Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?
zdroj: Adobe Stock

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně malým a jednoduchým. Možná se budete divit, ale je to obyčejné pití vody.

Voda jako základ pitného režimu
Mnoho lidí si neuvědomuje, že pitná voda je esenciální pro všechno, co se v lidském těle děje. Jestli je tělo dehydrované nebo správně hydratované ovlivňuje opravdu mnoho funkcí. Stěžejní je ale i množství a denní doba. Správný čas totiž maximalizuje účinnost vody pro tělo.

Základní doporučené schéma pitného režimu (1 sklenice = 250 ml):

  • 2 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody hned po probuzení pomáhají aktivovat vnitřní orgány a zejména trávicí a čistící procesy, hydratují tělo po noci a pomáhají probudit organismus,
  • 2 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody mezi každým hlavním jídlem pomáhají slehnutí a doplnění tekutin,
  • 1 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody před spaním je prevencí noční dehydratace,
  • 1 sklenice ke každému kofeinovému či alkoholickému nápoji pomáhá ledvinám a je prevencí celkové dehydratace,
  • 2 sklenice vody na každou hodinu intenzivního sportu pomáhá vyrovnat ztrátu tekutin pocením,
  • pití u jídla minimalizujte, naopak pijte hlavně mimo jídlo.

A co voda s citrónovou šťávou?
Pití vlažné vody s vymačkanou citrónovou šťávou je součástí snad všech doporučení, týkajících se různých detoxikačních procesů, diet či detoxikačních kúr. Doplňte tedy vodu šťávou z citrónu a podpořte výhody, které pravidelné popíjení vody přináší. Tato věc má ale velké ALE. Myslete na kvalitu a čistotu citrónů. I když je citrón ve své podstatě kyselý, na tělo působí zásadotvorně díky obsahu minerálních látek. Aby je měl, musí být ale zralý. Z toho důvodu je vždy, když je koupíte, nechte alespoň 3 dny dojít v pokojové teplotě. Upřednostňujte citróny v BIO kvalitě, které nebyly chemicky ošetřeny. To poslední co chcete je, aby se chemikálie dostaly rovnou z prostřednictvím vašich rukou do jiného jídla či přímo do vody. Vždy si vybírejte menší citróny, zato s vyšší hmotností. U nich máte jistotu, že jsou opravdu šťavnaté. Velké citróny mívají tlustou kůru a bývá v nich málo šťávy. Dejte si také pozor na to, jak jsou citróny pórovité. Čím více pórů, tím méně šťávy. V neposlední řadě nikdy citrónovou šťávu nepřidávejte do horkého nápoje, ale vždy do vlažného s teplotou pod 40 °C.

Podpora imunitního systému ale i prevence vrásek
Kyselina askorbová, vitamín C, který citróny obsahují, podporuje obranyschopnost těla, ale i pomáhá tvorbě kolagenových struktur. Pakliže bojujete s bolestmi kloubního aparátu a berete doplňky stravy na klouby, myslete na dostatečný přísun tohoto vitamínu. Dostatečný přísun kolagenu stravou i vlastní endogenní tvorba je také doslova nejúčinnější prevencí tvorby vrásek, což ocení hlavě ženy.

Hlad je převlečená žízeň
Vždy, když vás honí mlsná, nebo si myslíte, že máte hlad, napijte se. Pokud vás voda s citrónem naplní a uspokojí, šlo jen o vaše chutě. Těmito zkouškami zvýšíte přísun tekutin a snížíte uzobávání.

tip redakce ▾
 
Img

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si...

Na své si přijdou i toxiny
Podle některých odborníků reagují na čerstvou citrónovou šťávu pozitivně i játra. Ta totiž údajně, více než cokoliv jiného, zvyšují produkci enzymů. To zase zvyšuje výkonnost jater při vylučování žluči, což pomáhá trávení a biotransformaci cizorodých látek. Citrónová šťáva má navíc diuretické vlastnosti, tedy pročistí ledviny a pomáhá lidem trpícím zánětem močového měchýře.

Pravidelné pití vody či vody s citrónem dle výše uvedeného schématu a zásad pak opravdu může mít pro tělo blahodárný vliv. Sáhněte si do svědomí, zdali i vy opravdu dbáte na výše uvedená doporučení a jestli není pořád co zlepšovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...