Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům
zdroj: Adobe Stock

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání i v restauracích. Poslední dobou se ale zdá, že jí roste silný konkurent. Nebo parťák? Posuďte sami. Jak si stojí kombucha ve srovnání s vodním kefírem?

Kombucha
Kombucha se pyšní mnohými zdravotními benefity z nichž nejvýraznější je její probiotický potenciál. Nápoj se vyrábí přidáním symbiotické kolonie bakterií a kvasinek SCOBY do černého nebo zeleného čaje. To spustí proces fermentace neboli kvašení, který probíhá několik dnů nebo i týdnů a je původcem mimořádných zdravotních přínosů kombuchy. Výsledkem je perlivý octový nápoj, nabitý prospěšnými probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev i trávení. Kombucha může představovat zdravou alternativu ke sladkým bublinkovým nápojům nebo třeba i k ledovým čajům, které bývají často plné cukru.

Kombucha nepatří mezi úplně levná pití, nicméně vyrobit si ji můžete i doma. V takovém případě je potřeba jen čas, než SCOBY vykonají svou práci a vy si budete moci dopřát lahodný drink.

Vodní kefír
Vodní kefír si vás získá svěžím aromatem, charakterizovaným příjemně nasládlou chutí, jejíž původ však neleží v přidaných cukrech – ty se zde totiž vůbec nevyskytují. Jedná se o perlivý fermentovaný nápoj bez umělých příchutí. Stejně jako klasický mléčný kefír, zakysaný mléčný výrobek, se vyrábí přidáním speciálních zrn kefíru do různých druhů tekutin – vody, kokosové vody nebo džusu. Zrna jsou složena z bakterií, kvasinek a polysacharidů a vypadají jako jemné krystalky průhledného želé. Je to lahodné, pro zdraví stejně přínosné jako kombucha, ale výrazně levnější.

Jak na výrobu vodního kefíru?
Vodní kefír můžete vyrobit doma nebo koupit v obchodě již hotový. Chcete-li experimentovat s výrobou vlastního, můžete si zakoupit zrnka vodního kefíru, která jsou poměrně levná a také opakovaně použitelná. Zrna je třeba po dobu 48 hodin aktivovat v cukerné vodě. Poté mohou být přidány do jakéhokoliv nápoje a ponechány fermentaci po dobu 24-48 hodin. Během tohoto časového úseku se bakterie a kvasinky množí a tekutina bublá. Výsledkem je perlivý mok podobný sodovce konzistencí a kombuše chutí – jen bez jejího typického „ocásku“. Na rozdíl od klasického kefíru je vodní kefír vhodný i pro jedince trpící laktózovou intolerancí či přímo alergií na mléčné proteiny. Jeho chuť je jemná a nevtíravá. To a relativně levná příprava mu dávají předpoklad se v příštích několika letech stát stejně populární jako kombucha.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...

Čtěte dál
Tipy na moderní adventní kalendář pro děti

Tipy na moderní adventní kalendář pro děti

Advent je již za dveřmi a ti z nás, kteří mají děti, už jistě přemýšlí, jaký způsobem letos pojmout adventní kalendář, které zkrátí...
Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity...