aby tělo tento minerál mohlo z fazolek plně využít, je vhodné kombinovat je s potravinami obsahujícími vitamin C. Jde třeba o citrusy, kiwi a papriky.

8. Snižují riziko diabetu
Podobně jako další luštěniny obsahují mungo jen minimum tuku, zato nabízejí pozoruhodné množství vlákniny. Ta zvyšuje pocit sytosti a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulinovou rezistenci. Mají také nízký glykemický index. Z toho důvodu je lze považovat za dobrou prevenci přibírání na váze a nástupu cukrovky.

9. Poskytují antioxidanty
Mungo jsou mimo jiné také zdrojem rostlinných fytochemikálií, z nichž mnoho jsou antioxidanty, chránící tělo před oxidačním stresem poškozujícím buňky.

10. Poskytují bílkoviny
Jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny, proto by neměly chybět v jídelníčku jedinců, kteří se z jakéhokoliv důvodu vzdali konzumace masa.

Co s nimi v kuchyni
Mungo fazolky můžete použít prakticky všude tam, kde byste použili jiné luštěniny. Skvěle si rozumí s obilovinami i různými druhy zeleniny. Jsou také mimořádně vhodné pro klíčení, jejich klíčky patří mezi nejchutnější. Můžete si s nimi posypat salát, polévku nebo třeba chléb s máslem či nějakou pomazánkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...