Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?
zdroj: Adobe Stock

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich stravování měli nechat minulosti a stravovat se dle doby, ve které žijeme? V čem je paleo přístup tělu prospěšný a včem může uškodit?

Každá mince má dvě strany. Rub i líc má i tzv. paleo dieta. Ta se snaží replikovat nutriční přístup jedinců z paleolitické éry. Předpokládá se, že jejich strava se točila kolem potravin, které pro ně byly snadno dosažitelné. Jednalo se tedy především o maso, ořechy, ovoce a další základní, nezpracované plodiny. Zastánci paleo stravování tvrdí, že doba zemědělství a přesun lidstva ke konzumaci mléčných a obilných produktů přinesl řadu zdravotních problémů, s nimiž se potýkáme do dnes.

Správné je jen skutečné jídlo
Bez ohledu na to, zda chcete zhubnout, nabrat svaly, zbavit se tělesného tuku nebo se zlepšit v určitém sportu, je nepopíratelným faktem, že jídelníček založený na bílkovinách z kvalitních zdrojů, zelenině a nenasycených tucích vašemu zdraví jen prospěje. Navíc se zvyšuje efektivita zpracovávání sacharidů, což se příznivě odrazí na hmotnosti. Spektrum potravin paleo stravování tak má mimořádně kvalitní nutriční dosah. Potraviny, z nichž sestává, jsou bohaté na vitamíny a minerály, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu, bojují se záněty a zlepšují regeneraci svalstva po cvičení. Navíc obecně platí, že lidé jsou dnes mnohem méně pohybově aktivní, než tomu bylo kdy dříve. Z toho důvodu se omezení počtu konzumovaných sacharidů jeví jako velmi dobrý nápad. Pokud přijaté sacharidy nevyužijeme na přeměnu v energii, uloží se na horší časy a to buď do podoby glykogenu (lepší případ), neb do podoby tuku (horší případ).

Zúžený výběr potravin
Úspěch každého stravování závisí na tom, jak snadno jej lze implikovat do každodenního života. Paleo je v tomto směru, stejně jako jiné výživové styly, omezující. Klade hranice na to, co se smí jíst a co ne. Dodržování čistoty stravy co do bio kvality může být také poměrně nákladné. Paleo přístup zcela zavrhuje zpracované potraviny i obiloviny. Ne všechny potraviny z těchto skupin jsou ale špatné. Naopak. Třeba syrovátková bílkovina je vysoce zpracovaná, ale je zároveň jednou z nejúčinnějších dostupných zdrojů rychle stravitelného proteinu s vysokým obsahem leucinu. Celozrnné obiloviny zase poskytují vlákninu a polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou nezbytné pro celkové trávení a výkonnost. Dokonce i kokosový olej, který je základem paleo diety, se připravuje lisováním za studena (což je také zpracování), které před tisíci lety nebylo k dispozici.

tip redakce ▾
 
Img

Severská dieta: Konečně přístup, který vás nebude omezovat v sacharidech

Na rozdíl od většiny diet nespočívá ta severská v osekávání kalorií a vyřazování sacharidů, jako tomu je u aktuálně populárních diet. Mnohem více klade důraz na přirozenost a kvalitu...

Všeho s mírou
Princip paleo stravy je zdravý, v praxi se ale setkává s řadou nesrovnalostí. Zastánci tohoto přístupu například přenáší veškerou zodpovědnost za nadváhu a obezitu na zpracované potraviny, které jsou v mnohých případech pro tělo přínosné. Hlavním důvodem je ale i nedostatek pohybu, jehož paleolitičtí lidé měli, na rozdíl od dnešního člověka, dostatek. Příliš nízký příjem sacharidů může výhledově také ohrozit sportovní a tréninkové výkony. A nakonec je důležité si uvědomit, že lidé v době paleolitu se takto stravovat MUSELI. Neměli na výběr. Což my dnes máme.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...