Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?
zdroj: Shutterstock

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se o oblíbené kombinace, které vnímáme jako normální součást každodenního života. Některé z nich ale nesvědčí zdraví, proto bychom se jim měli spíše vyhýbat. Co s čím tedy ideálně nejíst?

Aby byl pokrm chutný a výživný, často dáme dohromady několik ingrediencí, které dohromady vytvoří žádanou konzistenci i aroma. Existují ovšem potraviny, které by se měly jíst odděleně, protože doba a podmínky požadované pro jejich trávení jsou rozdílné a jejich současná kombinace vám tak může způsobit například jen pouhý diskomfort při trávení.

Proč nekombinovat nekombinovatelné
Špatné kombinace potravin mohou vést k bolestem žaludku, nadýmání, únavě, plynatosti a celkovému nepohodlí. Pokud budete nesprávné kombinace potravin konzumovat dlouhodobě, může to mít za následek vznik různých vyrážek, chronické problémy s trávením a zápach z úst. Naopak správná kombinace potravin vám pomůže zhubnout, zůstat po celý den plni energie a cítit se celkově dobře a vitálně.

Co s čím nejíst dohromady:

1. Dva zdroje bílkovin
Vejce se slaninou jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, přesto je vhodné se této kombinaci vyhnout a to z jednoduchého důvodu. Dva zdroje bílkovin se dohromady těžko tráví, to znamená, že vám budou „ležet v břiše“ a to může důsledkem toho nepříjemně bolet. Lepší je dát si jedno nebo druhé, případně jednu živočišnou bílkovinou nahradit rostlinným zdrojem a dát si například vejce s fazolemi nebo fazole se slaninou či párkem.

2. Citrusy a mléko
Mléko se obecně jakožto zástupce živočišných bílkovin déle a obtížněji tráví, když navíc přidáte citrus, začne se srážet, což žaludku zavaří ještě víc. Jak to dopadne už asi tušíte – bude vás bolet v břiše, budete trpět nadýmáním a plynatostí, dost možná vás postihne i průjem.

3. Mléko/mléčné výrobky a banán
Mléčné výrobky si příliš nerozumí ani s banánem, ačkoliv to bývá oblíbená kombinace. Obojí dohromady se ale těžko a pomalu tráví, důsledkem bude únava, protože tělo spoustu energie vynaloží právě na trávení. Lepší je dopřát si banán třeba jen s vodou (například v kaši nebo s vločkami), případně alespoň mléčný koktejl s banánem doplnit špetkou skořice nebo muškátového oříšku, které trávení podpoří a žaludku odlehčí.

4. Ovoce a jiné potraviny
Ovoce je samo o sobě velmi dobře stravitelné, protože v podstatě obsahuje jen cukr, vodu a vlákninu. V kombinaci s jiným jídlem se ale trávení ovoce ztěžuje, protože se posouvá až nakonec. Tělo nejprve stráví to, co mu zabere déle času, a ovoce postaví do fronty. Ovoce byste neměli jíst ani bezprostředně po jídle.

5. Sýr a studený nápoj
Sýrová pizza a studená coca cola! Sýrová mísa a vychlazené víno! Kdo by takové kombinace nemiloval? Ani tyto pochutiny by se ale neměly míchat dohromady, protože jejich spojení může vést ke vzniku problémů s absorpcí přijatých živin. To může způsobit nepohodlí a bolest žaludku.

Každý jsme individuální a každému dělá či nedělá dobře něco jiného. Vždy se snažte respektovat své pocity po jídle a uzpůsobte tomu pak případné kombinování potravin.

Zdroje: www.india.comsteptohealth.comwww.mojezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny vyskytující se v potravinách přirozeně. Některé z nich přitom mohou...

Čtěte dál
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu...
Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...