Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy pastináku setého nejsou jedlé a mohou podráždit pokožku, proto je praktické si před manipulací s nimi nasadit rukavice. Tím ale nevýhody této dvouleté rostlinky z čeledi miříkovité končí, protože dál už nabízí jen samé benefity. Proč dát pastináku šanci?

Patří do rodiny rostlin z čeledi miříkovité, vzhledově a chutí se ale podobá zelenině kořenové. Na rozdíl od celeru, mrkve nebo petržele je však poněkud opomíjen, což je velká škoda. Pastinák setý, lidově pastiňák nebo pastyňák, totiž nabízí mnoho výhod týkajících se nejen variability při zpracování, ale také mimořádného nutričního složení a nenáročnosti na pěstování. Co byste o pastináku měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Co je pastinák
Vytrvalá bylina může dosáhnout až výšky 100 cm, spodní hranice je 30 cm. Ve druhém roce života žlutě a žlutozeleně kvete. Pastinák má rád světlo a teplo, proto se mu daří na slunečných místech a není to vůbec překvapivé – jeho domovinou je totiž Středomoří, kde společně s mrkví tvořil základ jídelníčku už dávným Řekům a Římanům (ačkoliv není jisté, zda se nejednalo o mrkev, která tehdy vypadala jinak než dnes). I když vypadá pastinák podobně jako mrkev, je bledší a nabízí výraznější chuť připomínající sladší petržel.

Co všechno obsahuje
S velkým množstvím živin přichází mnoho zdravotních výhod. Pastinák je bohatý na vlákninu, draslík, hořčík a vitamin C. Díky těmto mikroživinám pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje imunitu, chrání tělo před infekcemi, záněty a poškozováním volnými radikály. O poslední jmenované se zasluhují také rostlinné fytochemikálie jako je kvercetin, falcarinol a falcarindiol. Jedná se o sloučeniny produkované rostlinami, které lidskému organismu mimořádně prospívají, fungují totiž často i jako silné antioxidanty. Podle některých studií mohou falcarinol a falcarindiol dokonce tělo posílit v boji s rakovinou tlustého střeva. Pastinák také působí močopudně, čímž čistí močový měchýř a močové cesty, zbavuje tělo toxinů. Dávní Římané věřili, že jeho kořeny fungují jako afrodiziakum.

Kdy sklízet a jak ho upravovat
Čas na sklizeň přichází v září, pokud ale kořeny necháte v zemi přes zimu a stihnete je vyndat zkraje jara ještě předtím, než rostlině začnou vyrůstat pupeny, bude o poznání sladší, podobně jako řepa nebo tuřín. Co se vhodné úpravy týče, pak je ideální restování nebo zapékání, protože během vaření se do vody uvolňuje vitamin C a draslík, které jsou rozpustné ve vodě, a pastinák tak ztrácí část svého nutričního bohatství.

Co se s ním dá dělat v kuchyni
Pastinák je vynikající přísadou do různých zapečených jídel, skvěle si rozumí s kořenovou zeleninou. Můžete si tedy zapéci pastinák třeba s mrkví, celerem, dýní, bramborami a uzeným tofu. Připravíte z něj ale i lahodnou kaši, již můžete vyměnit za klasickou bramborovou, nebo jej přidat do salátu nastrouhaný na tenké proužky. Hodí se i do polévek a to nejen jako součást zeleninového základu, ale také jako dochucovadlo. 

Zdroj: verywellfit.comgardenerspath.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát si další… Indické jídlo má schopnost získat si každého, kdo jej jednou...

Čtěte dál
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se...