Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování
zdroj: Shutterstock

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu nebo že můžeme vybírat hned z několika druhů? Doby, kdy byla dostupná jen obyčejná bílá rýže, jsou totiž minulostí. Co všechno o rýži možná (ne)víte?

Je zdrojem komplexních sacharidů, tedy škrobu, který je hlavní složkou rýže. Druhé místo zaujímají bílkoviny, potom minerální látky a vláknina. Na poslední dvě jmenované jsou bohaté zejména neloupané druhy, protože nejsou ochuzeny o nutričně hodnotnou slupku. Žádný druh rýže neobsahuje lepek, hodí se proto i pro bezlepkovou dietu.

Výhody a nevýhody bílé rýže
Existuje několik druhů, nejznámější je bílá loupaná rýže, která je ale paradoxně výživově nejméně hodnotná a má vysoký glykemický index. „Její výhodou ale je, že je velmi dobře stravitelná, proto se doporučuje i při obtížích trávicího charakteru,“ říká Michaela Bebová, biochemička a specialistka na výživu. Bílá rýže je tedy velmi dietní potravinou vhodnou i v případě nemoci, kdy člověk může přijímat jen lehká jídla – jako jsou různé virózy, střevní chřipky a další. A její mouchy, jako je vysoký glykemický index nebo nedostatek vlákniny, umí vychytat parboiled rýže, tedy taková, která se před samotným loupáním napařuje a suší. „Při těchto procesech přejde část nutrientů z obalu do zrna, takže je nutričně bohatší než bílá rýže, i když je také loupaná,“ vysvětluje odbornice.

Proč rýži nejíst denně
U rýže se pravidelně kontroluje obsah cizorodých látek, zejména arzenu, látky s karcinogenními účinky, která se do rýže dostává z půdy, odkud jej přijímá a akumuluje. Jeho maximální limity pro syrovou loupanou rýži činí 0,2 mg/kg a pro rýži parboiled 0,25 mg/kg. Abyste toto množství překročili, museli byste za den sníst zhruba 6 porcí rýže. „Obsah arzenu v rýži se většinou nachází pod těmito limity a je tedy velmi nízký, je ovšem třeba si uvědomit, že podobné cizorodé látky se nacházejí i v dalších potravinách včetně obilovin a výrobků z nich a jde tedy o jejich celkový součet v rámci stravy,“ vysvětluje Michaela Bebová. Proto se nedoporučuje podávat rýži a výrobky z ní, jako jsou kaše či krekry, dětem denně. To ostatně není dobré ani pro dospělé. „Když už, tak bychom se ideálně měli soustředit na rýži natural, parboiled či černou/červenou rýži, které mají nižší GI,“ popisuje dále.

Jak rýži správně uvařit
Ačkoliv má každý druh svá specifika (třeba rýže arborio se nevaří ve vodě, ale v mléce, víně nebo vývaru), základní postup zůstává v podstatě stejný. „Základem je rýži několikrát propláchnout, případně namočit. Potom ji můžete buď uvařit v kastrůlku do měkka a následně slít, nebo odměřit přesné množství vody a rýže a nechat vodu vyvařit,“ popisuje Michaela Bebová s tím, že pro snížení obsahu arzenu v rýži je dobré zvolit první popisovaný způsob, protože arzen při varu přechází do tekutiny. Velmi oblíbené jsou rýžovary, které rýži v podstatě uvaří za vás. Rýži byste neměli rozvařit, potom má vyšší glykemický index.

Malý průvodce druhy rýže
Dříve byl znám jen jeden druh rýže a to bílá loupaná. Dnes je situace jiná a vybírat můžete hned z několika odrůd. „Rozlišují se podle délky zrna a typu zpracování, tedy zda byla při zpracování zachována slupka – neloupaná rýže, nebo byla odstraněna – loupaná,“ vysvětluje Michaela Bebová. Neloupané rýže mají více vlákniny a minerálů, mají také nižší glykemický index. Jednotlivé druhy se potom liší chutí, vůní a konzistencí po uvaření. O které se jedná?

Basmati: Pochází z oblastí Indie a Pakistánu, je dražší. Vyznačuje se dlouhými zrnky a je nelepivá, má příjemnou oříškovou chuť. Jednotlivé druhy se mohou lišit obsahem vody. „Basmati se nechává alespoň rok ležet v suchu a temnu. Během této doby vysychá. Nízký obsah vody v zrnech je známkou kvality, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy,“ vysvětluje odbornice. Výhodou je rychlá příprava: basmati je ideálně hotová už po cca 10 minutách varu.

Jasmínová: Jejím domovem je Thajsko. Typická je protáhlými a mírně průsvitnými zrnky. Během vaření voní po jasmínu, po přípravě lepí. Hodí se k asijským pokrmům a k omáčkám.

Arborio: Jedná se o jeden z nejznámějších druhů kulatozrnné rýže. Začala se pěstovat v Itálii, užívá se k přípravě tradičního rizota a různých nákypů. Kvůli vysokému obsahu škrobu po uvaření velmi lepí.

Černá: Je neloupaná, vyplácí se ji kombinovat s dalšími druhy. Vyniká oříškovou chutí, fialovým nádechem, jehož nabývá při tepelné úpravě. Při varu neztrácí konzistenci.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny vyskytující se v potravinách přirozeně. Některé z nich přitom mohou...

Čtěte dál
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....