Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?
zdroj: Shutterstock

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim krásně fialovými květy. Koření má nahořklou chuť a jasně žlutou barvu. Jeli o něm řeč v nějakém receptu, nepřidává se ho více než špetka. Šafrán je velmi vzácný a pokud jde o ceny koření, už spoustu let si drží jasné prvenství.

Šafrán – zlato mezi kořením
Čnělky květů šafránu, které jsou původcem tohoto pokladu, jsou tři dlouhé tenké nitky zlatavě hnědé až oranžové barvy, které je třeba sklízet ručně opatrným odštípnutím. Množství koření získané tímto způsobem navíc přibývá velmi pomalu, proto je jeho cena tak extrémně vysoká. Na získání 10 g koření je potřeba nejméně 5 m² pole, jeden gram se u nás prodává zhruba za 300–400 Kč. Existuje řada levnějších náhražek, například kořen kurkumy nebo tzv. nepravý šafrán, jinak také Světlice barvířská. O původu šafránu se někdy vedou spory, podle všeho však pochází z Íránu, i když někdy se uvádí také Řecko nebo Mezopotámie. V minulosti se šafrán pančoval například smícháváním se sušenými okvětními plátky měsíčku lékařského. Za prodávání pančovaného šafránu hrozily ve středověku tvrdé postihy, výjimkou nebyly tresty smrti oběšením nebo useknutí ruky. Odhaduje se, že v budoucnu cena šafránu bude ještě stoupat, a to nejen díky vyšší poptávce, ale i kvůli klimatickým změnám, které značně znesnadní jeho pěstování.

Využití šafránu v gastronomii i v medicíně
Použití šafránu je možná až nečekaně široké. Znají jej pochopitelně v mnoha světových kuchyních, špetka této vzácnosti patří například i do známé španělské paelly, obvykle se jím ochutí a obarví také íránská drahokamová rýže nebo indická rýže biryani. Patří do kuchyně arabské, španělské, indické, či francouzské, používá se do masových směsí a polévek, k rybám, do nejrůznějších směsí rýže, do pečiva, sýrů a k ochucení másla. Špetkou šafránu můžete ozvláštnit dýňovou polévku nebo pozvednout fádní rizoto, delikatesou je pak například pstruh s šafránovou omáčkou. Význam šafránu tkví především v sytém a intenzivním zabarvení jídel. Specifická těžká a nahořklá vůně jej zase předurčuje pro použití k výrobě exkluzivních orientálních pánských parfémů. Dříve se používal také jako lék na trávení, ale pozor, ve větším množství může být jedovatý. Alexandr Veliký se prý v šafránové koupeli zotavoval po bitvách a údajně se mu připisovaly i zázračné účinky v léčbě proti moru. I dnes je šafrán součástí tradiční medicíny. Ve středověku se dokonce používal i jako vzácné barvivo ilustrací svatých knih.

Šafrán pro dobrou náladu i sexuální apetit
Šafrán má řadu pozitivních účinků na náš organismus, tradiční perská medicína jej po staletí používá pro podporu dobré nálady, psychické pohody a emoční stability. Jeho užití prý navozuje duševní pohodu, podporuje dobrou náladu a stabilizuje hormonální rovnováhu. Obsahuje účinné antioxidanty, příznivě ovlivňuje průběh menstruačního cyklu i sexuálních funkcí pohlavních orgánů.  Tím se samozřejmě řadí nejen mezi oblíbená přírodní antidepresiva, ale také afrodiziaka.

Zdroj: superionherbs.czhttps://cs.wikipedia.orgwww.mj-krasazdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...