Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?
zdroj: Adobe Stock

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným zdrojem vitamínu C a můžete jej připravit na bezpočet způsobů. Tuhle cennou superpotravinu byste v jídelníčku rozhodně neměli vynechávat.

Chutný a cenově nenáročný zdroj živin a vitamínů. To je kvašené-fermentované-kysané zelí. Je levné, dostupné a svolné téměř ke všemu. Respektive přináší kupu možností, jak jej zužitkovat. Díky vysokému obsahu vitamínu C se navíc jedná o ideální zimní zeleninu. Kromě něj dodá tělu i vitamín K a také vitamín E. První jmenovaný udržuje silné kosti a pomáhá při hojení ran. Druhý udržuje zdravou a krásnou pleť. Draslík, vápník a další minerály, které se v kvašeném zelí také nacházejí, dotvářejí kompletní živinový balíček kysaného zelí. Díky nízké kalorické hodnotě je to doslova elixír zdraví – jen takový, který se nepije, ale jí.

Bohatý zdroj cenného vitamínu
Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé činí zhruba 80 mg. Nastávající maminky by ze stravy měly získat alespoň 85 mg a kojící matky více než 120 mg. V jednom šálku zelí najdete přibližně 30 mg vitamínu C! Dejte si 3 nebo 4 šálky a máte splněnou denní dávku.

Probiotika pro naše střeva
Fermentace vyzdvihne na pomyslném žebříčku zdravotního přínosu potraviny kyselé zelí doslova do závratných výšin. Podle výzkumníků z Cornellovy univerzity se nejvyšší hladiny vitamínu C v kvašeném zelí pohybují až téměř kolem 700 mg na šálek. Kromě vitamínu C ale kyselé zelí obsahuje i další antioxidanty chránící tělo proti stresu a bojující s různými onemocněními. Probiotika, zejména bakterie mléčného kvašení, jsou neméně přínosná. Harmonizují střeva, podporují jejich správnou funkci a tím tedy i posilují imunitní systém. Nejen díky tomu se fermentované potraviny dostávají do popředí zájmu.

Široké možnosti užití
Zařazení kyselého zelí do jídelníčku je mimořádně jednoduché a variabilní. Nemusíte z něho dělat jen zelňačku nebo jej užívat jako přílohu s knedlíky v tradičním českém vepřu-knedlu-zelu. Přidejte ho do lehkého podzimního salátu nebo z něj připravte zelné placičky s quinoou. Smíchejte ho s vařenými fazolemi a přidejte do sendviče. Nebo zelí zužitkujte pro přípravu zdravých polévek, jako je třeba miso polévka. Ale dbejte na to, abyste zelí do polévky vložili až tehdy, když už bude jen teplá.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...