Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?
zdroj: Adobe Stock

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně malým a jednoduchým. Možná se budete divit, ale je to obyčejné pití vody.

Voda jako základ pitného režimu
Mnoho lidí si neuvědomuje, že pitná voda je esenciální pro všechno, co se v lidském těle děje. Jestli je tělo dehydrované nebo správně hydratované ovlivňuje opravdu mnoho funkcí. Stěžejní je ale i množství a denní doba. Správný čas totiž maximalizuje účinnost vody pro tělo.

Základní doporučené schéma pitného režimu (1 sklenice = 250 ml):

  • 2 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody hned po probuzení pomáhají aktivovat vnitřní orgány a zejména trávicí a čistící procesy, hydratují tělo po noci a pomáhají probudit organismus,
  • 2 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody mezi každým hlavním jídlem pomáhají slehnutí a doplnění tekutin,
  • 1 sklenice vlažné, odstáté a čisté vody před spaním je prevencí noční dehydratace,
  • 1 sklenice ke každému kofeinovému či alkoholickému nápoji pomáhá ledvinám a je prevencí celkové dehydratace,
  • 2 sklenice vody na každou hodinu intenzivního sportu pomáhá vyrovnat ztrátu tekutin pocením,
  • pití u jídla minimalizujte, naopak pijte hlavně mimo jídlo.

A co voda s citrónovou šťávou?
Pití vlažné vody s vymačkanou citrónovou šťávou je součástí snad všech doporučení, týkajících se různých detoxikačních procesů, diet či detoxikačních kúr. Doplňte tedy vodu šťávou z citrónu a podpořte výhody, které pravidelné popíjení vody přináší. Tato věc má ale velké ALE. Myslete na kvalitu a čistotu citrónů. I když je citrón ve své podstatě kyselý, na tělo působí zásadotvorně díky obsahu minerálních látek. Aby je měl, musí být ale zralý. Z toho důvodu je vždy, když je koupíte, nechte alespoň 3 dny dojít v pokojové teplotě. Upřednostňujte citróny v BIO kvalitě, které nebyly chemicky ošetřeny. To poslední co chcete je, aby se chemikálie dostaly rovnou z prostřednictvím vašich rukou do jiného jídla či přímo do vody. Vždy si vybírejte menší citróny, zato s vyšší hmotností. U nich máte jistotu, že jsou opravdu šťavnaté. Velké citróny mívají tlustou kůru a bývá v nich málo šťávy. Dejte si také pozor na to, jak jsou citróny pórovité. Čím více pórů, tím méně šťávy. V neposlední řadě nikdy citrónovou šťávu nepřidávejte do horkého nápoje, ale vždy do vlažného s teplotou pod 40 °C.

Podpora imunitního systému ale i prevence vrásek
Kyselina askorbová, vitamín C, který citróny obsahují, podporuje obranyschopnost těla, ale i pomáhá tvorbě kolagenových struktur. Pakliže bojujete s bolestmi kloubního aparátu a berete doplňky stravy na klouby, myslete na dostatečný přísun tohoto vitamínu. Dostatečný přísun kolagenu stravou i vlastní endogenní tvorba je také doslova nejúčinnější prevencí tvorby vrásek, což ocení hlavě ženy.

Hlad je převlečená žízeň
Vždy, když vás honí mlsná, nebo si myslíte, že máte hlad, napijte se. Pokud vás voda s citrónem naplní a uspokojí, šlo jen o vaše chutě. Těmito zkouškami zvýšíte přísun tekutin a snížíte uzobávání.

tip redakce ▾
 
Img

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si...

Na své si přijdou i toxiny
Podle některých odborníků reagují na čerstvou citrónovou šťávu pozitivně i játra. Ta totiž údajně, více než cokoliv jiného, zvyšují produkci enzymů. To zase zvyšuje výkonnost jater při vylučování žluči, což pomáhá trávení a biotransformaci cizorodých látek. Citrónová šťáva má navíc diuretické vlastnosti, tedy pročistí ledviny a pomáhá lidem trpícím zánětem močového měchýře.

Pravidelné pití vody či vody s citrónem dle výše uvedeného schématu a zásad pak opravdu může mít pro tělo blahodárný vliv. Sáhněte si do svědomí, zdali i vy opravdu dbáte na výše uvedená doporučení a jestli není pořád co zlepšovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...