Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům
zdroj: Adobe Stock

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání i v restauracích. Poslední dobou se ale zdá, že jí roste silný konkurent. Nebo parťák? Posuďte sami. Jak si stojí kombucha ve srovnání s vodním kefírem?

Kombucha
Kombucha se pyšní mnohými zdravotními benefity z nichž nejvýraznější je její probiotický potenciál. Nápoj se vyrábí přidáním symbiotické kolonie bakterií a kvasinek SCOBY do černého nebo zeleného čaje. To spustí proces fermentace neboli kvašení, který probíhá několik dnů nebo i týdnů a je původcem mimořádných zdravotních přínosů kombuchy. Výsledkem je perlivý octový nápoj, nabitý prospěšnými probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev i trávení. Kombucha může představovat zdravou alternativu ke sladkým bublinkovým nápojům nebo třeba i k ledovým čajům, které bývají často plné cukru.

Kombucha nepatří mezi úplně levná pití, nicméně vyrobit si ji můžete i doma. V takovém případě je potřeba jen čas, než SCOBY vykonají svou práci a vy si budete moci dopřát lahodný drink.

Vodní kefír
Vodní kefír si vás získá svěžím aromatem, charakterizovaným příjemně nasládlou chutí, jejíž původ však neleží v přidaných cukrech – ty se zde totiž vůbec nevyskytují. Jedná se o perlivý fermentovaný nápoj bez umělých příchutí. Stejně jako klasický mléčný kefír, zakysaný mléčný výrobek, se vyrábí přidáním speciálních zrn kefíru do různých druhů tekutin – vody, kokosové vody nebo džusu. Zrna jsou složena z bakterií, kvasinek a polysacharidů a vypadají jako jemné krystalky průhledného želé. Je to lahodné, pro zdraví stejně přínosné jako kombucha, ale výrazně levnější.

tip redakce ▾
 
Img

Fermentace je trendy. Dopřejte si burčák bez výčitek a udělejte něco pro své zdraví

Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi...

Jak na výrobu vodního kefíru?
Vodní kefír můžete vyrobit doma nebo koupit v obchodě již hotový. Chcete-li experimentovat s výrobou vlastního, můžete si zakoupit zrnka vodního kefíru, která jsou poměrně levná a také opakovaně použitelná. Zrna je třeba po dobu 48 hodin aktivovat v cukerné vodě. Poté mohou být přidány do jakéhokoliv nápoje a ponechány fermentaci po dobu 24-48 hodin. Během tohoto časového úseku se bakterie a kvasinky množí a tekutina bublá. Výsledkem je perlivý mok podobný sodovce konzistencí a kombuše chutí – jen bez jejího typického „ocásku“. Na rozdíl od klasického kefíru je vodní kefír vhodný i pro jedince trpící laktózovou intolerancí či přímo alergií na mléčné proteiny. Jeho chuť je jemná a nevtíravá. To a relativně levná příprava mu dávají předpoklad se v příštích několika letech stát stejně populární jako kombucha.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...