Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich stravování měli nechat minulosti a stravovat se dle doby, ve které žijeme? V čem je paleo přístup tělu prospěšný a včem může uškodit?
Každá mince má dvě strany. Rub i líc má i tzv. paleo dieta. Ta se snaží replikovat nutriční přístup jedinců z paleolitické éry. Předpokládá se, že jejich strava se točila kolem potravin, které pro ně byly snadno dosažitelné. Jednalo se tedy především o maso, ořechy, ovoce a další základní, nezpracované plodiny. Zastánci paleo stravování tvrdí, že doba zemědělství a přesun lidstva ke konzumaci mléčných a obilných produktů přinesl řadu zdravotních problémů, s nimiž se potýkáme do dnes.
Správné je jen skutečné jídlo
Bez ohledu na to, zda chcete zhubnout, nabrat svaly, zbavit se tělesného tuku nebo se zlepšit v určitém sportu, je nepopíratelným faktem, že jídelníček založený na bílkovinách z kvalitních zdrojů, zelenině a nenasycených tucích vašemu zdraví jen prospěje. Navíc se zvyšuje efektivita zpracovávání sacharidů, což se příznivě odrazí na hmotnosti. Spektrum potravin paleo stravování tak má mimořádně kvalitní nutriční dosah. Potraviny, z nichž sestává, jsou bohaté na vitamíny a minerály, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu, bojují se záněty a zlepšují regeneraci svalstva po cvičení. Navíc obecně platí, že lidé jsou dnes mnohem méně pohybově aktivní, než tomu bylo kdy dříve. Z toho důvodu se omezení počtu konzumovaných sacharidů jeví jako velmi dobrý nápad. Pokud přijaté sacharidy nevyužijeme na přeměnu v energii, uloží se na horší časy a to buď do podoby glykogenu (lepší případ), neb do podoby tuku (horší případ).
Zúžený výběr potravin
Úspěch každého stravování závisí na tom, jak snadno jej lze implikovat do každodenního života. Paleo je v tomto směru, stejně jako jiné výživové styly, omezující. Klade hranice na to, co se smí jíst a co ne. Dodržování čistoty stravy co do bio kvality může být také poměrně nákladné. Paleo přístup zcela zavrhuje zpracované potraviny i obiloviny. Ne všechny potraviny z těchto skupin jsou ale špatné. Naopak. Třeba syrovátková bílkovina je vysoce zpracovaná, ale je zároveň jednou z nejúčinnějších dostupných zdrojů rychle stravitelného proteinu s vysokým obsahem leucinu. Celozrnné obiloviny zase poskytují vlákninu a polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou nezbytné pro celkové trávení a výkonnost. Dokonce i kokosový olej, který je základem paleo diety, se připravuje lisováním za studena (což je také zpracování), které před tisíci lety nebylo k dispozici.
Všeho s mírou
Princip paleo stravy je zdravý, v praxi se ale setkává s řadou nesrovnalostí. Zastánci tohoto přístupu například přenáší veškerou zodpovědnost za nadváhu a obezitu na zpracované potraviny, které jsou v mnohých případech pro tělo přínosné. Hlavním důvodem je ale i nedostatek pohybu, jehož paleolitičtí lidé měli, na rozdíl od dnešního člověka, dostatek. Příliš nízký příjem sacharidů může výhledově také ohrozit sportovní a tréninkové výkony. A nakonec je důležité si uvědomit, že lidé v době paleolitu se takto stravovat MUSELI. Neměli na výběr. Což my dnes máme.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
