Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?
zdroj: Shutterstock

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se o oblíbené kombinace, které vnímáme jako normální součást každodenního života. Některé z nich ale nesvědčí zdraví, proto bychom se jim měli spíše vyhýbat. Co s čím tedy ideálně nejíst?

Aby byl pokrm chutný a výživný, často dáme dohromady několik ingrediencí, které dohromady vytvoří žádanou konzistenci i aroma. Existují ovšem potraviny, které by se měly jíst odděleně, protože doba a podmínky požadované pro jejich trávení jsou rozdílné a jejich současná kombinace vám tak může způsobit například jen pouhý diskomfort při trávení.

Proč nekombinovat nekombinovatelné
Špatné kombinace potravin mohou vést k bolestem žaludku, nadýmání, únavě, plynatosti a celkovému nepohodlí. Pokud budete nesprávné kombinace potravin konzumovat dlouhodobě, může to mít za následek vznik různých vyrážek, chronické problémy s trávením a zápach z úst. Naopak správná kombinace potravin vám pomůže zhubnout, zůstat po celý den plni energie a cítit se celkově dobře a vitálně.

Co s čím nejíst dohromady:

1. Dva zdroje bílkovin
Vejce se slaninou jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, přesto je vhodné se této kombinaci vyhnout a to z jednoduchého důvodu. Dva zdroje bílkovin se dohromady těžko tráví, to znamená, že vám budou „ležet v břiše“ a to může důsledkem toho nepříjemně bolet. Lepší je dát si jedno nebo druhé, případně jednu živočišnou bílkovinou nahradit rostlinným zdrojem a dát si například vejce s fazolemi nebo fazole se slaninou či párkem.

2. Citrusy a mléko
Mléko se obecně jakožto zástupce živočišných bílkovin déle a obtížněji tráví, když navíc přidáte citrus, začne se srážet, což žaludku zavaří ještě víc. Jak to dopadne už asi tušíte – bude vás bolet v břiše, budete trpět nadýmáním a plynatostí, dost možná vás postihne i průjem.

3. Mléko/mléčné výrobky a banán
Mléčné výrobky si příliš nerozumí ani s banánem, ačkoliv to bývá oblíbená kombinace. Obojí dohromady se ale těžko a pomalu tráví, důsledkem bude únava, protože tělo spoustu energie vynaloží právě na trávení. Lepší je dopřát si banán třeba jen s vodou (například v kaši nebo s vločkami), případně alespoň mléčný koktejl s banánem doplnit špetkou skořice nebo muškátového oříšku, které trávení podpoří a žaludku odlehčí.

4. Ovoce a jiné potraviny
Ovoce je samo o sobě velmi dobře stravitelné, protože v podstatě obsahuje jen cukr, vodu a vlákninu. V kombinaci s jiným jídlem se ale trávení ovoce ztěžuje, protože se posouvá až nakonec. Tělo nejprve stráví to, co mu zabere déle času, a ovoce postaví do fronty. Ovoce byste neměli jíst ani bezprostředně po jídle.

5. Sýr a studený nápoj
Sýrová pizza a studená coca cola! Sýrová mísa a vychlazené víno! Kdo by takové kombinace nemiloval? Ani tyto pochutiny by se ale neměly míchat dohromady, protože jejich spojení může vést ke vzniku problémů s absorpcí přijatých živin. To může způsobit nepohodlí a bolest žaludku.

Každý jsme individuální a každému dělá či nedělá dobře něco jiného. Vždy se snažte respektovat své pocity po jídle a uzpůsobte tomu pak případné kombinování potravin.

Zdroje: www.india.comsteptohealth.comwww.mojezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...