Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?
zdroj: Shutterstock

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim krásně fialovými květy. Koření má nahořklou chuť a jasně žlutou barvu. Jeli o něm řeč v nějakém receptu, nepřidává se ho více než špetka. Šafrán je velmi vzácný a pokud jde o ceny koření, už spoustu let si drží jasné prvenství.

Šafrán – zlato mezi kořením
Čnělky květů šafránu, které jsou původcem tohoto pokladu, jsou tři dlouhé tenké nitky zlatavě hnědé až oranžové barvy, které je třeba sklízet ručně opatrným odštípnutím. Množství koření získané tímto způsobem navíc přibývá velmi pomalu, proto je jeho cena tak extrémně vysoká. Na získání 10 g koření je potřeba nejméně 5 m² pole, jeden gram se u nás prodává zhruba za 300–400 Kč. Existuje řada levnějších náhražek, například kořen kurkumy nebo tzv. nepravý šafrán, jinak také Světlice barvířská. O původu šafránu se někdy vedou spory, podle všeho však pochází z Íránu, i když někdy se uvádí také Řecko nebo Mezopotámie. V minulosti se šafrán pančoval například smícháváním se sušenými okvětními plátky měsíčku lékařského. Za prodávání pančovaného šafránu hrozily ve středověku tvrdé postihy, výjimkou nebyly tresty smrti oběšením nebo useknutí ruky. Odhaduje se, že v budoucnu cena šafránu bude ještě stoupat, a to nejen díky vyšší poptávce, ale i kvůli klimatickým změnám, které značně znesnadní jeho pěstování.

Využití šafránu v gastronomii i v medicíně
Použití šafránu je možná až nečekaně široké. Znají jej pochopitelně v mnoha světových kuchyních, špetka této vzácnosti patří například i do známé španělské paelly, obvykle se jím ochutí a obarví také íránská drahokamová rýže nebo indická rýže biryani. Patří do kuchyně arabské, španělské, indické, či francouzské, používá se do masových směsí a polévek, k rybám, do nejrůznějších směsí rýže, do pečiva, sýrů a k ochucení másla. Špetkou šafránu můžete ozvláštnit dýňovou polévku nebo pozvednout fádní rizoto, delikatesou je pak například pstruh s šafránovou omáčkou. Význam šafránu tkví především v sytém a intenzivním zabarvení jídel. Specifická těžká a nahořklá vůně jej zase předurčuje pro použití k výrobě exkluzivních orientálních pánských parfémů. Dříve se používal také jako lék na trávení, ale pozor, ve větším množství může být jedovatý. Alexandr Veliký se prý v šafránové koupeli zotavoval po bitvách a údajně se mu připisovaly i zázračné účinky v léčbě proti moru. I dnes je šafrán součástí tradiční medicíny. Ve středověku se dokonce používal i jako vzácné barvivo ilustrací svatých knih.

Šafrán pro dobrou náladu i sexuální apetit
Šafrán má řadu pozitivních účinků na náš organismus, tradiční perská medicína jej po staletí používá pro podporu dobré nálady, psychické pohody a emoční stability. Jeho užití prý navozuje duševní pohodu, podporuje dobrou náladu a stabilizuje hormonální rovnováhu. Obsahuje účinné antioxidanty, příznivě ovlivňuje průběh menstruačního cyklu i sexuálních funkcí pohlavních orgánů.  Tím se samozřejmě řadí nejen mezi oblíbená přírodní antidepresiva, ale také afrodiziaka.

Zdroj: superionherbs.czhttps://cs.wikipedia.orgwww.mj-krasazdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...