Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání i v restauracích. Poslední dobou se ale zdá, že jí roste silný konkurent. Nebo parťák? Posuďte sami. Jak si stojí kombucha ve srovnání s vodním kefírem?
Kombucha
Kombucha se pyšní mnohými zdravotními benefity z nichž nejvýraznější je její probiotický potenciál. Nápoj se vyrábí přidáním symbiotické kolonie bakterií a kvasinek SCOBY do černého nebo zeleného čaje. To spustí proces fermentace neboli kvašení, který probíhá několik dnů nebo i týdnů a je původcem mimořádných zdravotních přínosů kombuchy. Výsledkem je perlivý octový nápoj, nabitý prospěšnými probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev i trávení. Kombucha může představovat zdravou alternativu ke sladkým bublinkovým nápojům nebo třeba i k ledovým čajům, které bývají často plné cukru.
Kombucha nepatří mezi úplně levná pití, nicméně vyrobit si ji můžete i doma. V takovém případě je potřeba jen čas, než SCOBY vykonají svou práci a vy si budete moci dopřát lahodný drink.
Vodní kefír
Vodní kefír si vás získá svěžím aromatem, charakterizovaným příjemně nasládlou chutí, jejíž původ však neleží v přidaných cukrech – ty se zde totiž vůbec nevyskytují. Jedná se o perlivý fermentovaný nápoj bez umělých příchutí. Stejně jako klasický mléčný kefír, zakysaný mléčný výrobek, se vyrábí přidáním speciálních zrn kefíru do různých druhů tekutin – vody, kokosové vody nebo džusu. Zrna jsou složena z bakterií, kvasinek a polysacharidů a vypadají jako jemné krystalky průhledného želé. Je to lahodné, pro zdraví stejně přínosné jako kombucha, ale výrazně levnější.
Jak na výrobu vodního kefíru?
Vodní kefír můžete vyrobit doma nebo koupit v obchodě již hotový. Chcete-li experimentovat s výrobou vlastního, můžete si zakoupit zrnka vodního kefíru, která jsou poměrně levná a také opakovaně použitelná. Zrna je třeba po dobu 48 hodin aktivovat v cukerné vodě. Poté mohou být přidány do jakéhokoliv nápoje a ponechány fermentaci po dobu 24-48 hodin. Během tohoto časového úseku se bakterie a kvasinky množí a tekutina bublá. Výsledkem je perlivý mok podobný sodovce konzistencí a kombuše chutí – jen bez jejího typického „ocásku“. Na rozdíl od klasického kefíru je vodní kefír vhodný i pro jedince trpící laktózovou intolerancí či přímo alergií na mléčné proteiny. Jeho chuť je jemná a nevtíravá. To a relativně levná příprava mu dávají předpoklad se v příštích několika letech stát stejně populární jako kombucha.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
