Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?
zdroj: Adobe Stock

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným zdrojem vitamínu C a můžete jej připravit na bezpočet způsobů. Tuhle cennou superpotravinu byste v jídelníčku rozhodně neměli vynechávat.

Chutný a cenově nenáročný zdroj živin a vitamínů. To je kvašené-fermentované-kysané zelí. Je levné, dostupné a svolné téměř ke všemu. Respektive přináší kupu možností, jak jej zužitkovat. Díky vysokému obsahu vitamínu C se navíc jedná o ideální zimní zeleninu. Kromě něj dodá tělu i vitamín K a také vitamín E. První jmenovaný udržuje silné kosti a pomáhá při hojení ran. Druhý udržuje zdravou a krásnou pleť. Draslík, vápník a další minerály, které se v kvašeném zelí také nacházejí, dotvářejí kompletní živinový balíček kysaného zelí. Díky nízké kalorické hodnotě je to doslova elixír zdraví – jen takový, který se nepije, ale jí.

Bohatý zdroj cenného vitamínu
Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé činí zhruba 80 mg. Nastávající maminky by ze stravy měly získat alespoň 85 mg a kojící matky více než 120 mg. V jednom šálku zelí najdete přibližně 30 mg vitamínu C! Dejte si 3 nebo 4 šálky a máte splněnou denní dávku.

Probiotika pro naše střeva
Fermentace vyzdvihne na pomyslném žebříčku zdravotního přínosu potraviny kyselé zelí doslova do závratných výšin. Podle výzkumníků z Cornellovy univerzity se nejvyšší hladiny vitamínu C v kvašeném zelí pohybují až téměř kolem 700 mg na šálek. Kromě vitamínu C ale kyselé zelí obsahuje i další antioxidanty chránící tělo proti stresu a bojující s různými onemocněními. Probiotika, zejména bakterie mléčného kvašení, jsou neméně přínosná. Harmonizují střeva, podporují jejich správnou funkci a tím tedy i posilují imunitní systém. Nejen díky tomu se fermentované potraviny dostávají do popředí zájmu.

Široké možnosti užití
Zařazení kyselého zelí do jídelníčku je mimořádně jednoduché a variabilní. Nemusíte z něho dělat jen zelňačku nebo jej užívat jako přílohu s knedlíky v tradičním českém vepřu-knedlu-zelu. Přidejte ho do lehkého podzimního salátu nebo z něj připravte zelné placičky s quinoou. Smíchejte ho s vařenými fazolemi a přidejte do sendviče. Nebo zelí zužitkujte pro přípravu zdravých polévek, jako je třeba miso polévka. Ale dbejte na to, abyste zelí do polévky vložili až tehdy, když už bude jen teplá.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...