Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky
zdroj: Shutterstock

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován jak pro svou krásu, tak pro své prospěšné látky, které si můžeme dopřávat především ve formě čaje.

Ibišek dobře znali již naši předkové a s oblibou ho využívali zejména jako přirozenou součást jejich jídelníčku. Brzy zjistili, že má také celou řadu přínosných účinků pro lidské zdraví, čímž vzrostl jeho význam i obliba.

Ibišek a jeho využití
Ibišek, latinsky Hibiscus, patří do čeledi slézovitých. Jedná se o bylinu, případně dřevinu, která se zcela přirozeně vyskytuje zejména v tropických a subtropických oblastech celého světa. Běžně ji však můžeme pěstovat také v našich podmínkách. Některé druhy ibišků se využívají především jako okrasné dřeviny, jiné se hojně využívají v potravinářství. Karibský ibišek Hibiscus elatus poskytuje kvalitní a žádané dřevo, ibišek konopný se zase využívá v textilním průmyslu, a to pro výrobu speciálního vlákna, podobného jutě. Nicméně tento keř s krásnými barevnými květy má zdraví prospěšné vlastnosti, zejména pro osoby, které chtějí prospět svému kardiovaskulárnímu systému, tedy srdci a cévám.

Ibišek v kuchyni
V potravinářství se využívá ibišek súdánský, tedy jeho dužnaté červené kalichy, které mají typickou kyselou chuť a jsou používány především jako pochutina v různých úpravách, především pro přípravu teplých či studených nápojů a sirupů. V Evropě je ibišek známý jako přísada do ovocných čajových směsí, v létě pak slouží jako základ lahodných osvěžujících nápojů, které můžeme doslazovat medem. Ibišek je dodnes typickou surovinou pro indickou a tureckou kuchyni. Mladé tobolky se mohou jíst čerstvé, můžeme je vařit nebo i smažit. Konzervují se sušením, zmrazením nebo nakládáním do různých nálevů. Plody se vaří v polévce, dušené se podávají jako přílohy k masu nebo zapékají se sýrem.

Ibišek pro zdraví
Ibišek pomáhá při vysoké hladině cholesterolu, ale také upravuje krevní tlak. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomáhá při onemocněních horních cest dýchacích, účinkuje proti rozšíření kvasinkových infekcí. Potlačuje žaludeční potíže, nechutenství nebo zácpu. V kombinaci s třezalkou tečkovanou navozuje klid a účinkuje proti nespavosti, tlumí kašel a pomáhá i proti kožním neduhům. Je vhodný při redukční dietě, pomáhá proti únavě a stresu, posiluje paměť a působí jako antioxidant.

Proč pít ibiškový čaj?
Ibišek pijeme pro jeho ovocnou chuť, krásnou barvu, ale především pro jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Ibiškový čaj byl údajně oblíbeným pitím faraonů. Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišek také přispívá ke snížení pocení. Pití ibiškového čaje je bezpečné, ale při užívání některých léků je dobré zkonzultovat jeho užívání s lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: ireceptar.czvitaminybezcenzury.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě žlutými květy je pastvou pro oči na pohodové procházce. Slunečnice...

Čtěte dál
Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo...
Bezový květ – léčivé účinky a využití

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Kosmetické vychytávky na dovolenou k moři – přírodní repelent, tuhé mýdlo i esenciální oleje

Kosmetické vychytávky na dovolenou k moři – přírodní repelent, tuhé mýdlo i esenciální oleje

Ať už plánujete dovolenou u moře, na venkově nebo na horách, je potřeba se na ni dobře připravit. Ideálně tak, abyste ušetřili co nejvíc...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...