Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?
zdroj: Shutterstock

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se o oblíbené kombinace, které vnímáme jako normální součást každodenního života. Některé z nich ale nesvědčí zdraví, proto bychom se jim měli spíše vyhýbat. Co s čím tedy ideálně nejíst?

Aby byl pokrm chutný a výživný, často dáme dohromady několik ingrediencí, které dohromady vytvoří žádanou konzistenci i aroma. Existují ovšem potraviny, které by se měly jíst odděleně, protože doba a podmínky požadované pro jejich trávení jsou rozdílné a jejich současná kombinace vám tak může způsobit například jen pouhý diskomfort při trávení.

Proč nekombinovat nekombinovatelné
Špatné kombinace potravin mohou vést k bolestem žaludku, nadýmání, únavě, plynatosti a celkovému nepohodlí. Pokud budete nesprávné kombinace potravin konzumovat dlouhodobě, může to mít za následek vznik různých vyrážek, chronické problémy s trávením a zápach z úst. Naopak správná kombinace potravin vám pomůže zhubnout, zůstat po celý den plni energie a cítit se celkově dobře a vitálně.

Co s čím nejíst dohromady:

1. Dva zdroje bílkovin
Vejce se slaninou jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, přesto je vhodné se této kombinaci vyhnout a to z jednoduchého důvodu. Dva zdroje bílkovin se dohromady těžko tráví, to znamená, že vám budou „ležet v břiše“ a to může důsledkem toho nepříjemně bolet. Lepší je dát si jedno nebo druhé, případně jednu živočišnou bílkovinou nahradit rostlinným zdrojem a dát si například vejce s fazolemi nebo fazole se slaninou či párkem.

2. Citrusy a mléko
Mléko se obecně jakožto zástupce živočišných bílkovin déle a obtížněji tráví, když navíc přidáte citrus, začne se srážet, což žaludku zavaří ještě víc. Jak to dopadne už asi tušíte – bude vás bolet v břiše, budete trpět nadýmáním a plynatostí, dost možná vás postihne i průjem.

3. Mléko/mléčné výrobky a banán
Mléčné výrobky si příliš nerozumí ani s banánem, ačkoliv to bývá oblíbená kombinace. Obojí dohromady se ale těžko a pomalu tráví, důsledkem bude únava, protože tělo spoustu energie vynaloží právě na trávení. Lepší je dopřát si banán třeba jen s vodou (například v kaši nebo s vločkami), případně alespoň mléčný koktejl s banánem doplnit špetkou skořice nebo muškátového oříšku, které trávení podpoří a žaludku odlehčí.

4. Ovoce a jiné potraviny
Ovoce je samo o sobě velmi dobře stravitelné, protože v podstatě obsahuje jen cukr, vodu a vlákninu. V kombinaci s jiným jídlem se ale trávení ovoce ztěžuje, protože se posouvá až nakonec. Tělo nejprve stráví to, co mu zabere déle času, a ovoce postaví do fronty. Ovoce byste neměli jíst ani bezprostředně po jídle.

5. Sýr a studený nápoj
Sýrová pizza a studená coca cola! Sýrová mísa a vychlazené víno! Kdo by takové kombinace nemiloval? Ani tyto pochutiny by se ale neměly míchat dohromady, protože jejich spojení může vést ke vzniku problémů s absorpcí přijatých živin. To může způsobit nepohodlí a bolest žaludku.

Každý jsme individuální a každému dělá či nedělá dobře něco jiného. Vždy se snažte respektovat své pocity po jídle a uzpůsobte tomu pak případné kombinování potravin.

Zdroje: www.india.comsteptohealth.comwww.mojezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...