Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům
zdroj: Adobe Stock

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání i v restauracích. Poslední dobou se ale zdá, že jí roste silný konkurent. Nebo parťák? Posuďte sami. Jak si stojí kombucha ve srovnání s vodním kefírem?

Kombucha
Kombucha se pyšní mnohými zdravotními benefity z nichž nejvýraznější je její probiotický potenciál. Nápoj se vyrábí přidáním symbiotické kolonie bakterií a kvasinek SCOBY do černého nebo zeleného čaje. To spustí proces fermentace neboli kvašení, který probíhá několik dnů nebo i týdnů a je původcem mimořádných zdravotních přínosů kombuchy. Výsledkem je perlivý octový nápoj, nabitý prospěšnými probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev i trávení. Kombucha může představovat zdravou alternativu ke sladkým bublinkovým nápojům nebo třeba i k ledovým čajům, které bývají často plné cukru.

Kombucha nepatří mezi úplně levná pití, nicméně vyrobit si ji můžete i doma. V takovém případě je potřeba jen čas, než SCOBY vykonají svou práci a vy si budete moci dopřát lahodný drink.

Vodní kefír
Vodní kefír si vás získá svěžím aromatem, charakterizovaným příjemně nasládlou chutí, jejíž původ však neleží v přidaných cukrech – ty se zde totiž vůbec nevyskytují. Jedná se o perlivý fermentovaný nápoj bez umělých příchutí. Stejně jako klasický mléčný kefír, zakysaný mléčný výrobek, se vyrábí přidáním speciálních zrn kefíru do různých druhů tekutin – vody, kokosové vody nebo džusu. Zrna jsou složena z bakterií, kvasinek a polysacharidů a vypadají jako jemné krystalky průhledného želé. Je to lahodné, pro zdraví stejně přínosné jako kombucha, ale výrazně levnější.

Jak na výrobu vodního kefíru?
Vodní kefír můžete vyrobit doma nebo koupit v obchodě již hotový. Chcete-li experimentovat s výrobou vlastního, můžete si zakoupit zrnka vodního kefíru, která jsou poměrně levná a také opakovaně použitelná. Zrna je třeba po dobu 48 hodin aktivovat v cukerné vodě. Poté mohou být přidány do jakéhokoliv nápoje a ponechány fermentaci po dobu 24-48 hodin. Během tohoto časového úseku se bakterie a kvasinky množí a tekutina bublá. Výsledkem je perlivý mok podobný sodovce konzistencí a kombuše chutí – jen bez jejího typického „ocásku“. Na rozdíl od klasického kefíru je vodní kefír vhodný i pro jedince trpící laktózovou intolerancí či přímo alergií na mléčné proteiny. Jeho chuť je jemná a nevtíravá. To a relativně levná příprava mu dávají předpoklad se v příštích několika letech stát stejně populární jako kombucha.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...