Podzim je v plném proudu a jeho atmosféra se skvěle vnímá z pohodlného ušáku za oknem, kdy v ruce držíte hrnek s kouřícím bylinkovým čajem, který nádherně zahřeje zevnitř. Právě bylinkový čaj vám na podzim sedne více než cokoliv jiného a to nejen pro jeho léčivé vlastnosti, ale také pro mimořádnou chuť. A nemusí v něm nutně být pouze a jen bylinky! Které čajové přísady na podzim hrají prim?
Když je venku sychravo, cítíme se nejlépe doma – v teple, suchu a pohodě, se zapálenou svíčkou, knihou na klíně a s hrníčkem oblíbeného čaje v ruce. Potřebujeme zahřát zevnitř, posílit imunitu, povzbudit náladu. S tím vším pomohou určité bylinky, které byste na podzim rozhodně měli formou čajů zařadit do jídelníčku. O které se jedná?
1. Skořice
Zahřívá, uklidňuje a dává radost. Skořicovou tyčinku můžete přidat do jakéhokoliv čaje, dodá příjemné aroma, říz a teplo. Má antiseptické vlastnosti, je tedy skvělým pomocníkem v období, kdy všude kolem poletuje spousta různých patogenů. Díky schopnosti prohřát může prospět lidem, který mají v chladných obdobích potíže s bolestmi a ztuhlostí kloubů, případně s jejich otékáním.
2. Badyán
Již po generace se v přírodní medicíně používá jako léčebný prostředek, pro svůj jedinečný tvar je v několika kulturách po celé Evropě a na Středním východě považován za prostředek, který ochrání před zlem. Sám o sobě navíc skvěle chutná: čaj z badyánu je sladký, lehký a příjemně pikantní. Můžete jej pít samotný nebo přidat jeho semeno do dalších bylinných směsí. Pomáhá mírnit bolest v krku a kašel, ústa a hrdlo potáhne ochranným povlakem.
3. Ovesná sláma
Možná milujete ovesnou kaši, ale nenapadlo by vás si z ovesné slámy uvařit čaj. To by ale byla chyba, protože nabízí mimořádnou chuť – lehce zemitou a velmi uklidňující, funguje skvěle sama o sobě a dobře si rozumí i s jinými bylinkami, zachutná proto i jako součást různých bylinných směsí. Ovesná sláma pomáhá uklidnit mysl, posílit imunitní systém a vyrovnat energetické zásoby.
4. Dýňová semínka
Čtete správně. Přidáním syrových nebo pražených dýňových semínek do jakékoli pikantní bylinné čajové směsi zajistíte bohatou dýňovou chuť a svůj čaj navíc obohatíte o cenné živiny. Dýňová semínka jsou bohatá na mangan, hořčík, železo, měď, fosfor, zinek, na omega-3 mastné kyseliny bojující se záněty a také na vitamin A a množství vitaminů skupiny B.
Podzimní splín je přirozený, naučte se s ním vyjít
5. Šalvěj
Je známá jako bylina moudrosti, protože podporuje koncentraci a uklidňuje. Kromě toho zahřívá tělo, čistí dutiny a nosní dírky, chrání dýchací systém a pomáhá připravit játra na sezónu těžkých jídel. V kombinaci s říznou a silnou chutí z ní tyto vlastnosti činí velmi vhodnou bylinu pro přípravu podzimního čaje.
Zdroje: www.motherearthnews.com, www.harney.com, www.livingherbaltea.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál