Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili
zdroj: Shutterstock

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny vyskytující se v potravinách přirozeně. Některé z nich přitom mohou mít po požití i fatální následky. Navíc se často jedná o zdravé potraviny, jako je zelenina nebo luštěniny. Vyplatí se tedy znát jejich správnou úpravu a rizika.

Čeleď tykvovitých
Do této skupiny patří například okurky, dýně, cukety nebo také melouny. Tyto rostliny si původně pro ochranu před býložravci vytvořily toxiny způsobující podráždění trávicího systému. Za mnoho let šlechtění se pěstitelům podařilo snížit množství těchto látek na minimum, ale i dnes může souhra několika faktorů (sucho, škůdci, odrůda, apod.) způsobit vyšší výskyt nežádoucích toxinů. A to může způsobit i otravu člověka. Toxin vyskytující se v těchto potravinách se navíc nerozkládá varem. Poznat ho tedy lze podle hořké chuti, i po uvaření – to by vás mělo varovat. Takové kusy raději nejezte.

Zelené fazolky a červené fazole
V zelených fazolkách se vyskytuje fazin – toxin, který poškozuje sliznici střeva. Pokud tedy požijete syrové fazolky, zhruba do tří hodin se mohou objevit bolesti břicha, zvracení i průjmy. Konzumace zelených fazolek je tak bezpečná jen po tepelné úpravě, která by měla trvat alespoň 15 minut.

Podobné je to také v případě jiných luštěnin. Ty obecně mohou způsobit zažívací potíže, ale v případě červených fazolí to může být ještě o poznání horší. U tohoto druhu luštěnin totiž výrazně převyšuje obsah látky, která způsobuje průjmy, zvracení a ve větším množství i tvorbu krevních sraženin. Je tedy důležité červené fazole vždy předem namočit, vodu poté vyměnit a vařit je v čisté vodě alespoň 30 minut. Platí ale, že byste měli veškeré syrové luštěniny předem namočit a vařit co nejdelší dobu. Pokud si zvolíte ke konzumaci fazole v plechovce, namáčení už samozřejmě nutné není, tyto fazole jsou již upravené a nebezpečných toxinů zbavené.

Rebarbora a rajčata
Sladký rebarborový koláč je oblíbenou pochoutkou, ale vždy si dávejte pozor při přípravě. Stonky je nutné vždy oloupat a listy této rostliny byste neměli konzumovat vůbec. Kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje, totiž není vůbec dobrá pro naše ledviny. Otravu by sice způsobila až několikakilogramová konzumace, ovšem organismus zatěžuje i výrazně nižší množství. Rebarboru je doporučováno jíst hlavně z kraje její sezóny – v květnu a v červnu. Později už obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové.

Rajčata neodmyslitelně patří v našich kuchyních do mnoha pokrmů a během léta jsou jich plné zahrádky. Kromě zdraví prospěšných látek v nich ale najdeme také alkaloid zvaný tomatin, který způsobuje závratě a silné bolesti hlavy. Ten se vyskytuje v zelených částech rostliny a nejvíce v květech. Po dozrání plodu už je v něm množství v podstatě neměřitelné, jejich konzumace je tedy v této fázi bezpečná. Ale platí, že byste si nikdy neměli přidávat například do salátu rajčatové lístky nebo je jakkoliv konzumovat.

Brambory a lilek
Obě potraviny obsahují alkaloid solanin. Tohoto jedu se ale snadno lze zbavit tepelnou úpravou. Lilek proto nikdy nekonzumujte syrový. Totéž platí i o bramborách, ty obsahují solanin v celé rostlině, nejvíce pak v klíčcích. Samotné hlízy ho mají méně, přičemž nejvyšší koncentrace je asi 2 mm pod slupkou. I proto se brambory loupou a vaří ve vodě, kde se zbytky solaninu vylouhují. Vyhněte se konzumaci brambor s klíčky, bramborám zeleným nebo poškozeným. Zde je obsah toxinu mnohem vyšší a konzumace už může způsobit nepříjemné trávicí potíže, jako je nevolnost, zvracení nebo průjmy.

Mandle a pecky z ovoce
Tyto potraviny obsahují amygdalin, který může způsobit bolesti hlavy, nevolnost, křeče a zvracení. Proto se zásadně nekonzumují pecky z ovoce, jako jsou meruňky, broskve, švestky nebo třešně. Pokud celou pecku spolknete, nic se neděje. K uvolnění látky může dojít při narušení samotné tvrdé pecky. Museli byste tak pecku nejdříve rozkousat a sníst jadérka. Nejvyšší koncentraci amygdalinu mají pecky meruněk, následují pecky broskví, třešní a švestek. Tyto plody si tedy v klidu vychutnejte, ale pecky vždy vyhoďte.

Stejný toxin stojí za jedovatostí hořkých mandlí. Tyto kusy už se ale naštěstí dle zákona na trh nesmí dostat, k otravě totiž postačí i 15 kusů těchto plodů. Sladké mandle obsahují toxinu mnohem méně, bezpečná dávka je asi 150 kusů pro dospělého člověka a 50 kusů pro dítě.

Které běžné potraviny jsou nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky?
Mnoho potravin, které v kuchyni běžně používáte, je nebezpečných pro vaše domácí zvířata. Proto si dávejte pozor, jaké pochoutky od stolu dáváte svým mazlíčkům. Můžete jim totiž nechtěně způsobit otravu nebo zažívací potíže.

Vašim psům a kočkám nikdy nedávejte čokoládu nebo cokoliv, v čem je kofein. Hrozny a rozinky jsou pro psy rovněž jedovaté. Nebezpečný je také česnek a cibule, eukalyptus nebo jakékoliv ořechy. Psům i kočkám nesvědčí ani větší množství brambor nebo soli. A pokud máte doma opeřené parťáky, například papouška, nedávejte jim avokádo, čokoládu ani v jejich blízkosti nevařte na teflonu.

Zdroj: materiály autora

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně myslet na to, jak, kde a čím zasytíme hladový žaludek. Ať už plánujete...

Čtěte dál
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...