Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí estragon a v čem je vlastně tato bylinka tak výjimečná?
Prospěšné účinky estragonu lidé opěvují již stovky let. Tato léčivá rostlinka, jejíž vědecký název zní Artemisia dracunculus, pochází ze stejné rodiny jako slunečnice. Estragon je známý nejen pro své léčivé účinky, ale také pro mimořádnou využitelnost při přípravě chutných pokrmů – používá se k dochucení masových i zeleninových jídel, velmi si rozumí třeba s rybami nebo chřestem. Uplatnění nachází dokonce i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Co estragon obsahuje a co dokáže
Estragon je typický jedinečným nutričním bohatstvím – dodá celou kupu vitaminů, minerálů a stopových prvků, mezi nimi vitaminy A, B6 a C, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a dále také malé množství zinku, manganu a selenu. Jaké výhody toto nutriční složení přináší a k jakým způsobům užití estragon předurčuje?
1. Reguluje hladinu glukózy
Podle různých studií má estragon pozitivní účinky na regulaci glukózy a na způsob, jímž tělo využívá inzulín – výsledky jednoho výzkumu dokládají, že extrakt z estragonu může koncentraci cukru v krvi snížit až o 20 %. S kontrolou celkové sekrece inzulínu a tím pádem i s pomocí vyrovnání hladiny cukru v krvi může prý pomoci 1 g estragonu zkonzumovaný před snídaní a večeří.
2. Pomáhá zlepšit spánek
Kvalitní spánek je pro celkové zdraví nezbytný, protože během něho všechny orgány a tkáně těla regenerují. Jeho nedostatek se tak může negativně podepsat na stavu organismu a zamezit tomu podle jednoho výzkumu umí právě estragon: má totiž sedativní účinky, které pomáhají regulovat spánkové vzorce.
3. Podporuje úlevu od bolesti
Výsledky jedné studie informují o tom, že jedinci trpící artritidou, kteří denně užívali 150 mg estragonu, pocítili výraznou úlevu od bolesti ve srovnání s těm, kteří užívali 300 mg nebo placebo. Výzkumníci tak kupodivu zjistili, že nižší dávka vykazuje vyšší účinnost. Podle autorů další studie estragon pomáhá od bolesti i při jiných stavech než je artritida.
S čím dalším estragon pomůže
V potravinářství se esenciálního oleje z estragonu užívá k uchovávání potravin bez nutnosti zapojit syntetické chemikálie. Podle iránských vědců může dokonce pomoci v boji s bakteriemi jako je Staphylococcus aureus a Escherichia coli, které mohou kontaminovat potraviny. Podle jiných badatelů dokáže extrakt z estragonu vyřešit sníženou chuť k jídlu, v kombinaci s dietou s vysokým obsahem tuků totiž snižuje hladiny leptinu, hormonu sytosti.
Na co si dávat pozor
Stejně jako je tomu i u jiných léčivých rostlinek byste při konzumaci estragonu měli postupovat obezřetně, jinak by vám mohl způsobit nepříjemné zažívací a trávicí obtíže. Rozhodně proto nepřekračujte dávkování nebo dobu užívání stanovené výrobcem doplňku stravy s estragonem, myslete také na možné interakce s léčivy a raději se před zařazením estragonu pro jistotu vždy poraďte se svým lékařem.
Zdroje: food52.com, steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Lichořeřišnice – účinky, využití a domácí příprava tinktury
Lichořeřišnice je dužnatá rostlina původem z Jižní Ameriky, se širokou škálou léčebného, kosmetického i kulinářského využití. V čerstvém stavu je výborná například do salátů, chutí připomíná jemně pikantní...
Čtěte dál
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Echinacea – zásady užívání této byliny proti nachlazení

Péče o dětské zoubky – pasta není potřeba a otírat by se měly i v noci. Co dalšího jste nevěděli?

Tymián – nejlepší bylina při dýchacích obtížích

Kolové nápoje – proč nám dělají dobře na žaludek a pro koho nejsou vhodné?

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka
