Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování
zdroj: Shutterstock

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu nebo že můžeme vybírat hned z několika druhů? Doby, kdy byla dostupná jen obyčejná bílá rýže, jsou totiž minulostí. Co všechno o rýži možná (ne)víte?

Je zdrojem komplexních sacharidů, tedy škrobu, který je hlavní složkou rýže. Druhé místo zaujímají bílkoviny, potom minerální látky a vláknina. Na poslední dvě jmenované jsou bohaté zejména neloupané druhy, protože nejsou ochuzeny o nutričně hodnotnou slupku. Žádný druh rýže neobsahuje lepek, hodí se proto i pro bezlepkovou dietu.

Výhody a nevýhody bílé rýže
Existuje několik druhů, nejznámější je bílá loupaná rýže, která je ale paradoxně výživově nejméně hodnotná a má vysoký glykemický index. „Její výhodou ale je, že je velmi dobře stravitelná, proto se doporučuje i při obtížích trávicího charakteru,“ říká Michaela Bebová, biochemička a specialistka na výživu. Bílá rýže je tedy velmi dietní potravinou vhodnou i v případě nemoci, kdy člověk může přijímat jen lehká jídla – jako jsou různé virózy, střevní chřipky a další. A její mouchy, jako je vysoký glykemický index nebo nedostatek vlákniny, umí vychytat parboiled rýže, tedy taková, která se před samotným loupáním napařuje a suší. „Při těchto procesech přejde část nutrientů z obalu do zrna, takže je nutričně bohatší než bílá rýže, i když je také loupaná,“ vysvětluje odbornice.

Proč rýži nejíst denně
U rýže se pravidelně kontroluje obsah cizorodých látek, zejména arzenu, látky s karcinogenními účinky, která se do rýže dostává z půdy, odkud jej přijímá a akumuluje. Jeho maximální limity pro syrovou loupanou rýži činí 0,2 mg/kg a pro rýži parboiled 0,25 mg/kg. Abyste toto množství překročili, museli byste za den sníst zhruba 6 porcí rýže. „Obsah arzenu v rýži se většinou nachází pod těmito limity a je tedy velmi nízký, je ovšem třeba si uvědomit, že podobné cizorodé látky se nacházejí i v dalších potravinách včetně obilovin a výrobků z nich a jde tedy o jejich celkový součet v rámci stravy,“ vysvětluje Michaela Bebová. Proto se nedoporučuje podávat rýži a výrobky z ní, jako jsou kaše či krekry, dětem denně. To ostatně není dobré ani pro dospělé. „Když už, tak bychom se ideálně měli soustředit na rýži natural, parboiled či černou/červenou rýži, které mají nižší GI,“ popisuje dále.

Jak rýži správně uvařit
Ačkoliv má každý druh svá specifika (třeba rýže arborio se nevaří ve vodě, ale v mléce, víně nebo vývaru), základní postup zůstává v podstatě stejný. „Základem je rýži několikrát propláchnout, případně namočit. Potom ji můžete buď uvařit v kastrůlku do měkka a následně slít, nebo odměřit přesné množství vody a rýže a nechat vodu vyvařit,“ popisuje Michaela Bebová s tím, že pro snížení obsahu arzenu v rýži je dobré zvolit první popisovaný způsob, protože arzen při varu přechází do tekutiny. Velmi oblíbené jsou rýžovary, které rýži v podstatě uvaří za vás. Rýži byste neměli rozvařit, potom má vyšší glykemický index.

Malý průvodce druhy rýže
Dříve byl znám jen jeden druh rýže a to bílá loupaná. Dnes je situace jiná a vybírat můžete hned z několika odrůd. „Rozlišují se podle délky zrna a typu zpracování, tedy zda byla při zpracování zachována slupka – neloupaná rýže, nebo byla odstraněna – loupaná,“ vysvětluje Michaela Bebová. Neloupané rýže mají více vlákniny a minerálů, mají také nižší glykemický index. Jednotlivé druhy se potom liší chutí, vůní a konzistencí po uvaření. O které se jedná?

Basmati: Pochází z oblastí Indie a Pakistánu, je dražší. Vyznačuje se dlouhými zrnky a je nelepivá, má příjemnou oříškovou chuť. Jednotlivé druhy se mohou lišit obsahem vody. „Basmati se nechává alespoň rok ležet v suchu a temnu. Během této doby vysychá. Nízký obsah vody v zrnech je známkou kvality, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy,“ vysvětluje odbornice. Výhodou je rychlá příprava: basmati je ideálně hotová už po cca 10 minutách varu.

Jasmínová: Jejím domovem je Thajsko. Typická je protáhlými a mírně průsvitnými zrnky. Během vaření voní po jasmínu, po přípravě lepí. Hodí se k asijským pokrmům a k omáčkám.

Arborio: Jedná se o jeden z nejznámějších druhů kulatozrnné rýže. Začala se pěstovat v Itálii, užívá se k přípravě tradičního rizota a různých nákypů. Kvůli vysokému obsahu škrobu po uvaření velmi lepí.

Černá: Je neloupaná, vyplácí se ji kombinovat s dalšími druhy. Vyniká oříškovou chutí, fialovým nádechem, jehož nabývá při tepelné úpravě. Při varu neztrácí konzistenci.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...