Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili
zdroj: Shutterstock

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny vyskytující se v potravinách přirozeně. Některé z nich přitom mohou mít po požití i fatální následky. Navíc se často jedná o zdravé potraviny, jako je zelenina nebo luštěniny. Vyplatí se tedy znát jejich správnou úpravu a rizika.

Čeleď tykvovitých
Do této skupiny patří například okurky, dýně, cukety nebo také melouny. Tyto rostliny si původně pro ochranu před býložravci vytvořily toxiny způsobující podráždění trávicího systému. Za mnoho let šlechtění se pěstitelům podařilo snížit množství těchto látek na minimum, ale i dnes může souhra několika faktorů (sucho, škůdci, odrůda, apod.) způsobit vyšší výskyt nežádoucích toxinů. A to může způsobit i otravu člověka. Toxin vyskytující se v těchto potravinách se navíc nerozkládá varem. Poznat ho tedy lze podle hořké chuti, i po uvaření – to by vás mělo varovat. Takové kusy raději nejezte.

Zelené fazolky a červené fazole
V zelených fazolkách se vyskytuje fazin – toxin, který poškozuje sliznici střeva. Pokud tedy požijete syrové fazolky, zhruba do tří hodin se mohou objevit bolesti břicha, zvracení i průjmy. Konzumace zelených fazolek je tak bezpečná jen po tepelné úpravě, která by měla trvat alespoň 15 minut.

Podobné je to také v případě jiných luštěnin. Ty obecně mohou způsobit zažívací potíže, ale v případě červených fazolí to může být ještě o poznání horší. U tohoto druhu luštěnin totiž výrazně převyšuje obsah látky, která způsobuje průjmy, zvracení a ve větším množství i tvorbu krevních sraženin. Je tedy důležité červené fazole vždy předem namočit, vodu poté vyměnit a vařit je v čisté vodě alespoň 30 minut. Platí ale, že byste měli veškeré syrové luštěniny předem namočit a vařit co nejdelší dobu. Pokud si zvolíte ke konzumaci fazole v plechovce, namáčení už samozřejmě nutné není, tyto fazole jsou již upravené a nebezpečných toxinů zbavené.

Rebarbora a rajčata
Sladký rebarborový koláč je oblíbenou pochoutkou, ale vždy si dávejte pozor při přípravě. Stonky je nutné vždy oloupat a listy této rostliny byste neměli konzumovat vůbec. Kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje, totiž není vůbec dobrá pro naše ledviny. Otravu by sice způsobila až několikakilogramová konzumace, ovšem organismus zatěžuje i výrazně nižší množství. Rebarboru je doporučováno jíst hlavně z kraje její sezóny – v květnu a v červnu. Později už obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové.

Rajčata neodmyslitelně patří v našich kuchyních do mnoha pokrmů a během léta jsou jich plné zahrádky. Kromě zdraví prospěšných látek v nich ale najdeme také alkaloid zvaný tomatin, který způsobuje závratě a silné bolesti hlavy. Ten se vyskytuje v zelených částech rostliny a nejvíce v květech. Po dozrání plodu už je v něm množství v podstatě neměřitelné, jejich konzumace je tedy v této fázi bezpečná. Ale platí, že byste si nikdy neměli přidávat například do salátu rajčatové lístky nebo je jakkoliv konzumovat.

Brambory a lilek
Obě potraviny obsahují alkaloid solanin. Tohoto jedu se ale snadno lze zbavit tepelnou úpravou. Lilek proto nikdy nekonzumujte syrový. Totéž platí i o bramborách, ty obsahují solanin v celé rostlině, nejvíce pak v klíčcích. Samotné hlízy ho mají méně, přičemž nejvyšší koncentrace je asi 2 mm pod slupkou. I proto se brambory loupou a vaří ve vodě, kde se zbytky solaninu vylouhují. Vyhněte se konzumaci brambor s klíčky, bramborám zeleným nebo poškozeným. Zde je obsah toxinu mnohem vyšší a konzumace už může způsobit nepříjemné trávicí potíže, jako je nevolnost, zvracení nebo průjmy.

Mandle a pecky z ovoce
Tyto potraviny obsahují amygdalin, který může způsobit bolesti hlavy, nevolnost, křeče a zvracení. Proto se zásadně nekonzumují pecky z ovoce, jako jsou meruňky, broskve, švestky nebo třešně. Pokud celou pecku spolknete, nic se neděje. K uvolnění látky může dojít při narušení samotné tvrdé pecky. Museli byste tak pecku nejdříve rozkousat a sníst jadérka. Nejvyšší koncentraci amygdalinu mají pecky meruněk, následují pecky broskví, třešní a švestek. Tyto plody si tedy v klidu vychutnejte, ale pecky vždy vyhoďte.

Stejný toxin stojí za jedovatostí hořkých mandlí. Tyto kusy už se ale naštěstí dle zákona na trh nesmí dostat, k otravě totiž postačí i 15 kusů těchto plodů. Sladké mandle obsahují toxinu mnohem méně, bezpečná dávka je asi 150 kusů pro dospělého člověka a 50 kusů pro dítě.

Které běžné potraviny jsou nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky?
Mnoho potravin, které v kuchyni běžně používáte, je nebezpečných pro vaše domácí zvířata. Proto si dávejte pozor, jaké pochoutky od stolu dáváte svým mazlíčkům. Můžete jim totiž nechtěně způsobit otravu nebo zažívací potíže.

Vašim psům a kočkám nikdy nedávejte čokoládu nebo cokoliv, v čem je kofein. Hrozny a rozinky jsou pro psy rovněž jedovaté. Nebezpečný je také česnek a cibule, eukalyptus nebo jakékoliv ořechy. Psům i kočkám nesvědčí ani větší množství brambor nebo soli. A pokud máte doma opeřené parťáky, například papouška, nedávejte jim avokádo, čokoládu ani v jejich blízkosti nevařte na teflonu.

Zdroj: materiály autora

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...