Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy pastináku setého nejsou jedlé a mohou podráždit pokožku, proto je praktické si před manipulací s nimi nasadit rukavice. Tím ale nevýhody této dvouleté rostlinky z čeledi miříkovité končí, protože dál už nabízí jen samé benefity. Proč dát pastináku šanci?

Patří do rodiny rostlin z čeledi miříkovité, vzhledově a chutí se ale podobá zelenině kořenové. Na rozdíl od celeru, mrkve nebo petržele je však poněkud opomíjen, což je velká škoda. Pastinák setý, lidově pastiňák nebo pastyňák, totiž nabízí mnoho výhod týkajících se nejen variability při zpracování, ale také mimořádného nutričního složení a nenáročnosti na pěstování. Co byste o pastináku měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Co je pastinák
Vytrvalá bylina může dosáhnout až výšky 100 cm, spodní hranice je 30 cm. Ve druhém roce života žlutě a žlutozeleně kvete. Pastinák má rád světlo a teplo, proto se mu daří na slunečných místech a není to vůbec překvapivé – jeho domovinou je totiž Středomoří, kde společně s mrkví tvořil základ jídelníčku už dávným Řekům a Římanům (ačkoliv není jisté, zda se nejednalo o mrkev, která tehdy vypadala jinak než dnes). I když vypadá pastinák podobně jako mrkev, je bledší a nabízí výraznější chuť připomínající sladší petržel.

Co všechno obsahuje
S velkým množstvím živin přichází mnoho zdravotních výhod. Pastinák je bohatý na vlákninu, draslík, hořčík a vitamin C. Díky těmto mikroživinám pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje imunitu, chrání tělo před infekcemi, záněty a poškozováním volnými radikály. O poslední jmenované se zasluhují také rostlinné fytochemikálie jako je kvercetin, falcarinol a falcarindiol. Jedná se o sloučeniny produkované rostlinami, které lidskému organismu mimořádně prospívají, fungují totiž často i jako silné antioxidanty. Podle některých studií mohou falcarinol a falcarindiol dokonce tělo posílit v boji s rakovinou tlustého střeva. Pastinák také působí močopudně, čímž čistí močový měchýř a močové cesty, zbavuje tělo toxinů. Dávní Římané věřili, že jeho kořeny fungují jako afrodiziakum.

Kdy sklízet a jak ho upravovat
Čas na sklizeň přichází v září, pokud ale kořeny necháte v zemi přes zimu a stihnete je vyndat zkraje jara ještě předtím, než rostlině začnou vyrůstat pupeny, bude o poznání sladší, podobně jako řepa nebo tuřín. Co se vhodné úpravy týče, pak je ideální restování nebo zapékání, protože během vaření se do vody uvolňuje vitamin C a draslík, které jsou rozpustné ve vodě, a pastinák tak ztrácí část svého nutričního bohatství.

Co se s ním dá dělat v kuchyni
Pastinák je vynikající přísadou do různých zapečených jídel, skvěle si rozumí s kořenovou zeleninou. Můžete si tedy zapéci pastinák třeba s mrkví, celerem, dýní, bramborami a uzeným tofu. Připravíte z něj ale i lahodnou kaši, již můžete vyměnit za klasickou bramborovou, nebo jej přidat do salátu nastrouhaný na tenké proužky. Hodí se i do polévek a to nejen jako součást zeleninového základu, ale také jako dochucovadlo. 

Zdroj: verywellfit.comgardenerspath.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek nebo pažitka. Tyto suroviny jsou oblíbené po celém světě, jsou nezbytnou...

Čtěte dál
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....