Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy pastináku setého nejsou jedlé a mohou podráždit pokožku, proto je praktické si před manipulací s nimi nasadit rukavice. Tím ale nevýhody této dvouleté rostlinky z čeledi miříkovité končí, protože dál už nabízí jen samé benefity. Proč dát pastináku šanci?

Patří do rodiny rostlin z čeledi miříkovité, vzhledově a chutí se ale podobá zelenině kořenové. Na rozdíl od celeru, mrkve nebo petržele je však poněkud opomíjen, což je velká škoda. Pastinák setý, lidově pastiňák nebo pastyňák, totiž nabízí mnoho výhod týkajících se nejen variability při zpracování, ale také mimořádného nutričního složení a nenáročnosti na pěstování. Co byste o pastináku měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Co je pastinák
Vytrvalá bylina může dosáhnout až výšky 100 cm, spodní hranice je 30 cm. Ve druhém roce života žlutě a žlutozeleně kvete. Pastinák má rád světlo a teplo, proto se mu daří na slunečných místech a není to vůbec překvapivé – jeho domovinou je totiž Středomoří, kde společně s mrkví tvořil základ jídelníčku už dávným Řekům a Římanům (ačkoliv není jisté, zda se nejednalo o mrkev, která tehdy vypadala jinak než dnes). I když vypadá pastinák podobně jako mrkev, je bledší a nabízí výraznější chuť připomínající sladší petržel.

Co všechno obsahuje
S velkým množstvím živin přichází mnoho zdravotních výhod. Pastinák je bohatý na vlákninu, draslík, hořčík a vitamin C. Díky těmto mikroživinám pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje imunitu, chrání tělo před infekcemi, záněty a poškozováním volnými radikály. O poslední jmenované se zasluhují také rostlinné fytochemikálie jako je kvercetin, falcarinol a falcarindiol. Jedná se o sloučeniny produkované rostlinami, které lidskému organismu mimořádně prospívají, fungují totiž často i jako silné antioxidanty. Podle některých studií mohou falcarinol a falcarindiol dokonce tělo posílit v boji s rakovinou tlustého střeva. Pastinák také působí močopudně, čímž čistí močový měchýř a močové cesty, zbavuje tělo toxinů. Dávní Římané věřili, že jeho kořeny fungují jako afrodiziakum.

Kdy sklízet a jak ho upravovat
Čas na sklizeň přichází v září, pokud ale kořeny necháte v zemi přes zimu a stihnete je vyndat zkraje jara ještě předtím, než rostlině začnou vyrůstat pupeny, bude o poznání sladší, podobně jako řepa nebo tuřín. Co se vhodné úpravy týče, pak je ideální restování nebo zapékání, protože během vaření se do vody uvolňuje vitamin C a draslík, které jsou rozpustné ve vodě, a pastinák tak ztrácí část svého nutričního bohatství.

Co se s ním dá dělat v kuchyni
Pastinák je vynikající přísadou do různých zapečených jídel, skvěle si rozumí s kořenovou zeleninou. Můžete si tedy zapéci pastinák třeba s mrkví, celerem, dýní, bramborami a uzeným tofu. Připravíte z něj ale i lahodnou kaši, již můžete vyměnit za klasickou bramborovou, nebo jej přidat do salátu nastrouhaný na tenké proužky. Hodí se i do polévek a to nejen jako součást zeleninového základu, ale také jako dochucovadlo. 

Zdroj: verywellfit.comgardenerspath.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...