Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?
zdroj: Shutterstock

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim krásně fialovými květy. Koření má nahořklou chuť a jasně žlutou barvu. Jeli o něm řeč v nějakém receptu, nepřidává se ho více než špetka. Šafrán je velmi vzácný a pokud jde o ceny koření, už spoustu let si drží jasné prvenství.

Šafrán – zlato mezi kořením
Čnělky květů šafránu, které jsou původcem tohoto pokladu, jsou tři dlouhé tenké nitky zlatavě hnědé až oranžové barvy, které je třeba sklízet ručně opatrným odštípnutím. Množství koření získané tímto způsobem navíc přibývá velmi pomalu, proto je jeho cena tak extrémně vysoká. Na získání 10 g koření je potřeba nejméně 5 m² pole, jeden gram se u nás prodává zhruba za 300–400 Kč. Existuje řada levnějších náhražek, například kořen kurkumy nebo tzv. nepravý šafrán, jinak také Světlice barvířská. O původu šafránu se někdy vedou spory, podle všeho však pochází z Íránu, i když někdy se uvádí také Řecko nebo Mezopotámie. V minulosti se šafrán pančoval například smícháváním se sušenými okvětními plátky měsíčku lékařského. Za prodávání pančovaného šafránu hrozily ve středověku tvrdé postihy, výjimkou nebyly tresty smrti oběšením nebo useknutí ruky. Odhaduje se, že v budoucnu cena šafránu bude ještě stoupat, a to nejen díky vyšší poptávce, ale i kvůli klimatickým změnám, které značně znesnadní jeho pěstování.

Využití šafránu v gastronomii i v medicíně
Použití šafránu je možná až nečekaně široké. Znají jej pochopitelně v mnoha světových kuchyních, špetka této vzácnosti patří například i do známé španělské paelly, obvykle se jím ochutí a obarví také íránská drahokamová rýže nebo indická rýže biryani. Patří do kuchyně arabské, španělské, indické, či francouzské, používá se do masových směsí a polévek, k rybám, do nejrůznějších směsí rýže, do pečiva, sýrů a k ochucení másla. Špetkou šafránu můžete ozvláštnit dýňovou polévku nebo pozvednout fádní rizoto, delikatesou je pak například pstruh s šafránovou omáčkou. Význam šafránu tkví především v sytém a intenzivním zabarvení jídel. Specifická těžká a nahořklá vůně jej zase předurčuje pro použití k výrobě exkluzivních orientálních pánských parfémů. Dříve se používal také jako lék na trávení, ale pozor, ve větším množství může být jedovatý. Alexandr Veliký se prý v šafránové koupeli zotavoval po bitvách a údajně se mu připisovaly i zázračné účinky v léčbě proti moru. I dnes je šafrán součástí tradiční medicíny. Ve středověku se dokonce používal i jako vzácné barvivo ilustrací svatých knih.

Šafrán pro dobrou náladu i sexuální apetit
Šafrán má řadu pozitivních účinků na náš organismus, tradiční perská medicína jej po staletí používá pro podporu dobré nálady, psychické pohody a emoční stability. Jeho užití prý navozuje duševní pohodu, podporuje dobrou náladu a stabilizuje hormonální rovnováhu. Obsahuje účinné antioxidanty, příznivě ovlivňuje průběh menstruačního cyklu i sexuálních funkcí pohlavních orgánů.  Tím se samozřejmě řadí nejen mezi oblíbená přírodní antidepresiva, ale také afrodiziaka.

Zdroj: superionherbs.czhttps://cs.wikipedia.orgwww.mj-krasazdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...